Last news in Fakti

18 Март, 2022 16:28 8 842 52

Октай: Трябваше да арестуват Борисов преди 2 г., идват предсрочни избори

  • бойко борисов-
  • осман октай-
  • арест-
  • предсрочни избори

През последните 12 години при управлението на Бойко Борисов, но и неговото управление като кмет на София, и като главен секретар на МВР от 2001 година, България плавно и постепенно се превърна в държава на мафията по модела на групировките, коментира Осман Октай

Октай: Трябваше да арестуват Борисов преди 2 г., идват предсрочни избори - 1
Снимка: БГНЕС

Арестът на бившия премиер Бойко Борисов е закъснял. Трябваше да се случи преди две години, когато лъснаха снимките от спалнята с пачките и кюлчетата, както и след публикуваните в медийното пространство данни от Васил Божков за съвместните им далавери. Това коментира в интервю за Фрог нюз политическият анализатор Осман Октай.

Той определи изнервеното поведение на гербаджиите като очаквано. „След снощния арест треска ги тресе всички, които организирано участваха в разграбването на страната от малките общини и на всички нива в държавата“, смята Октай.

Какво ще се случи в българската политическа кухня в близко бъдеще и какъв знак е идването на американския военен министър у нас, четете в цялото интервю с политическия анализатор:

Как ще коментирате горещите събития от снощи и ареста на бившия премиер Бойко Борисов? Навременен ли е той?

Този арест е закъснял. Той трябваше да се случи преди две години, когато лъснаха снимките от спалнята с пачките и кюлчетата, както и след публикуваните данни от Васил Божков в медийното пространство за съвместните далавери с Бойко Борисов, Менда Стоянова, Владислав Горанов и с посредничеството на Севдалина Арнаудова. Трябва да наблюдаваме поведението на прокуратурата в тази ситуация – дали отново ще разтвори чадър и ще потвърди бездействието си от последните две години по същите тези събития, които споменах по-горе.

Тази вечер изтичат 24-те часа, които Борисов трябва да прекара в ареста. Каква ще е развръзката?

Неслучайно разследващите органи от Националната полиция не са търсили съдействие от прокуратурата, защото тя по-скоро би ги саботирала, отколкото да им съдейства за продължаване на работата по такива сложни разкрития. Когато беше арестуван човекът, изтеглил парите по аферата „Хемус“, в момента, в който се искаше съдействие за по-нататъшни разкрития, прокуратурата направи всичко възможно да затвори устата на този свидетел, дори нападна ГДБОП за тяхната работа. Всичко това ще го видим отново днес, убеден съм. Всички ние трябва да осъдим пасивността и това, че главна прокуратура по-скоро е структура, която прикрива престъпленията, извършвани по време на управлението на Бойко Борисов. Оттам нататък вече очаквам разплитането на дейността и на главна прокуратура, и на специализираната прокуратура при използването им като бухалки и за прикриването на престъпленията на бившите управляващи.

Как ще коментирате поведението на гербаджиите?

Това поведение е очаквано, не само на гербаджиите. След снощния арест треска ги тресе всички, които организирано участваха в разграбването на страната от малките общини и на всички нива в държавата. През последните 12 години при управлението на Бойко Борисов, но и неговото управление като кмет на София, и като главен секретар на МВР от 2001 година, България плавно и постепенно се превърна в държава на мафията по модела на групировките. Гражданите бяха смазани, правата им бяха отнети, бяха разграбени – типично по модела на мутрите в държавата, като групировките от Прехода. Всичко това всъщност накара младите хора преди две години да излязат на площада и да се опитат с протестната вълна на промяната да си отвоюват превзетата от мафията във всички сектори на управлението страна.

Според защитника на Бойко Борисов адв. Менко Менков този арест е по сигнал на БОЕЦ. Това как Ви звучи?

Всеки има право да използва различни методи на защита или на пропаганда в публичното пространство, за да се заблуди обществото. Най-важното е какво ще последва след този арест, какво ще се случи в политическата кухня на България. „Продължаваме промяната“ и Кирил Петков като министър-председател не трябва да търсят толкова силни външни врагове в лицето на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“, отколкото в коалиционното им пространство. Защото когато тръгваш да правиш такава сложна коалиция и в едно коалиционно пространство съжителстват демократична, натовска и проевропейска политически формации, и антинатовска, антиевропейска, путинистка структура в лицето на БСП и Корнелия Нинова, много трудно можеш да стигнеш до важни за държавата решения. Сега ситуацията е много сложна заради войната в Украйна.

България е много важна логистика за НАТО, но е разграден двор, границата ни с Черно море също е разградена. Няма начин натовските служби да не са разтревожени от хаоса в България. Днес наблюдаваме тотален хаос при ключово важни решения за колективните органи на НАТО и колективната сигурност на Европа. Независимо, че Кирил Петков казваше, че е свил сърмите на руската посланичка Митрофанова, днес с нейната декларация се вижда, че това не е така. Всичко това показва една слабост и хаос в управлението заради разногласията вътре в коалицията – като орел, рак и щука. Ето това е слабостта на управлението. Много бихме искали да имаме едно единоначалие при управлението на страната, с един сериозен лидер в държавата, не визирам президента, защото той няма такива правомощия, за да може нашите съюзници да знаят с кого да преговарят.

Прецедент е идването на американския военен министър /Лойд Остин – бел. ред./ след 17 години в Европа. Той удължава присъствието си в Европа, за да може дойде в България. По същия начин очакваме и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен да удължи програмата си и да посети страната ни. Това е много лош знак за недоверие към управляващите в България.

Споменахте, че сега е важно какво ще се случи в политическата кухня на България. Какви са възможните сценарии?

Тази сложна ситуация и този хаос непременно ни водят към предсрочни избори. Следващите дни, след прокурорския чадър над Борисов, ще наблюдаваме едно агресивно поведение на бойковистите в България, които ще яхнат вълната на различни настроения в страната, за да парализират държавата. Убеден съм, че можем да броим следващите месеци краят на това управление, за съжаление. Отиваме към предсрочни избори и приказките, че по време на война не се правят избори са фалшива теза. Но не бива да допускаме дестабилизация на страната от тези политически сътресения. Смятам, че българите обезателно ще търсят нов лидер.

Според Вас в чие лице могат да го открият?

Бъдете сигурни, че е възможно Стефан Янев и бъдещият му политически проект да предизвикат политическо цунами. Ще се случи политическо цунами, подобно на Костов пред 1997 година или Царя през 2001 година. Обществото е уплашено и тревожно и в такива ситуации търси лидер, който да успокои ситуацията. Зависи обаче какво име ще носи политическата формация на Янев, каква концепция ще има, дали ще има стари и компрометиращи личности около този проект.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 71 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Roro

    82 4 Отговор
    Ако зависи от Гешо и след 100г няма да го арестуват!
  • 2 Октай

    74 3 Отговор
    винаги е прав, с изключение на това, че Тиквата трябваше да в затвора одавна, но прокуратурата работи за него!!

    Коментиран от #51

  • 3 За сега.

    34 85 Отговор
    Възраждане е най реалната и достойна българска патриотична партия на която може да се гласува доверие 😇

    Коментиран от #6, #13, #14, #17, #34, #35, #40

  • 4 Ива

    57 6 Отговор
    Утре е на свобода и нема виновни това е БГ няма управия
  • 5 честен ционист

    28 7 Отговор
    Идват предсрочни избори, на които няма да се яви никоя от днешните партии, може би с едно-две изключени.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Симеон

    25 28 Отговор
    Идат избори и всички в сегашното управление отиват в канализацията

    Коментиран от #9

  • 8 И от ДПС

    15 43 Отговор
    Те ИЗРИТАХА. Като "глуа кучка" се скиташ насам, натам.
    Заминавай за ДИАРБЕКИР.!!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Цецка

    18 44 Отговор
    Киро си вкара автогол
  • 11 СТО И ЕДИН ОКТАНА

    47 1 Отговор
    ОКТАНОВ КОЙ ДА ГО АРЕСТУВА ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ ТОЙ БОТОКСА КВИЧИ ЧЕ СНОЩИ СА МУ СЕ ОБАДИЛИ ПРИЯТЕЛИ МИЛИЦИОНЕРИ ЧЕ ЩЕ ИМА АКЦИЯ КОЙ ПРОДАЖНИК ДА ГО АРЕСТУВА
  • 12 Ввв

    26 23 Отговор
    Тук не позна пич,избори чак след 4 години
  • 13 Копейкин

    17 11 Отговор

    До коментар #3 от "За сега.":

    А някоя българска партия ? Точно този лисугер, майкопродавец ли ?

    Коментиран от #33

  • 14 Хаха

    12 10 Отговор

    До коментар #3 от "За сега.":

    Бъркаш се жестоко.
  • 15 Бай Благой

    28 2 Отговор
    Как бе г-н Октай...като Гешев е "негов"??
  • 16 Каун

    20 5 Отговор
    От този ще стане ясновидец
  • 17 АХАА

    12 13 Отговор

    До коментар #3 от "За сега.":

    НЕ СЪМ ПОДСТРЕКАТЕЛ НО ОТИДИ СИ КУПИ ВЪЖЕ И СИ НАМЕРИ ПО ЗДРАВО ДЪРВО
  • 18 Проба грешка

    22 18 Отговор
    Правителството,каквото и да е,няма да падне! Тук Октай греши!
  • 19 Вълк единак

    38 7 Отговор
    Треска тресе всички които са крали от народа, особено герберите. Респект г-н. Октай.
  • 20 Колю

    17 13 Отговор
    Утре баце ще играе футбол в Банкя

    Коментиран от #27, #28

  • 21 Тошко

    22 8 Отговор
    Ако не овладеят цените си ходят и те го знаят
  • 22 123

    29 3 Отговор
    Тиквата не е за затвора, мястото му е до Бай Миле и Руснака
  • 23 адаша

    24 4 Отговор
    Хаоса в държавата ни е тотален.Бойко и тия около него са ясни. Престъпници. Но и това което се случва в момента е много лошо. Както винаги, този човек, правилно разглежда нещата. Не е възможно такава коалиция да просъществува дълго време. Дано греша.
  • 24 ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ

    13 33 Отговор
    Гласуваме за Възраждане.Това е последната ни надежда.От мен имат поне 20 гласа.

    Коментиран от #32

  • 25 Философ

    8 8 Отговор
    Боко ни лук ял ни лук мирисал и утре е на свобода
  • 26 На никой

    15 12 Отговор
    не му е до проектите на Янев.Този също много си повярва,че го бива и от всичко разбира като президента.Хора,които премълчават и не използват истинските имена на събитията,действат непрозрачно са непредвидими.Всъщност този е един путинофил като Копейкин,Корнелия и др.пречещи на националната кауза и руски продажници.
  • 27 Страх и памперс

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Колю":

    Със бай Ставри ли.
  • 28 Toxic

    17 4 Отговор

    До коментар #20 от "Колю":

    По скоро ще играе в двора на следствения арест. Може да сглоби добър отбор, скоро идват нови попълнения.
  • 29 МИЛДЕ

    20 7 Отговор
    Никакви избори. Нинова да си наляга парцалите и да се съобразява с другите , тя много добре знае , че при скорошни избори ще гледа парламента отвън. Премиерът трябва по-често да напомня кой е шефа .
  • 30 Кинжал

    15 14 Отговор
    Определено Янев е човекът който, би защитил българският интерес с необходимото спокойствие. Направи много добро впечатление като министър председател и като военен министър, и много хора го харесват. Личи си че е човек на честта и достойнството!

    Коментиран от #31

  • 31 Гост

    3 3 Отговор

    До коментар #30 от "Кинжал":

    Дано да е така, но на едно друго място не са толкова сигурни , щото ...специализации..нещо ?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Freerider

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "Копейкин":

    Браво, това беше в десятката.
  • 34 ПЕРНИК

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "За сега.":

    Трябва ти психиатър,тичай до поликлиниката. 17часа е може и да го хванеш,че като те гледам си спешен.
  • 35 LOSHIA

    13 8 Отговор

    До коментар #3 от "За сега.":

    ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА ПРОКРЕМЪЛСКАТА И НЕИФАШИСТКА ВЪЗРАЖДАНЕ!
  • 36 Баския

    11 3 Отговор
    Не знам защо никой не сподели мнение ,че може би същите хора отвъд океана който го назначиха и го подкрепяха сега го дават жертвено агне ,бат Бойко си помисли ,че са му приятели но тия си гледат само интереса сега ще го разбере.
  • 37 Русенец

    13 0 Отговор
    Преди 30 години трябваше да арестуват един друг, а той взе, че се уреди с палат и си живее живота.
  • 38 Ъхъъ

    12 8 Отговор
    Яснооо, ДСто иска пак да слага разни стари господари за да ни бутат насила към Руско робство !!!!
    Отнооовоооо, долни продажници
  • 39 Лудогорец 9

    6 15 Отговор
    Възраждане ще е в следващото управление така да знаете!

    Коментиран от #42

  • 40 Фитил

    18 5 Отговор

    До коментар #3 от "За сега.":

    Никога тези продажници и лицемери.Тези са подлеци.Никога Възраждане.Те са Герб +ДС,главанак такъв
  • 41 Ъхъъъ

    7 10 Отговор
    Октайчо пак манипулира нещата към ДС кръговете, които ще служат отново на Московските боклуци !!!
  • 42 Ъхъъъ

    12 4 Отговор

    До коментар #39 от "Лудогорец 9":

    Израждане е тази партия нищо повече, поредните калинки популисти назначени от ДС !
  • 43 Стига

    12 7 Отговор
    Стига с тези генерали,повечето са путинофили кадри на бкп и ДС
  • 44 Fallschirmspringer

    18 4 Отговор
    Снощи гледах сборището на ГЕРБ в Банкя ,беше отвратително .Озъбени,разкривени физиономии,нещо гротеско ,все едно гледам Капричос на Гоя.Напълно разбирам тези от вътрешният кръг,най-близките до софрата ,толкова богата ,че се огъваше от държавни поръчки за разграбване и крадене.Също разбирам и средният кръг където е сивата ,безлична маса во главе с Лъчо Мозъкът, но най-нещастни са герберските комсомолци.Приличаха на вълчета ,които ,аха да впият млади зъбки в тлъстите места и те им ги измъкнаха под носовете-ужас.Толкова годи ,лазене ,толкова надежди ,както персонални ,така и на родата,която вече се е виждала седнала в топли,места ,без да имат качества за тях и крадат ли крадат безнаказано .Ами ще викат и ще страдат

    Коментиран от #50

  • 45 я този за сефте каза

    7 3 Отговор
    истината.ашколсун
  • 46 Гост

    12 2 Отговор
    Вярно е след като падна герб всички крадци начело Бойко трябваше веднага да са в ареста както те правеха с хората.Сега покриха кражбите и далаверите си.
  • 47 Длъжник сте, г-н Октай!

    8 1 Отговор
    ГОСПОДИН ОКТАЙ, КОЛКО ПЪТИ ТРЯБВА ДА ВИ НАПОМНЯМ, ЧЕ ИМАТЕ ДЪЛГ КЪМ БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО И ПО - ТОЧНО КЪМ МЛАДИТЕ ГРАЖДАНИ НА РБ. ДПС В ТОЗИ СИ ВИД Е СПИРАЧКА ЗА РАЗВИТИЕТО НА СТРАНАТА. МЛАДИТЕ ДНЕС НЕ СА ОНЕЗИ ХОРИЦА, КОИТО НЕ СМЕЕХА ДОРИ ДА МИСЛЯТ, КАМО ЛИ ДА ИЗКАЖАТ СОБСТВЕНО МНЕНИЕ!
  • 48 djemmil

    5 0 Отговор
    какво ще стане със ДОГАН ???
  • 49 Hoho Boho

    5 1 Отговор
    Трябваше,... но и сега не късно
  • 50 Том

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "Fallschirmspringer":

    Браво. Колко простичко и от душа написано. И колко интелект издава същевременно. Дано стигне до ушите на повече полезни идиоти - последната група която не споменахте, и която единствено подлежи на промяна. (Малко запетайките ви куцат.. ама простено да е:)
  • 51 След дъжд качулка

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Октай":

    Явно борисов много е натиснал престъпниците че се взеха акъл да даватВиж как кауна си мълчи А подлогите му отрыва бълват ГЕРБ бил изплашен всички обикалят българия и никои не е напуснал ГЕРБ не е партия която си убива съпартииците да прикрыва далаверите Случаите ги помним от близкого минало
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове