Last news in Fakti

7 Март, 2022 20:24 1 321 25

Рибарски, ПП: България е добре запасена с горива

  • радослав рибарски-
  • горива-
  • пп

Комисията за защита на конкуренцията ще направи проверка как се променят цените

Рибарски, ПП: България е добре запасена с горива - 1
Кадър БНТ

Поскъпването на петрола ще се отрази на цените на горивата у нас. 130 долара за барел няма как да не окажат влияние. Но това, което виждаме е, че България е добре запасена с горива. Това каза в студиото на "Още от деня" по БНТ депутатът от ПП Радослав Рибарски - председател на енергийната парламентарна комисия.

"Ценообразуването на горивата се влияе от борсовите цени, но в сегашната ситуация, транспортът и застраховката на танкерите също се повишават. "Лукойл" използва микс от доставчици на петрол от Новорусийск, но и от други находища, и те също гледат да постигнат най-ниски нива и виждаме, че в България се получава - цените на горивата са значително по-високи", обясни Рибарски.

Комисията за защита на конкуренцията ще направи проверка как се променят цените. В сряда ще бъдат изслушани и представители на Петролната и газова асоциация. Ще бъдат рагледани въпроси като това дали има моментен взрив на цените или е резултат от някакво презапасяване в Европа, каза Рибарски.

При спиране на доставки на природен газ има разработен план в три степени, поясни той и увери, че няма намалени доставки и не се очаква прекъсване на доставки на природен газ.

"Ограничени са подаванията от Чирен. Реално в края на зимния период Чирен минава към нагнетяване, така че останалите количества предвид ситуацията е по-добре да се запазят на тези нива", разясни Радослав Рибарски. Той каза още, че е добре, че в България го има това хранилище, и че ако се задържат доставките нормално, ще се навакса с количествата там.

Рибарски заяви, че се обсъждат алтернативни маршрути на доставка на втечнен газ през Гърция.

"Получаваме количества от азербайджанския газ, които със завършване на интерконектора с Гърция, очаквам да можем да получаваме пълното количество. Жизненоважно е завършването на тази връзка", каза Рибарски. Той заяви, че крайният срок за завършване на тази връзка е месец юли т.г.

Рибарски каза, че компенсациите за високите сметки за ток ще продължат, но не се обмисля тяхното увеличение.
Той заяви още, че мораториумът върху цените на тока ще продължи до 31 март.

"Разглеждаме варианти за търговия на едро с електроенергия, това означава електроразпределителните дружества да закупуват нужните им количества от свободния пазар. Такъв модел ще разгледаме следващите месеци. Постепенно да се увеличава процента на свободната търговия, това са варианти, които предстоят да бъдат разгледани", каза още председателят на енергийната парламентарна комисия.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ноща на злите кукли 🤡🔪

    18 1 Отговор
    Тези запаси са за военните, ако стане война тези танкове и БМП, БТР няма да вървят на слънце 💡

    Коментиран от #15

  • 2 Бонговец

    27 0 Отговор
    Путин хареса вашият коментар.
    От утре ще купуваме газ и петрол с рубли. Ми като нямаме рубли?
  • 3 Нещата не са добре

    23 0 Отговор
    Не бяха добре и не се очертава да са добре.
  • 4 само ни баламосват

    26 0 Отговор
    А знаете ли че ако русия скръцне със зъби на азерите и тоя газ ще е до там . Тогава на какъв вариант минаваме ? На дърва и въглища ? Само че въгледобива го закрихме вече отдавна.

    Коментиран от #20

  • 5 bullneck

    17 0 Отговор
    да за стабилни две седмици ахахаха
  • 6 Смех

    24 0 Отговор
    НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ! ВЕДНАГА ОСТАВКА

    ВЕЧЕ СМЕ ВЪВ ВОЙНА!
  • 7 сватбар

    19 0 Отговор
    Аз сега на у.. ли си да вервам , или на очите ?
  • 8 Скумриев

    18 0 Отговор
    Щом се казва добре,вервайте ми !
  • 9 петър

    23 0 Отговор
    този господин да провери колко струва руският петрол в момента и да каже Нефтохим с какъв петрол работи и защо се увеличава цената на горивата?!? Да не ми обяснява за петрол, с който не работи Нефтохим към момента...

    Коментиран от #11, #24

  • 10 САТЪРА НА ХАНА

    20 0 Отговор
    В ЦЯЛА ЕВРОПА БЕНЗИНА Е ОКОЛО 4 ЛЕВА + ..
    .... ЛИТЪРА ...
    ..... И НА ФАШИСТА КИРО МУСТАФА И ЧЕРВЕНИТЕ МУ ПАРЦАЛИ НИНОВА И ВИГЕНИН
    .... ГЕНЕРАЛ ЯНЕВ ИМ Е ВИНОВЕН
  • 11 друга гледна точка

    23 0 Отговор

    До коментар #9 от "петър":

    Нали според директивите на ЕС няма вече да купуваме Руски петрол . Ами руснаците ще затворят и рафинерията . От къде ще караме тогава бензин ,дизел , газ ?
  • 12 7654323456

    24 0 Отговор
    пак лъжи
    след седмица 20-30 хиляди трактора ще започнат кампаниите и ще смъкнат горивото за дни
    ще ни фалират тия харвардци
  • 13 Бомбандират ни с присъствие

    17 0 Отговор
    Но защо не представят списък със стоките, които са изпратени за и към Украйна, както и на каква стойност са. Нали щяха да управляват прозрачно.

    Коментиран от #22

  • 14 айде бе

    12 0 Отговор
    Ама не се иска само ДА или ЩЕ..
    Иска се правилни решения и действия... така все едно ни хвърляте снежни топки
  • 15 САНДОКАН

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ноща на злите кукли 🤡🔪":

    Най вече запасите са за новите самолети. Какви танкове какви пет лв. С няколко ракети и няма да можем да стигнем до горивата,просто ще се изпарят. Бъдете реалисти не говорете като корумпирани политици

    Коментиран от #19

  • 16 тия го накараа

    13 0 Отговор
    Бат Буци пасти да яде в дисциплина демагогия.
  • 17 Хобот

    9 0 Отговор
    Хоботчо баба... а на ква цена ?
  • 18 алоооо рибарю

    10 0 Отговор
    нещо не си личи! хайди си хващай чукалата и да ре нема!
  • 19 Ще станеш на дим

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "САНДОКАН":

    То по тая логика и теб няма да те има за какво ти е гориво...
  • 20 Би следвало да се уточни

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "само ни баламосват":

    какво количество от азерския газ се управлява от руска компания... Проверете все пак...
  • 21 ъхъ

    0 0 Отговор
    Експерт каза, че запасите ви ще стигнат за няколко дни и то само ако спрат заводите. След края на юни чак ще има азерски газ, който ще задоволи една трета от нашите нужди. И сега кво праим, стоим на студено и тъмно ли?

    Коментиран от #23

  • 22 Ощеима наивни хора

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Бомбандират ни с присъствие":

    На ли ни избрахте Сега духаите супата Дано радев до края на мандата си направи нормално правителство Сега Петков после Янев после Станев??? И така нататък цялата азбука Които има желание ще стане министър председател / дано има желаещи още/
  • 23 Взеха да разбират

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "ъхъ":

    Тези взеха да разбират че са на власт Но още не са забогатяли Като ги гледам пред телевизора не мога да разбера кои е журналист и кои управляващ / те журналистике разбират повече от тях Спокоино може да станат депутати и министри
  • 24 Пётре не тои

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "петър":

    А тези които са го избрали Тои Каква вина има че са гласували за него Тои не е длъжин да знае за това което са го избрали Като има ахмаци ще има тарикати другия път и аз ще гласуване за тях Виж колко еинтересно и смешно
  • 25 Енергетик

    2 0 Отговор
    Не го слушайте какво говори този "експерт". Той и хабер си няма от енергетика, абсплютен парашутист, ако проследите интервютата му ще разберете за какво говоря!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове