Last news in Fakti

13 Януари, 2022 22:40 2 808 39

Кирил Петков за новия План: Симетрични мерки за гражданите и бизнеса и управление на рисковетете (ОБЗОР)

  • национален оперативен план-
  • кирил петков-
  • covid-19

Планът предвижда временните мерки и дейности в болничната помощ да се въвеждат на територията на всяка област със заповед на директора на съответната регионална здравна инспекция

Кирил Петков за новия План: Симетрични мерки за гражданите и бизнеса и управление на рисковетете (ОБЗОР) - 1

Нов модел за управление на ковид кризата представи министър-председателят Кирил Петков на пресконференция в Министерския съвет, в която участваха още министърът на здравеопазването Асена Сербезова и министърът на образованието и науката Николай Денков. В отговор на задаващата се нова сериозна вълна на пандемията правителството променя досегашния неясен подход, създава условия за максимално добро управление на рисковете и за повече прогнозируемост, улеснявайки максимално гражданите и бизнеса да планират ежедневието си. Премиерът Петков беше категоричен, че опазването на здравето продължава да бъде първи приоритет, като същевременно се приоритизират още образованието и подкрепата за най-уязвимите бизнеси. Министър-председателят посочи и десет мерки, които кабинетът предвижда в отговор на кризата.

Новият подход за управление на ковид кризата е ясно разписан в Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19. Съгласно Плана противоепидемичните мерки ще зависят от броя на заетите интензивни болнични легла на общинско и областно равнище, както и от скоростта на тяхното запълване. Ще се отчитат още няколко фактора, което ще позволи да се правят прогнози за натоварването на лечебните заведения за три, пет и 10 дни напред. Общата заболяемост на 100 000 души население вече няма да бъде основен критерий за въвеждане или отмяна на ограничения. Причината за тази промяна е в „поведението“ на новия вариант на коронавируса, наблюдавано в други държави – „Омикрон“ е много по-заразен, но има индикации, че протича по-леко и преминава по-бързо от „Делта“. Очаква се по-малко инфектирани да имат нужда от болнично лечение и продължителността на хоспитализацията да бъде по-кратка.

Планът предвижда временните мерки и дейности в болничната помощ да се въвеждат на територията на всяка област със заповед на директора на съответната регионална здравна инспекция. В документа са залегнали и насоки за работата на спешната медицинска помощ, както и действията за осигуряване на необходимите лекарствени продукти.

Мерките за ограничаване разпространението на COVID-19 са разделени в четири етапа. При първия етап, при 50% заетост на интензивните легла в болниците, няма да се въвеждат допълнителни ограничения, но ще бъде засилен контролът по спазване на вече съществуващите противоепидемични мерки – носене на маски, осигуряване на физическа дистанция, „зелен сертификат“ и тестване в училище.

Към втория етап ще се премине при 60% запълнени интензивни легла в болниците. Такава е ситуацията в много от областите в страната към момента. Предвижда се наблюдение относно спазването и срока на валидност на документите за ваксинация и на документите за преболедуване и при необходимост, след експертно обсъждане, ще бъдат предприети действия за промени. В образователната система ще се преустановят заниманията по интереси, с изключение на тези в рамките на целодневната организация на обучението, които се провеждат без смесване на ученици от различни паралелки.

При 70% заети интензивни болнични легла се преминава към третия етап от въвеждане на противоепидемични мерки. Публичните обекти ще работят с до 50% от своя капацитет заедно с изискването за „зелен сертификат“. В училищата ще бъде въведена ротация за класовете от V и XII клас, които ще редуват присъствено с онлайн обучение през седмица, като тестването в клас ще продължи.

Почти пълно затваряне на обществения живот се очаква при четвъртия етап на пандемичната обстановка, когато 80% от интензивните легла в лечебните заведения са запълнени. Тогава ще работят само магазините за хранителни стоки, дрогериите, аптеките, оптиките, зоомагазините, банките, пощите и куриерските фирми, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори. Училищата ще преминат към обучение от разстояние в електронна среда. Детските градини ще останат отворени.

Основната цел на Плана е да бъде създадена адекватна организация за своевременно предприемане на необходимите действия, за да бъде ограничена заболяемостта от COVID-19, да се осигурят оптимални възможности за лечение на българските граждани, да се поддържа функционирането на основни за обществения живот сектори и служби, както и да се осигури постоянна, достоверна и актуална информация за обществото относно хода на пандемията, предприетите мерки и ваксинационния процес. Не на последно място документът ще даде възможност за предвидимост при планирането на политиките, свързани със социалните и икономическите мерки за преодоляване на последиците от пандемията. Националният план е подготвен на база задълбочен анализ на моментната ситуация и математически модели за развитието на пандемията. В изработването му са включени членовете на Националния пандемичен комитет, на Пандемичния ведомствен комитет на Министерството на здравеопазването, Главният държавен здравен инспектор и експерти.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    50 2 Отговор
    Въпреки дезинформацията , изхвърлена от съдия Сотомайор, Върховният съд на САЩ блокира правилото за ваксина или тест на администрацията на Байдън за американския бизнес , ТОВА СТАНА ДНЕС, НО НЕ СЕ ПУБЛИКУВА ,НАЛИ!!!!

    Коментиран от #20

  • 2 Майна

    47 1 Отговор
    ФАУЧИ го притиснаха с неопровержими доказателства за СЪЗДАВАНЕ НА ВИРУСА В СЕНАТА !!! НЕ ГО ПИШАТ ,НАЛИ???
  • 3 САТЪРА НА ХАНА

    46 2 Отговор
    АБЕ КИРО, ФРЕНСКИ ПЪРЖЕН КАРТОФ , ХОРАТА НЕ ГЛАСУВАХА ЗА ВАС ЗА ДА ХРАНИТЕ С ТЕХНИТЕ ПАРИ ОТ ДАНЪЦИТЕ МУТРИТЕ И БЕЙОВЕТЕ ....
    ...... ПОЧНАХТЕ С АСЕНЧО С НОМЕРАТА НА ЕВРЕИТЕ -НАЦИСТИ ДЕТО СТЕ ГИ НАУЧИЛИ В ХАРВАРД
  • 4 Много

    43 2 Отговор
    Си умен Кирчо. И кога ще си ходиш? Стана ясно че освен да дъвчеш ковида за друго не ставаш.
  • 5 ОСТАВКА, БЕ ЛЪ'ЖЕЦ

    39 2 Отговор
    ВЕДНАГА
  • 6 Майна

    43 0 Отговор
    В БЛИЗКИ СЕДМИЦИ ЩЕ ИМА НОВ СЪДЕБЕН ПРОЦЕС -ПОДГОТВЯН ОТ ГОЛЯМО СДРУЖЕНИЕ С РАЙНЕР ФЮЛМИХ..Д-р Райнер Фюелмих работи с огромен екип по процеса Нюрнберг2..Фюлмих си сътрудничи с хора, работещи в тайните служби на Германия, които не желаят да приемат инжекциите.

    Коментиран от #16

  • 7 Пссссс0

    39 1 Отговор
    Пиkам ти на мерките. Кирчо, върви си в Канада.
  • 8 Дзатара

    19 1 Отговор
    Надоле! Надоле! Надоле!

    В студените бездни слезни,
    където тела полуголи
    се гърчат край черни стени.

    Този план е ... или по-скоро не е това което е!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Фуражката и дамаджаната

    1 22 Отговор
    Спри от понеделник децата от 5 клас нагоре за една седмица.
  • 11 Майна

    32 0 Отговор
    Кога ще се проведат изпитанията? Как ще се случат обвиненията и как ще се водят процесите? Една от целите е да се информират хората и да се разкрият нарушенията чрез включване на алтернативните медии, така че масовите медии да не могат да игнорират изпитанията. Екипажът работи по нова правна система в САЩ, Африка и Германия. Д-р Фюлмих вярва, че светът е близо до повратна точка и целият разказ ще се разпадне много скоро, може би след няколко седмици или месеци.
  • 12 Ковидарите

    29 1 Отговор
    Най-добрата мярка е Кирчо ментето да си стяга куфарчето да облича балтончето и да си заминава в Канада! Неговата приятелка Трюдо, ще му даде нов паспорт, като на заслужило ковидарче и готово! Кирчо, изчезни с мир!
  • 13 Майна

    28 0 Отговор
    ГЛОБАЛИСТИЧНИТЕ подлоги ще получат това ,което ПЛАНИРАХА-ЗАНУЛЯВАНЕ, но не на човечеството а ТЯХНОТО..! Смъртността, свързана с ваксините, според Yeadon е проследима по отношение на номера на партидите на различните партиди, тъй като някои партиди изглеждат по-смъртоносни от други. Като погледнем наличните доказателства, основната цел с инжекциите по целия свят е глобалното обезлюдяване, според замесените юристи. Д-р Фюлмих каза на Perspektiv, че адвокатите, подготвящи международен съдебен иск, вече не са под съмнение: отравянето и масовите убийства чрез така наречените ваксини срещу Корона умишлено се извършват срещу народите по света.ТЕЗИ ,КОИТО ИМ СЪДЕЙСТВАТ ЩЕ ПЛАТЯТ!

    Коментиран от #15

  • 14 Д-р Менгеле

    26 0 Отговор
    Бяга от отговорност! Типично за канадския родоотстъпник 🇨🇦
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Hess

    1 21 Отговор

    До коментар #6 от "Майна":

    Не пиши за нещя от които си нямаш представа-комично е,а освен това и некоректно спрямо момчетата от форума!

    Коментиран от #17

  • 17 Майна

    19 2 Отговор

    До коментар #16 от "Hess":

    Аз не го пиша за теб ,а за Човеците и понеже не ме познаваш ,недей да даваш оценка за моята компетентност

    Коментиран от #19, #24

  • 18 алиса

    10 0 Отговор
    някой знае ли кога е следващия протест на Възрацдане за да ида и аз
  • 19 корона

    5 8 Отговор

    До коментар #17 от "Майна":

    Да бе,да.И един мармот завива шоколада в станиол..От както съществува този свят,винаги е тържествувало злото,а не доброто.За наше най-голямо съжаление/на нас,Човеците/парите,респ.властта на земята се държи от рептилите като Сорос и компания,и за тях ние сме просто хлебарки,които им мърсят килима,сиреч планетата.И понеже те държат и хляба,и ножа-нали знаеш какъв е извода...
  • 20 Селяк

    17 0 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Няма да се побликува, много ясно! На 112 място сме по свобода на реч! За кого се хабиш да пишеш се питам аз?! Медиите в България са платени и се избира предварително какво да се излъчи и как да се излъчи.

    Коментиран от #23

  • 21 Верно ли

    10 0 Отговор
    Хаха, ама тоя филм нали вече го гледахме, когато Баце прехвърли и той отговорността на РЗИтата... Искам си служебното правителство! Тия изобщо не знаят кво правят!
  • 22 Hoho Boho

    10 0 Отговор
    "Нов модел за управление на ковид кризата..."
    Ужас!
    Старият, двегодишен модел на ковид кризата, ни докара да сме първи по смъртност.
    Сега са намерили нов, по-съвършен модел, да ни видят сметката.

    Киро, не е време за нови избори!
    Бъди мъж! Не се продавай на БигФарма!
  • 23 Майна

    13 0 Отговор

    До коментар #20 от "Селяк":

    Идва РЕВОЛЮЦИЯ, СВЕТОВНА...ТАКАВА, КАКВАТО НЕ СМЕ ОЧАКВАЛИ, ИСКАЛИ ИЛИ ПОДГОТВЯЛИ ..НО ТЯ ВЕЧЕ ЗАПОЧНА..И ТОВА НЕ СА МОИ ДУМИ И МИСЛИ...
  • 24 Hess

    3 5 Отговор

    До коментар #17 от "Майна":

    Визирам коментар 6..Какво знаеш за Фюелмих..???Адвокат от Гьотинген,успешен,печелил дела срещу Дойче Бан(DB),Фолксваген,осъдил Ханза щадт Бремен...и...Първо на първо Фюелмих е с еврейски корени и не е някакъв бунтар утопист,а печалбар търсещ винаги тлъсти дела и също така имаше доказателства за умишлено загубени дела след преводи на крупни суми до близки до него лица..Това което прави(понеже и аз следя него и други нему подобни) е опит да изнудва (според мен обречен на неуспех) СЗО в опит и той да захлеби от ситуацията!Евреин евреину око не вади!!!

    Коментиран от #25, #27

  • 25 Майна

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Hess":

    Знам доста , да кажем ..,че ако трябва да пиша и обяснявам нито ще го проумееш,нито ще промени нещо.Не го приемай като обида,защото не е..Опитвам се да помогна, като давам минимална, но достоверна информация..

    Коментиран от #28

  • 26 да питам

    8 1 Отговор
    Къде го ресторантьора ве , да каже неколко благи думи за Кирча ...🤭
  • 27 gost

    1 4 Отговор

    До коментар #24 от "Hess":

    .... и също така имаше доказателства за умишлено загубени дела след преводи на крупни суми до близки до него лица.... Опааа- ако цитатът съдържа вярно твърдение,този трябва да е вече с осъдителна присъда и изхвърлен от адвокатурата в германия- т.е. с прекратени адвокатски права...

    Коментиран от #30

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ха ха хааа

    5 1 Отговор
    Избирателите на Кирчо , го торят мощно ... Васил Найденов - Довиждане , до другият спектакъл ..🤭🤭😁
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 gost

    5 0 Отговор

    До коментар #32 от "Hess":

    Данъците за средната класа са твърде непоносими, а и аз не съм свикнала нито с мулти- култито, нито да не мога да отгатна визуално биологичния пол на хората. Що се отнася до германското право- мисля, че германия - под напора на политическата си конюнктура- започва да забравя основата на човешките права- че човешките права и свободи основно са индивидуални, а не колекивни права и че на всяко предоставено право съответства поемането на насрещно правно задължение. Неслучайно в нашата конституция съществуват чл.57 ал.2 и чл.58 ,които не се забелязват в немската конституция,а именно- КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Чл. 57 (2) Не се допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други. Чл. 58. (1) Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите. (2) Религиозните и другите убеждения не са основание за отказ да се изпълняват задълженията, установени в Конституцията и законите.

    Коментиран от #34, #35

  • 34 gost

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "gost":

    колекивни да се чете колективни
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Верваме им

    5 0 Отговор
    Националният план няма никакъв анализ в него, щом има зелен сертификат. Ваксинираните се заразяват и заразяват, т.е. няма как да се спре заразата. Няма симетрични мерки, защото едни заразоносители са ограничени, а други не са.

    За задълбочения анализ- същото. Как се прави, ако няма статистика за брой заразени по възраст и ваксинационен статус като в УК, Германия, Франция и т.н.? Никога не е излизал такъв отчет. А е просто- справка върху данните за ваксиниране/сертификати насложени с положителните тестове. И в двата масива има ЕГН, защото при тест ти го записват. Могат ли днес да кажат, че на 100000 ваксинираните се заразяват 2 или 3 пъти по-малко? Че преболедувалите повтарят или не, боледуват тежко или не? Откъде?

    Анализ на база разнопосочни приказки на експерти не се прави, а на база данни.

    Та ни има симетричен план, ни даже и бегъл анализ.
  • 37 КИРО МЕНТЕТО

    2 0 Отговор
    БОКЛУК ЛЪЖЛИВ ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ
  • 38 Мисъл

    0 0 Отговор
    Струва ми се, че чрез ковид се подготвя новото териториално-административно деление на България, няма области, а райони.. това го искаше отдавна ЕС.
  • 39 Онн

    0 0 Отговор
    Какви мерки бе Кирчо, къде са ти мерките за бизнеса?!? Занулихте държавата за има няма 9 месеца! Никаква помощ за бизнеса и домакинствата. За първи път от над 20 години януари месец минималната заплата не се вдига, излъгахте пенсионерите, за по-високи пенсии, реално взимат по-ниски. Само празни приказки! Медийте и те удобно мълчат и не задават въпроси и умишлено не търсят проблема,защото сте удобни на задокеанските "партньори". Т. е сте техен проект господин Харвърд
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове