Last news in Fakti

30 Януари, 2022 19:22 2 720 49

КНСБ иска минималната работна заплата да е поне 1103 лв.

  • кнсб-
  • минимална заплата-
  • заплата

Това се посочва в отворено писмо на синдикатите до Асен Василев

КНСБ иска минималната работна заплата да е поне 1103 лв. - 1

Минималната работна заплата в България да е равна на „Заплатата за издръжка“. Към 2021 г. тя е в размер на 1103 лв. нето. Това се казва в отворено писмо на синдикатите до вицепремиера и министър на финансите Асен Василев.

"Конфедерацията на независимите синдикати в България подкрепя всички цели на изпълнителната власт за ръст на минималната заплата по начин, който да позволява нейният размер да бъде достатъчен за издръжката на един работещ и семейството му. Това е наше дългогодишно искане, което мотивираме на всяко тримесечие чрез изследването „Заплата за издръжка “. Припомняме, че едва 30 % от наетите по трудово и служебно правоотношение получават заплата, която да е равна или по-висока от размера на „Заплатата за издръжка“. Това налага провеждането на спешна догонваща политика по доходите. Част от тази политика е и минималната заплата. За нас това са справедливи и достойни искания, които вицепремиерът, министър на финансите и председател на НСТС г-н Асен Василев защити по време на заседанието на НСТС на 27.01.2022 г. В същото време настояваме да видим визия от изпълнителната власт за възходяща конвергенция и достигане на равнища на БВП и доходите в размер на 60% от средноевропейските нива (паритет на покупателна способност), както и за ръст на доходите на работещите в бюджетната сфера с минимум 10%, а на „работещите на терен“ с минимум 15%.

КНСБ напомня, че приходите в бюджета идват основно от данъци, плащани от гражданите. През 2021 г. едва 3,1 млрд. лв. са постъпили в хазната от данък върху печалбата и цели 23 млрд. лв. от облагане на трудови възнаграждения, ДДС и акцизи. Въпреки това, национално представителни работодателски организации продължават да спекулират и твърдят, че българският работник не заслужава дори най-ниската в Европейския съюз минимална работна заплата.

Според нас минималната работна заплата в България трябва да бъде равна на „Заплатата за издръжка“, която пък отразява необходимите средства на всеки работещ, за да посрещне своята издръжка на живота. Издръжката на живота е свързана с потреблението, а заплатата за издръжка с труда и неговото възмездяване. Следователно, логично е МРЗ да бъде и заплата за издръжка и да осигурява издръжката на живота.

При всяко увеличение на МРЗ работодателските организации твърдят, че ни очаква спад на заетостта, въпреки че данните през последните няколко години напълно опровергават тези опасения. Не само това, мнозинството от емпиричните изследвания по темата отричат съществуването на такава зависимост, дори напротив - нарастването на МРЗ стимулира ръста на заетостта, потреблението и икономическия растеж. Като добри примери от последните месеци, можем да посочим Словакия, където МРЗ за 2021 г. бе фиксирана на 57% от средната за страната, а в Испания се заложи средносрочна цел от 60% минимална заплата спрямо СРЗ. За сравнение, в България това съотношение е около 42-44% в продължение на 10 години, а в страни като Северна Македония и Сърбия, които не са членки на ЕС, МРЗ е по-висока спрямо България с около 20%. Разликата между най-високата МРЗ в ЕС (Люксембург) и най-ниската такава (България) е 7 пъти.

На този фон производителността на труда на един зает вече е 50,8% от средното европейско ниво, или разлика от едва 1,9 пъти. Всъщност, според данни на МФ от есента на 2021 г., производителността на труда през изминалата година е най-висока спрямо предходните 6 години, а вътрешното потребление продължава да бъде основния двигател на растежа, а не частните инвестиции. Припомняме, че изминалата 2021 г. беше първата, в която работещите на минимална заплата загубиха реална покупателна способност от цяло десетилетие насам. Нещо повече, бизнесът често има “монопсонна” сила на пазара на труда в малките общини и плаща по-ниски заплати от пазарните, тъй като пазарът е отдавна несъвършен.

Според изследване на Евростат, в периода 2010 – 2015 г., 83% от предприятията в България са декларирали, че не са осигурявали никакво обучение на своите служители. Най-често посочваната причина е, че са си намерили работна ръка с необходимите умения и не е необходима допълнителна квалификация. Това по никакъв начин не кореспондира с публичните изяви от последните дни. Точно обратното, според изследване на БСК от 2012 г. 80% от българските работодатели са със средно или по-ниско образование, а от проведените анкети става ясно, че изключват вариант, в който работникът им да знае повече от тях. Според изводите от същото изследване бизнесът е готов да приеме на стаж ученици или студенти само ако са си платили за това и знаят два чужди езика, имат отлични компютърни умения и дълъг стаж по специалността.

В заключение, всеизвестно е, че част от бизнеса се опитва да надхитри системата. Една държава е толкова богата, колкото е богат нейният най-беден работещ гражданин. А в България бедните и работещи граждани са много. Минималното възмездяване на работещите в България трябва да осигурява необходимата издръжка за техните семейства", се казва още в позицията.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо

    36 48 Отговор
    Паразита кнсб иска!
    Малките работодатели едва кретат бе!

    Коментиран от #14, #19

  • 2 Херо

    40 9 Отговор
    Аз искам едно Ферари цвят червен, а вътре мацка с бронзов тен.
  • 3 ТаУмВзе

    33 10 Отговор
    Живи не останаха да бачкат на робовладелците, пък чак и Химерния термин Заплата! Слугинажа на герберастията скача по команда на безумията на козяк. БУХАХАХХ

    Коментиран от #30

  • 4 Асан министър

    21 8 Отговор
    Ще стане ама друг път
  • 5 Смоосигуряващ се

    24 10 Отговор
    Да,да, направете я 5000.

    Коментиран от #11

  • 6 Курд Околянов

    36 3 Отговор
    Предишния парламент имаше само една работна седмица, но една костенурка нинджа и продажните профсъюзи /синдикати/ заличиха 1-ва и 2-ра категория труд завинаги. Да му мислят миньорите, металурзите, акумулаторджиите, енергетиците ... ама още не са разбрали.
  • 7 Джок Съдбата

    17 37 Отговор
    Че кой работи все още за 1000 лв?!

    Коментиран от #37

  • 8 Бре бре

    45 8 Отговор
    досега тия така наречени синдикати ни живи ни умрели сега изведнъж милионери ще ни правят.
  • 9 Повече

    28 8 Отговор
    Бе какви 1100 ИСКАМЕ ЩВЕЙЦАРСКИ ЗАПЛАТИ ВЕДНАГА!!!
  • 10 Ваксиниран3002

    11 18 Отговор
    А дано, ама надали. Това го обещаваха още преди 10 години и не се случи. Добре, че не ми дреме за минималната заплата.
  • 11 Търговец

    13 3 Отговор

    До коментар #5 от "Смоосигуряващ се":

    Трай да те не чуят

    Коментиран от #13

  • 12 Гост

    16 6 Отговор
    Ще стане, когато цъфнат налъмите.
  • 13 Самоосигуряващ се

    16 4 Отговор

    До коментар #11 от "Търговец":

    Колега и при тези нива на осигуровките плащаме за нищо. Не знам на какво основание ще трябва при по-висока МРЗ.
  • 14 Дребен

    33 8 Отговор

    До коментар #1 от "дедо":

    Синдикатите и държавата играят заедно, а ние малките и дребни фирмички, дето според статистиката захранваме 75% от иконовиката, плащаме кървави осигуровки и вече умираме. Душа имат ли тия горе? Лесно е да се каже дайте големи заплати. Аз искам в България минималната да е 10000 лева, ама кой ще плаща осигуровките. Защо държавата не плаща осигуровки за държавните служители?

    Коментиран от #23, #24

  • 15 Бай чекмеджан

    18 3 Отговор
    Давам по една лилавка от шкафа макс
  • 16 Роки

    52 1 Отговор
    И правилно. В Румъния минималната работна заплата е 1030 лв., но нямат такива колосални проблеми с корупцията като при нас, нито хиперинфлация, заради некадърни и крадливи политици.
  • 17 КНСБ

    32 3 Отговор
    От зимен сън ли се събудихте или от липсата на трохи хвърляни от тиквата
  • 18 Бонговец

    26 4 Отговор
    И след удръжките пак 700 лева.
  • 19 Еми

    14 6 Отговор

    До коментар #1 от "дедо":

    Да спират като не умеят. И на строежа.

    Коментиран от #29

  • 20 Работник

    49 3 Отговор
    "КНСБ иска минималната работна заплата да е поне 1103 лв."

    Е похвално е искането на КНСБ ама мога ли да ги попитам къде бяха 12 години под управлението на Буци - по едно време мислех че са ги закрили - никакви не се обаждаха. Зя 12 години нито един протест или някакво искане за работниците - защо така бе господа гербаджии.
  • 21 Тия откъде се появиха?

    29 3 Отговор
    Досега в Бг нямаше синдикати, да защитят правата на работниците! Гавриха се с хората години наред в явна договорка с олигарсите ми цакаха с ниски заплати, мин осигуровки и с ненормално работно време! Сега ИЗВЕДНЪЖ се загрижили за нас,че трябвало да се вдигне мин заплата!
    Истината е че треперят да не ги закрият като ненужни и симулират дейности и се натягат на властта, да не загубят топлите местенце и тлъстите заплатки... Направо да ги закриват и със спестените разходи от никому ненужните длъжности да се раздадат на хората за компенсация, че лъгаха, крадоха и забогатяваха на наш гръб!Да се разследват колко са крали, присвоявали и измами ли и под строй - конфискация и в затвора, където им е мястото!!! 😈
  • 22 АЗ МОГА...

    10 24 Отговор
    ...и 5 000 лева да направя заплатите на мойте работници ,но ще съкратят 2/3 .
    Пък тогава КНСБ ще организира протест,че хората остават без работа.
    То е така със синдикатите.

    Коментиран от #27

  • 23 Мале

    26 8 Отговор

    До коментар #14 от "Дребен":

    Горките, ще се разплача. Продава джипа и спирай да ходиш в дубай. А махни джуклестата любовница. Наглеци.
  • 24 Смоосигуряващ се

    26 1 Отговор

    До коментар #14 от "Дребен":

    За съжаление, малките са много по-лесни за дране отколкото големите.
    Пример: Лукойл. Ако един малък бизнес си позволи да работи на загуба, след колко време ще го налазят НАП и другите тем подобни структури?
  • 25 зеленчук

    13 1 Отговор
    така , и редуциране нагоре по веригата , до 4 минимални за величия и 5 минимални за вождове
  • 26 КНСБ Димитров Казионна структура!!!

    28 4 Отговор
    Защо този не иска такава мин, Заплата, докато беше Борисов на Власт! Този е един от Верните слуги на Борисов, играе по неговата Свирка! Това нее профсъюз а Придатък на ГЕРБ управляван от Борисов!! Димитров отдавна сее Продал на ГЕРБ!! В един отбор играят КНСБ и Шайката на Борисов!!
  • 27 Симо

    16 1 Отговор

    До коментар #22 от "АЗ МОГА...":

    Ти твоИте работници защо не ги съкратиш и сега. Не чакай мин. заплата да стане 1000 лева, съкращавай 2/3 от работниците и със спестените пари си купи нещо...

    Коментиран от #31

  • 28 177

    15 4 Отговор
    Всъщност производителността на труда не е 50,8% от средноевропейската. Ако се има предвид последното преброяване, тя трябва да се изчислява при доста по-малко население, поради което е поне 10-12% по-висока. Така че заплатите са още по-ниски съпоставено с производителността. По тази причина исканата от профсъюзите минимална работна заплата е дори ниска и не съответства на реалната производителност на труда.
  • 29 дедо

    5 5 Отговор

    До коментар #19 от "Еми":

    глупост и бирен корем не се скриват
  • 30 Мемта

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    Глог и валериан , след два месеца си като нов
  • 31 АЗ МОГА...

    2 6 Отговор

    До коментар #27 от "Симо":

    Аз и сега си купувам нещо.
    Ама идеята е за заплати но работници.
  • 32 наблюдател

    12 5 Отговор
    Става МРЗ 1103 лв и само след месец като се калкулира в цените на стоките и издръжката вече ще е друга и пак трябва да има промяна и така играта продължава.

    Коментиран от #41

  • 33 Смях

    13 3 Отговор
    Личи си, че мутрите паднаха. Кражбите намаляха и лесните пари свършиха и се почва голямото реване

    Като си бил на издръжка по 10 бона и свърши парата, ама разхида ти е направен за 10 бона, то ще пищиш много ясно.
  • 34 Ужас мисирки

    7 1 Отговор
    Абе тоя сайт редактор има ли?
    Четете ли какво тъпизми пишете?
    Ученици със дълъг стаж?
    От къде го имат тоя стаж учениците?
  • 35 Нормално

    15 5 Отговор
    В Румъния минималната заплата вече е 1007 лева или 515 евро. Защо и в България да не стане минималната заплата вече 1000 лв.⁉️ Само че къде бяха от КНСБ по в.емето на Борисов❓❔❓ Защо мълчаха 12 години от КНСБ, а чак сега се активираха, да не им плащаха, за да мълчат тогава?
  • 36 Шопо

    11 2 Отговор
    Тава добре, ама шо лизате газо на Бойко толко годин!?
  • 37 хтнрп

    17 0 Отговор

    До коментар #7 от "Джок Съдбата":

    Хората извън София работят за по-малко от 700 лв.
  • 38 пфуй

    29 5 Отговор
    Който работодател не може да плаща минимум 1000 лв. заплата - да затваря!!! Това не е бизнес, щом не може да плаща поне 1000 лв. и да има печалба! Да си търси друго поприще и да идват истински бизнесмени и инвеститори в България. А мизерниците да си работят сами или да им работят родата за без пари!
  • 39 Факт

    1 1 Отговор
    Много съм сам.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 да и така продължава

    2 2 Отговор

    До коментар #32 от "наблюдател":

    докато настигнем европейските държави

    Коментиран от #47

  • 42 дедо

    11 4 Отговор
    1500 лв минимал,иначе не бива да се излиза от вкъщи!
  • 43 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    3 1 Отговор
    Аз пък искам на синдикалистите заплатите да не са повече от 2 МРЗ.
  • 44 Пловдив 1912

    7 2 Отговор
    Ама кво праиме с осигуровките...колко сте долни , мъничките фирми направо ни убивате...
  • 45 Кирчооо

    2 1 Отговор
    Кире подари ми една къща и една кола БМВ М4 и аз да се успокоя малко че със 700 лева няма как да си купя нищо
  • 46 Ами ...

    5 0 Отговор
    Интересно, защо "синдикатите" са се вторачили в данъчния инструмент МРЗ. Щом толкова ги кефи, да се занимават с подобни неща, защо си мълчат за ДДС? България е единствената държава в ЕС, в която всяка стока се оскъпява с 20% и парите отиват в хазната. Излизат от нашите джобове обаче. Също така никак не ги интересува скритото данъчно облагане на работещите. И там потъват в хазната едни 20%. Още близо 30% прибира хазната от явни данъци и осигуровки. Разбира се, това не важи за хората със заплати над максималния праг. Въобще осигурителните прагове са непознато нещо в нормалния свят, но в в България, са любимо "достижение" на синдикатите. По същество пълнят бюджета с данъци на невзети пари. Изобщо "синдикатите" май доста се грижат за пълнетето на бюджета. 😀
  • 47 Ами ...

    3 0 Отговор

    До коментар #41 от "да и така продължава":

    Така никога няма да ги настигне, естествено. 😀 Ти не си учил в Хараре, даже въобще не си учил изглежда, след средно образование. Иначе щеше да знаеш, че разликата между България и развитите страни е в нещо, превеждано на български като бизнес среда. А тя в решаваща степен зависи от провежданите политики. От правителствата. 😀 Като например данъчна политика. 😀 България, още от соц. време, провежда политика на бедност, по отношение на своите граждани и нищо не се е променило. Докато това не се промени, хората в България ще бъдат бедни. Нищо не схвана, нали? 😀
  • 48 Ами ...

    0 1 Отговор
    Хараре=Харвард 😀
  • 49 Шаран БГ

    3 1 Отговор
    На № № 46 и 47 "Ами" Всичко написано е точно с изключение на " политиката на бедност в социалистическо време". И то е вярно донякъде........... Има още живи свидетели - работници и селяни- на него време.. Къде е безплатното образование, безплатното медицинско обслужване и редица дребни "бонуси", които получаваше "бедния " Работник " Той можеше да си построи собствена къща, да създаде семейство, да има поне две деца. Започнах работа в края на 60-тях години със 70 лева заплата !? С 5 /пет/ стотинки билетче отивах на работа, с 15 стотинки си купувах ЦЯЛ / един /1/ кГ / хляб. Животът за обикновения човечец, който не се интересуваше много-много от политиката бе сигурен и лек.Защо сега около 2 /два/ милиона работоспособни и млади българи са зад граница? Мнозина от тях създават там семейства, учат си децата, плащат си данъците, пращат по някой лев на "богатите" мама и татко,че и всяка година през година идват до РБ да си припомнят детството. И нашите партийци се стремят да ни заблудят - тези хора щели да се върнат у България. Т.е. от 1200-1500 евро на месец / българските левове Вие пресмятайте/ ще дойдат тук / в рая на Земята/ да живеят с 500-700 ЛЕВА !? И цените на стоките са почти еднакви. ! Бяхме бедни. Имаше производство !! Чаках 12 години за " Москвич", ама с него два пъти обиколих всички социалистически / тогава / държави в края на70-те и началото на 80-те със семейството си !! Сега се чудя как да стигна до аптеката..........
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове