Last news in Fakti

2 Февруари, 2022 06:21 8 289 27

Д-р Мария Петрова: Погрешно е да смятаме, че зеленият сертификат изначално ни дава някакви преимущества

  • мария петрова-
  • адвокат-
  • зелен сертификат

Случаят във Враца не е инцидент, а изключително порочна практика, заяви адвокатът по медицинско право

Д-р Мария Петрова: Погрешно е да смятаме, че зеленият сертификат изначално ни дава някакви преимущества - 1
Снимка: БГНЕС

"Такова нещо като безсрочен зелен сертификат няма".

Това заяви пред БНР адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова:

"Много е погрешно да смятаме, че зеленият сертификат е някакъв документ, който изначално ни дава някакви преимущества, права и така нататък. В началото още, когато се заговори за зелените сертификати, това беше един инструмент, с който Европейската комисия искаше да измерва в различните държави каква е степента на ваксиниране и отделно от това да могат да се проследяват заразоносителите чрез тестовете, които се правят, за да се сдобием с този документ. В един момент се стигна дотам, че зеленият сертификат се яви един документ, който дава или ограничава права, нещо, което не трябваше да се допуска".

Д-р Петрова коментира и случая с починалата жена пред Спешното отделение във Враца:

"Това не е инцидент. Това е една изключително порочна практика, която в годините наблюдаваме и за съжаление се поемат винаги ангажименти нещо да се промени в Спешната помощ, но нищо не се променя. Мога да припомня един случай, когато мъж беше закаран пред "Пирогов" и върнат с линейката, а по-късно почина. Тогава неговата съпруга беше написала отворено писмо до тогавашния министър на здравеопазването. Последваха много закани, много оставки и нищо не се промени".

"Болниците имат едни диспечери, които нито са полицейски служители, нито имат медицинско образование. Това са едни хора, които просто препредават една информация. Доста често се получава ефектът на разваления телефон. Спешната помощ не е добре финансирана и в същото време продължава да работи въпреки всичките си пороци, да не кажа, че има хора, които добруват благодарение на пороците в Спешната помощ. Това са нелепи порочни практики и е крайно време някой да понесе отговорност, а още по-добре ще е да променим системата, така че това да е последният подобен случай", добави още д-р Петрова.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 59 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Boxer EZ 3.0

    140 1 Отговор
    Зеленият сертификат е създаден за да тормози неваксинираните.
    Освен това води до силно изкривяване на статистиката, понеже главно се тестват неваксинирани! Което дава фалшива представа, че ваксинираните се заразяват по-малко, като те просто не се тестват!
  • 2 Хайл Хитлер

    91 4 Отговор
    Нацистите се завърнаха.
  • 3 цигането

    66 4 Отговор
    то дипечерките нито са медецинко лице нито случаини теса иедни дами назначени със ВРЪЗКИ НЕСА СЛУЧАИНИ
  • 4 гадно

    106 0 Отговор
    " Пътят към ада е постлан с добри намерения" толкова за сертификатите , колкото до нашите болници повечето от тях особено в провинцията са по образец на ада.
  • 5 ⚜️Просветен⚜️

    98 1 Отговор
    Да, защото не ни дава преимущества, а просто лишава от права хората, които го нямаме !!!
  • 6 Дядо

    92 2 Отговор
    "Да проследяват заразоносителите...", дрън-дрън. Никой не може да даде адекватно обяснение, защо бяха въведени. Истината е, че те са поредния инструмент, с който налагат тоталитарен контрол над живота на хората и подменят сегашната демократична система с фашистка.
  • 7 big

    91 1 Отговор
    Зеления сертификат, категорично дава необосновано предимство на ваксинираните хора, но не в здравен смисъл! Притежателите му могат да ходят навсякъде и разнасят вируса необезпокоявани, факт е, че те се заразяват не по-малко от другите хора, ако е вярно, че след ваксинация вируса се изкарва по-леко, излиза, че те го ръсят без да знаят дори!
  • 8 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    14 45 Отговор
    Никой не излезе да защити момичето на регистратурата. А какво биха казали ШИРОКО ПЛЮЕЩИТЕ, ако беше приела неизвестн лице ( без ЛК, без ЕГН ) и то почине в отделението ‼️ От кадрите , жената едва ли биха я спасили през фаталните десет минути ‼️ Но тогава пак биха се нахвърлили върху, вече уволнената, служителка ‼️

    Коментиран от #15, #19, #20

  • 9 Qqqq

    48 0 Отговор
    Когато започна епидемията през 2020 г. бях в Чехия. В началото ваксини нямаше , а после когато станаха готови имаше известен период от време в , който още неможеха да ги доставят в количества достатъчни за да се ваксинират всички. Смениха се няколко некадърни здравни министри. Те въведох много глупави мерки. Заградиха част от стоките (дрехи , книжарница пособия , ел. уреди и бяла техника) с ленти и можеше да си ги поръчаш сам по интернет , трябваше задължително да носиш маска , когато си сам в колата и си в движение , въведох вечерен час през зимата , когато през нощта температурите падаха до - 20 градуса и така и така никой не излизаше и др. простотии от този род. Най накрая закупиха повече тестове и задължиха всички учреждения , фирми и предприятия да тестват служителите си по 1 път всяка седмица. Всеки заразен , който биваше откриван , разбира се отиваше под карантина за две седмици и след това си правеше нов тест и излизаше от , карантината ако той е положителен. И разбира се броя на новите случаи заразени моментално започна да спада. Това е основния принцип в медицината , когато има епидемия. Откриват заразените и ги поставяш под карантина. Здравите - оставяш намира. Всичко останало са глупости. Колкото по - добра организация имаш , толкова по - бързо става това и толкова по - голям е ефекта. Ваксините и зелените сертификати само създават излишно напрежение. Те щеше да имат резон, ако ваксините вършеха някаква работа , но те са безполезни както се

    Коментиран от #23

  • 10 Qqqq

    26 0 Отговор
    Както се видя , защото вируса е силно изменчив и непрекъснато се появяват нови щамове.
  • 11 Qqqq

    26 1 Отговор
    Е още нещо много важно. Трябва да бъдат въведени общи критерии за всички държави , но те да бъдат в точни цифрови изражения - брой заразени , брой починали , брой хоспитализирани. Ако си над този брой - имаш проблем , ако не си - епидемия няма. Но това умишлено не се прави. Говори се за това , че вируса трябвало да стане "от пандемичен- ендемичен , а това щяло да стане когато разпространението му е прагнозируемо. Термина ендемичен съществува в екологията и той се използва за живи организми намерили своя ниша в определена екосистема. Вирусите са нещо съвсем друго. Те не са самостоятелни организми и извън , клетката гостоприемни са практически мъртви. Те не могат да се размножават самостоятелно и нямат значение за нито една екосистема на Земята , освен за бактериите (те се водят за самостоятелни еднаклетъчни прокариотни организми) , но само тези , които заразяват бактерии , а ковид не е такъв.
  • 12 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    22 1 Отговор
    Прочети какво пишехте преди.Изкарай ,оня ботокса да каже цълнал и е баща си....ще ви дойде ..видов ден.и на вас
  • 13 тарикату

    36 0 Отговор
    ритат го сертификата като умрял пес, ама той пак си седи. като не върши работа го махнете. само философстват.
  • 14 Зелен сегрегат

    45 1 Отговор
    За съжаление много същества си повярваха, че зеления сегрегат ги прави нещо повече от останалите, "благородници със зелена кръв", "бели над цветнокожи", "арийци" и пр. и затова явно има много "граждани", които си го искат и не желаят да бъде премахнат!!! Довчерашни мишки, днес зелени господари неосъзнавсщи, че се превърнаха в роби с ушни марки! Долу Зеления сегрегат!
  • 15 Аватар

    23 1 Отговор

    До коментар #8 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    Редно е било да се извика лекар,който да прецени състоянието на жената.Ако регистраторът няма медицинско образование той не може да прецени спешността на случая.Един от въпросите е защо в спешна приемна има само регистратор,който е изпълнявал нарежданията на директора на врачанската болница.В болниците има твърде много бюрокрация и твърде малко лекари и сестри,които да се грижат за пациентите.А директорите на болници са на пряко подчинение на МЗ,от където идват заповедите.

    Коментиран от #16, #22

  • 16 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    10 1 Отговор

    До коментар #15 от "Аватар":

    За целта на места има бутони , тип паник бутон , свързан с лекарската стая ❗Сега ще си измият ръцете! Дори не се споменава кой е казал на мъжа да закара лично жената и защо не е предупредил ‼️
  • 17 Селчо костов

    22 0 Отговор
    Да ви го начукам този зелен,хира умират на регистратура в билница докато и търсят данни
  • 18 Ами..

    6 9 Отговор
    Като го нямаш изкарай си го..
    Да имаш. Прави си тестове и ще имаш.
    Стига с тия ваксини....и без тях може да го имаш
    Айде стига вече....
  • 19 Роко Скиавоне

    20 0 Отговор

    До коментар #8 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    Проблемът е по дълбок,тя не е виновна че има малък капацитет,сигурно ако бях на нейното нясто без да съм мед лице щях да се справя много по добре.Основно нещо в медицината е врвмето ,понякога и минуриъе са важни.В това наше бърза помощ само името намеква ,че нещо уж се върши много бързо.Ако се появи един 130 кг човек,два часа няма да могат да намеряъ персонал само да го вдигнат.Спомням си как ме разиграваха в една монтанска частна болница да разкарвам болната ми майка и да чака по 4 часа в коридора и всички минаващи да се блъскат в нея и накрая в перък ми казват елате в понеделник няма място,като още в четвъртък бях говорил с тях и ми казаха ,пе в пълно със свободни места.Всичко това става с частна линейка която си плащах и да кажа,че нестава въпрос за ковид.Дай боже да не се налага на човек да допира до нашата здравна система
  • 20 Да бе

    29 1 Отговор

    До коментар #8 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    Какво ще я защитават беее ???!!!
    Тая малоумница не вижда ли че жената умира.
    ПЪРВАТА Й РАБОТА Е ДА ИЗВИКА ВЕДНАГА ЛЕКАРИТЕ И ТЕ ДА ЗАПОЧНАТ ДА РЕАНИМИРАТ БОЛНАТА, А ПОСЛЕ ДА ПИШЕ ДАННИ...ЛИЧНИ КАРТИ ЕГН И ПРОЧИЕ ...А АКО БЕШЕ БЛИЗЪК И ПОЗНАТ НА ТАЗИ СЛУЖИТЕЛКА ТАКА ЛИ ЩЕШЕ ДА ПОСТЪПИ.....ААА ДА ПИТАМ !!!!!!!!!!?????
    АМАН ОТ БЮРОКРАЩИНА ! АМАН ОТ БЕЗДУШИЕ, АМАН ОТ НЕКАДЪРНОСТ И НЕКОМПЕТЕНТНОСТ!!!
    АМАН ОТ НЕХАЙСТВО И НЕМАРЛИВОСТ В ТАЗИ ДЪРЖАВА И ТО ВЪВ ВСИЧКИ СФЕРИ НА ЖИВОТА!
    ПО ЗЛЕ СМЕ ОТ СТРАНИТЕ В ТРЕТИЯ СВЯТ!!!
    АМАН АМАН АМАН АМАН

    Коментиран от #21

  • 21 Абе

    24 0 Отговор

    До коментар #20 от "Да бе":

    Въпросът е много спорен. На входа на спешното трябва да има дежурен лекар и той да насочва и разпределя спешните случай. После е административната част. А защо не е така, отговор няма
  • 22 Точно така

    27 0 Отговор

    До коментар #15 от "Аватар":

    Първата работа щом дойде човек в спешното и щом се звънне ВЕДНАГА ДА ИЗЛИЗА ЕКИПА ОТ ЛЕКАРИ, А не някаква администраторка, па макар и мед сестра....
    ЕКИПА ДА ПОЕМЕ ПАЦИЕНТА ОТ ВРАТАТА И ДА ЗАПОЧНЕ МОМЕНТАЛНО ДЕЙСТВИЯ....
    АКО ПРЕЦЕНЯТ ЧЕ НЕ Е СПЕШНО ЩЕ НАСОЧАТ ХОРАТА КЪДЕТО ТРЯБВА.
    НО ПЪРВО ВЕДНАГИЧЕСКИ ДА СЕ ЗАЕМАТ !!!
    ТОВА Е СПЕШНА ПОМОЩ.....НЕ САМО НЯКАКВО СЛОВОСЪЧЕТАНИЕ!!
  • 23 Наблюдател

    28 0 Отговор

    До коментар #9 от "Qqqq":

    В Чехия безумия. В Италия още по-големи. В момента за да влезеш в табакиното да си купиш вестник, цигари, химикалче или каквото и да е трябва да имаш сертификат. Ако нямаш - отиваш д платиш 15 евро за тест. На фризьор същата работа. В банката или пощата също. Децата ги задушили с маски и отвън. Голяма индустрия се върти с маски и тестове. За ваксините вече се знае. Сега вече и на още една компания летят акциите - Новавакс. Отделно който не е ваксиниран над 50 години му изпращат директно глоба на адреса. Тоест тези с пенсиите цял живот са блъскали и сега не стига че имат два вида данъка върху тази заветна пенсия, ами и глоба който не е ваксиниран. Ами както се изрази една възрастна дама в нета оня ден - не те оставят и да умреш спокойно и те тормозят до последно. Това е истината за сертификата - пари и много пари в нечии джобове. Снощи започна Фестивала Сан Ремо. Всички гости с черни маски. Грозна работа. За политиците да не говорим - отвън запасани с тези маски и говорят през маски. Оня ден гледах в нета маркова маска, която струва 300 евро, че била с някакви камъни. Както и да е. Истината ще излезе наяве и маските един ден ще паднат. За прогледналите.
  • 24 Мунчо

    1 26 Отговор
    Докога тая кокореща се "велика " адвокатка ще ръси глупости, кой твърди , че сертификата дава пожизнени права. Трябва задължителна ваксинация, а не ваксинираните да бъдат ограничавани и да си плащат лечението в болниците, тогава няма да има проблем с претоварването на лекарите.

    Коментиран от #26

  • 25 cnc

    5 1 Отговор
    Вие наистина ли вярвате,че е възможно нашата здравна система да се оправи и стане Европейска.Но вие давате ли си сметка,че обявявате 2 милиона българи избягали от BG за
    дебили? Те бяха от тези,които не само гледаха,а
    виждаха какво става.Моля извинете им се и аз съм един от тях.
  • 26 НЕучуден

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Мунчо":

    Вие, мунчовците, си трайте. Така и така само нечленоразделни звуци издавате.
  • 27 Азсъм

    3 0 Отговор
    Вместо супер адвокатите ,марковски и Сие, да защитават и вадят от затвора мутри,мафиоти,мошенници, да осъдят или доФтора или болницата или системата в полза на жалващият, като например това сираче от Враца за стотици хиляди а не да му се събират пари , така се прави из Европа и др. Държави и като им излезе от бюджета няма да се случва ежедневно!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове