Last news in Fakti

18 Февруари, 2022 12:48 1 823 25

ВСС: Орязването на бюджета ни е противоконституционно

  • всс-
  • съдебна власт-
  • конституция

Очаква се ВСС да сезира по случая Европейската комисия, Европейския парламент и други европейски институции за намаляването на бюджета на съдебната власт за 2022-ра година

ВСС: Орязването на бюджета ни е противоконституционно - 1
Снимка: БГНЕС

Намалението на бюджета за правосъдната система е противоконституционно и на практика представлява посегателство срещу нейната независимост. Това се казва в становище, прието от пленума на Висшия съдебен съвет.

От ВСС се позовават на Конституцията на Република България, която прогласява самостоятелен бюджет на съдебната власт като условие за нейната независимост и функциониране, както и на тълкувателно решение на Конституционния съд, според което държавният бюджет трябва да осигурява средства за функциониране на установените в Конституцията държавни институции, в това число и органите на съдебната власт, и всяко отклонение от това задължение, е условие за противоконституционност.

В становището се посочва, че ВСС ще използва всички предвидени в закона възможности, за да не се допусне да бъде ограничаван от други органи в своята самостоятелност и ще продължи да отстоява независимостта на съдебната власт като гарант за законност и справедливост

Очаква се ВСС да сезира по случая Европейската комисия, Европейския парламент и други европейски институции за намаляването на бюджета на съдебната власт за 2022-ра година.

От правителството обясниха намаляването на бюджета за съдебната власт с решението да пренасочат допълнителни 20 млн. лв. към Българската академия на науките. По думите на премиера Кирил Петков това ще е от по-голяма полза за икономиката ни, а бюджета на прокуратурата е доста голям и в момента, а всички българи плащаме прекалено голяма цена, особено за нивото на правосъдие, което имаме.

Вчера главният прокурор Иван Гешев също се противопостави на намаляването на бюджета за съдебната система. Според него предвиденото намаление би представлявало недопустима намеса от страна на законодателната власт в работата на прокуратурата чрез недостиг на средства за функционирането ѝ.

Правосъдният министър Надежда Йорданова отвърна, че орязването на средствата не е наказателна акция, а става дума за нормална процедура по обсъждане за по-ефективно разходване на бюджетните средства.

"Нека да кажем ясно, бездействието на прокуратурата струва скъпо"- каза вчера Йорданова.

В становището, прието от пленума на ВСС, се казва още, че от съвета намират за недопустимо обвързването на средствата за текущи разходи на Прокуратурата с необходимостта от „спешното ѝ реформиране и преструктуриране, с оглед постигане на по-висока ефективност“.

"Същото дефинираме като „санкциониране“ на Прокуратурата с недопустими мотиви, което е не само в нарушение на основните конституционни принципи, но е и нетърпимо поставяне под условие на върховенството на закона у нас. " - посочват от ВСС.

От пленума на Висшия съдебен съвет призовават да се преустановят целенасочените опити за политическо влияние върху ВСС и съдебната власт, като всеки конституционно определен орган изпълнява задълженията си в рамките на своите компетентности.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 40 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хах

    49 2 Отговор
    А да крепите каскета какво е?
  • 2 зеленчук

    54 3 Отговор
    къде в конституцията е записано че лицата от всс трябва да получават 15 пъти по висок доход от един работещ ?
  • 3 chi

    52 5 Отговор
    Като не ви харесва мотиките и на село!
  • 4 /////

    53 5 Отговор
    Само глад и мизерия за тия нищоправещи да видят на какъв огън се пече народа.
  • 5 гласувал за промяната

    43 1 Отговор
    Значи това е противоконтитуционно,а налагането на таван на пенсиите какво е,бе господа съдии.Защо и за това не сезирате институциите в Европа.
  • 6 big

    40 4 Отговор
    Добре, щом като това е противоконстуционно, неспазването на Конституцията от: ВСС, съдилища и прокуратури; конституционно ли е?
  • 7 Пишман

    34 3 Отговор
    За "правосъдието"което творите единственият ви бюджет трябва да е за порцион в Белене!

    Коментиран от #9

  • 8 Българка

    32 5 Отговор
    Тия от ВСС се самозабравиха. Да не си мислят, че са богопомазани, безотченти, неконтролируеми и несменяеми. Явно си мислят, че доживотно са абонирани за тлъсти пачки срещу мекоказано бездействие и имитиране на работа
  • 9 Теле

    14 2 Отговор

    До коментар #7 от "Пишман":

    Таман ще построят АЕЦ без запкати

    Коментиран от #11

  • 10 ежко

    26 5 Отговор
    ВСС си иска парите!По конституция българският данъкоплатец трябва да ги храни и гледа добре, независимо какви са резултатите от работата му, за да могат богоизбраните в него да живеят много по-добре и по-дълго от редовият гражданин!
    ВСС могат да са доволни,че още не са ги разформировали!Ама още не е късно.
  • 11 Теле

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "Теле":

    Заплати
  • 12 Тома

    17 3 Отговор
    Тези рушвета по конституция ли го получават а
  • 13 А кога

    1 18 Отговор
    под литература перверзници начело с фърчилото са спазвали закона? Няма такъв случай.
  • 14 Гражданин

    16 4 Отговор
    ОСТАВКА БЕ МУТРИ ДОЛНИ!
  • 15 Бай Онзи

    16 2 Отговор
    То и регистрацията на дпс за избори е противоконституционно , ама нищо не правите ..
  • 16 Българка

    5 17 Отговор
    Колко елементарни са тия от правителството, хееехехе!! Спираме ви парите щом крепите Гешев. Гласувате против Гешев, избирате Дългоноско и цветя , рози, пари. ЕС ви гледа бре льольовци, за смях ставате в безсилието си.
  • 17 веселяк

    18 0 Отговор
    ВСС-то не бяха ли тия, които не прочетоха Конституцията по казуса за отставката на Каскета? Тия ли бяха, които казаха, че не може, пък то пишело в Конституцията, че можело! Ама пък Баце им каза-не може, и те горканчовците кво да праят...ама ет на, сегиз се сетиха за Конституцията!
  • 18 XYZ

    10 2 Отговор
    Сезирайте и арменския поп, но едва ли ще има полза! Бягайте докато има шенс да докопате пак добра службица, че по-нататък може да не се получи! Народът не иска повече хрантутници и вредители!
  • 19 ПЕНКО

    6 1 Отговор
    ЗАЩО БЕ ОТ НИКОГО НЕИЗБРАНИ СЪДЛЯРИ И ПРОКИТА / ИЗБИРАЩИ СЕ ПОМЕЖДУ СИ / НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ И 15 -та ЗАПЛАТА !!!!!!!!! ЖАЛКО ,ЧЕ ЛИЧНО НЕ МЕ ЗАСЕГНАХТЕ И НЯМАХ ДОСТАТЪЧНО МОТИВАЦИЯ -ДА НАПРАВЯ С ВАС -ТОВА КОЕТО ЖЕЛАЕХ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 20 Васил

    5 1 Отговор
    Даже и това им е много.
  • 21 Мрън мрън

    7 1 Отговор
    Който не работи, няма да яде! Стига сте рИвали, ами почнете да вършите нещо полезно за обществото. Като за начало можа да махнете Каскета. Правилно ви го казаха:"...бездействието на прокуратурата струва скъпо"
  • 22 Павел пенев

    3 0 Отговор
    Не орязване на бюджета, а прекратяване изплащането на заплати за вас гнусни корумпета.
  • 23 Минувач

    2 0 Отговор
    На ВСС е твърде малко че са им намалили бюджета! Трябва изобщо да го нулират, а и тока им да спрат! Това е дълбоко окопала се престъпна клика! Мафия на Държавна издръжка е това и в Сицилия го няма!!
  • 24 Запознат

    1 1 Отговор
    Имаме страхотни млади юристи които ще работят честно,тази професия е строго по правила/закони/ и прокурори и адвокати следват стриктно....както се казва се работи по книга . Тези прокурори и съдии са се окопали и огребали в пари и подкупи и ако им направят ревизия на доходите с 25годишна давност ...което е по закон ще се окаже че всички са милионери. Всички тези средства са откраднати от данъците които плащаме. Ама за кое не плащаме ? Вече не се сещам, за всичко в тази държава струва пари сме го платили по няколко пъти. Ако не им харесва ,да започнат да си плащат осигуровки , ток ,парно и всички режийни за подръжка на работното място ......защото малко хора знаят че всичкото изредено го плаща Българския гражданин ,а като потърси защита не получава нищо в замяна обаче парите си вървят към портфейлите им.
  • 25 Наглост !

    1 0 Отговор
    През 2001 г. съдебната система(мафия) си осигури чрез Конституционния съд сама да се определя бюджета,
    защото те били "независима" власт и не можело изпълнителната и законодателната да им го определят???!!!
    И оттогава си нагласят такъв бюджет, че въпреки големите си заплати, бонуси, "семинари" и разходи
    за какво ли не, в края на годината остават още милиони за бонуси...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове