Last news in Fakti

8 Февруари, 2022 10:19 4 726 19

Кметът на "Средец" излезе с предложение за ПУП-а на Борисовата градина

  • трайчо трайков-
  • борисова градина-
  • пуп

Въпросът е за къпалнята "Мария Луиза"

Кметът на "Средец" излезе с предложение за ПУП-а на Борисовата градина - 1

От моя гледна точка един от най-големите проблеми на проекта за ПУП на Княз Борисовата градина е липсата на гаранции за запазване на обществения характер на къпалнята Мария Луиза и че там няма да има сериозно ново строителство. Същото се отнася и за Летния театър на територията на район Лозенец.

Това коментира във "Фейсбук" кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков.

Тъй като имотът е предимно частен (друго безумие), Столична община би могла да го отчужди или изкупи, но това не се случва, а проектът за ПУП мълчи по тази тема и дори отваря нови рискове. Напомням, че междувременно в район Средец успяхме да актуваме като общинска собственост 12 дка, все още заградени в имота.

Затова имаме идея да предложим промяна на резерватната част на парка (очертана с жълто), така че към нея да се добави и територията, на която се намира къпалнята (очертана с червено). Тогава вече няма да има ново строителство.

Кметът на "Средец" излезе с предложение за ПУП-а на Борисовата градина

За целта първо говорихме с автора на проекта за ПУП проф. Ковачев, според когото това е принципно възможно, но е извън рамките на неговата задача, а одобрението зависи от НИНКН. След това се срещнахме с директора на НИНКН арх. Петър Петров, който ни обеща подкрепа, но ако ние свършим подготвителната работа, тъй като няма никакъв свободен ресурс, за което е напълно прав и се надявам новият министър на културата да успее да коригира това.

Така че в момента сме се захванали с необходимата документална работа и изготвяне на фиша, за да може въпросът да бъде разгледан в НИНКН.

Иначе в срока до 4 февруари само в район Средец получихме над хиляда становища и макар че голяма част са идентични, ще ни е необходимо малко време да ги разгледаме и обобщим (предполагам че при колегите от Лозенец и Изгрев ситуацията е подобна).

Следващото обществено обсъждане е от 17.30 часа на 17 февруари.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Мишокът

    28 5 Отговор
    излезе за сиренцето. Той общо няма, сега щял да помага!!!
    Пълен абсурд, този кмет е гавра със столичани и с гостите на столицата ни.
  • 3 Кути

    13 3 Отговор
    Моят проект ви го казах много одавна. Сечи почти всичко и паркинзи и небостъргачи.

    Коментиран от #18

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ужас

    22 4 Отговор
    Тоя и кмет стана .Едни и същи се въртят .
  • 6 Велин

    29 0 Отговор
    Мутрите вън от Борисовата градина-Гайтански
  • 7 Високо напрежение

    25 4 Отговор
    Вместо да е в затвора, станал кмет. Срива в енергетиката започна от него, никой ли не помни, че продаде златната акция на държавата на чез(бившия му работодател), а държавата стана наблюдател в ценообразуването на тока. А сега всички ние гледаме, псуваме и се гърчим от цените на тока.
  • 8 ПСР

    25 3 Отговор
    Борисовата Градина е разграбена,както всичко останало в София.Нима кметове,чиновници и пр.обществен"персонал",не са се разхождали из паркове и градини в европейски столици?!И не са видяли,какво е Ретиро в Мадрид,напр.?!Но,София си е София,4 мандата на ГЕПП Груп ЕООД,воглаве с кака Йорданка от с.Белчин.
    Която прокара пряка линия Белчин-Рециденция Бояна-Банкя за усвояване на софийските бюджети.
    Борисовата Градина е на децата,възрастните хора,на младите хора от София и гости.Без чалго-мутренското"Весело село" или твърде съмнителната "Капитолия".Без грозните огради.Има как,да работи "Мария-Луиза",за им е гот на много хора през горещото лято.Има как,да има кафенета,малки и спретнати,за ожаднели и прегладнели хора.Има как да е чисто,осветено,сигурно,красиво.Стига Фандъкова и гвардията й,да не са отговорни за това.Иначе-вече болезнените примери от цялостната им"дейност"в целият град.
  • 9 Бл.134 в Зап. парк

    3 0 Отговор
    А бе , стройте , бе ! ПУП, червена, зелена зона ...
  • 10 До коментаторите по-горе

    3 6 Отговор
    Коя от информации в статията ви наведе точно на мисълта, че кметът щял да правил далавери?

    Коментиран от #15

  • 11 SDEЧЕВ С САМОЦЕНЗУРА

    8 5 Отговор
    НЕ Е ЛОШО В БОРИСОВАТА ГРАДИНКА ДА ИМА ПАМЕТНИК НА ЦАР БОРИС РЕДОМ С ДРУГИТЕ ПАМЕТНИЦИ
  • 12 Червен фес

    15 5 Отговор
    Жалко, че тук се трият коментари за намеренията на Гриша Ганчев да строи МОЛ на стадиона на ЦСКА в Борисовата градина...
  • 13 Доктора

    24 5 Отговор
    Тоя соросоид там ли са го намърдали? Не знаех. Нямам думи просто. Помня как напоително и цветно разказваше, че няма как Южен поток да се случи, нямало налягане да има, тръбите нямало как да се напълнят и т.н. Той е един от най-големите гробокопачи на енергийната ни система. Беше и за цялосно затваряне на АЕЦ Козлодуй. Този е държавен предател и трябва да бъде в затвора. Има записи на всичките предавания в които е участвал. Затвор за българските предатели!

    Коментиран от #17

  • 14 днес

    22 3 Отговор
    Защо целият парк не влезе в жълтото ограждение по плана? Защо стадион Народна армия излиза от тази зона - за да може едно дджуддже да строи каквото си иска - затова ли. Целият парк е резерват - запазен, без големи строежи - възстановяване на къпалнята, възстановяване на колодрума, изхвърляне на чалгарските заведения като Веселото село. там където имаше детска площадка с криви огледала - днес, незнайно защо има автокъща!!!!
  • 15 Те далаверите

    11 2 Отговор

    До коментар #10 от "До коментаторите по-горе":

    са факт. Не предстоят. Сега политиката на и на Фандъкова и на Трайков е да се легализира фактическото състояние, т.е. частната собственост да се приеме за свършен факт и да се гледа напред. Доста широко затворени очи и преголяма "толерантност" към "новооткритата частна собственост" трябва да имаш, за да твърдиш на очевидното, че не е така.
  • 16 Хайл

    12 4 Отговор
    Властта кога ще се откачи от такива елементи? То няма край бе братче-едни и същи мутри се въртят! От едно министврство в друго, после в местната власт, от една партия я друга...
  • 17 Владиков

    3 3 Отговор

    До коментар #13 от "Доктора":

    Човекът се яви на избори и си го избрахме за кмет. Освен това си върши работата много добре и би било добре да се кандидатира и за кмет на София.
  • 18 Софиянец

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Кути":

    Кути,сечи там, откъдето идваш- Провинцията на България! Пфеди да дойдеш в София тя бе чист град, подреден,безопасен и красив! Но нали спечели пари от продсдените ниви и сега искаш да ни бетонифаш! Марш на село, Кути!
  • 19 rudi.cska

    0 0 Отговор
    Изключително съм доволен от публичното обсъждане и използвам случая да честитя на Гриша Ганчев НОВИЯ СТАДИОН НА ЦСКА-СОФИЯ! Дано наемите от офиси, магазини, заведения, фитнеси и др. са достатъчни за издръжката на футболния клуб! Така ще спазим обещанието от 09.09.2016 г., когато на смъртния одър на автентичния клуб, Гриша Ганчев обеща: “Аз ши въ издържам!”…
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове