Last news in Fakti

6 Февруари, 2022 09:25 36 442 79

На пазар в България и Германия: Каква е разликата в цените?

  • пазаруване-
  • българия-
  • пазар-
  • цени-
  • стоки-
  • храна-
  • продукти-
  • германия-
  • магазин

Целият европейски пазар бележи рекордно високи цени на храните

На пазар в България и Германия: Каква е разликата в цените? - 1
Снимка: Shutterstock

Как изглежда потребителската кошница в началото на 2022 година? Колко повече пари даваме за най-необходимите в кухнята продукти? На тези въпроси се опита да отговори bTV.

Стойността на потребителската кошница, 30 дни от началото на новата година е 89 лв. и е по-скъпа от миналата година с 11 лв., когато е била 78. Това изчисляват от държавната комисия по стоковите борси и тържища на база на цените на 27 хранителни стоки. Промяната при доматите внос за 2022 година спрямо миналата година е в цели 55 %. Най-ниска за последните 5 години е била цената им през 2018 г. Зелето тази година е поскъпнало с 51%. Олиото също бележи голям ръст - 30%. Брашното също е сред тези със значително увеличение - спрямо миналата година, то е поскъпнало с 28%.

Цената на млечните продукти също бележи значителен ръст. Кашкавалът с 24%, а сиренето с 21% спрямо миналата година. Има обаче и няколко продукта, които задържат своите ценови прагове - това са оризът, месото и яйцата, за които в момента можем да кажем, че държат плато. Как изглежда потребителската ни кошница и къде е по-скъпо – bTV направиха експеримент в България и Германия. Най-същественото увеличение на храните на едро, което показват анализите на Държавната комисия по стокови борси и тържища започва през юни 2021 г. и продължава до края на годината.

„Към момента има едно относително равновесие, казвам относително, тъй като това е като буре с барут, което просто няма кой да драсне клечката. Ако нещата на пазара на енергийни ресурси продължат в този стил, продължава стойността на нарастващите тенденции – просто ще сме свидетели на една устойчиво нарастваща тенденция в цените и равнищата на храните“, коментира Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

Как тази тенденция се отразява на портфейла на едно малко домакинство? За да поддържа здравословно и разнообразно меню за своята 4-годишна дъщеря, Девора Йовчева отделя между 500 и 600 лв. месечно от своя бюджет за храна. Най-много в сметката ѝ натежават плодовете. „Разликата е доста голяма, тъй като нейният десерт обикновено е плод и забелязвам драстично увеличение на цените на плодовете“, казва Девора. Олиото е още един от продукт, за който Девора влиза в магазина на всеки две седмици. Към него добавяме още пет от най-често търсените и необходими продукти в кухнята и я придружаваме на пазар. Въпреки, че по-високите цени се отразяват на месечния ѝ бюджет, тя казва, че храната е перото, което не би могла да съкрати. „От храна и средства за обучение, според мен това са последните неща, от които човек трябва да спестява и да прави компромис“, казва Девора.

Каква е равносметката и след обиколката в магазина? За шестте продукта от потребителската кошница Девора е платила 20 лева без 5 стотинки. „Определено ми се струва много, особено за олиото и сиренето, което излиза 7,89 лв. за килограм“, казва тя. Според Владимир Иванов в момента трудно могат да се правят прогнози и да има очаквания, но картината по нашите ширини показва не само разлики с предходни години, но и цялостно изменение на пазара. „Буквално ние имаме преместване на кривите и от 2010 година насам, това е рекордно изместване. Към момента вече се говори за изместване на тенденцията и тя е доста по-висока, като равнища, особено за аграрния сектор, с нарастване цената на газта, торовете и препаратите за химическа защита и горивата отидоха много нагоре“, казва той.

Но не само в България - целият европейски пазар бележи рекордно високи цени на храните за последните 10 години. Според експерти, изследващи обществените нагласи във Федералната Република във вихъра на поредната COVID вълна хората са готови да платят по-висока цена за качествена храна на трапезата си. Павлета също се старае да осигури на съпруга си r четиригодишния си син разнообразно меню. За погледа ѝ не убягват и завишените цени на различни стоки. „Като сме до магазина ни прави впечатление, че има завишение на цените, някои повече, някои по-малко, но завишението го има“, казва тя. На днешния пазар ще бъдем заедно в известна верига супермаркети в Германия. Не ние нужно много време, за да излезем с пълна торба и касова бележка в ръка.

„Нека видим на бележката, олиото струва 1,79 цента. Това в сравнение с цените от преди половин до една година се забелязва значително поскъпване на олиото. След това брашното, то струва 45 цента. При него също се забелязва увеличение, но не чак толкова осезаемо, както при олиото. Килограм сирене струва 8 евро и 45 цента. Също има увеличение, но е поносимо. Захарта струва 79 цента. Тя си е запазила цената или, и да има увеличение, то не е като при другите продукти, не е толкова голямо. Доматите са 4 евро и 29 цента. Да, при тях тъй като не са сезонен продукт, това също играе някаква роля, но и те както и други плодове и зеленчуци са се увеличили и то доста. На края имаме зелето, което е евро и 24 цента“, казва Павлета.

17 евро и 1 цент ни бяха нужни, за да купим всички шест продукта от списъка, като преди година щяха да са нужни около 2 евро по-малко. За българския пазар сметката за същите 6 продукта беше 19,95 лв. Година по-рано тя щеше да бъде - 16,25 лв. или с 3,70 лв. по-скъпо пазаруваме тази година. С едно уточнение - това изчисление се прави на базата на цените на едро от анализите на Държавната комисия по стокови борси и тържища. Изводът, който може да направим е, че приблизително еднакво са се увеличили сметките ни тук в България, и тук в Германия. За сравнение между двете страни обаче трудно можем да говорим, защото пазарите са много различни, а освен това има и допълнителни разходи като логистика.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един от многото

    80 13 Отговор
    Разликата е , че там говорят на немски!

    Коментиран от #44, #45

  • 2 Истината

    174 20 Отговор
    С мизерната българска заплата може да купиш продукти от немски магазини в Германия и да изкараш месеца с тези покупки, но ако пазаруваш в България би изкарал най много три седмици.

    Коментиран от #49

  • 3 Разлика

    259 13 Отговор
    Кауфланд тука 400 евро заплата Германия 2 100 евро заплата .Повече коментар не е нужен.Храната е по евтина в Германия

    Коментиран от #10, #61

  • 4 Христо

    207 6 Отговор
    Не цените на стоките са проблем в България,а африканските заплати
  • 5 Няма

    90 83 Отговор
    Вече миналата година ! Миналите години , имаше и дефлация , и растеж на доходите , модернизация на държавата , почивки в чужбина !!! Сега - глад , студ , приклякване , не почивки , а и кръчми няма !!! Но има шизофрения , за някаква победа на " новите " ! Е , новите си назначиха любовници , жени и рода , почнаха бързо да ви крадат , и победиха !!! А вие , които им се радвате , къде ви е победата !!!???

    Коментиран от #24

  • 6 геноцид

    200 13 Отговор
    В България е безбожно скъпо, а стоките второ и трето качество. Така наречените плодове и зеленчуци по българските магазини, в Германия никой няма да се излага въобще да ги пуска за продан в отвратителния им вид.

    Коментиран от #18

  • 7 дедовия

    73 93 Отговор
    Нека си направим равносметка как живеят хората в една държава където никога не е имало комунизъм и в една държава където е имало комунизъм и дали ще стигнем до извода, че унищожавайки българският елит,разграбвайки фабриките на българския предприемач,разграбвайки поминъка, животните,земите на българина комунистите и техните наследници ни докараха в това положение.

    Коментиран от #20, #25, #54

  • 8 Авеее

    43 3 Отговор
    „Нека видим на бележката, олиото струва 1,79 цента. " КОЛКО КАПКИ СТРУВАТ ТИЯ ЦЕНТОВЕ?

    Коментиран от #11, #64

  • 9 глоги

    114 2 Отговор
    В България ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ СА МНООООГО ПО-НИСКИ от тези тук в Германия.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Зелето тази година е поскъпнало с 51%.

    94 2 Отговор

    До коментар #8 от "Авеее":

    Цената на млечните продукти също бележи значителен ръст. Кашкавалът МЕНТЕ с 24%, а сиренето БЕЗ МЛЯКО с 21% спрямо миналата година ЗЕЛЕТО МИНАЛАТА ГОД.БЕШЕ 0,50ЛВ А ТАЗИ Е 1,60 = 51%СПОРЕД ЛЪЖЦИТЕ !
  • 12 Браво!!!

    101 4 Отговор
    На пазар в Германия с Българска заплата и на пазар в България с Германска заплата, бробваите този вариянт!Все пак сме Европейци!
  • 13 Разликата е

    105 7 Отговор
    Че в Германия е по-евтино
  • 14 ВЪН КРАДЦИТЕ И ВЪЖЕ !

    71 19 Отговор
    ТЕНДЕНЦИЯТА НА ИЗМЕСТВАНЕТО Е КЪМ ИЗГОНВАНЕ НА ЕС И НАТО !
  • 15 mi6osp

    79 18 Отговор
    ЕС наложи санкции на Белорусия и се лиши от калиевите и торове. Скъпият газ ликвидира производството на азотни торове в ЕС. Това означава, че гладът в Европа тепърва ще се увеличава.

    Коментиран от #16, #32

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 грешиш

    65 17 Отговор

    До коментар #6 от "геноцид":

    В германистан плодовете и зеленчуците са по-пластмасови и от България. Не си мисли, че са нещо особенно немците.
  • 19 ПРОДЪЛЖАВА

    66 20 Отговор
    ПРОМЯНАТА , БЕДСТВАНЕТО Е НАШ ПРИОРИТЕТ , ДА ЖИВЕЯТ ЩАТИТЕ КОИТО НИ ДАРИХА ЦЯЛ КОРАБ РАЗВАЛЕНА ЦАРЕВИЦА КАТО ПРЕДИ ТОВА НИ БОМБАРИРАХА ЦЯЛА ГОДИНА А ДНЕС БЕЗПЛАТНО СЕ БАЗИРАХА НА 4+2 МЕСТА !
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Анонимен

    77 9 Отговор
    Минимална заплата германия 1620 българия 332 !!!!!!!!!!!

    Коментиран от #73

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 цфдр

    101 2 Отговор
    Яйцата миналата година бяха по 0,17-0,18 лв, а сега яйца под 0,24 лв. няма. Не ни лъжете, че цената им била същата! Киселото мляко по промоции беше 0,60 лв., сега пак по промоции е 0,85- 0,90 лв., това е 40-50% поскъпване. Прясното мляко по промоции беше 1.00 лв., а сега е 1,90- 2,00 лв., което е 100% поскъпване.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 трола стоан георгиев

    34 19 Отговор

    До коментар #7 от "дедовия":

    Дядка, нали ся имаш банани, яж го и не мучи!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ой Ваня

    26 20 Отговор

    До коментар #20 от "Оди уУево дедов":

    В споменатите държави мразеха комунистите и руснаците. Навсякъде имаше революции 1948, 1968, 198г.

    Коментиран от #31

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Гюнтер

    74 7 Отговор
    Олиото в Германия до скоро беше 1,29е, а рапицата беше 1,19е в Норма и Нето. Сега да е 1,49е. Някой да пише актуална цена. А месото им е прясно. Каймата също е прясна. Не са умрели кайми и месища с дъх. А заплатите им са 5 пъти по-високи от нашите. И сега ще вдигат ставката от 9,80 на 12е за час.
  • 31 Внв

    5 2 Отговор

    До коментар #28 от "Ой Ваня":

    Е, и?

    Коментиран от #55

  • 32 чорапа

    42 21 Отговор

    До коментар #15 от "mi6osp":

    Промяната на проекта на президента се свежда до студ, тъмнина и глад.
  • 33 Мимо

    51 21 Отговор
    Един от тия, дето повтарят като развалени грамофони "то там е по-евтино всичко от тук" да ми покаже касова бележка с две кила месо, два хляба , килограм сирене, половинка кашкавал, малко плодове и зеленчуци, бутилка ракия (уиски например за там) и да видим кое колко струва! После и една касова бележка от автосервиз за едно основно обслужване на автомобила му: смяна на ангренажен ремък, масла , филтри, накладки и някоя-друга дреболия. И да смятаме! Идват си тук лятото да си оправят зъбите и да си ремонтират колите , ама там е евтино....айде стига. Пообиколил съм насам-натам из Европа. Айде да не е чак толкова евтино - две за лев и третото без пари. И за справка - "хубавите" плодове и зеленчуци там не ставаха за ядене от преди повече от15 години. Тук стана това след навлизането на "европейските" вериги магазини. Я стига с глупостите! Там взима много пари, всичко е евтино , ама се прибере със спестени 1500 евро лятото за един месец и - кръгом обратно , гол на пищов да продължи да "живее добре" до другото лято...

    Коментиран от #37

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Чичо Сам

    32 2 Отговор
    Капитализъм, баце! И в Германия и в България е пазарна икономика.
  • 36 яж банана

    22 8 Отговор

    До коментар #29 от "изчезни с фейка":

    Точно жълтата опаковка дойче маркенбутер, някакъв калъф от хамбург е производител - не само че има вкус на маргарин, но и не се припържва както истинското масло.
  • 37 Сск

    26 15 Отговор

    До коментар #33 от "Мимо":

    Пообиколил си и пак нищо не си разбрал.

    Коментиран от #39

  • 38 Наркос

    40 1 Отговор
    Между 14 и 18 лева килото сирене е зле, ама 8лв кг сирене си е чиста баластра!
  • 39 Мимо

    20 8 Отговор

    До коментар #37 от "Сск":

    Щом така смяташ.... Кой съм аз, че да ти развалям удоволствието.... ;) Не мисля да влизам в подробности - да обяснявам на непознати, какво, кога и къде съм видял, и какво, колко ,и къде гледам в момента. Спокойна неделя.

    Коментиран от #41

  • 40 КатилА

    34 4 Отговор
    Как един не написа каква е разликата в заплатите всеки с цените,повишили се в Германия а в България да не са ги намалили

    Коментиран от #48

  • 41 Сск

    8 8 Отговор

    До коментар #39 от "Мимо":

    Не ми разваляш нищо, просто не си обективен.
  • 42 slawkow

    48 5 Отговор
    Разликата не е само цена , а качество . Мърша , каквато продават у нас , там и на кучетата не я дават .
  • 43 Germania

    29 11 Отговор
    В ГЕРМАНИЯ ХРАНИТЕ ОТДАВНА НЕ СА НИТО ВКУСНИ НИТО ЕВТИНИ !
  • 44 ддд

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "един от многото":

    И къде се прибираш след пазара, какво гледаш по новините и къде си на работа утре. И цените вече нямат значение.
  • 45 Болярин

    24 7 Отговор

    До коментар #1 от "един от многото":

    Затова ли кИкИ, лигавия лъжец, иска в България да започнем да говорим на македонски ! ТОЯ ИЗМАМНИК И ПРОДАЖНИК Е ПОЗОР !!!
  • 46 Плашимир

    35 3 Отговор
    Дай немска заплата па нека ми е скъпо.
  • 47 ха ха

    22 3 Отговор
    а кога ще започнете да пускате статии колко може да издържи човек без храна ? или първо ще са за ;лечебния глад; ?
  • 48 Пак съм аз

    37 3 Отговор

    До коментар #40 от "КатилА":

    Ами ето каква ми е заплатата в Германия, за да сравним нещата ! За 20 работни дни получавам м/у 1800 и 2000€, от които, без напъни, ми остават 300-400€ - същото е и при съпругата ми, при все че и тук живота поскъпна !!!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 А.М.

    32 2 Отговор
    Цените навсякаде се повишиха, аз живея в Германия и коментар 33 е много правилен. Но БГ и ДЕ са несъпоставими стандарта е много различен. Цената на храната тук не е проблем, поскъпна, но другите разходи са и си бяха по големи и тях ги мислиш квартира или собствено жилище ти е около 1000 евро на месец(при мен е 800евро с разходи ток гас за 3ма), моята заплата е 2500 чисто + 200 за дете, жена ми не работи в момента, ядене около 500-600, за колата 200+100 гориво(има гаранция не смятам ремонти) смятяйте. В БГ смятах да стига за ядене и разходи, тук смятам колко ще спестя и какво мога да си купя каде да се разходим. Кафета рестуранти, излизания забавления тях ги смяташ. ТЕ СА ДОСТА ПО СКЪПИ ТУК.

    Коментиран от #51

  • 51 456 🇩🇪

    10 1 Отговор

    До коментар #50 от "А.М.":

    И ние сме така. Абсолютно точно.
  • 52 Ганьо Балкански

    20 0 Отговор
    Разликата е в заплатите какво сравнявате България е троино по скъпо ще го усетите още
  • 53 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    9 1 Отговор
    Не ние нужно много време, за да излезем с пълна торба и касова бележка в ръка.???Що за намек??Ако мислите,че в супермаркетите на германия не лъжат...Грешите...Същите номера с "АКТИОН" ги правят,а и се опитват понякога да мамят в написаното.Не е бг патент-измамата.така сте го написали като тук да живеят диваци.Лично съм писал и са ми връщали пари в техен супермаркет.Не мога да си спомня кой.Аз пазарувах он по -евтин сравнително.Има разлика между него и по скъпите.дали не се казваше АлДи? не помня.Но там докато бях пазарувах масло много по качествено и поевтино от тук и Хляб.Имат прекрасен хляб.Кашкавалът им не струва,сиренето само от турски магазини.Млякото кисело и прясно,малко по-евтино от тук бе.сега вероятно е поскъпнало.При толкава напечатана хартия....Остава и да няма инфлация....Как ще я приберат....Хартията??
  • 54 Volw

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "дедовия":

    6++++++++++++++++++
  • 55 Ели

    4 4 Отговор

    До коментар #31 от "Внв":

    Е и ли? Еи за тоша сте на дъното, защото шчршате шсе още на червените и техните деца
  • 56 Тесла, чук и трион

    18 1 Отговор
    Сиренето е около 6 евро, а доматите 3-3.50. В България поскъпването е по-голямо спрямо Германия.
  • 57 Кого лъжите

    22 0 Отговор
    Живея в Германия и идвам от време на време в Бг така че кого лъжите? В Германия има и скъпи магазини но там цените са горе долу като нашите да не говорим за евтините вериги по цена и качество много по добре от бг.Дори Ел уреди техника обзавеждане качество на живот.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Фен

    18 1 Отговор
    Живея в Германия

    Ще дам примерни цени от ALDI понеже дъм техен служител и пазарувам там. (Алди е дискаунтър и заедно със лидъл се борят за титлата най евтин магазин за хранителни продукти. Norma е по малко масова и изостава във класацията въпреки че някой път и там има много добро цени)

    Яйца 10 бр в повечето случаи размер S =1.69 €
    Олио най евтиното (Рапица) 1.19 нормално слънчогледово около 1.70
    Сирене в метална кутия 1кг мяза на дунавия 4.99
    Има на разфасовки по 250 грама от 1.20 до докъм 1.90 ако искате да пише био отгоре.
    Хляб най обикновен 0.90 цента има десетки видове и там цените варират. Най хуббавият хляб е по т.нар Bäckerei (хлебарница) вариант но селският типов хляб от едно време е около 2.70 за бройка (уникален вкус)
    Ракия 6 Евро бутилката
    Бира има от 0.20 цента да си миеш ръцете докъм 1.20 според предпочитанията на марката (няма 2 литра пластмасови бутилки)
    Месо и кайма според зависи био или не от 2.30 докъм 5 Евро за тарелка (между 0.400 грама докъм 800 грама свинско/телешко/пуешко/пилешко)
    Единственият минус тук е че жилището е основно перо в бюджета и заема не рядко от 1/3 до половин заплата от бюджета.

    Коментиран от #78

  • 60 Даката

    11 4 Отговор
    Цените в Германия са същата цифра,но в евро .
    При услугите обаче се умножава по три и четири и недай боже да потрябва лекар без медицинска осигуровка.
    Миналото лято,мой братовчед си дойде от Белгия за да прави зъби.
    Два самолетни билета плюс наш зъболекар, три пъти по евтино от колкото в Белгия.
  • 61 Ю.Кортес

    13 10 Отговор

    До коментар #3 от "Разлика":

    За да вземеш 2100 евро чисти в Германия трябва да започнеш с 3500 бруто ,как я виждаш тая работа или си ляляш без хабер да имаш.
    Бачкатор почва с 1500 бруто, 970 чисти, медицинска сестра с 1300 бруто,850 чисти.

    Коментиран от #71

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 пепино

    9 5 Отговор
    Само дето храните в Германия са от ниско качествени вериги . А в България сравняват Домлян Маджаров и тем подобни . Бил съм в Испания и знам каква е разликата между кашкавал Маджаров и испански кашкавал за 8 евро килото .
  • 64 Точна цена

    16 0 Отговор

    До коментар #8 от "Авеее":

    Слънчогледово олио обокновено в Германия струва 1,39€.Вчера купих бутилка от това олио.

    Коментиран от #66

  • 65 Прасчо

    16 4 Отговор
    Вярно ли е, че новото правителство е решило да създаде Министерство за борба с инфлацията, което ще бъде оглавено от известната диетоложка д-р Емилова, която щяла да приложи своята терапия - редуване на една седмица глад, последвана от седмица с леко захранване. Очакванията са до края на годината инфлацията да бъде успешно овладяна, но от Здравното министерство се възпротивили, че тези мерки ще доведат до натоварването на здравната система.
  • 66 пепи

    11 1 Отговор

    До коментар #64 от "Точна цена":

    Надали ако взимаш 2000 евро в Германия ще ти прави впечатление дали е 1.39 или 1.79 .
  • 67 Тракиец

    15 1 Отговор
    Е защо заблуждавате хората с тия цени.Кое Сирене в Германия е 8 евро това което тук е по 20 лв.Защо не се пише марката на продукта.И тук в Бг Качественото сирене е 20 лв.Брашно тук качествено няма ,а ние купуваме боклук за 1.60 лвкоето уж е качествено,но е набутано с подобрители.Заолиото и захарта е същото.За доматите не знам как стоят нещата но ако става дума за био домати може и да стигнем цената.Пишете за цени а за качеството не споменавате..Сравнението е равносилно на: Един автомобил в Германия струва 100 000 а в България е 14 000.Няма значение ,че в Германия е Тойота а в България Дачия..
  • 68 Шивачът

    11 0 Отговор
    ГЛУПОСТ! В ГЕРМАНИЯ СЪМ ВЕЧЕ 13 Г. СИРЕНЕТО КАТО ЦЕНА В ЛИДЛ - "СУФРА" Е ПОЧТИ ЗАПАГЗЕНА. ОЛИОТО СТРУВА 1.39 €.
  • 69 любител

    12 2 Отговор
    само не разбрах това девойче на кой милионер е жена та дава по 600лв на месец за едно дете на 4г. което яде още само супи и кашички храната от кухните е 2-3 лв на ден. какви са тези глупости това дете да не яде черен хайвер като майка си на закуска. да и напомня че пенсионер живее с 300 лв като си плаща всички разходи и ЛЕКАРСТВА.

    Коментиран от #74

  • 70 Учудена

    8 0 Отговор
    Съпоставката се прави на база парични единици получени като трудово възнаграждение.т.е. Германия 1500/2000 парични единици трудов доход -17.01единици в потребителската кошница.България 700/1000единици-19.95единици в потр.кошница.няма база за сравнение.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Бейтула

    6 1 Отговор
    Одържавете печалившите отрасли,и всичко ще си дойде на място 😉
  • 73 Ааааа

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "Анонимен":

    Не слагайте само цените на продуктите вземете и сметнете и наемите. Е тогава почвайте да смятате наново
  • 74 Върви народе възродени

    1 0 Отговор

    До коментар #69 от "любител":

    Явно хабер си нямаш с какво се хранят 4годишни деца. Кашичките са до 1,5 год.
  • 75 Алчния

    6 0 Отговор
    Оставете сравненията между DE и БГ заплати, а се замислете за надценките на нашенските производители и търговци - алчност на 100%! Буквално надценките им са 100%! Не може бг кашкавал по 17 лева, а холандска гауда по 13-15?!? Надявам се на по-развита конкуренция и регулиране на цените по естествен начин.
  • 76 Германия

    8 0 Отговор
    Накратко с две думи,като обобщение. Парите които изкарвах в България за месец,тук в Германия ги спестявам. Без никакви лишения за храна.
  • 77 Админ

    2 0 Отговор
    Г@веда, излиза че при минимална заплата от 1200 евро в германия е много по-евтина храната, все едно олиото тук да ти е 1.80 лв а захарта 0.80 ст.
  • 78 Съгласен съм -

    0 0 Отговор

    До коментар #59 от "Фен":

    почти на 100%. Само за бирата -не. ИМА и по два литра - чешка, "Крушовице", но я купуват по-рядко , въпреки че никак не е лоша. А цените в АлДи са малко по-високи /не всички обаче/ от тези в Нето. Съпоставено със заплатите и пенсиите - крайният резултат ,ако смятаме само битовите разходи /храна, жилище,газ/ток/ -не е в полза на България. /говоря за средностатистическия българин/. Перо е и транспортът, но има много възможности - от велосипеди /много добра организация -вкл. и под наем - 12-15евро на ден, в различните провинции има неголяма разлика/ - и различни карти и отстъпки за постоянно пътуващи по градски транспорт, жп и автобуси; пътуването по въздух вътрешни линии е с приемливи цени/. Жилищата са по-скъпи обаче, ремонтите /и на коли, и всякакви/ - също. И едно тъждество - там мрънкат също като тук за високите цени и влошаващия се живот...
  • 79 Мадуро

    0 0 Отговор
    С А Щ - Да го д у ха т бедните!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове