Last news in Fakti

11 Март, 2022 13:42 10 441 40

Мика Зайкова: В другите страни в Европа средната работна заплата се различава в пъти от българската

  • мика зайкова-
  • европа-
  • българия-
  • средна работна заплата

Какво можеш да купиш с тези пари, когато 20-те най-употребявани стоки, ако напълниш кошница с по кило или литър от тях, даваш сто лева, коментира експертът 

Мика Зайкова: В другите страни в Европа средната работна заплата се различава в пъти от българската - 1
Снимка: bTV

"Погледнете изследването, направено от ЕС. В другите страни в Европа средната работна заплата се различава в пъти от българската средна работна заплата." Това каза в предаването "Нашият ден на БНР Мика Зайкова, икономист и депутат от 46-ото Народно събрание:

В Белгия средната работна заплата е 3800 евро, 1900 евро е минималната. Да не говорим за Люксембург, където минималната работна заплата е 2146 евро. Докато в България средната работна заплата е около 1620 до 1810 лева, а минималната от 1 април става 710 лева и тя не е чиста, защото остава 508 лв. след издръжките.

Какво можеш да купиш с тези пари, когато 20-те най-употребявани стоки, ако напълниш кошница с по кило или литър от тях, даваш сто лева. Със средна работна заплата у нас можеш да напълниш 16 кошници.

Тук не виждам политика, а трябва да има. Трябва да има дългосрочно предвиждане, ние вървим след събитията, а не преди тях, което е пагубно за бедна държава като нашата.“
Инфлацията

“Какво седи в основата на високата инфлация и на сравнителното поскъпване са енергийните суровини? Знаем, че петролът стигна до гигантски размери на борсите от 14 години насам. Цената му надвишава 139 долара на варел, а при газта нещата са още по-ужасяващи, защото вече минава 3000 долара за 1000 куб. м газ.

Макар че руският газ се смяташе за един от най-евтините, но Европа е много зависима от руските енергийни суровини – както от петрола, така и от газта.

Приблизително 40% е средната зависимост на ЕС от газта и от петрола. И не може така изведнъж да се откажем от тези енергийни суровини, защото не сме готови за диверсификация.

Никой в тази страна не говори и за една друга енергийна суровина – обогатения уран, който влиза на касети в АЕЦ “Козлодуй“, а в тези реактори могат да влизат само руски касети.

Ние сме доста зависими и това създава голямо напрежение, МВФ вече отчете, че нито ръстът на икономиката в световен мащаб и в отделните страни, особено за страните, които са бедни като България, нито инфлацията ще спрат на това ниво. Нещата са доста сериозни.

Корнелия Нинова се опита да успокои хората – да, наистина, ние произвеждаме слънчоглед, олио, но и спекулата у нас е голяма.“

Спекулата – как да се справим?

“Най-трагичното е, че страните, които се стремят към пазарна икономика и които вече имат установена такава, са принудени да минат към непазарни методи заради ситуацията с войната.

Например във Франция, Белгия и други западноевропейски страни вече се говори за таван на цените на енергоносителите.

Нещо повече – говори се за квоти на потребление от страна на бизнеса и на населението. Това не е пазарен принцип по никакъв начин, но те са принудени да го направят, защото нещата отиват много далеч.“
Мораториумът у нас

“Той няма да продължи след март. Чух какво казаха управляващите, че от 1 април няма да повишат цените на тока за населението, не знам как ще го направят, но така или иначе цените вървят нагоре.

Защото в цената на битовия ток, регулирания ток, има един елемент, който е чисто пазарен и това е цената на мрежовия ток, който се ползва технологично за пренос на ток и той се определя по пазарни цени. Нещо трябва да се промени в тази формула, за да може наистина да се задържи цената".


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Очевидно

    64 1 Отговор
    купуваме олио на швейцарски цени !

    Коментиран от #18, #21

  • 2 Факти

    27 53 Отговор
    Трийсет години под руския корупционен гнет. Какво друго да се очаква?
  • 3 Мика , нали обещахте промяна

    57 3 Отговор
    Чакаме я
  • 4 мсс

    29 48 Отговор
    Няма друга страна и народ в Европа с над 50% подкрепа и възхвала за Путлер и фалиралата му държава от орки.Няма друга държава с Путлеров президент и правителство .Няма държава в ,кояро Мутрофанова да нарече народа и подлоги и да продължи да разхожда бабешкото си нагло телосложение по територията и.А да не говорим,че повечето читави хора си изкарват напълно достатъчно и в БГ.

    Коментиран от #11

  • 5 БББББББББбббб

    60 3 Отговор
    Вие госпожо сте била дълги години в КТ Подкрепа - какво направихте? Това което констатирате и малките деца знаят! КАКВО НАПРАВИХТЕ последните 30 години??????
  • 6 Историк

    77 0 Отговор
    Средна заплата 1600-1800лв това е откровена лъжа...Много скоро българина го виждам на улицата в битка за оцеляване,не всички имаме кръчми и сме богати като Последния Софиянец!
  • 7 JwP

    15 40 Отговор
    Тая бабка да си взема ковчег по доб е. Стига е раздавала.акъли.
  • 8 Мда

    34 0 Отговор
    На черното неможеш да кажеш че е бяло
  • 9 И данъка

    37 1 Отговор
    И цените са в пъти по-...
  • 10 Българина

    24 3 Отговор
    българина иска още от ценности и безценности. всеки ще си научи урока, с кръв или без...
  • 11 Българина

    11 1 Отговор

    До коментар #4 от "мсс":

    сърбия
  • 12 Рап

    45 1 Отговор
    Да се направи внос на олио! Същото в Германия струва едно евро! Или от някъде другаде,да се направи дънпинг на цената и нещата ще се успокоят.

    Коментиран от #16, #17

  • 13 Прокопи

    20 1 Отговор
    Тази новина се е промъкнала незнайно как през СЕМ...
  • 14 ТИ ДА ВИДИШ...

    31 1 Отговор
    ОТКРИ АМЕРИКА. ТО ВИНАГИ 22 ГОД. Е БИЛО ТАКА. И ПРЕДИ ПРЕЗ
    2001 2010 2018ГОД. ЗАПЛАТИ ПЕНСИИ БЯХА В ПЪТИ ПО ГОЛЕМИ.
    САМО ПЛЯМПАТЕ.
  • 15 питам

    54 1 Отговор
    Средната РЗ много бързо ще я вдигнат, като увеличат заплатите на чиновниците и учителите. Даже с кеф ще вдигнат средната РЗ, щото веднага ще вдигнат и депутатските заплати.
    За минималната РЗ да каже Мика и за пенсиите. Какво ще си купи пенсионер с 370 лв. на месец? Какво ще купи родител с 1 дете при минимална заплата 600 лв. нето и детски 40 лв. на месец?
    Защо в НС не се обсъждат доходите в момента? ПП защо избягват темата? Явно е, че със спекулата не могат да се справят. Но и с доходите ли са безсилни?

    Коментиран от #23

  • 16 Гого

    17 2 Отговор

    До коментар #12 от "Рап":

    В момента е 5.80 евро за литър.Няма как да кача снимка
  • 17 ДФРТ

    52 0 Отговор

    До коментар #12 от "Рап":

    Дори да внесат евтино олио от чужбина, търговците без скрупули ще надуят цената му. Алчността на доставчиците и търговците е безгранична.
  • 18 бе там

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Очевидно":

    е по-евтино !
  • 19 Олелее

    9 8 Отговор
    Обесени го това на толупа тези който си го избирате и за фалшиф генерал и за кмет и за баж тъпанар на балканите
  • 20 бат рамбо

    33 3 Отговор
    В тия страни не чакат на Баба Зайка и дядо Слави да ги спасят от лошия Вълк!
  • 21 пьешу

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Очевидно":

    като редовно посещаващ нея държавица - все още има какво да наваксваме. но не е много. ;)
  • 22 Г-жо Зайкова

    31 0 Отговор
    Тъй като в другите страни в Европа средната работна заплата се различава в пъти от българската то ние в България докато не стигнем поне средата на средната им работна заплата до тогава не можем да говорим за пазарна икономика в сферата на производството на електроенергия.

    Производството на електроенергия в България е стратегически продукт.Да се предлага произведената електроенергия на борсата в България е пряка заплаха за Националната ни сигурност.

    Спешно премахване от борсата със закон и поставяне на регулирания пазар.След задоволяване с електроенергия на всички потребители в България,ако има излишна електроенергия тя да се предлага за износ на европейската борса.Всички депутати си мълчат по тоя въпрос защото са пряко или косвено свързани с производителите на електроенергия.Те знаят много добре,че това е спекулация и производителите печелят многократно за сметка на българския народ.

    Запомнете,че друг вариант няма!

    Електроенергията в България на регулирания пазар!
  • 23 Пенсионерите БГ

    44 0 Отговор

    До коментар #15 от "питам":

    Отговорът е ясен.

    Депутатските заплати да се определят от 5/пет/ минимални пенсии!

    Това е истината и трябва всички Българи да им го кажем в очите!Иначе няма избори!
  • 24 vasil

    29 0 Отговор
    Спрете да харчите пари за "политици", безумни комисии, комитети, администрация и ще има пари в бизнеса, малък или голям. Не пречете на хората да работят, да си изкарват кой, колкото може. Премахнете т.нар. "разрешителни" режими и престанете с постоянните наредби измислени от възпроизвеждащата се администрация. В НАП има около 50 формуляри-молби за попълване - тотален толмоз за гражданите и бизнеса.
  • 25 Факти

    41 0 Отговор
    България средната работна заплата е около 1620 до 1810 лева,— ИСКАМ ЕДНА ОБЯВА ЗА РАБОТА НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ В ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ ДО ДЕН ДНЕШЕН КОЯТО ДА Е ОБЯВИЛА РАБОТА ЗА ТЕЗИ ПАРИ -1620:1810 лв !!! Няма такова нещо . В Пловдив СРЗ е 850-1150 лв —-90% от обявите в Пловдив са между 800-1200 лева . Във Бургас Варна стара Загора е същото положение . Такива заплати от 1620-1810 лева няма дори в София освен ако не говорим за ай ти ..
  • 26 сектант

    9 0 Отговор
    а реално европа си изнася работната ръка тук и им правим на мерцедесите новите тъч екрани и софтуера за тях и какво ли още не
  • 27 Ани Ефремова

    9 1 Отговор
    Ани Ефремова, Ани, барел, не варел, не каца, не буре.
    Ама кой да ги знае тия неща.
  • 28 Ами да

    5 0 Отговор
    Поради народната тъпотия, няма кой!
  • 29 Наборъ

    10 0 Отговор
    На г-жа Зайкова й се иска да е борбена, справедлива, чута и периодично търпеливо се повтаря, но...какво от това?Не чухме от нея като синдикален деец и още повече- като депутат, да постави свързания важен казус с така повтаряния вече десетилетия въпрос за несравнимост в доходите ни с европейските (и не само с тях!). А именно в това се корени неистовият мерак за износ на стоките българско производство, както и да се допуска купуването на земи и имоти от чужденци, докато съществува такава ножица в заплати на местни и външни купувачи/"инвеститори"! Ако все пак последното не може да се изключи, то това следва да се преценява и да се прилагат коефициенти за "контролиране"/оскъпяване" с актуално към момента съотношение в средните заплати.
  • 30 безпартиен

    13 0 Отговор
    Тази лелка нека да намери поне една държава в ЕС където пенсиониран от бюджета Да остане на работа пак там но вече с пенсия и заплата!!!Това може да стане само у нас!!!Няма го дори в САЩ и Русия и бившите републики от ОНД!!!!Такива "работещи" пенсионери само в МВР са повече от 5000 души реално източващи бюджета и все на ръководни длъжности със заплати от 2500-3000 лв.месечно + 20 заплати за пенсионирането!!!Това са "само" едни около 160-170 млн.лв. годишно от бюджета на МВР!!!Ако им се работи ЗАЩО се пенсионират?Незабавно промяна на този вид пенсиониране на "бюджетниците"!А колко такива "работещи" има в други министерства,дирекции,комитети,комисии,области,общини!!!Работа в частния сектор има много,но заплатите трябва дасе заработват заедно с осигуровки,данъци!!!
  • 31 Истина е

    4 0 Отговор
    И какво прави твоя шев слави, гони постове и слага уш свои хора бивши комунисти за директори, които си гледат процента и не са уволнили една калинка на боико
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Veselin

    5 0 Отговор
    Ето за 37 паунда къкво може да си напазаруваш
    Belfast

  • 34 ПЕТКО

    2 0 Отговор
    То и без това сме ЗЛЕ! Айде няма нищо!
  • 35 Кольо

    9 0 Отговор
    Направете я 3600 средна заплата реално е толкова. Беден народ лесно е управлява. Ааа и направете си заплатите като нашите 1600 да ви видим тогава как се кърпа дърпа
  • 36 Карък

    3 0 Отговор
    Колко е ДДС на храните унас?
  • 37 Острие

    9 0 Отговор
    Зайкова,сега ли го разбра на дърти години,че сме най-ниско платените работници в Европа?
    И кой е виновен за това?Та нали вие работихте в "Подкрепа "и с вашето съгласие се формираха работните заплати в негласно съглашателство с работодателите -кръвопийци!
    Засрамете се и се снижете!Не "цапайте" ефира с присъствието си!
  • 38 МАЛКА пенсИЯ

    1 2 Отговор
    НЕ,СКЪСАХМЕ,с дедушка иван,НЕ ЗАБРАНИХМЕ-БКП,СЪРБАМЕ,СИ ПОПАРАТА,ПРИГОТВЕНА,ОТ САМИТЕ НАС.
  • 39 !!!

    0 1 Отговор
    Ама и разходите им се различават в пъти.
  • 40 Шшш

    2 0 Отговор
    Ами хайде вдигайте заплатите,какво чакате,дайте първо тях да вдигнем после цените на стоките.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол