Last news in Fakti

18 Март, 2022 11:48 6 196 33

Румънски медии: Кьовеши удари върха на българската политика

  • бойко борисов-
  • бойко борисов арест-
  • кьовеши

Бившият премиер на България Бойко Борисов е задържан по дело за корупция, образувано от Европейската прокуратура

Румънски медии: Кьовеши удари върха на българската политика - 1
Снимка: БГНЕС

Кьовеши удари върха на българската политика. Прокурори предприеха действия. Бившият премиер Бойко Борисов бе задържан заедно с други политици, пише в заглавие румънският вестник „Евениментул зилей“ в публикация от късно снощи, цитирана от БТА.

Бившият премиер на България Бойко Борисов е задържан по дело за корупция, образувано от Европейската прокуратура, един ден след посещението на Кьовеши в София, посочва в заглавие и в. „Адевърул“. Подобно е заглавието по темата и на в. „Гъндул“. Частната информационна телевизия Диджи 24 също съобщава за задържането на Борисов и на други политици от бившата управляваща партия ГЕРБ. Новината е отразена и от други водещи румънски медии.

„Евениментул зилей“ пише, че бившият премиер и лидер на партия ГЕРБ е първият задържан бивш официален представител, като това става само един ден след съобщението на европейския главен прокурор Лаура Кодруца Кьовеши, че е получила рекорден брой сигнали и че е започнала разследвания по над 120 случая в региона. Вестникът допълва, че заедно с Борисов са задържани и други политици.

Главна дирекция Национална полиция в България тръгна по нишката, след като Европейската прокуратура е започнала разследвания по над 120 дела след срещата между европейския главен прокурор Лаура Кодруца Кьовеши и българския премиер Кирил Петков, пише „Евениментул зилей“ снощи, докато обиските и акцията на българската полиция все още не бяха приключили. „Първият в черния списък на българските власти е бившият премиер Бойко Борисов“, посочва изданието и отбелязва, че прокуратурата в София не е разполагала снощи с данни за разследването. Вестникът информира и за посещението на Кьовеши в София и извежда като акцент думите ѝ, че е важно в България да няма монопол на властите, които могат да изпращат сигнали към Европейската прокуратура.

Румънските медии информират, че разследванията касаят злоупотреба с европейски фондове. Няколко други български политици също са разследвани и в домовете им бяха извършени обиски, допълва „Адевърул“ и посочва, че става дума за бившия финансов министър Владислав Горанов и няколко други.

„Адевърул“ отбелязва, че премиерът Кирил Петков е реагирал във Фейсбук на случващото се с думите: „Никой не е над закона“.

Вестникът съобщава и за реакцията на представители на партия ГЕРБ, които се бяха събрали снощи пред дома на Борисов и определиха случващото се като „политическа репресия срещу опозицията“.

„Адевърул“ посочва, че основните телевизионни канали в България са прекъснали снощи програмата си, за да излъчат извънредни новини по темата. Ден по-рано Лаура Кьовеши заяви, че Европейската прокуратура е получила данни за над 120 случая на злоупотреби с европейски фондове в България.

В. „Гъндул“ също пише, че протичащата голяма операция е свързана със 120 дела на Европейската прокуратура. И това издание отбелязва, че задържането на българските политици е станало един ден след посещението на Кьовеши в София. В сряда тя приветства решимостта на премиера Кирил Петков да се бори с практиките от миналото в своята страна, която е най-корумпираната в ЕС, пише „Гъндул“.

Вестникът припомня, че през юни 2021 г. по време на друго посещение в България Кьовеши предупреди, че прокуратурата няма да се поколебае да разследва „силни и богати“ лица.

„Гъндул“ припомня, че Бойко Борисов бе на власт от 2009 г. почти без прекъсване. През лятото на 2020 г. той бе изправен пред вълна от демонстрации срещу корупцията и срещу предполагаемите му връзки с олигархията. Парламентарните избори от пролетта на 2021 г. подпечатаха падането му от власт. След период на политическа нестабилност се появи реформистко правителство, оглавявано от 41-годишния Кирил Петков - предприемач, завършил Харвард, пише вестникът.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 53 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 GGG

    89 5 Отговор
    Кьовеши удари върха на българската мафия!
  • 2 Много

    60 3 Отговор
    европейски медии постоянно съобщават за ареста , както и заслугата на Европейската прокуратура , която е обвинителът !

    Коментиран от #14

  • 3 Display

    62 2 Отговор
    Нали някакъв умник се изказа, че евро прокуратурата нямала нищо общо..........
  • 4 ПИТАМ

    36 3 Отговор
    ТОВА НА СНИМКАТА БЪДЕЩИЯ МУЗЕЙ НА КОРУПЦИЯТА ЛИ Е
  • 5 дедо

    33 1 Отговор
    Това е основния ВЪПРОС-има ли Кьовеши нещо общо и то свързано с конкретни доказателства срещу набъбналия,с неговото арестуване?
  • 6 меркантилност

    40 3 Отговор
    андре токев ще има специални гости
  • 7 Панов

    69 2 Отговор
    Това в Румъния отдавна го направиха и доходите им са двойни на нашите

    Коментиран от #12, #33

  • 8 Българка

    45 2 Отговор
    По информация по медиите европрокурори са разпитвали Божков. И въпросът е защо 2 години Гешев и каскетчетата вместо да разследват рекет на близо 60 милиона за Борисов, Горанов и Севи, ощетяване на хазната с близо 600 милиона, те прикриваха престъпленията на хунтата. Не зная български европрокурори могат ли да повдигнат сега обвинения или отново ще чакаме муцуни от каскетурата да повдигнат обвинения на Борисов, Горанов Севда, Менда
  • 9 Да,бе

    59 1 Отговор
    По стара традиция все някой отвън трябва да ни спасява...Щото тук крадливите ръчички се целуват,а трябваше отдавна да са счупени или отрязани.
  • 10 Гошо

    32 1 Отговор
    Върхът на българската мафия
  • 11 Феликс Дзерджински

    38 4 Отговор
    А Кост off кога?

    Коментиран от #17, #20

  • 12 оня с коня

    6 16 Отговор

    До коментар #7 от "Панов":

    Цените им също са Двойни на нашите

    Коментиран от #15

  • 13 Лейка

    34 6 Отговор
    Браво на Кьовеши и Рашков и Петков! Народа ликува и се радва. Браво браво браво .....
  • 14 JEFF

    41 5 Отговор

    До коментар #2 от "Много":

    Да, всички европейски медии отбелязват , че европейската прокуратура е задействала ареста . Само ГЕРБ не са разбрали , защото не им отърва . Борисов и ГЕРБ свършиха , приключиха , край !
  • 15 Display

    21 0 Отговор

    До коментар #12 от "оня с коня":

    Май Румъния само на картата си я виждал, ама съдейки по коментарите ти, може и там да не си........

    Коментиран от #24

  • 16 Parvulescu

    6 19 Отговор
    Убийците на Вожда си Чаушеску да мълчат!
  • 17 Болшевик

    13 3 Отговор

    До коментар #11 от "Феликс Дзерджински":

    А другарката Нинова и всички до един от мафията БСП-ДС
  • 18 НЯКОЙ

    21 4 Отговор
    Само благодарност към г-жа Кьовеши и Министър Рашков! Справедливост за българския народ !
  • 19 В коя държава

    23 3 Отговор
    по белият свят политик нямаше да бъде раследван след такива изпълнения? Ало Ваньо, Каките, Октопод, Такова съм ги с 200, Мис мокри гащи с къща и бутик в Барселона. Къщите за гости. Кюлчета пачки и Мата Хари. 700 милиона за данъци на Божков.Откраднати милиони за магистрала. И още и още..
  • 20 КПСС БКП

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "Феликс Дзерджински":

    А каналджиите на дрога и оръжие-свързани със службите на ДС,....КОГА ?
  • 21 Анализатор

    17 1 Отговор
    Нас винаги ни освобождават отвън!
    Браво на Кьовеши и благодаря!
    Мястото на мафията е в затвора а не в Банкя!!!
  • 22 Веднага

    5 0 Отговор
    Менко Менко да изясни !
  • 23 Доко

    8 0 Отговор
    Шеф Токев нарочно беше вкаран зад решетките в предвид многото на свобода, като него. Вкараха го за да приготви ВИП трапезата и ето факт.
  • 24 оня с коня

    5 6 Отговор

    До коментар #15 от "Display":

    Аз ЖИВЕЯ до Румъния!И само си помисли- ЗАЩО Румънците буквално НАВОДНЯВАТ нашето Черноморие?И понеже съм сигурен/ама МНОГО/ че няма с кво да мислиш,ще ти подскажа:Защото НЯМАТ ПАРИ за тяхното Черноморие и идват тука на "Евтинджоса"!

    Коментиран от #25, #32

  • 25 Хммм

    9 0 Отговор

    До коментар #24 от "оня с коня":

    А ние защо наводняваме Гърция че там по скъпо от тук, явно друга е причината.

    Коментиран от #26, #28

  • 26 Цървул

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Хммм":

    Заради комшиите в блока,да им е гадно....
  • 27 комитите

    2 1 Отговор
    Мулцумеск домнушаро Кьовеши - вкарайте герберската мафия заедно с Мутрата в ЗАТВОРА
  • 28 оня с коня

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Хммм":

    Ей,...правите се на луди за да ви вкарат в Лудницата на топло и да плюскате безплатно,ама няма стане ваща работа.Естествено че Причината НИКОГА не е една,а НЯКОЛКО В КОМПЛЕКТ,но аз говоря В ОБЩИЯ СЛУЧАЙ как ктоят нещата.Ама наводнявали Българите Гърция,пък там било по-скъпо- Кой я наводнява?Софиянци най-вече,щото им е 2 ПЪТИ по-близо от нащо Черноморие и пестят гориво по тоя начин ВЕДНЪЖ ,И ВТОРИ ПЪТ - ПЕСТЯТ време,т.е ПАК опираме до парите.

    Коментиран от #31

  • 29 Прав

    2 0 Отговор
    Браво на Кьовеши жена на място поставиги на мястото им Българската мафия и политиците💸👮🔫👥🎭🔫💰💸👤🎭🤝⚖️ Сигурност ще и ма и други политици от друга политическа партия
  • 30 из Београдо

    0 0 Отговор
    ЗАТВООООООООООООР !
  • 31 Е да де

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "оня с коня":

    Но разтоянието е същото + висене на граничния пункт, та явно не е до парите а до кефа. Не ги разбираш ти тия работи.
  • 32 Ама къде

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "оня с коня":

    Живееш до Румъния..Видин?
  • 33 Вярно е

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Панов":

    Това е тъжно...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове