Last news in Fakti

9 Януари, 2022 07:15 2 093 27

Блокираните във Франкфурт българи се прибраха в страната

  • българи-
  • франкфурт-
  • летище-
  • самолет

Смятат да съдят авиокомпанията

Блокираните във Франкфурт българи се прибраха в страната - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Самолетът на "Уиз еър" със 150 български граждани на борда кацна успешно у нас, предаде БНР. Той излетя от летището Франкфурт- Хан с близо едно денонощие закъснение. Докато полетът беше отлаган многократно по различни причини, пътниците прекараха близо 10 часа вътре в самолета, а останалото време на летището. Българското консулство във Франкфурт им помогна с храна, вода и медикаменти.

Полетът на авиокомпания „Уиз еър“ е отлаган многократно с различни обяснения.

В началото им казали, че полетът ще закъснее с 30 минути, тъй като пистата е заледена. След половин час пък отложили с още излитането, тъй като самолетът бил замръзнал.

След това се наложило отново да чакат почистване на пистата - поне според обясненията на екипажа.

В крайна сметка така и не излетели, а на летището нямало кой да отвори вратите и да позволи на пътниците да напуснат самолета.

Наложило се хората да останат в него до 7 сутринта.

Сред пътниците има и 12 бебета.

Българите смятат да съдят „Уиз еър“ (Wizz Air) колективно, както и да настояват за обезщетение. Авиокомпанията не отговаря на въпроси за случая.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Аз не разбрах

    28 3 Отговор
    Аз така и не разбрах.
    Българи или български граждани.

    Коментиран от #5, #25

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 3 Отговор
    СЪД до ПОБЕДА
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 4 Отговор

    До коментар #3 от "Аз не разбрах":

    БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ наши СЪНАРОДНИЦИ

    Коментиран от #8

  • 6 5kof

    13 0 Отговор

    До коментар #2 от "James 🇺🇸":

    James 🇺🇸 ли си какъв ли си, не знам. Няма никакво значение дали е чистач, мияч, или какъвто е. Важното в случая е, че лицето Х си е купило билет за полет с една мизерна авиокомпания, защото такъв може да си позволи. По-тревожното в случая е, че агентите на WIZZ на летище Хан в момента, след като са натоварили пътниците на самолета са си били камшика, защото им е изтекло работното време, или са започнали да оперират друг полет. И до там. Всичко е оставено в ръцете на екипажа, който няма кой знае какви опции пред себе си. И за това сега чорбаджиите в Будапеща трябва да отнесат хурката. 150 пътника да ги осъдят едно хубаво, та да им държи топло бая време.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хмммм

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Може би от Македонски произход с купените паспорти
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Снимката

    5 2 Отговор
    май не е от летището Frankfurt Hahn, а на това във Frankfurt am Main. Намират се на около 100-120 км. едно от друго.
  • 13 Проглеждане

    9 2 Отговор
    "В крайна сметка така и не излетели, а на летището нямало кой да отвори вратите и да позволи на пътниците да напуснат самолета. - няма как на летището изведнъж да остане без персонал и да няма кой да отвори. Било е нарочно!!! Просто ние сме никой за останалия свят. Я си представете ако това бяха американски граждани....или английски ...или пък френски - смятате ли, че пак така биха се развили събитията?
    И всичкото това се случва в 21век и то в държава, с която "БИ" трябвало да сме пълноправни/равноправни - нали с това ни облъчват непрекъснато от еврогейския парламент.
    За себе си лично си задавам въпроса - защо като никой не е докарал стълбата да слязат от самолета, те сами не са задействали тези аварийните дет се надуват за миг и са вид пързалка и е могло по тях безопасно да слязат от борда на самолета.....та това са 150 човека , включително и 12 мънички деца. И тайничко се прокрадва една гадна мисъл в съзнанието ми - а може би с тях не е имало нито един Левски или Ботев.

    Коментиран от #15, #17

  • 14 Навалний

    8 4 Отговор
    Който си купува по 10 лв билети и кацна на летище франкфурт-хан така става! Аз кацам винаги на нормално летище, но и на мен също ми се случва да закъснее самолета!
  • 15 Киро питоня

    13 0 Отговор

    До коментар #13 от "Проглеждане":

    Ти па..какъв Левски, какъв Ботев бе. Не виждаш ли че няма по-миша нация от нашата. Едни макета ни гърбят както им падне...Ботев и Левски сънуваш. Че тях след 20 години кой ще ги помни бе, с това образование дето го имаме
  • 16 на село

    4 0 Отговор
    Ура,другари! Прибрали са се хората. Ох,отивам да ми сменят памперса!
  • 17 Такова нещо

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Проглеждане":

    ми се е случвало и в България. На летище София. Полет на Bulgaria Air. Пак никой не ни донесе вода, въпреки че ставаше въпрос за закъснение в рамките на часове. Кафенетата след паспортната проверка бяха затворени - нямаше откъде да си купим вода за пиене, и не ни пускаха да излизаме от "чакалнята". Държат те в неведение с часове с оправданието "Очакваме да излетим всеки момент". От авиокомпанията също нямаше никаква реакция.
  • 18 тралала

    4 4 Отговор
    самолетът бил замръзнал...ЗАМРЪЗНАЛ Е МОЗЪКЪТ НА НЯКОЙ РЪКОВОДИТЕЛ-ПОЛЕТИ НА ХАНСКОТО ЛЕТИЩЕ.

    Коментиран от #21

  • 19 Проглеждане

    3 1 Отговор
    В отговор на 6 коментар - служителите точно на тази компания може и да са си били камшика, но на това летище има и други служители и се е знаело, че има самолет барабар със всички пътници в него - това е било очевадно.
    И не е вярно, че екипажа не може нищо да направи.
    Преди 20+ години, полета ми беше от Лайпциг през Братислава за София на 30 декември. Не можахме да кацнем в София, силен снеговалеж и ни пратиха на Габровница, да ама там не бяха чистили изобщо снега от пистата и ни отказаха. На Бургас имаше други самолети и нас ни препратиха да кацнем в Букорещ.
    Слязохме и ни настаниха в транзитна зона, защото с нас имаше немски граждани, а за тях тогава се искаха визи за да влязат в Румъния. С нас имаше и едно семейство (мъж и жена) немски дипломати. Още на влизане в транзитната зона дипломата директно заби в лицето на митничаря дипломаточеския си паспорт и му обясни, че не могат да го задържат в тая зона. Дойдоха колеги на митничаря, стана суматоха, оня се държеше арогантно и обясняваше нещо на немски, с което поведение изнерви цялата обстановка. Но него и жената ги пуснаха да влязат в Румъния и после не сме ги и виждали, явно са се придвижили по някакъв начин до София. Ние останахме 4 часа в тая зона - времето през което им бяха издадени визи на немците (и това е привечер на 30.12).
    От там ни качиха на автобус и ни закараха в Букорещ, настаниха ни в хотел, вечеряхме, на другия ден закусихме. Всичко това се поема от компанията и екипажа организира и о
  • 20 Проглеждане

    2 0 Отговор
    Всичко това се поема от компанията и екипажа организира и отговаря за всичко. Аз обаче не исках да правя Нова година в Букорещ и отидох на пяцата, спазарих се с един таксиджия да ни закара 4 човека до Русе.
    Влязох в конфликт с екипажа, защото не можело да напусна - те били отговаряли за нас и т.н. Та към 11ч дадоха разрешение, че можем да излетим (имаше обилни снеговалежи и трудно се почистваха пистите). И благополучно в ранния следобед вече бяхме на родна земя.
    От мойте близки тук, разбрах, че в офиса на тая компания не е имало никой - били са си камшика. От информация на летището ни нищо не са им казали - първо, че ще има закъснение на полета, а после вече, че не знаят къде и дали сме кацнали. Та мойте близки и на другите посрещачи близките са започнали да звънят в Лайпциг и Братислава и от там вече са ги успокойли, че самолета е кацнал в Букорещ.
    Та мисълта ми е, че служителите от тая компания може и да са си тръгнали след края на работното им време, но има ясно разписани правила в такива ситуаций и екипажа трябва да ги изпълнява и прилага.
    Защо обаче екипажа на тоя самолет във Франкфурт не е приложил тия правила и е допуснал толкова време пътниците да прекарат в самолета и то с малки деца?! това остава загадка, която тепърва предстой да разберем
  • 21 Светнат

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "тралала":

    По принцип и самолетите замръзват, по-точно елероните и затова се обливат с антифриз преди полет.
    Случвало ми се е с австрийски авиолинии на летището във Виена, но проблемът беше отстранен за 1:50 мин, тоест 10 мин преди пътниците да имат право на обезщетение.
  • 22 разсмя ме

    1 1 Отговор
    Тази авиокомпания са големи смешки, вървят си с името. Е, поне на немски, де.

    Коментиран от #23

  • 23 Какво ѝ

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "разсмя ме":

    е името на немски?
  • 24 Проглеждане

    1 0 Отговор
    Самолета се облива с незамръзваща течност (не съм сигурен, че е антифриз) само ако авиокомпанията собственик на самолета е ПЛАТИЛА точно за този си самолет. Летището го прави това обливане за сметка на собственика ако е потвърдено плащането, а не защото иска полета да е безопасен, за тях е важно самолета да излети и изобщо не ги е еня дали ще му замръзнат елероните след това и къде и как ще каца после. За малък самолет побиращ 30...40 пасажера, таксата по спомен беще около 2000 марки (това беше преди да влезе еврото), за по-големите летателни апарати респективно е и по-голяма тази сума. И разбира се тези компаний в опитите за спестяване на някои разходи и да са конкурентноспособни и нискотарифни, често пъти пропускат тази услуга , с което подлагат на риск и живота на пътуващите.
  • 25 ОСМАНАГИЧ

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Аз не разбрах":

    Българи, "европейски" граждани. 😂
  • 26 Така е с тая фирма.

    0 0 Отговор
    Аз пътувах с тях преди месец и половина, лошо време в София, два опита за кацане, и на третия. ..в Скопие. От там автобуси, и след още "само" тринадесет часа се довлякохме в София. Организация никаква, в полунощ на летището в Македония нямаше почти никой, пилоти и стюардеси изчезнаха безследно... На гише информация казаха, че автобуси ще дойдат след един час... Дойдоха...Ама след около три часа и половина. И тръгнаха след около час и нещо... На границата си постояхме на свеж въздух едни три часа по разни опашки... И лежерно пристигнахме в София към 14 часа с около 15-16 часа забавяне. Ни храна, ни вода...Нито по новините ни писаха... Имах рани на ушите от маската...
  • 27 Аз съм

    0 0 Отговор
    Може да смятат да съдят но няма да мерят адвокат, защото в Бг няма такива, има само защитници на мафиоти. За Хитрино, село Бисер , печелившите от лотарията ба Божков намериха ли се адвокати, гола вода са Бг адвокати, желая успех .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове