22 Януари, 2022 08:52 5 293 28

Доц. Хърсев: Хората се раждат задлъжнели

  • емил хърсев-
  • външен дълг-
  • икономика

България все пак е далеч от дългова спирала, увери финансистът

Доц. Хърсев: Хората се раждат задлъжнели - 1
Снимка: shutterstock

"Бюджет 2022" е щедър – даваме повече, отколкото досега, в далеч по-тежката от икономическа гледна точка 2020 г. Част от разходите остават неясни. Целевата и крайната част няма консистентност. Така финансистът доц. Емил Хърсев коментира в студиото на "Денят ON AIR" представените от финансовия министър Асен Василев параметри на тазгодишния бюджет.

47-ото Народно събрание му се струва популистко. Доц. Хърсев се опасява, че ще станем свидетели на "нещо, което го гледахме при актуализацията на миналогодишния бюджет".

"Дълговете убиват нацията, хората се раждат задлъжнели. Водени от егоизъм, много ще търсят друга страна, където няма да бъдат обременени. Много нации са си отишли по същия начин – римляните, византийците... За съжаление, ние заимстваме негативния пример от Европа, която върви по тази плоскост вече 10 години", предупреди финансистът в ефира на Bulgaria ON AIR.

България все пак е далеч от дългова спирала, увери доц. Хърсев.

"За дългова спирала говорим, когато има натрупване – когато дългът поражда повече дълг. Нещо, което при сегашната политика на нулеви и отрицателни лихви на практика не се получава. Точно обратното – който има по-голям дълг, той печели повече. Това е политика на хитруване на държавите. Налагане на скрит данък върху спестяванията чрез отрицателната лихва, но не си правят сметка, че с това внасят тежки диспропорции във финансовите показатели на икономиката. Оптимизмът на пазара може да продължи до 5 години", обясни той.

По думите му "Бюджет 2022" не дава решение на енергийната криза.

"Добрата новина – ръст на БВП и цените, което показва, че и в бъдеще можем да очакваме този ръст да продължи. Надявам се и да се окажат прави всички международни авторитети, които са единодушни, че инфлацията не е дългосрочен фактор, заради което не е нужно да се мисли за монетарен отговор. Те очакват до пролетта ръстът на енергийните цени да се преодолее", посочи финансистът.

Според доц. Хърсев след падане на мораториума цената на бензина може да скочи до 3 лв.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фАНТОМасс

    23 9 Отговор
    Само не и Бойко ! Той явно се е родил с няколко чекмеджета !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 бедняк

    34 4 Отговор
    На Хърсев ще му оскубя мустака , а на Хампуцарян ще му присъдя коса !!
  • 4 ПОСЛЕДНИЯТ ВЪЗРОЖДЕНЕЦ

    20 6 Отговор
    ХЪРСЕВ не ти липсва наглос т защото сит на гладен не вярва ти сиедин самоуверен капиталист който не е прочел приказката защото летиш ли високо ще паднеш ниско
  • 5 сьд

    33 2 Отговор
    ЗАЩО не кажеш направо че затъваме в калта.Изчезваме като нация а младите бягат в чужбина.След години кой ще плаща дълга.
  • 6 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    37 3 Отговор
    Този е до ЦЕНТ ! А иначе САЩ, Германия, Италия ... дори България , отдавна СМЕ в дългова спирала ! Това , че не признаваме факта , че се опитваме да му дадем друго име или да ги прикрием - НЕ ПРОМЕНЯ ИСТИНАТА ! ДЪЛГЪТ РАСТЕ И РАСТЕ, И РАСТЕ......‼️
  • 7 ха ха

    28 4 Отговор
    Е, как да се променят цените на енергията, Хърсев? Санкционираме прецакваме всякави инвестиции с въглеродни квоти, социално отговорни политики и какво ли не. Ами, Тексас се присъедини към Западна Вирджиния в САЩ и изхвърли Блекрок от всякакви сделки с правителството. Нали техният шеф е давоско изчадие, което иска да е "социално чувствително" и прецаква всякакви инвестиции в енергетика, които са различни от вятърничави мелници и мръсни панелки. Все пак земята е била доста привлекателно място с 5 пъти повече въглероден диоксид в атмосферата, ако изключим динозаврите. Мнооого по-привлекателно от ледена зима и усмихната Грета за успокоение. Просто сме изправени пред война на разума срещу терора на шепа милиардери. Просто като боб и невероятано тежка война за свобода...
  • 8 Благодарен

    13 9 Отговор
    В тази връзка неродените ми деца и внуци благодарят на генерал-лейтенант-доктор-хонорис кауза и почетен премиер на РБ Бойко Борисов!

    Коментиран от #10, #12

  • 9 ПОСЛЕДНИЯТ ВЪЗРОЖДЕНЕЦ

    9 4 Отговор
    ХЪРСЕВ ти си студено кръвен
  • 10 м-дааааа

    9 6 Отговор

    До коментар #8 от "Благодарен":

    Неродените ти деца и внуци може да видят нарисуваните краварски Фърчила,
    както и нарисуваните и платени авансово магистрали!
  • 11 Изрод стобски

    6 4 Отговор
    Добре, че няма народен съд, че за такива като тоя и разстрел е малко. Обогатил се с милиони от кражби и далавери и смее да говори, че мнозина заради егоизъм се изнасят от държавата, за да не плащат дълговете натрупани от крадци като него.

    Ми и Рим пада по същия начин, както е казал. От сребърни монети до 1/16 сребро монети. И после си говорим за егоизъм.
  • 12 Ветеран от Протеста

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Благодарен":

    Сам ли ще си ги раждаш,неродените ти деца и Внуци...
  • 13 Хърсева

    2 4 Отговор
    Раждайте децата си другаде.
  • 14 Студопор

    18 2 Отговор
    Хора без грам мозък са седнали да разпределят пари, които не са техни, за да обслужат собствените си нужди и после ми разправят как има дефицит от 8 милиарда... Това е цялата работа. После бедняците ще теглят хомота, за да насмогнат на данъците, които ще бъдат увеличени 200%.
    Добре познат сценарий в безропотна България!

    Коментиран от #28

  • 15 ами то нещата

    9 2 Отговор
    ще си дойдат на мястото. всички които в момента искат държавата да им помогне след време ще платят сметката ! администрация,учители,полиция ...всички тези които сега се радват на раздут щат,на постоянно увеличаващи се им заплати след 20-на години няма да могат да си получат пенсиите защото няма да останат хора да плащат данъци. дори и тези с високите заплати от частния сектор...програмисти, в банковия сектор и др също при пенсиониране ще останат без пенсии и доходи освен ако не са спестявали и не са инвестирали ИЗВЪН България .

    Коментиран от #22

  • 16 поглед

    6 6 Отговор
    така е . нали спечелиха комунистите? те друго не могат.дългове и фалити.

    Коментиран от #24

  • 17 И тая смешка

    2 1 Отговор
    големият финансист, стана доцент ... догодина - професор !

    Коментиран от #20

  • 18 Йеронимус БОШ

    2 1 Отговор
    Гладният вярва ли на сития ! ?
  • 19 бай Иван

    4 0 Отговор
    Човек е богат със своята цел,богат е със своя собствен дял но не с това което е взел,богат е с това което е дал.
  • 20 Направо маршал😂😂😂

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "И тая смешка":

    Че генералите са много😂😂😂😂😂
  • 21 1122

    4 2 Отговор
    Напротив господинчо,задлъжнели са всички които имат в сметките повече от милион.Не докаже ли произхода на парите си да му се отнемат.Какви са тия заплати от 100 000 лв,какво толкова работи,или това са кражби.После не се родил и вече задлъжнял....ама друг път.Сопата има два края,един месец ще го следя и да видя какво работи,че е такава заплатата му и ако не е реална ще напусне реално .

    Коментиран от #23

  • 22 То секи с мозък вкарва заплатата

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "ами то нещата":

    В щатски борси и индекси и за около 10 години може да станеш милионер ако вкараш 20 30 бона евро което е годишна заплата на програмист...20 30 бона евро ги вкарваш в някоя акция от технологичния сектор при корекция от върховете и чекаш 10 години и ше имаш около 1 млн евро след 10 годин..и това е само 1 годишна заплата а какво става ако вкарваш и останалите заплати от годините в щатските акций?но трябва да имаш финансова култура и да мислиш и да си търпелив и да не правиш глупави харчения а да живееш скромно парите да работят за теб
  • 23 Всеки човек с мозък не държи пари

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "1122":

    В банката ами са инвестирани извън бг ..дори да има сеш тои е скрит някъде и никъде не фигурира че имаш кеш и никой нищо не може да ти запорира или открадне..немаш спестявания немаш банкова сметка и така
  • 24 mi6osp

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "поглед":

    Ти изкара САЩ най големите комунисти - там всяко новородено бебе е вече с над 86 000дълг, който само се увеличава.
  • 25 mi6osp

    3 1 Отговор
    Епидемии, подобни на ковид, станаха единствения начин за ликвидиране на този неизплатим световен дълг- като се организират умно, след тях нито ще има кой да плаща задълженията, нито кой да получи парите.
  • 26 Ех хърсев, хърсев,

    2 1 Отговор
    мошеник си беше и такъв си оставаш. Ама наред с нескопосаните лъжи, си и много прозд! Изчезнали били нации като Рим и Византия? Не мой да бъде! Това са империи, бе плужек, а всеки що годе грамотен човек знае, че те са задължително многонационални.
    Мислиш си, че не ти знаят хората измамите и кражбите? Не се заблуждавай. Сега си от противниковата банда и ти дават трибуна да лаеш по другата. Ами вие сте двете лица на една монета. И сте всички за панделата. Май забрави как в така наречената зора на димукрацията прибягваше и до мутренски услуги, за да обереш и партньори, и и не толкоз партньори?! Беги си в хралупата от която си изкочил.
  • 27 Баце

    0 0 Отговор
    Много си плосък!
    Хората ги правите да се раждат задлъжнели, заради едни чекмеджета и световното господство на зелената тоалетна хартия!
  • 28 Хахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Студопор":

    Ние си ги избрахме, начело със създателя им мунчо фърчилков. И понеже сме мазохисти, даже и го завторихме като пРезидент. Честити да са ни.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове