Last news in Fakti

8 Март, 2022 16:27 1 898 0

Рали пилоти: Не ни пречете, господин министър!

  • автомобилна федерация в българия-
  • пресконференция-
  • минисър-
  • радостин василев-
  • камен михайлов

Председателят на Автомобилната федерация в България Камен Михайлов подаде оставка

„Не ни пречете господин министър“. Това заявиха български водещи рали пилоти и европейската рали шампионка Екатерина Стратиева на специална пресконференция по повод изявления на министъра на младежта и спорта Радостин Василев.

Заедно с пилотите на нея присъства и генералният секретар на Автомобилната федерация в българия /АФБ/ Калоян Станчев, а председателят ѝ Камен Михайлов участва члез on-line връзка поради карантина.

"Всички присъстващи се обединиха около идеята, че сезонът не трябва да се проваля и автомобилният спорт да става заложник на политически игри и натиск от съветника на премиера Димитър Илиев", заявиха от АФБ.

Председателят на федерацията Камен Михайлов прочете отговор /б.р. целият текст вижте по-долу/ във връзка с изявлението на министър Василев, с който обори всички негови твърдения като несъстоятелни от правна гледна точка и в името на спорта подаде оставка като председател на АФБ, казаха от федерацията.

Този негов ход е следствие на заявеното от министъра „че това лице не се ползва с доверието ми, нито с доверието на цялото ръководство на министерството“. Инспектората на МС установи нарушения във всички досегашни действия на министерството, а всички дела срещу АФБ, заведени преди 4 години, са спечелени, допълват от АФБ.

И коментират, че никой министър досега не е допуснал НУЛЕВА година за автомобилния спорт. Министър Василев явно желае да остане в историята на българския автомобилен спорт, като министъра, който заличи една година от историята на автомобилния спорт в България. Явно министър Василев, поради собствената си немощ да намери конструктивно решение, ще остави потърпевши всички състезатели и клубове, само защото са лицензирани към единствената ЗАКОННА федерация съгласно СЕГА действащото законодателство.

Автомобилните клубове и пилоти отново заявиха готовност да протестират, ако се провали сезонът, "въпреки заплахите и забраните от министър Василев в изявлението му".

Любопитен факт е, че в профила на министъра във Фейсбук се трият „неподходящи“ за министъра коментари и се блокират потребители, включително и журналисти, които задават неудобни въпроси, споделиха от федерацията

Ето цялата позиция на Камен Михайлов:

Уважаеми дами и господа,

Искам да взема отношение относно Позиция на Министерството на младежта и спорта, публикувана на 07.03.2022 г. в Сектор „Новини“ на интернет страницата на ММС. Въпросният документ внушава неистини и потвърждава съмненията на всички нас за тенденциозното отношение на Министър Василев към АФБ. В този документ ми се вменява вина, свързана с депозирано от 42 клуба писмо с въпроси към министър Василев, който удобно твърди че аз съм автор на гореспоменатото писмо.

От нападките на министъра прозира един много по сериозен проблем от съществуването на една или друга спортна федерация, а именно: пълното незачитане на представител на изпълнителната власт на влезли в сила съдебни решения, постановени по жалби на БФАС за отнемането на спортния ѝ лиценз и издаване на лиценз на АФБ.

Министър Василев удобно премълчава тези факти. С Решение № 13598 от 03.11.2020 г., постановено по адм. дело № 7145/2020 г., Върховният административен съд - Петчленен състав - II колегия, окончателно се е произнесъл по всички въпроси, изложени в Позицията на Министър Василев по отношение отнемането спортната лицензия на сдружение „Българска федерация за автомобилен спорт“, като жалбата на БФАС против заповед № РД 10-1/18.04.2019г. на министъра на младежта и спорта е отхвърлена.

В допълнение, с Определение № 9038 от 04.08.2021 г. друг състав на ВАС, седмо отделение, по адм. дело № 9763/2019 г. е оставил без разглеждане жалбата на Сдружение "Българска федерация по автомобилен спорт" срещу заповед № РД-10-2/19.04.2019 г. на министъра на младежта и спорта, с която на Сдружение "Автомобилна федерация на България" е издаден безсрочен спортен лиценз № 1 за спортна федерация по чл. 18, ал.2, т.1 от Закона за физическото възпитание и спорта /ЗФВС/ за вида спорт : автомобилен спорт.

В „търсенето на истина“ Министър Василев забравя да спомене, че през 2018 г. е проведено Общо събрание на БФАС, на което тогавашният председател – Владимир Илиев /баща на Димитър Илиев – съветник на министър – председателя Петков/ губи избора за председател на БФАС с повече от 70 % от гласовете и на негово място, заедно с нов управителен съвет, е избран Калоян Станчев.

Дни след събранието, то е обжалвано от близки до Илиев клубове, като в началото на февруари 2022 г. съдът окончателно потвърди, че изборът на г-н Станчев за председател на БФАС, направен 2018 г., е бил правилен и законосъобразен. Оказва се, че за немалък период от време БФАС е представлявано и управлявано от лице, което няма такива правомощия. Разбирам, че за БФАС всички тези съдебни актове не са удобни, но защо Министър Василев се явява адвокат на това сдружение….

Считам за нередно един министър да си позволява да тълкува закона и факти, по които има изрично произнасяне на съдебните органи. Единствената позиция, по която мога да се съглася с Министър Василев е, че има „задкулисие в спорта“, но жертва на това задкулисие е не само спортът като такъв, но и съдбата на толкова много хора, отдали сърцето и душата си на него. И всичко това – заради накърненото его на едно лице, което представителите на автомобилния спорт се „осмелиха“ да свалят от власт през 2018 г.

Оставам без коментар изцяло неуместните твърдения, изложени в Позицията, за „любимци“, за спиране на кранчета, за „шантажи и заплахи“, (вероятно министър Василев има сериозен опит по тези теми) но аз имам доблестта да застана зад позицията и думите си.

Това ли е промяната, която всички очаквахме за нулева корупция и компетентни кадри?

В Позицията на ММС е пропуснато и становището на Главния инспекторат към МС от 08.02.2022 г. от което е видно, че проверките в АФБ се извършват от лица, чиято безпристрастност е под съмнение, а и във въпросното становище има доказан конфликт на интереси. Аз няма да слизам на ниво персонални нападки и обиди, използвани в позицията на ММС, публикувана на уебсайта на същото, но искам да попитам г-н Станислав Трифонов, който най вероятно не е запознат с действията на Радостин Василев, готов ли е да застане зад думите и действията на неговия министър, насочени срещу автомобилния спорт и една федерация.

Ние работим доброволно, на обществени начала, защото обичаме спорта и, ако аз съм причина „за невъзможност за бързо решаване на проблема с практикуването на автомобилния спорт в България“, днес с готовност подавам оставката си като председател на АФБ в името на автомобилния спорт. Мога да Ви уверя, че за разлика от думата на г-н Илиев, моята е мъжка и категорична.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове