Last news in Fakti

10 Март, 2022 20:41 1 668 23

Яков Джераси: Благодарение на България спасените евреи научиха за Холокоста само от разкази

  • яков джераси-
  • холокост-
  • евреи

Редица страни нямат толкова голям принос в световната история, добави той

Яков Джераси: Благодарение на България спасените евреи научиха за Холокоста само от разкази - 1

Благодарение на България спасените евреи научиха за Холокоста само от разкази. Това каза в ефира на „Денят на живо” Яков Джераси, председател на Международната фондация „България” по повод 10-ти март- денят, в който отбелязваме спасението на българските евреи. По думите му приносът на България по спасяването на хиляди евреи е огромен.

„Това не може да се каже за други страни. Когато имахме нужда от тях, тяхната подкрепа я нямаше. Моите родители научиха за Холокоста едва, когато пристигнаха в Израел. Те никога не разбраха колко голям е ужасът. Жителите на София бяха пръснати из страната, за да бъде по-трудна тяхната депортация.Моите родители също живееха в София. Баба ми и дядо ми бяха във Видин. Един ден казаха на евреите, че могат да се връщат у дома”, споделя той.

Джераси коментира още, че не са основателни обвиненията, че България не е направила достатъчно за спасяването на македонските евреи.

Той добави, че 10 март е важна за отбелязване дата, но е добре да се помисли и такава, която акцентира на българския принос.

„Предлагаме да има ден, който да обръща внимание и на по-малките страни, които не са дали множество големи личности в световната история по темата, но са направили велики неща, за разлика от други нации. Важно е да има ден, който да почита стореното от България по спасяването на евреите”, каза още той.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 така така

    15 21 Отговор
    Още една лъжа сътворена от медиите..... никакви евреи не сме спасявали.

    Коментиран от #7, #9

  • 2 Последния Софиянец

    17 5 Отговор
    Поздрави от Агора България пред Президентството!Тая вечер стана голяма грешка.Засякохме се с протеста на украинците.Те помислиха че им правим контрапротест и стана въргала.Полицията ни разтърва.После дойде водача на украинците на микрофона и ни се извини .Разбрал че ние се събираме всеки четвъртък пред Президентството по наши вътрешни работи.

    Коментиран от #19, #20

  • 3 Да,бе

    24 2 Отговор
    Няма добро дело ненаказано.
  • 4 САНДОКАН

    28 2 Отговор
    Чудя се нас този път кой ще ни спасява.
  • 5 морков

    26 1 Отговор
    за съжаление ние научихме за моралните ценности на демокрацията от опит
  • 6 Толкова

    20 4 Отговор
    ли е трудно да се каже , че заслугата е на Царство България , което е факт ? Това ли е признателността и благодарността към заслугата ?

    Коментиран от #10

  • 7 Иван

    12 8 Отговор

    До коментар #1 от "така така":

    Ти пък откъде знаеш господин експерте. Толкова мразиш България че не вярваш че можем да направим нещо добро ли? Писнало ми е от българомразци чугдопоклонници.
  • 8 ако не бяхме

    19 4 Отговор
    спасили евреите комунизма нямаше да цъфне и върже в България евреите ни го натресоха без да го искаме
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 11 Отговор

    До коментар #6 от "Толкова":

    В новата ни история, врaгoвeтe нa Бългaрия мнoгoкрaтнo ca ce oпитвaпи чрез преврати дa прeмaхнaт КOНCТИТУЦИOННAТA МOНAРХИЯ, зaщoтo тя e cимвoл нa нeзaвиcимocттa.
    E, нaй-нaкрaя уcпяхa,... прeз ІХ. 1944г.
  • 11 асан

    9 2 Отговор
    Благодарение на Путин ще научите за Зелекоста
  • 12 асан

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "ЕВРОПЕЙСКА "СВОБОДА" И "ДЕМОКРАЦИЯ"💉💀":

    ами пишеме коментари за украйнската капитулация в темите за готвене.Така цру факти немой ни хвана
  • 13 Яков

    11 2 Отговор
    .. А вие какво напраеихте за България... като в Русия, Велика Британия, Швейцария, Америка.. точно нищо, само се възпозвахте!... Мерси, айде на някъде, че е война.. те и 1 млн братовчеди бяха избити в концлагерие
  • 14 кольоо

    4 3 Отговор
    аэ си мислех, че сме фашисти, нали така ни определя най древния народ на планетата.
  • 15 Коко

    6 5 Отговор
    Благодаря Ви, Яков Джераси!
  • 16 Error

    8 3 Отговор
    А благодарение на избитите евреи от украинските фашисти, наброяващи 200 хиляди, светът разбра какво значи напрактика Холокост.
  • 17 Айде, бе

    8 3 Отговор
    Без червената армия нищо нямаше да спасят и целостта на държавата даже
  • 18 7789

    12 3 Отговор
    Българите са изключителен и добър народ! Жалко,че ни разпокъсаха етническите ни територии и ни пренаписаха историята и ни прилагат зловеща пропаганда,че сме необразовани,корумпирани и какви ли не..а на запад са уникални и умни...Никой не знае за това,че бълг.народ и църква ,и цар,и управляващи са спасили нашите си евреи и сме живели в уважение едни към други,за разлика от гърците как са ги мачкали и са им взимали парите на горките хора.Дано Бог да помага на българите,ние сме Божи народ.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Механик

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Абе ей! Късогледия, дето още не можеш да застроиш една шкембечороба! какви са тия украинци дето на ценътъра на столицатани правят гейпарад бе?
    Протестът им бил ли е РАЗРЕШЕН, ако да, то от кого е било РАЗРЕШЕН? Защо е било позволено смесването на двата потока, ако е бул разрешен протеста на чужденците?
    Ей. кратуни! Докарахте ни козяшки парашутисити! Ние ви казахме, че те са такива, а вие ни убеждавахте, че са умни и красиви и най-вече УХИЛЕНИ. Казвахме ви, че тия ще ни предадат и цените ще литнат в небесата, вие ни говорехтер за европейски ценности.
    Сега какво да ви правим, когато се оказа, че сте се оCpaли като къпрпатски лисици и ни вкарвате в галопираща инфлация и война?
    Какво да те правим именно тебе, софиянец? Да дойдем и да ти натикаме дебелата кратуна в сбърканата ти чорба ли?
  • 21 Г-на Яков да каже

    10 3 Отговор
    И защо спасените евреи в Народния съд осъждат на смърт и затвор своите спасители??
  • 22 ТвоетоМамеЧи футско

    5 1 Отговор
    Къде се покри чи футинът-бомбардировач Сулю Паситто,където щеше да громи руската армия и Путин!?
  • 23 Това добре ама ...

    2 3 Отговор
    Чувал съм от различни "интелектуалци" че еврейте са ни направили много лошо във определени случай конкретно и за България
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове