Last news in Fakti

13 Януари, 2022 18:26 1 376 31

Училищата ще се затварят само в краен случай

  • мон-
  • училища-
  • национален оперативен план

Мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19 са разделени на четири етапа

Училищата ще се затварят само в краен случай - 1
Снимка: БГНЕС

Присъственият учебен процес в училищата и центровете за специална образователна подкрепа (ЦСОП) ще бъде преустановяван само в краен случай. Детските градини няма да бъдат затваряни изобщо. Това предвижда Националният оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19, представен днес.

Мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19 са разделени на четири етапа и ще се прилагат на локално равнище в зависимост от оценката на риска, най-вече спрямо наличните интензивни легла в болниците.

При 50% заети легла за интензивно лечение (I етап) ще се засили контролът за носенето на маски, осигуряването на физическа дистанция, дезинфекцията, изискването за „зелен сертификат“ за учителите и тестването на учениците без „зелен сертификат“ веднъж седмично. Запазват се заниманията по интереси и груповите дейности, но без да се смесват ученици от различни паралелки. Спират се организирани дейности с ученици като посещения на музеи, изложби, природни обекти и други мероприятия с културна, опознавателна и възпитателна цел, планирани екскурзии, зелени училища, туристически пътувания и др.

Олимпиадите и състезанията ще са присъствени при осигурена дистанция, наличие на „зелен сертификат“ или тестване на място на участниците. Индивидуалните часове, консултации, изпитвания за текуща оценка, изпити и др. може да бъдат присъствени в училището или ЦСОП и без изследване за COVID-19 на учениците, ако се провеждат извън времето на редовните занятия.

При 60% запълнени интензивни легла в болниците (II етап) ще спрат заниманията по интереси, с изключение на тези в рамките на целодневната организация на обучението. Остава условието да не се смесват ученици от различни паралелки. Групови дейности за обща и допълнителна подкрепа за личностно развитие ще се провеждат присъствено след изследване за COVID-19 един път седмично. Няма да се тестват притежателите на „зелен сертификат“, както и вече изследваните за редовните присъствени занятия в училище.

При 70% заети интензивни легла (III етап) в допълнение към тестването половината от паралелките от V до XII клас ще редуват присъствено с онлайн обучение през седмица. Децата до IV клас ще останат в клас. По възможност без ротация и с тестване или „зелен сертификат“ ще се учи също в специалните училища за деца със сензорни увреждания и в ЦСОП.

Училищата и ЦСОП ще минат към онлайн обучение, когато поне 80% от леглата за интензивно лечение в болниците са заети (IV етап). По възможност ще се запазят присъствените занятия с тестване за децата от началните класове. Ако се наложи, те също ще учат от вкъщи, но за не повече от една седмица.

Когато данните изискват преминаване към III или IV етап за съответната област, но в областта има достатъчно свободни болнични легла за деца и заболяемостта в дадена община е наполовина по-ниска от средната за областта, то след съгласуване с Министерството на здравеопазването за училищата от тази община могат да се прилагат мерките от по-либералния противоепидемичен режим – съответно за II или за III етап.

При оценката на риска в образователната система, освен броят заети интензивни легла в болниците, ще се вземат предвид също процентът на учениците, отсъстващи поради заболяване, делът на отсъстващите преподаватели и непедагогически специалисти, седмичната заболяемост при децата, както и при между 30 и 40-годишните възрастни.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не пипайте децата орки!

    37 5 Отговор
    Тези дяволи искат да инжектират отрова и на децата.

    Коментиран от #17

  • 2 оставете децата

    33 5 Отговор
    на мира бе ей изедници
  • 3 Сатана

    27 3 Отговор
    Този тип от снимката много прилича на д-р Фаучи от СЗО,да не са клонирани?

    Коментиран от #7

  • 4 Грешка

    19 22 Отговор
    Именно училищата и детските градини са най бързият развъдник!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Майна

    25 2 Отговор
    Значи само със зелен Фалшификат на ОЛИМПИАДИ и Състезания??? Сегрегация и унижение, ДИСКРИМИНАЦИЯ НА ДЕЦАТА!!! КАКВО Е ТОВА???? ПИТАМ??? ЗДРАВИТЕ СА ПРОКАЖЕНИ, ТАКА ЛИ?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Последния Софиянец

    21 3 Отговор
    В Бургас вече затварят училищата!

    Коментиран от #12, #31

  • 9 А корумпирани

    28 0 Отговор
    Политици кога ще затваряте?
  • 10 Майна

    28 3 Отговор
    ВСЕКИ РОДИТЕЛ ИМА ОТГОВОРНОСТ ДА ЗАЩИТИ ДЕЦАТА СИ ОТ ТАЗИ БЕЗПОЧВЕНА НАУЧНО, ДИСКРИМИНАЦИЯ! ТОВА Е ПСИХИЧЕСКИ ТОРМОЗ НА ДЕЦАТА!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Пръц

    9 5 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Затварят училища ,но пък отварят кръчми
  • 13 Гого

    12 2 Отговор
    За класа на сина ми предоставих едно прилично помещение.Учениците пак ще бъдат обучавани онлайн,но ще са заедно като нормални деца!За реда в нелегалната класна стая ще се грижи по един родител,на ротационен принцип!Чинове няма,но има маси,а столове днес уредих от едно неработещо в момента кръчме.
  • 14 Затворете

    10 3 Отговор
    всичко...и да приключваме.........!
  • 15 Истината

    16 6 Отговор
    Като учител го казвам, ако продължи това още, тотално сме изгубили една година от образованието. По-добре да я правят нулева. Тестовете не важат. Децата си правят в училище тест и са отрицателни, а после в същия ден си правят PCR и са положителни...? Логика....По-добре да ги пуснат всички присъствено, че стават страшно неграмотни.
  • 16 Провинция

    9 3 Отговор
    Както предходния път ли? Понеже и тогава последни щяха да ги затварят, но не се случи нещо подобно. Обещания, къпане с марна водица.... Не вярвам на никой и на нищо вече. Видял съм достатъчно, затова имам право да не им вярвам вече.
  • 17 Ами....

    15 4 Отговор

    До коментар #1 от "Не пипайте децата орки!":

    Те вече от известно време го правят. Инжектират ги. И като знам, че родителите им доброволно подлагат децата си на това, побеснявам от факта, че съществуват толкова промити, немислещи мозъци.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Баща

    10 2 Отговор
    Децата боледуват и умират най-малко. Нито ваксите, нито сертификатите са оправдани. Не вирусът, а политиците най-много тормозят хората. И на все повече им писва. Да не говорим за преките и косвени материални щети нанесени от същите "загрижени" за нас политици. Толкова са загрижени, че дори не искат да чуят друго мнение. Що се покрихте като мишки като дойдоха хората на протеста? Май не ви стиска да опитате народната любов.
    Оставка и бойкот на мерките ви, докато не паднат!
  • 20 Доктор

    12 3 Отговор
    Досега не сме имали толкова некомпетентно и продажно правителство.
  • 21 мнение

    7 1 Отговор
    Делегирането на отговорности надолу по веригата е бягство от отговорност и признак за липса на компетенции. Не може противоепидемичните мерки да се взимат на месътно равнище и то в зависимост от наличието на някави легла в болниците!
  • 22 💉=⚰️

    6 3 Отговор
    Заробването продължава. Протеста вчера ще им се стори като лека загрявка.

    Коментиран от #30

  • 23 Ти да видиш

    8 2 Отговор
    Този е некомпетентен, безскрупулен, нахален кариерист който не знае какво прави. Освен за себе си, уреди си старините с една хубава академична пенсия 3000 на месец. От богатата държава. ПП..
  • 24 54489

    8 0 Отговор
    Щом като е така, кой каквито проблеми има с ковид от задължително присъствено обучение вече знае кого да съди - ето го на снимката авторът на мерките.
  • 25 Каква наглост!

    5 0 Отговор
    Министърът на образованието каза: "Остава свободата - ако родителите смятат, че рискът е твърде голям, да оставят вкъщи детето, но с цялото съзнание, че няма да е същото качеството на обучение, каза министърът."

    Откъде накъде качеството на обучение да бъде по-ниско при дистанционното обучение?
    Работата на министъра не е ли именно това - да гарантира равнопоставеност на децата в училище и тези в онлайн среда? Вместо това, той проявява дискриминационно отношение към децата вкъщи. Те към момента са просто пасивни слушатели и не участват в учебния процес. Често не им дават възможност и да бъдат изпитвани.
    Вместо да създаде условия за много по-добро онлайн обучение, МОН, начело с Денков си клатиха краката и се чудиха как да изнудят родителите да ги пратят присъствено. Министърът на образованието не си свърши работата.
    Очакваме оставка и спечелени съдебни дела от родители за дискриминация.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 боко

    1 1 Отговор
    Г-н Министър направете общо счетоводство за да се икомисат средства,че тия повечето работят от вкъщи и нищо не работят,счетоводителката се мисли за по директор от директорката а няма работа за 5дни в месеца
  • 28 Анонимен

    0 1 Отговор
    Е чак сега ви схванах тънката мисъл - да разболеете всички деца, за да си пробутате ваксинките. Но тая няма да стане.
  • 29 ще има мощен протест

    3 1 Отговор
    ЕЙ, МИНИСТРЕ СПРИ СЕГА ДЕЦАТА ПОНЕ ЗА ЕДНА СЕДМИЦА. Миналата година децата от 1 до 4 клас си ходеха без никакви тестове, спри децата от 5 клас и се поинтересувай що платформите за образование не работят безплатно. Бойко Борисов и неговото правителство бяха осигурили и по телевизията платформи.
  • 30 следващият протест ще бъде мощен

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "💉=⚰️":

    фуражката,дамаджаната навън, те ще продадат страната ни. те разбиха страната. глад, мизерия, студ, престъпност
  • 31 Анонимен

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Никакви училища не затварят, напротив следва масово заразяване на деца, родители, учители. А кой ще плаща лекарствата, изроди?? Безумие е това, геноцид!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове