Last news in Fakti

3 Март, 2022 08:00 20 058 92

3 март 1918 г.: Ето как Русия капитулира пред България

  • русия-
  • българия-
  • брест - литовски мирен договор

Подписан е Брест-Литовският мирен договор

3 март 1918 г.: Ето как Русия капитулира пред България - 1
Снимка: Архив

Брест-Литовският мирен договор от 3 март 1918 г. между Четворния съюз в лицето на Германия, Австро-Унгария, България и Османската империя от една страна, и болшевишка Русия, от друга, слага край на руското участие в Първата световна война.

Това е един от малкото моменти в историята на Третото българско царство, в който родината ни подписва мирен договор като победител.

От друга страна Съветска Русия губи 1 милион кв. км територия и 60 милиона население, задължава се да изплати 6 млн. марки и контрибуции в натура, част от които получава и България, припомня БНТ.

Благодарение на това развитие Полша, Литва, Латвия, Естония, Украйна, Финландия излизат от Руската империя и възстановяват своята държавност.

На 7 март 1918 г. се подписва и едностранен договор с Румъния, която излиза от войната, връщайки отнети територии на България през Междусъюзническата война. Северна Добруджа остава кондоминиум на Централните сили, които на 25 септември 1918 г. предават почти цяла Северна Добруджа на България.

Така, заедно с останалите отвоювани територии, през 1916-1917 г. България със своята площ се доближава максимално до българското етническо землище, което се изчислява на близо 215 000 кв. км.

Договорът от 3.03.1918 г. не е двустранен, а многостранен. Второ, той не е предварителен, а окончателен и след задължителната ратификационна процедура влиза в сила. С него Първата световна войната на Източния фронт завършва с победа на Германия и нейните съюзници в това число България, обобщава сайтът "Консерваторъ".

Следващият важен момент, е че на конференцията в Брест – Литовск България участва със своя делегация за разлика от Сан Стефано, където по вина на Русия не е допуснат нито един българин. И това е неизбежно, защото в Брест-Литовск, за разлика от Сан Стефано България вече е суверенна държава.

Има свой държавен глава с титла “цар” Фердинанд, признат от всички велики сили през 1909 г. след уреждането на спорните въпроси, свързани с обявяване на независимостта от 22.09.1908 г.

България има и свое суверенно правителство, оглавено от д-р Васил Радославов, което защитава българските национални интереси.

Въобще през 1918 г., за разлика от 1878 г. България е легитимен субект на международното право. Тя е независима държава, скъсала едностранно чрез акта от 22.09.1908 г. с всички наложени ѝ зависимости от великите сили по Берлинския договор.

Брест – Литовският мирен договор от 3.03.1918 г. е датата на истинското освобождение на България от Русия, заключава "Консерваторъ".


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 123 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 много долна

    92 58 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ФАШИСТКА ПРОПАГАНДА!

    Коментиран от #28, #50

  • 3 Кой болен мозък пусна

    99 48 Отговор
    Тази гнусотия! То бива, бива тъпа пропаганда, ама чак толкова…

    Коментиран от #32, #43, #64

  • 4 да бе

    68 57 Отговор
    ще е приятно да чета как вият русофилите под тази новина и да обясняват, че е фейк

    Коментиран от #13

  • 5 цербер

    43 5 Отговор
    родината ни подписва мирен договор като победителКА.
  • 6 чико

    55 33 Отговор
    ВАЖНОТО е че вече сме били ОСВОБОДЕНИ и от кого - Р У С И Я и с нейните хиляди ЖЕРТВИ .
  • 7 Стоян, София, 46г

    55 38 Отговор
    Сталин също се бил уединил след разгрома юни-юли 1941 г., за няколко дни. Премислил, пушил лулата, подръпнал мустака и попсувал (обматерил). След това заповядал да се разстрелят стотина предателя сред висшите военни по списък. Помолил Църквата за прошка, призовал Великия руски народ и Бога и всички заедно смазали обединена тогава европа и установили Руската империя на Евразия като най-могъщата сухопътна империя в историята. Това е известно на хазарския американец Блинкин от Лвов, затова се притесняват...

    Коментиран от #11, #67, #77, #91

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 РЕАЛИСТ

    43 27 Отговор
    Първия декрет, който подписва Ленин е Декрет за мира. Да извади Русия от война с Германия. Затова е пратен от Германия в Русия, да направи революция . Той си е немски шпионин с немско потекло. Така, че точно днес , да се хвалите с този договор, не е удачно. Уплашил се слона от мишка.

    Коментиран от #86, #90

  • 10 /////

    30 14 Отговор
    Да това е факт, но статията става като за празник едниствено за повдигане на самочувствието истината е, че и тогава от нас нищо не е зависело.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ЧЕСТИТ 3-ТИ МАРТ!!!

    58 35 Отговор
    ДОЛЕН ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ, СА ТЕЗИ, КОИТО СА НАРЕДИЛИ НА ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИЯ МУЗЕЙ ДА ЗАТВОРИ!!!
    СИЛНО СЕ СЪМНЯВАМ, ЧЕ РЪКОВОДСТВОТО НА МУЗЕЯ Е ВЗЕЛО САМО АНТИБЪЛГАРСКОТО РЕШЕНИЕ!!!

    ЗА ДА ИМА ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА, ТРЯБВА НАРОД, А НЕ ПУБЛИКА!!!

    БЛАГОДАРИМ ВИ РУСКИ БРАТЯ!!!
    БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!!!
  • 13 Сивата чапла

    17 23 Отговор

    До коментар #4 от "да бе":

    От воя на украинските бандеровци не оглуша ли?

    Коментиран от #55

  • 14 Катя

    46 21 Отговор
    Простаци! 3 март е Освобождението на България от Русия.

    Коментиран от #76

  • 15 дико

    33 14 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ДА , нямаме пленено знаме , но сме имали продажни политици както и в момента , а за силата на войската е МНОГО съмнително . Армия , силна имахме до 1989 г . . ЖАЛКО

    Коментиран от #40

  • 16 Почна се с пропагандата за 3 март

    29 14 Отговор
    Изпълзаха червеите.
  • 17 ха ха

    23 4 Отговор
    винаги са ни управлявали полузависими , или може би 2/3 зависими , затова и властта ползва позициите си за грабеж и терор срещу населението
  • 18 Нане

    31 22 Отговор
    Алоууу днеска почитаме хората освободили ни и паднали за Свободата ни от Турция? Стига сте слугували на командите на Мустафа. Срам!
  • 19 Гост

    27 20 Отговор
    Значи месец октомври 1917 г. е революцията в Русия, а месец март 1918 г. капитулират куманистите от Съветския съюз? Кога взеха властта, кога създадоха Съветския съюз, кога се предадоха? Има няма 6 месеца. И тоя афтор, дето пише че 1918 България е най-голяма, пък после пише че 1916-17 година сме били най-големи?
    Абе тоя на каква трева е?

    Коментиран от #59, #72

  • 20 Боян Велев

    39 17 Отговор
    ЧЕСТИТО ОСВОБОЖДЕНИЕ ОТ ТУРСКО РОБСТВО!
    Честваме 144 години от разгрома на Османската империя във Руско-турската война 1877-1878г, защото ако Русия беше загубила едва ли щеше да има нещо за честване!
    Каквито и да са били намеренията на Санкт-Петербург и Императора, за които може да се спори, резултатът е безспорен - свободна България.Резултат от тази война е възстановяването на Българската държавност. Друго всичко е второстепенно.
    Поклон пред загиналите за Свободата на България!

    Коментиран от #70, #82

  • 21 Сър Пичук

    22 23 Отговор
    Сто години по-късно отново ще сме победители срещу Русия!

    Коментиран от #88

  • 22 Българин

    27 19 Отговор
    ТОВА НЕ ГО УЧИХМЕ ПРИ СОЦА...ЩО ТАКА БЕ БСП КОМУНЯГИ
  • 23 Напушен ли е писал текста?

    24 14 Отговор
    България влиза в ПСВ на страната на Централните сили срещу Антантата и Русия. През 1917 г. Русия и Румъния излизат от войната. А след тва Съветска Русия(по точно РСФСР) подписва сепаративния Брест-Литовски мирен договор с Централните сили. Правете разлика между Русия и Съветска Русия (станала такава след еврейския преврат финансиран от вън)??

    Брecт-Литoвcкият дoгoвoр прocъщecтвувa caмo някoлкo мeceцa. Вaжнo иcтoричecкo cъбитиe ли e тoй или нeзнaчитeлнa cтрaницa в иcтoриятa?
    На всичко отгоре слeд като Брecткият мирeн дoгoвoр ce прeвръщa в къc хaртия, Гeрмaния признaвa пoрaжeниeтo cи във вoйнaтa, a кaйзeрът e cвaлeн. Тoecт прaвитeлcтвoтo нa Cъвeтcкa Руcия e cпeчeлилo пoвeчe oт Брecткия мир, oткoлкoтo Гeрмaния?

    Коментиран от #57

  • 24 До всички русофоби

    17 8 Отговор
    Честит национален празник

    Коментиран от #46

  • 25 пешо

    21 11 Отговор
    днеска не е ли освобождението на българия от турско робство какви са тия глупости от дойче зеле пак
  • 26 Какви са указаниятана на господарите

    17 7 Отговор
    Американската агентура в България,разрешава ли да празнуваме трети март и да вдигнем тост за руската армия освободителка на България. Никола Минчев каза да празнуваме ,ама по скромно. Знае ли някой къде се е скрил председателя на народното събрание на България. Той дали празнува този ден.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Азов

    20 35 Отговор

    До коментар #2 от "много долна":

    Гледам русоробе нещо не ти харесва историята и истината ? Що тъй ? Толкова ли мразиш България и БА ? Искат и се историята да се подмени да е само руска пропаганда да има само лъжи, а победите на България над расия да се заличат да заличим ако има как и 6 ти септември а . Га-д мръсн безродна комунистическа антибългарска . Разстрел за такива като теб национални предатели

    Коментиран от #34, #35

  • 29 Предатели

    24 9 Отговор
    Чета и недоумявам как можете да хейтите по това,че ние сме били победители, а една от империите на злото победена и пак да сте на нейна страна. Ходете си в Русия като толкова милеете за нея!

    Коментиран от #36

  • 30 Хорст Весел

    21 8 Отговор
    Руските тролове на петата колона изпадат в амок пред победите на България над расия ! Давайте още факти и история белким получат инфаркт тези безродници руски. Те служат на Русия и никога на България тива са комунисти терористи
  • 31 ЖАЛКОТО Е ЧЕ

    20 3 Отговор
    ТЕЗИ ГЕРОИ И ОСВОБОДИТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ СА РАЗТРЕЛЯНИ ОТ СЪЩИТЕ ТИЯ КОМУНИСТИ СЕГА.
  • 32 Българин

    20 8 Отговор

    До коментар #3 от "Кой болен мозък пусна":

    То бива главите да са ви празни,ама чак толкова не бива. Прочете малко история вместо да повтаря само Русия,Русия… Като толкова милеете за Русия.защо не заминавате на там,така или иначе се държите като предатели на Българската държава!

    Коментиран от #41

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Груьо

    33 11 Отговор

    До коментар #29 от "Предатели":

    НА 3-ТИ МАРТ ОГДАВАМЕ ПОЧИТ НА ВСИЧКИ ЗАГИНАЛИ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ОТ ТУРСКО РОБСТВО.ЗАЩОТО АКО НЕ СА БИЛИ ТИЯ ХОРА РУСНАЦИ,УКРАЙНЦИ,БЕЛОРУСИ,ФИНЛАНЦИ,РУМЪНЦИ И ДР. ОБЕДИНЕНИ ОТ ТОГАВАШНАТА РУСКА ИМПЕРИЯ/ГОВОРЯ ЗА ОБИКНОВЕНИТЕ ВОЙНИЦИ/.СЕГА МОЙ ЧОВЕК СЕГУРНО ЩЕШЕ ДА ПИШЕШ НА ТУРСИ ИЛИ АРАБСКИ И НЯМАШЕ ДА СИ БЪЛГАРИН.
  • 37 Даа

    17 26 Отговор
    Хубав празник е днес! Когато сме натрили носовете на пияните мужици! Вечна слава на генерал Колев! Победителят над руския башибозук!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Историк плюс

    21 9 Отговор
    За тези, които не са наясно, точно по това време Русия се захвана да гради Социализъм, след Октомврийската революция от 1917 г, та затова се отказа от империалистико-капиталистическата война. Ленин ги пусна изброените държави, но после Сталин ги прибра. Авторът на статията се "ослушва" за тези основни събития по това време - типична атлантическа лицемерщина!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 15 Отговор

    До коментар #32 от "Българин":

    Министър председател на БЪЛГАРИЯ в периода 1950-1956 г. е полковник от НКВД с псевдоним Спартак. Става въпрос за сатрапа - вълко червенков. За бай тошо не знам, но тези преди него, комунистически министър председатели, до един са офицери от Лубянка... Цялата ни държавна структура е окупирана от руските агентурни "спящи клетки", единствено ген. Б. Борисов успя да пробие ограниченията с хитрост, защото го подцениха интелектуално него, а и БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД е умен и мъдър. Освен това, честно казано имахме невероятен шанс с Горбачов и Елцин, а може би и Господ е Българин, че хватката се охлаби и бързо България пое глътка въздух....
  • 42 3 март

    3 4 Отговор
    Пътниче! Прочети, помисли и с почуда зини!
    Днес навършват се дванадесет дузини.
    Ако щеш пък, тихичко отмини,
    без следа във всичките години...
  • 43 Ще има и още

    11 5 Отговор

    До коментар #3 от "Кой болен мозък пусна":

    "Гнусотията" я пусна грамотен мозък. Написаното не е пропаганда а факт !! Факт, потулван по обясними причини но реално случил се .
  • 44 Гошо

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ама /за съжаление /и спечелена война няма
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 100

    11 2 Отговор

    До коментар #24 от "До всички русофоби":

    Не сме русофоби, а путинофоби.
  • 47 Бай Шиле

    6 5 Отговор
    На Шипка е имало и американски опълченци,дошли от далечни земи да помагат.Комундетата дълго време забранявяха да се споменава този факт.Позор!

    Коментиран от #61

  • 48 Даа ама нее

    8 8 Отговор
    "Благодарение на това развитие Полша, Литва, Латвия, Естония, Украйна, Финландия излизат от Руската империя и възстановяват своята държавност."
    Възстанивяват !!?? От тези изброените само Полша и Литва са имали държави . Финландците са имали добре изградена етническа структора ,но не и държавна. Останалите са нямали до тоя момент и Д от държавност.
  • 49 БРЦК

    7 10 Отговор
    Статията с пропагандна цел че можем да победим Русия . Това ли ?. Киро -мошеника да ходи при бай Ставри. Продължаваме предателствата срещу БЪЛГАРИТЕ . Такава е новата партия. Българи бъдете дълновидни. Не се оставяйте на омразата гнева и заяжданията. Да си подредим България . Без външни джендъри лезби мошеници и лъжи. 30 ГОДИНИ СТИГАТ .ЧЕСТИТА НЕЗАВИСИМОСТНА БЪЛГАРИЯ. ДА ЖИВЕЯТ АПРИЛЦИ ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ . ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ
  • 50 Ще има още

    12 3 Отговор

    До коментар #2 от "много долна":

    Когато България влиза в Първата световна война, последният ( но тогава той все още не го знае че ще бъде последен ) руски император Николай II казва за България: ние я създадохме, сега ние ще я унищожим !
    Ако Русия беше сред държавите - победители на ПСВ тази реплика на императора красноречиво подсказва каква щеше да е участта на Третата българска държава.
    Но Русия не е сред тези държави точно защото е подписала въпросният договор и е "извън играта" . Императора е разстрелян с болшевишки куршум, а България макар и победена има своето място под слънцето.
    Това не пропаганда, това е Историята....

    Коментиран от #54, #60

  • 51 Аууу

    3 3 Отговор

    До коментар #45 от "Потник":

    Каква руска култура.
  • 52 Историк плюс

    6 4 Отговор
    Ама руснаците били тръгнали за проливите, та затова пътьом ни освободили, казват атлантическите лицемери. И какво от това? - добре, че са тръгнали за проливите. Все пак да припомним истинската Историята: При всяка руско-турска война по една държава на Балканите получава автономия или независимост, а именно, Сърбия, Черна Гора, Гърция, Молдова, Влашко, и разбира се, накрая и България. В Кавказ, това са Грузия, Армения и др.
  • 53 един от стадото

    2 1 Отговор

    До коментар #40 от "Хаха":

    когато не допускаш комшиите ти и да не помислят за война с тебе и си създал военен паритет също е победа
  • 54 Към невежите

    4 10 Отговор

    До коментар #50 от "Ще има още":

    Всеки път, когато България се е ориентирала погрешно срещу Русия е претърпявала Национална катастрофа. Сега пак сме се насочили натам.
  • 55 Пеци

    10 1 Отговор

    До коментар #13 от "Сивата чапла":

    За да има чиста и свята република, трябва помним заветите на Левски Който дойде и ни освободи, той ще ни пороби.
  • 56 Шок и ужас

    2 1 Отговор
    Брест-Литовският договор не води до прекратяване на военните действия на териториите на бившата Руска империя. Германия се намесва в гражданските войни във Финландия и Украйна. През пролетта и лятото на 1918 г. германските войски завземат Харков и Крим, проникват в Донбас, Грузия и Азербайджан, стимулирайки кавказките народи да се отцепят от Русия. До края на войната Германия е принудена да държи на изток десетки дивизии, вместо да ги изпрати на Западния фронт. Надеждите, че завземането на Украйна ще доведе до решаване на продоволствената криза, не се оправдават. През есента в бойните действия в Северна Франция настъпва обрат и германската армия е принудена да отстъпи под натиска на американските, британските и френските войски. С поражението си на Западния фронт Германия губи господството си в Централна и Източна Европа. На 13 ноември 1918 г. – два дни след Компиенското примирие – Съветска Русия анулира формално Брест-Литовския договор.

    Коментиран от #69

  • 57 Роко

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Напушен ли е писал текста?":

    Приятелю когато е подписан договорът Русия все още съществува. Ленин ще я унищожи след две години. Тогава ще създаде и СССР една от републиките на която е РСФСР. Значимо събитие ли е. Да благодарение на него комунистите успяват да наделееят в борбата за власт в земите на бившата Руска империя. И с награбените от нея богатства на поробените народи да финансират бъдещата световна революция (която така и не се състоя едно от бесните им кучета Хитлер скъса веригата и нападна тях с което им изби зъбите.

    Коментиран от #71

  • 58 Петър

    2 3 Отговор
    Гледам и не вярвам на ушите си както казваше професор Вучков. Евроатлантиците отбелязват акта с който се укрепва ленинската революция. Благодарение на този договор и сключеният мир между Русия и Германия комунизмът се укрепи и просъществува. Да живее Ленин, драги атлантици!
  • 59 ttt

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    На 3ти декември се подписва примирието, а на 3ти март договора.... Нещо неясно????
  • 60 Ми не е така

    6 3 Отговор

    До коментар #50 от "Ще има още":

    Писал си, но не цялото-",Когато България влиза в Първата световна война"..

    Третата Българска държава е благодарение на Русия, Свободата си дължим на Русия. Но ние долно и лицемерно редом с поробителите-Османската империя воюваме срещу освободителите-Русия.
    Какво очакваш да каже Руския император?!
  • 61 един от стадото

    3 0 Отговор

    До коментар #47 от "Бай Шиле":

    и японец е имало. Барон Сейго Ямадзава, сражава се за Плевен. Бая фесове са паднали от самурайския му меч
  • 62 Не си

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Българин! Не се напъвай каза Сийке тролска
  • 63 анонимен

    4 1 Отговор
    абе българия е само документално там като съюзник на германия , тогава болшевиките решават сами да прекратят войната , даже дават територията украйна на немците и доста злато като компенсация . В този договор победа няма , това е предварително съгласувано германската империя много помага за октомврииската революция , през цяла германия минава плобирания вагон на ленин с три влака , като германците го охраняват
  • 64 Аххахаха

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Кой болен мозък пусна":

    Истина е , история за 8 клас смехурко
  • 65 Yes

    2 0 Отговор
    Доста безеодници са писали под исторически факти за тва че българинът просто е по добрия
  • 66 Ква армия имаме бе....

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ти нормален ли си ?
  • 67 Хахаха

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Стоян, София, 46г":

    Хахахаххха тъпаче , Русия почти изгуби войната с Германия ако не бяха канадски и американски продоволствия, дотук с руското могъщество!
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Роко

    6 1 Отговор

    До коментар #56 от "Шок и ужас":

    Съветска Русия нарушила договор които е подписала и до кво доведе това до варшавската скотобойна където червената армия яде такъв бой че им държи влага цели 19 години. Но дори и тогава се престрашават да нападнат Полша едва когато съюзника им окончателно е разгромил полската армия. Въобще нарушаването на договори е специалитет на руските управляващи ето още няколко примера 1700 година нарушавайки договора с Кримското ханство окупират Крим, 1939 година нападат Финландия въпреки че имат договор за ненападение, 2014 година окупират Крим въпреки че са подкисали Будапещенския меморандум с който гарантират териториалната цялост на Украйна, 2022 Русия едностранно наруши Минските съглашения и нападна Украйна.
  • 70 бай Гъдю

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Боян Велев":

    Е, те това е точната приказка! България се възражда на Световната карта, като Трета Българска държава, ката птицата Феникс от жарта! Да бъде! Амин!
  • 71 Да ама не

    5 1 Отговор

    До коментар #57 от "Роко":

    Съществува таратанци:
    "Образуването на Съветския съюз е последица от Октомврийската революция от 1917 г., когато болшевиките начело с Владимир Ленин свалят Временното правителство. На мястото на Руската република е създадена Руска социалистическа федеративна съветска република "
  • 72 Роко

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Гостче какво неясно има през ноември 17-та Ленин (германски агент) и бандата му извършват преврат в Сант Петербург и се обявяват за новите управляващи на Русия. Трябва да им се признае че опитват да спрат германското настъпление и така се стига до сражението под Псков на 23 февруари 1918 година където ново сформираната червена армия където червеноармейците след няколко часа борба със страха си започват тактическо отстъпление (разбирай бягство) така и недочакали германската армия (която по същото време е на сто километра от мястото на събитията). От тогава 23 февруари е празник на червената армия в съвременна Русия това е ден на защитниците на отечеството. Няколко дни след "великата" победа Ленин мили за мир и подписва на 3 март 1918 година най - позорния мир в руската история (което е постижение защото тя е богата на позорни мирни договори).
  • 73 анонимен

    2 1 Отговор
    да , ДСБ ДБ и разни ренегати либерали черпят вдъхновение от Ленин и октомврииската революция , казват пари ни дават като на него са му давали , като няма плобиран вагон може и лодка и успяха до някъде да излъжат в софия поне избиратели
  • 74 анонимен

    2 1 Отговор
    руснаците отдавна не тачат октомврииската революция и ленин , даже са разсекретили архивите , казват привнесена революция от неруснаци

    Коментиран от #85

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Катя":

    Като са ни освободили защо има ден на независимостта?

    Коментиран от #81

  • 77 Здрасти

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Стоян, София, 46г":

    Помолил църквата за прошка ахахахахахахахахахаха. Сталин е изгорил над 10 хиляди църкви в рашата, другарю прошка.
  • 78 Е, РУСОФИЛИ,

    2 0 Отговор
    ДА М Е Ц Н Е Т Е

    Н Е Щ О ??????????
  • 79 Четец

    5 1 Отговор
    Освободили, а след 1970 до днес много от българите живеят като скот. Отидоха на запад, прокудени от кгб, дс българи и се замогнаха, въпреки че преминаха първоначално през ла, а ната. А тук е ок само за кгб, дс, данс, и вашите хора бюрократи. По цял ден генерали, професори по кабелки едно и също повтарят лато папагали, вместо да бъдат изритани и да се научат как се труди човек за хляба си или робите са за това. И нито реформи има, нито промяна, а едни и същи по всички кабелки налазили
  • 80 Спасибо деду

    2 3 Отговор
    за победу !
  • 81 Катя

    2 0 Отговор

    До коментар #76 от "Гост":

    Мо щото след Освобождението има Берлински конгрес

    Коментиран от #84

  • 82 Роко

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "Боян Велев":

    Приятелю Русия не води тази война за да не позволи създаването на голяма българска държава. На Русия й е разрешено да я води след като Турция отказва да изпълни решенията на цариградската конференция окуражена от Русия и Австрия (година по рано двете страни са си разделили балканите). На 19 февруари (не 3 март) в Сан Стефано за да се подмаже за рождения ден на императора граф Игнатиев подписва някаква бумажка без всякаква стойност. В разрешението което получава Русия да води войната е указано че няма право да подписва каквото и да било. Мирния договор ще се подпише в Берлин от всички заинтересовани велики сили. На берлинския конгрес е приет руско-австриския вариант за бъдещето на България договорен в Райхщад а именно разделяне на България на България и Източна Румелия (само за справка английския вариант е разделяне на източна и западна България като включва всички земи на българската екзархия)

    Коментиран от #89

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Роко

    3 0 Отговор

    До коментар #81 от "Катя":

    Кате дори в така наречения санстефански мирен договор България си остава васална държава. А там е можело да напишат каквото им е угодно защото и двете страни подписали го са нямали право да подписват.
  • 85 Роко

    2 0 Отговор

    До коментар #74 от "анонимен":

    Приятелю руснаците продължават да си тачат революцията 7 ноември денят на революцията продължава да се празнува, 23 февруари също, а кво празнуват на 9 май не е много ясно. Въобще РФ няма нищо общо с Русия това е някакво болшевишко образование
  • 86 стоян

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "РЕАЛИСТ":

    До 9 ком -кого заблуждаваш бе другарю -революцията в русия е следствие на разгрома и на западния фронт с Германия -където немските войски избиват милион и половина руски войници - тогава се надига народа против царя заради милионите жертви и глада вследствие на войната-чети история ама на съветска
  • 87 !!!?

    4 0 Отговор
    За русофилската диаспора в България не е важно толкова Освобождението ни от турско робство, колкото вечните дитирамби за така наречените "братушките" и развяване на росски знамена, с което да доказват своята сляпа безмозъчна преданост към Кремъл ! Руският народ изобщо не се интересува дали КГБ ченгето Митрофанова е понесла цветя на косите на загиналите румънци, руснаци, украинци, финландци, поляци, черногорци, сърби !!!?
  • 88 Сър сЧУК

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Сър Пичук":

    Колко $ са нужни да забравим войните с Турция , Сърбия , Гърция и да говорим за победи срещу
    Русия . Какво става след БЛ договор ? Русия си връща всичко а ние губим .
  • 89 Русия

    0 0 Отговор

    До коментар #82 от "Роко":

    създава , въоръжава и обучава Българската армия въпреки забраните от Берлинският Договор .
    Без Русия Съединението би било невъзможно .

    Коментиран от #92

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Стоян, София, 46г":

    Първо Европа изобщо не е била обединена тогава. Второ Германия я смазва САЩ. Трето който тръгне срещу САЩ е обречен. Четвърто както е тръгнало хазарите ще си вземат не само Киев а и Москва. Тогава най-сетне ще получат справедливост за геноцида на руската империя. И целия свободен свят ще си отдъхне че руската империя на злото вече я няма.
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове