Last news in Fakti

13 Януари, 2022 12:12 2 711 21

Мика Зайкова: Инфлацията изяде парите за пенсионерите

  • инфлация-
  • пенсии-
  • пенсионери

Беше голяма грешка да се раздават 50 лв. на калпак

Мика Зайкова: Инфлацията изяде парите  за пенсионерите - 1
Снимка: БГНЕС

По-малки пенсии не са взели (пенсионерите - бел. ред.), а по-малко пари, защото пенсиите на всички са увеличени. Крайният ефект за някои от пенсионерите е по-нисък, защото не може да се покрие добавката от 120 и 60 лв. За мен беше чисто комуникационен проблемът.

Това заяви Лидия Шулева в студиото на сутрешния блок на бТВ.

Според Мика Зайкова покупателната способност на пенсионерите пада: “Те ще получат парите си през февруари, но инфлацията вече ще ги е изяла”.

“Беше голяма грешка да се раздават 50 лв. на калпак, защото не може такъв тип социално подпомагане да се приема като част от пенсията. След това в 46-тия парламент някой се направи на велик и вдигна добавката на 120 лв. Сега всички смятат, че това е част от пенсията и смятат, че трябва да се компенсира”, коментира Шулева.

Според нея трябва да се направи разлика между индексация и преизчисление.

“Не може да бъде или/ или, защото коефициентите през 2019 г. бяха измислени, но те нямаха нищо общо със сметките по швейцарското правило”, заяви Зайкова.

“Тъй като е имало два режима, според мен е редно НС да приеме за всички пенсионери да се приложат коефициентите, да се индексират техните пенсии, за да получат едни по-справедливи пенсии”, обясни Шулева.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    19 3 Отговор
    Нищо де, канадчето шантажира със 75лв за ваксан оцелял пенсионер. Добре е!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Centyrion

    19 3 Отговор
    Ами то това е целта и схемата да се ограбва бюджета.Същото е и с тока!Държавата "подпомага" фирмите и гражданите!!!Парите от бюджета само преминават транзитно през хората ,за да стигнат до крайният адрес!
  • 4 гадно

    28 1 Отговор
    Проблема е, че инфлацията ще изяде и юлските индексации на пенсиите така, че ефекта ще е минус.
  • 5 Дейвид Ремник

    13 5 Отговор
    Апаратът на комунистическата партия беше най-гигантската мафия, която светът някога е познавал.
  • 6 Зззз

    23 3 Отговор
    Колко пък са дебилите, които са смятали,че 120 лв са част от пенсията !Първо не сме дебили и второ всеки месец медиите ни напомняха, че тези пари са добавки Велико душно отпуснати първо от Толупа, а после от ДПС? Стига сте бълвали оправдания в защита на правителството.
  • 7 gost

    33 2 Отговор
    Пенсионер да разчита на пенсия от държавата е да чакаш от умрял писмо... Поддържайте финансово родителите си и се грижете за финансовите им проблеми- в началото на нашия живот, именно те са се грижили за нас и са ни дали възпитание, собствен покрив над главите, хранили са ни, обличали са ни, плащали са ни дори и семестриалните такси в университетите. Сега е време ние да им се отблагодарим и да се грижим за тях- това е нормалното морално поведение на деца спрямо живите им родители.
  • 8 оня с коня

    13 5 Отговор
    Според Шулева е било Голяма грешка да се раздават по 50лв на Калпак- пари,които се даваха като надбавка на пенсионерите ПРИ БОРИСОВ.В момента се раздаван ПАК НА КАЛПАК по 60лв,което е повече от 50лв,т.е. Грешката би трябвало да е ОЩЕ ПО-ГОЛЯМА!Шулева обаче го отминава това като Бърз влак малка гара...А защо Шулева не посочи виновника за раздаването на тастоящите 60лв "На калпак" и да иска ОСТАВКАТА МУ?!
  • 9 Мика , кво напраихте бре.........

    19 3 Отговор
    Забатачихте страната . Май не е лесно да се управлява
  • 10 лоша работа

    23 1 Отговор
    Ех, Мика, Мика, няма сега кой да им "вика".Тези младоци няма да разберат тежкия живот на хора с 400 лв.Та това са джобните им. Няма лошо. Но трябваше да се помисли за десетките поколения, които измъкнаха прехода на плещите си, бяха сринати от нови правила, работеха почти без пари за бъдещите милионери, бяха отстранявани безцеремонно от работа заради неподходящо образование, възраст, фалити, политическа принадлежност и пр., и пр., и нямаше никакъв начин да подсигурят бъдещето си.Те просто оцеляваха, заедно с децата си. Има хитри люде, които използваха хаоса на прехода и си уредиха, с фалшиви документи, незаслужени пенсии. Отвратително е да си пенсионер в България.То е равностойно на това да си в кома. Жив си, но не си. Всичко е забранено за теб - нови дрехи, хубави храни, топличкото вкъщи, добро здравеопазване, подаръци за близки, пътуване, почивка и т.н. Това е. Ефтаназията е лекът, а срамът си остава за всички онези, които се къпят в незаконно придобити, кървави пари, и за политиците, разбира се.
  • 11 права е госпожата

    9 3 Отговор
    вече трябва ново увеличение
  • 12 Терминатор 6

    12 9 Отговор
    Клоуни и палячовци. При БАЦЕ беше по-добре. Не искам да плащам за промяната на други...
  • 13 Аичо Мекобуboff

    4 2 Отговор
    Не е вярно. Всичко приключи.
  • 14 хе хе

    8 0 Отговор
    Тоя филм вече сме го гледали.
  • 15 Гост

    15 0 Отговор
    Ех Мика, Мика....
    Голяма дъвка стана с тези пенсии. Разни мастити държавни служители, които сами си определят заплатите и пенсиите, а друг имги заработва гласят нещата така, че пенсиите над 1200 лв се увеличават най-много, но са само 20% от пенсионерите.
    Другите тарикати на държавна софра свикнали да делкат бюджета с партийни тарикати са бесни, че парите за крадене намаляват.
    Спомнете си как разорена Гърция доскоро какъв шамар изплющя на Борисов: "Никога пенсионерите и работниците няма да получават заплащане както Българите!".
    После Румънците преизчислиха пенсиите с 45% нагоре миналата година, а по-миналата с 15%.
    В България ще ни изядат за 12% средно увеличение.
    Никой не си дава сметка, че 65% от пенсионерите с пълен удължен трудов стаж получават под границата на бедност със стара дата - при новата статистика ще станат 80% вероятно?!?
    50 лв. за КОВИД станали 120 лв. после 60 лв....сега ще добяват през социални помощи по 15, 20 30 лв. за да допулнят до нивата на миналата година?
    Ама как? Нали сега се заразяват по 19% всеки ден и цяла България е в тъмно червен цвят!
    А парите за КОВИД намаляват от 120 на 60 лв. - Защо? нали са до края на кризата, която се увеличава? И за какво са тези 60 лв.: за маски по 2.60 лв за целият месец, за дизефектанти? за хигиенни материали?, за лекарства?
    Никоя пенсия не трябва да да е под прага на бедност ако сме държава!
    Ако има добавки за богати и работодатели??? - то добавките за бедни не се намаляват от 120 лв. п
  • 16 Василева

    9 0 Отговор
    Говорите само за пенсионерите,а работещите бедни.Работещ на минимална заплата взема чисто около 500лева,ако няма трудов стаж.Има много българи на минимална заплата които не вземат пари в пликчета.
  • 17 ГЕРБ=БСП=ДПС

    3 6 Отговор
    Млъквай бе бабишкер. Минималната пенсия от миналата 1 януари 2021 г. пенсията беше 300 лева, от януари 2022 г. е 370 лева. Това е 23% увеличение на минималната пенсия, а официалната инфлация е 5%-7%. Само на БОГАТИТЕ АЛЧНИ ПЕНСИОНЕРИ С МАКСИМАЛНАТА ПЕНСИЯ КАТО ЧЕРВЕНАТА БА..БИЧ...КА МИКА ЗАЙКОВА, инфлацията е по-висока от увеличението. Слави Трифонов много сбърка, като и даде публичнст на тази АЛЧНА КОМУНИСТКА.
  • 18 glupak

    4 2 Отговор
    Хайде стига сте и давали думата, Отдавна се разбра че нищо не разбира от икономика, Цял живот била на държавна софра , И сега също,
  • 19 пенсионер 1

    6 0 Отговор
    И ти си за лъжата !Щом има фиксиран коефициент за 2018 и 2019 трябва да влиза в преизчисляването!
  • 20 Македонците са сръбски мекерета

    2 0 Отговор
    Много ясно тя е пенсионер
  • 21 Георги

    2 0 Отговор
    Покупателната способност на пенсионерите падала .А покупателната способност на бедните работещи с по едно две деца да не се вдига .Аман от глупости.Омръзна ми да гледам и слушам ,,новини ,,.Новините са за да дават нещо ново.А то по новините все и същи глупости.Ковид,пенсиите и Северна Македония.Нищо друго .Нищо свястно .Явно и журналистите са за чистка ,защото нямат много работа,освен да повтарят едно и също като папагали всяка вечер.Да има нещо там в ефира , уж да си оправдаят заплатите като много други на хранилка в телевизията.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове