Last news in Fakti

14 Януари, 2022 12:43 2 260 26

Йотова критикува ръководството на БСП за уволнението на журналистката от „Дума“

  • илияна йотова-
  • ръководство-
  • бсп-
  • уволнение-
  • журналистка-
  • дума

Вицепрезидентът застана зад Велиана Христова и предупреди, че без "Дума" няма БСП

Йотова критикува ръководството на БСП за уволнението на журналистката от „Дума“ - 1
Снимка: БГНЕС

Вицепрезидентът Илияна Йотова критикува ръководството на БСП заради уволнената журналистка Велиана Христова, която работи във вестник "Дума" от самото му създаване.
За уволнението съобщи самата Христова в профила си във Фейсбук, като обясни, че това е било провокирано заради протестно писмо за натиск от "Позитано" 20 върху редакционната политика. От пресцентъра на партията изпратиха опровержение, че Христова не е била на трудов договор.

Илияна Йотова обаче застана зад Велиана Христова и предупреди, че без "Дума" няма БСП. Вицепрезидентът, която е бивш член на ръководството на соцпартията и бивш неин евродепутат, направи паралели с времето на създателя му Стефан Продев, съобщават от dnes.dir.bg.

"Много несгоди изтърпя вестник ДУМА за своите 32 години. Не успя да го спре дори Иван Костов преди 25. Знаехме, че без ДУМА няма БСП.
ДУМА оцеля напук на политически опоненти, на зложелатели, на знайни и незнайни "разбирачи", на мимолетни амбиции, които никой вече не помни. Оцеля благодарение на своите имена, на журналистите, на хората от редакцията, които всекидневно, с професионализъм и отговорност пред истината и с лявата идея "воюват" за обикновения човек, за справедливостта и по-доброто утре. Хора, които дори в най-трудни моменти не си позволяват да коленичат пред силните на деня! Заради тях ДУМА е вестник с характер, арена на свободното слово и лявата идея! Заради тях ДУМА е ДУМА-та!

Защо настоящото ръководство на вестника посяга на едно от тези имена - Велиана Христова/ Veliana Hristova?! Ляв човек по ум и сърце, утвърден журналист, заслужил уважението дори на тези, които са попадали под безмилостните удари на критичното ѝ перо! Отговорността носи всеки сам! Надявам се решението да бъде преосмислено!

Sursum corda - Горе сърцето, както казваше Стефан Продев!", написа в социалната мрежа вицепрезидентът.

Междувременно новината разбуни журналисти, политици и общественици, които подеха петиция в нейна защита. До момента подписите са над 370, като сред хората, застанали с имената си срещу решението на партийното ръководство, са ректорът на Софийския университет Анастас Герджиков, Анжел Вагенщайн, бившият министър на образованието Красимир Вълчев, Велислава Дърева, евродепутатът Петър Витанов и много журналисти от различни български медии, които описват Велиана Христова като голям професионалист и човек, отдаден на каузата "Дума".

Христова получи защита и от СБЖ, чийто член е и ръководи синдикалната му секция в партийния вестник.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Госあ

    14 7 Отговор
    Некои от крушовица много си поверваха ! БСП е пред закриване.

    Коментиран от #21

  • 6 бъдещето

    8 5 Отговор
    корни или ще унищожи БСП или ще я разцепи. Очевидно отстъплението от позициите на БКП не е здравословно, тъй че пътят е ясен.
  • 7 размисли

    4 6 Отговор
    Не разбрах с какво точно е съгрешила журналистката, за да бъде уволнена, но тези публични дразги в БСП са доста неприятни за единствената партия с лява платформа в България, която е БСП. Не разбирам защо бедните българи очакват десни политици да им решат социалните проблеми и защо смятат, че демокрацията е еквивалент на социална политика, равенство, братство и справедливост? В условията на пазарната икономика, няма равенство и братство без силна лява политика, подкрепена от гражданите. Но както и да е, тъжно е, че БСП се разпада от вътре, вместо да се консолидират и да търсят достъп до колкото се може повече социални групи в България, да са там, където има социални проблеми, на терен, а не само да си служат с академични средства, за съжаление неразбираеми за масата бедни българи. На всичко отгоре, те не спряха да се нападат един друг публично.

    Коментиран от #16

  • 8 copypast

    11 1 Отговор
    "...Това не отговаря на истината. Нито един човек не е уволнен от в. “Дума“. Конкретният повод за публични реакции е статута на журналиста Велиана Христова, която е безспорен авторитет.



    Г-жа Христова не работи на трудов договор във в. “Дума“, следователно няма как да бъде уволнена. Тя е имала авторски договор със срок 3 месеца, считано от 15.07.2020 г. и е изтекъл на 14.10.2020 г.



    Вестникът е отворен да публикува нейни статии", посочват от пресцентъра на БСП. ...."
  • 9 Стоян Хлебаров

    6 1 Отговор
    Не коленичеше пред силните на деня...освен когато те бяха от БСП-тогава се влачеше по корем...
  • 10 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    12 3 Отговор
    Жалко, че Корнелия Нинова няма власт да уволни комунистката Илияна Йотова.

    Парчето пица от държавнити пари за БСПарите много намаля с естественото кжвид намаляване на гласуващите червени БА.. БИЧ..КИ. Вече не достига достатъчно от държавнато пица за всички от БСПарите. И те започнаха да се боричкат помежду си кой да се докопа до парчето пица. Георги Гергов, Кирил Добрев, Антон Кутев ... останаха без парче от държавната пицата и до чиновническо кресло. И вместо червените некадър...ници като Антон Кутев, Румен Петков ... да си потърсят работа като портиери, чистачи, свинори, овчари ... защото за друго не стават. Се опитоха да захапят Корнелия Нинова и да вземат нейното парче от пицата. Но се оказа, че Нинова има по-големи вълчи зъби и е по-силна, за това победи в схватката. И Киршл Добрев, Антон Кутев ... си подвиха опашките и се оттеглиха позорно.

    Коментиран от #15

  • 11 май май

    8 1 Отговор
    Радев гласи Йотова за мястото на Нинова.

    Коментиран от #13, #19

  • 12 Нинова е бейства , безчинства в БСП

    5 5 Отговор
    Тайни необсъждани решения заедно с феодала Овч. и малката си групичка тарикати.
  • 13 Тая партия трябва да се сплотява

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "май май":

    Това Нинова не го разбира и няма и да го разбере.
  • 14 Данъкоплатеца

    11 1 Отговор
    Факти, защо се занимавате с толкова дребни, бсп-арски новинки, на кой му пука ?? хората са загрижени за ситуацията в българия и за оцеляването си, те си нямат проблеми, но ние си имаме !!
  • 15 Госあ

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    крушовската селянка няма вълчи зъби, а по скоро манталитет на хиена - споделя с когото трябва.
  • 16 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "размисли":

    Аз вече 30 години "не разбирам защо бедните българи очакват БСПарите, които реално са милионери и десни политици(Георги Гергов, Бенчо Бенчев, Кирил Добрев, Корнелия Нинова, Илияна Йотова, СерГей Станишев, Ивайло Калфин ...) да им решат социалните проблеми"

    "По делата им ще ги познаете"

    Първо в БЪЛГАРИЯ НЯМА НИТО ЕДНА ИСТИНСКИ ЛЯВА ПАРТИЯ. БСП са менте социална партия(мафия). БСП са мошенищи и некадърници ЛЪЖЕЩИ, че са социалисти. В Бългория партиите на Кирил Петков+Асен Василев и Слави Трифонов твърдящи, че са в ЦЕНТЪРА. Реално ка по-леви от БСП. Предлагат и прилагат някои СОЦИАЛНИ/ЛЕВИ/ИДЕИ. Това беше причината, поради която СПЕЧЕЛИХА ТОЛКОВА МНОГО ГЛАСОВЕ. Това, че Петков+Василев и Трифонов прегърнаха центриско-леви идеи беше причината, "дясната" "Демократична Българи" и популистките ГЕРБ+СДС и ВМРО да загубят избиратели.

    Второ БСП не са единствената ЛЪЖЕЩА партия в България представяща се за "ЛЯВА" или русофилска. Има и други, сещам се за партиите на Николай Малинов, бившия БЕСЕПАР Александър Томов ...
  • 17 Народа

    9 2 Отговор
    Браво на Корнелия! Ние сме с теб! А Илияна Йотова кога?
  • 18 Само питам

    10 1 Отговор
    Йотова е вицепрезидент и е най-добре да не се пеняви за процесите, които текат в партиите, пък било то БСП.
  • 19 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "май май":

    "Радев гласи Йотова за мястото на Нинова."

    Илияна Йотова е "червена" бабичка родена 1964 г. единственото, за което ще става след 5 години, когато им приключи мандата с Радев. Е да стане ЧЕРВЕНА ПЕНСИОНЕРКА взимаща ГОЛЯМА МАКСИМАЛНА ПЕНСИЯ превишаваща 5 пъти минималната пенсия/линията на бедност/. Освен, ако до тогава в България не се направи истинска СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПЕНСИОННА РЕФОРМА. Така щото разликата между МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ/ЛИНИЯТА ТА БЕДНОСТ/ и МАКСИМАЛНАТА ПЕНСИЯ да стане не е повече от 2 пъти. В момента разликата между минимална и максимална пенсия е 4 пъти. И то само защото сегашниат фин.министър Асен Василев я намали леко. В предишни години докато управляваха ГЕРБ+ДПС и БСП+ДПС, разликата между минимална и максимална пенсия беше 5 пъти. Дори в някои години беше почти 6 пъти. Това е не само антисоциално, но и антихуманно и НЕСПРАВЕДЛИВО. ОЩЕ ПОВЕЧЕ, като се вземе предвид, че тези с минималните пенсии са плащали над 40 години осигуровки и се пенсионират на 65 годишна възраст и умират/получават пенсия/ 10 след пенсиониране. Докато бившите милиционери с максималните пенсии са плащали едва 15-20 години осигуровки и са се пенсионирали на 45-50 годишна възраст и умират/получават пенсия/ 25-30 след пенсиониране.
  • 20 big

    5 0 Отговор
    Според Конституцията Президентската институция е независима, вицепрезидента също, т.е. не са членове на партии! Тогава на какво основание тя критикува партийното решение на БСП? Реално тя дори няма право на лично мнение по въпроса! Много пъти съм го писал, БСП за да се спаси, трябва да си откъсне опашката, т.е. хората които създават разкол в партията, трябва да се освободят! Дори закъсняха, а главата на тази опашка е Станишев и докато той и неговите хора милионери или поддръжници на Истанбулската конвенция са в БСП, дори отстраняването на Нинова няма да спаси партията им!

    Коментиран от #22

  • 21 Кака Кури

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Госあ":

    Йотова и Дърлева да не дрънкат много,щото да не подгоня и тях???
  • 22 Дедо от БСП

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "big":

    Браво!!!!
  • 23 Продълж@в@ме подмян@т@

    3 0 Отговор
    От комунист нищо добро не очаквай, стара Българска поговорка😉
  • 24 Да излизат в пенсия,

    2 0 Отговор
    Ма йотова
  • 25 ЕДГАР КЕЙСИ

    2 0 Отговор
    МАДАМ ПИГИ ИМА ПО РОЖДЕНИЕ БОТОКС В ДЖУКИТЕ...... КОЕТО Я ПРАВИ ЛИЦЕВО ОЩЕ ПО "ПРИВЛЕКАТЕЛНА".....
  • 26 ЦарВул

    1 0 Отговор
    ТАА НАЛИ Е БЕЗПАРТИЙНА СЛЕД КАТО Е ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ!ИЛИ ТОВА ВАЖИ САМО ЗА ТЕЗИ С ГАЙДИТЕ!!И ЗАЩО СЕ ОБАЖДА ОТ КОНЕВРЪЗА!!АКО Е ИСКАЛА ДА ОСТАВА ПОЛИТИКАТА ДА СИ Е СТОЯЛА В БСП,А НЕ ДА СЕ КАНДИДАТИРА!!ДЕ ГЬОСТЕРИЦА НЕОЧЕГАРЕНА!!ТОЛКОЗ!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол