Last news in Fakti

8 Февруари, 2022 16:31 2 440 24

Лорер: Програма за близо 70 млн. евро ще стартира до месец по ОПИК за енергийно ефективни технологии в МСП

  • даниел лорер-
  • опик-
  • енергийна ефективност

Средствата за процедурата по ОПИК са от транша за 2022 г. на инструмента REACT-EU

Лорер: Програма за близо 70 млн. евро ще стартира до месец по ОПИК за енергийно ефективни технологии в МСП - 1
Снимка: Пресцентър

Процедура за близо 70 млн. евро (136 226 120 лв.) ще стартира до месец по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ /ОПИК/. Целта на подкрепата за малките и средни предприятия (МСП) е да се увеличат инвестициите в енергийно ефективни технологии. Това стана ясно по време на представяне на проектобюджета на Министерството на иновациите и растежа от министър Даниел Лорер в Комисията по икономическа политика и иновации в Народното събрание.

Средствата за процедурата по ОПИК са от транша за 2022 г. на инструмента REACT-EU. Планира се да бъдат използвани при възстановяването на инвестиционната дейност на МСП, сериозно възпрепятствана от ограничителните мерки във връзка с COVID-19, и при справянето с прехода към зелена икономика. Мярката е от особено значение в контекста на значителното увеличение на цените на електроенергията и природния газ.

„Още близо 10 млн. лв. са осигурени по процедурата за т. нар. Големите малки компании, като по този начин над 170 фирми от резервните списъци по нея ще могат да получат финансиране по програмата“, допълни Лорер.

Той посочи, че Министерството на иновациите и растежа ще подкрепи общата цел за въвеждането на качествени стандарти за оценка и контрол на програми, инструменти и проекти, свързани със стимули за бизнеса, като се облекчи процесът на достъп, кандидатстване и управление с цел елиминиране на корупцията и подобряване на икономическата среда.

Министърът изтъкна още, че министерството ще работи за ефективно, ефикасно и ориентирано към резултатите използване на фондовете за конкурентоспособност на Европейския съюз и Националния план за възстановяване и устойчивост.

По думите му проектът на бюджет за 2022 г. на Министерство на иновациите и растежа има същата цел, както държавният бюджет на Република България. „Идеята е да постигнем по-висок икономически растеж с фокус върху иновативния растеж. Мисията на ведомството е да води ясна и прозрачна политика, която защитава държавния и обществения интерес и е основана на европейските принципи, тъй като министерството работи със средства от оперативните програми“, каза той.

Лорер подчерта, че целта на Министерството на иновациите и растежа е създаването на благоприятна среда за привличане на инвестиции и приложение на иновации, подобряване на международния имидж на България и привличане на висококвалифицирани кадри в подкрепа растежа на българската икономика.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лично мнение

    25 6 Отговор
    Файда от този никаква
  • 2 Това е

    10 18 Отговор
    поздравително ! Добри вести !
  • 3 един друг

    26 4 Отговор
    Нищо не разбрах, тези живеят в някакъв собствен свят!
    Да слезнат на земята.....
  • 4 Илхан

    3 14 Отговор
    Браво, добри новини.

    Коментиран от #6

  • 5 Серкан

    20 2 Отговор
    Този хитрец е рафиниран крадец.Рима има и е вярно.
  • 6 Въпрос

    18 0 Отговор

    До коментар #4 от "Илхан":

    Цитат-"за т. нар. Големите малки компании", ала-бала за наивници.
  • 7 Стоянов

    20 0 Отговор
    Какво става с 8-те милиарда, дето годишно ги крадял Бибитко? Лъжа ли е или сега вие ги крадете?

    Коментиран от #9

  • 8 hahaha

    17 1 Отговор
    кацнал бръмбар на трънка и започнал да дрънка - стара бг песен
  • 9 един друг

    15 0 Отговор

    До коментар #7 от "Стоянов":

    Милиардите бяха 10 и на година щеше да се строи по една магистрала като "ХЕМУС"- КОГА?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Търновец

    11 6 Отговор
    Чували ли сте за “IAI” - Изpаeлски Аерокосм. Индустрия – там в момента ce правят крилата на свръхскъпите F 16 които ние платихме предваритeлно след лобиpане от “Aтлантици” и Цветанов. Аз твърдя че платформата на F 16 – по отношeниe на якостна издръжливоcт на термaлни и динамични натоварвания е инженерен примат, a cъщо и по отношение способноcтта да демпферира pадарни вълни. Сравнете със CУ – 27, Rafale, Gripen – исkате ли да знаетe една от причините? Примеpнo в платформата на Rafale процента на композитите е 70, a в F 16 caмо 4%, a титaна е caмо 8%, останалотo е алуминий – много по-слаб от композитите . Вече е пpактика крилата на caмолетите да cе правят oт kомпозити. През 2016 Служебното правителство правилно избра Gripen.
  • 12 кеф

    13 1 Отговор
    Супер! 70 млн. еврака в джобетата на нашите хора /те половината ще върнат ,де/. Започна се! Яко кеш ще полети към Израел. А па имам да похарча още 70 милиарда! Кеф!
  • 13 ха ха

    8 0 Отговор
    май ще отидат за една фирма дето ще дава на софиянци топло от ядрена клетка , ама требва целата държава да събереме още 20 000 000 евра
  • 14 Айнщайн

    2 13 Отговор
    Не е нужен интелект, колкото моя, за да се осъзнае, че ГЕРБ никога повече няма да са във властта. По-скоро ме учудва липсата на интелект на гербаджийските подиркаджии, които продължават с квиченето. Вижте ми фотографията, на която съм изплезен ...!

    Коментиран от #17, #19

  • 15 ек ни изнудва с цената на газта

    6 1 Отговор
    “ брюкселска спот еврокомисарска борса за газ“ пълнеща гушите с такси за борсово посредничество на частните транснасноционални англосаксонски, ционистки и брюкселски олигарси, чиновници":
    2000 $ за руска газ през англосаксонски, ционистки частни борсови посредници и спекулации.

    директно договорена пазарна доставка между Русия и държавата ти- 200 $ за същата руска газ.

    На киро канадеца с българската фамилия лирер ли е, улорер ли е тоя хранутник на народната софра, дето набута жена си на блага, добре платена държавна работа- април сте пътници, както сте се разпасали.
  • 16 шех Ерезада

    13 2 Отговор
    Приказки от хиляда и една нощ. Приготвили са се "милите" ни управленци , след като ги изритаме ,да се приберат по "родните" си места ( САЩ , Канада ,Израел) като милиардери. Честито на печелившите (демек - на иди@тите гласували за тях) ,ще им плащаме масрафите още 100 години.
  • 17 Министър на магията

    10 1 Отговор

    До коментар #14 от "Айнщайн":

    Боли ме У-я за ГЕРБ.Ама тия с промяната ще го отнесат и за герб и за бсп и за ндсв ВКУПОМ.
  • 18 БгТопИдиот

    9 0 Отговор
    Тунела под вр.Шипка,кога??
  • 19 Бат Бойко

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "Айнщайн":

    Идваме,не се бой!
  • 20 БОРУНА ЛОМ

    4 0 Отговор
    МАЛИИИ, ЩЕ Е ЯКОО ПАПОО!
  • 21 Егати

    5 0 Отговор
    Ох котьо.тия 70 милки няма да ги усетят хората бе след 9-те милярда.Но нищо като ги дават ще вземат.
  • 22 След като

    4 0 Отговор
    построихте завода за Ел коли край Пловдив,време за нови подвизи. Какви сте жалки лъжци и смешници
  • 23 брюксел ни изнудва

    1 0 Отговор
    Лалер си е, уорер ли е има същото излъчване като на апартаментаджията влатко горанов.

    70 млн. еврупрограма от ек за усвояване от определени организации, фирми срещу 2 млрд. вноска на българския народ в ек.

    Друга евру сметка за евру газ от Русия през “ борсата на ек“
    От Русия пазарно договаряне- 200 $ за 1000 м3
    През “ ек борса за газ“ с такси, комисионни за ек посредници- 2000 $ за 1000 м3 за същата руска газ

    България потребява около 4 млрд м3 годишно
    От Русия директно пазарно договаряне-
    200 $ х 4 млн=
    Същия газ през “ ек борса“-
    2000 $ х 4 млн.=

    Излиза, че българският народ веднъж годишно дава 2 млрд. на ек, като ек го задължава също да купува газ през “ ек борсата“ за 2000 $ х 4 млн.
    вместо да си я купуваме директно пазарно от Русия за 200 $ х 4 млн.
    Колко губим заради ек всеки може да сметне сам!
  • 24 Търновец

    1 0 Отговор
    Преди повече от 20 години в USA майор Пaркър беше осъден на доживотен затвор затова че е предал на МОCАД инновативната техлногия ‘PATRIOT” за въздушна oтбрана.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове