Last news in Fakti

28 Януари, 2022 06:19 2 032 15

Петър Чобанов: Ако изпълним този бюджет, ще се отдалечим от Еврозоната

  • петър чобанов-
  • симеон дянков-
  • бюджет-
  • еврозона-
  • инфлация-
  • бнб

Симеон Дянков не е добър вариант за шеф на БНБ, смята бившият финансов министър

Петър Чобанов: Ако изпълним този бюджет, ще се отдалечим от Еврозоната - 1
Снимка: БГНЕС

"Правителството ще бъде разточително защото знае, че инфлацията ще е висока, това дава допълнителни приходи, но те нямат фундаментален характер. Когато тя приключи, приходите ще намалеят, а разходите ще са раздути, те трудно ще бъдат свити бързо. Тогава или ще се изправим пред по-високи дефицити или още по-големи потребности от дълг или ще трябва да променяме данъчната система и да повишаваме данъците. Това е рисково поведение".

Това заяви пред NOVA депутатът от ДПС и бивш министър на финансите Петър Чобанов.

За него е по-добре да помислят за друга кандидатура за шеф на БНБ, вместо Симеон Дянков, защото човек на такава позиция не бива да е забъркан в международни скандали.

Според него не знаем колко са лимитите за разходи от бюджета и дали ще се вместят в събраните приходи. "Можеше да бъде приет в края на миналата година. не прави добро впечатление и необходимостта от актуализации през лятото, изглежда, че правим бюджети за по няколко месеца. Пренасянето на разходи от предния бюджет, в размер на 3 млрд., не е добро решение, защото затруднява анализа на фискалната година", посочи Чобанов. Той прикани за плавни мерки когато са необходими. "Ако изпълним този бюджет, ще се отдалечим от Еврозоната, защото има много дефицити", смята икономистът.

По думите му трябва всички да видят за какво ще бъдат похарчени парите. "Щедростта и разточителността на разходите невинаги гарантират консенсус. Имаме и инфлация, която ще бъде още по-висока, а е подценена в макрорамката на бюджета. Тя най-вероятно ще достигне двуцифрени стойности. Сегашният е твърдо про инфлационен. Труден е балансът", обясни той. И уточни, че можем да се надяваме, че инфлацията ще бъде по-близо до 10%, но не повече.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стига

    20 4 Отговор
    ВЕЧЕ С ТАЯ €ВРОЗОНА !!!
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 4 Отговор
    теглят се вмилиярди който нашите внуци не ще могат да ги платят ПП следва практиката на пп герб
  • 3 Булгар

    17 5 Отговор
    Сичката я Мара втасала, до ЕВРОЗОНАТА опрела !!!
  • 4 Папуцио

    1 0 Отговор
    Дефицитите са във всички демократични общества- така е заложено, да се гоним- конкурираме. Едни са по- дисциплинирани и се справят (германци и швейцарци), други в тях е ножа и хляба (американци и англичани), трети шикалкавят, а четвърти са бедни, разядени от корупция, неграмотност и шуробадженащина, живеят ден за ден и не си плащат вересиите. Е, как да върви тази държава!
  • 5 123

    1 6 Отговор
    "Руснаците са склонни към световно господство и бързо се сдобиват със средства да се превърнат в най-мощната имперска държава, която светът е виждал. Хората от съветското Политбюро няма защо да се тревожат за приливите и отливите на общественото мнение. За тях оръжието е по-важно от хляба, докато ние поставяме всичко преди оръжието. Те знаят, че са суперсила сам в един единствен смисъл - военният. Теа са провал, когато говорим за човешките и икономическите измерения."
  • 6 123

    4 1 Отговор
    "Икономиката са методите, целта е да променим сърцата и душите"
    "Стотинките не падат от небето, те се печелят тук, на земята."
    "Социалистическите правителства по традиция създават финансова бъркотия. Те винаги остават без пари, парите на другите. Това е толкова характерно за тях."
  • 7 123

    4 2 Отговор
    "Поех този пост с едно единствено намерение - да превърна Великобритания от зависимо в разчитащо на силите си общество; от "дай ми" в "свърши го самият ти". В нация, която се вдига на крака и се оправя, вместо да седи и да чака безучастно." М.Тачър
  • 8 От де го изкопахте

    4 2 Отговор
    Дянковчето? Тоя не е ли за следствието? Обра пенсионния фонд, сега къдеще го назначат да краде? Продължаваме подмяната!

    Коментиран от #11

  • 9 Опаа

    1 0 Отговор
    Аааа дано..
  • 10 Орешарски

    4 1 Отговор
    Ние с Чобанската почти извадихме България от ЕС, но уви не успяхме.
  • 11 Чубака

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "От де го изкопахте":

    Друг го обра- тоз е от свитата на Дуган в правителството на Орешарски по време на едногодишните циркове довели на власт отново герп и дпс!
  • 12 Дебил

    1 0 Отговор
    Слава Богу!
  • 13 Анонимен

    1 1 Отговор
    Който се е провалил няма право на думата
  • 14 Ковид мафия

    1 0 Отговор
    Ами ха дано се отдалечим от мафиотската евро зона
  • 15 Само богатите хора

    1 0 Отговор
    имат интерес да бъдем в еврозоната. Ние сме най- бедната държава в ЕС. За нас това ще бъде пагубно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове