Last news in Fakti

23 Март, 2022 10:07 1 911 27

ИТН номинира Каримански за шеф на БНБ

  • любомир каримански-
  • ави трифонов-
  • има такъв народ-
  • бнб

Сега всичко е в ръцете на парламента, защото сме парламентарна република и защото е негова работа, припомни Трифонов

ИТН номинира Каримански за шеф на БНБ - 1
Снимка: БГНЕС

Днес парламентарната група на “Има такъв народ” официално ще номинира Любомир Каримански за управител на Българската народна банка. Това съобщи във фейсбук Слави Трифонов. Ето какво разказа той за Любомир Каримански:

Познавам достатъчно добре господин Каримански. Мисля, че вече и вие го познавате. Измина една бурна година, в която вие четохте, гледахте, информирахте се, вероятно сте използвали и интуицията си, и в крайна сметка сте направили своите изводи. Някъде през това време сте си създали мнение или впечатление и за Любомир Каримански. Защото работата, която той свърши, беше пред очите ви. Добили сте представа, както за неговите експертни и професионални качества, така и за неговите чисто човешки качества.

Днес знаете, че Любомир Каримански не се е появил отнякъде в последния момент, той беше тук през цялото това бурно време.

Аз съм съгласен с министър-председателя, който още в началото на своя мандат заяви, че всяка важна позиция в държавата трябва да бъде заемана от кандидата с най-добрата квалификация. Че трябва да се “вкара експертиза и знания, за да тръгне държавата напред.” Наистина с това съм напълно съгласен. А конкретно за позицията управител на БНБ, аз и моите колеги имаме честта животът да ни е срещнал с човек, за когото сме се убедили, че е най-добрата кандидатура.

Любомир Каримански има магистърска степен по икономика от Университета за национално и световно стопанство - катедра “Финанси”, и магистърска степен по бизнес администрация от Международния бизнес университет Хълт в Лондон.

Любомир Каримански е бил съветник по дигитално банкиране и иновативни разплащания в една от най-старите и големи банкови асоциации в Европа - Асоциацията на банките в Люксембург. Той е бил и независим член на Борда за управление на SEPA разплащания към Европейския платежен съвет в Брюксел, Белгия. Бил е и член на Групата на участниците от банковия сектор към Европейския банков орган, базиран в Париж, Франция. Неслучайно една от препоръките, които днес Любомир Каримански получава, пристига лично от настоящия президент на Европейския банков орган Хосе Мануел Кампа. Той определя господин Каримански като “първокласен банкер”.

Повече от 15 години Любомир Каримански е бил и хоноруван преподавател в УНСС, катедра “Финанси”, откъдето днес също получава препоръки. Бил е лектор и в Международния банков институт.

По време на кариерното си развитие господин Каримански е работил в няколко банки, лицензирани от БНБ и са му издавани официални сертификати от БНБ за заеманите от него длъжности. За професионалните успехи на Любомир Каримански в банките, в които е работил, може да прочетете в официалните документи по кандидатурата, които ще бъдат публично достъпни.

Господин Каримански беше един от първите финансови и банкови експерти, който обърна внимание на проблемите в Българската банка за развитие, отнасящи се до концентрация на кредитни експозиции в особено големи размери в едни и същи фирми. Той изрази ясна позиция, че съществуват знаци за свързаност между действията на ръководството на банката и Министерство на финансите (в периода 2013 – 2020 г.), от които може да се направят сериозни предположения за корупционни схеми. През 2020 г. и 2021 г. той обърна внимание на проблемите, пред които са изправени български банки и по-специално - капиталовия недостиг. Аргументирано критикува позицията на правителството през 2020 г. (в частност на ББР) да закупи на 2,5 пъти по-скъпа цена акции на една от банките в България, с което да ѝ се помогне за капиталовата дупка. Много пъти е обръщал внимание и е разяснявал как част от българските банки имат проблем с невъзможността да заделят провизии за поетите рискове, поради ниската си доходност.

Любомир Каримански е народен представител от 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание. Председател е на Комисията по “Бюджет и финанси”, както в 46-ото, така и в настоящото 47-о Народно събрание. Като такъв той изнесе основната тежест в парламента от актуализацията на Бюджет 2021 г. и от приемането на Бюджет 2022 г.

Това е кандидатът на “Има такъв народ” за управител на БНБ - високо квалифициран банков и финансов професионалист с над 20-годишен опит в развитието на финансовия и банковия сектор и успешно приложен лидерски опит. И нещо много важно - всички, които познават Любомир Каримански знаят, че той не може да бъде управляван и никой не може да му нарежда. А това прави кандидатурата му още по-силна.

Въпреки това съм сигурен, че и по тази наша номинация ще се изговорят всякакви глупости и лъжи, ще се направят всякакви внушения. Всъщност, те вече се направиха, след гласуването в парламента на едни стандартни процедури за избор на управител на БНБ.

Внушенията и лъжите няма да спрат мен и моите колеги да правим това, което винаги сме правили. А то е едно и също - правим това, което ни повеляват моралът, законите, правилата. В случая - те, а и коалиционното споразумение, ако щете, ни позволяват, но и ни задължават да излъчим една силна и достойна кандидатура. И ние го правим.

Сега всичко е в ръцете на парламента, защото сме парламентарна република и защото е негова работа. Парламентът трябва да реши иска ли държавата да има такъв управител на БНБ или не иска.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 55 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смех

    11 16 Отговор
    Коалицията трябва да падне... всички са продажници

    ВРЕМЕ ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!!!
  • 2 Тридесет ГОДИНИ сме под Управлението

    14 3 Отговор
    На Али Баба ! Вече сме ПРЕТРЪПНАЛИ кой от тях ще държи ХАЗНАТА - значение голямо НЯМА !
  • 3 ТаУмВзе

    18 8 Отговор
    Хайде да Закриваме чалга територията на краварите, то се видЕ.
  • 4 Последния Софиянец

    8 11 Отговор
    Жалко за Карамански, но Слави, за съжаление днес сутринта докато си пиехме кафето с Кирчо, той ми сподели, че го натискат за техен кандидат. Сниши се Славун, къде е Учиндол, къде е Харвард

    Коментиран от #11

  • 5 Успех

    18 9 Отговор
    Каримански го познавам от 15 години. Изключително свестен човек. Слави е прав за едно - никой не може да му заповядва на Любо. Винаги е имал природна интелигентност. Супер ученолюбив и яко начетен. Успех му желая ! Ако пп-то наложат Гюров пред него, Киро спокойно може да заминава за Канада.

    Коментиран от #8, #17

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Последния Софиянец

    6 8 Отговор

    До коментар #5 от "Успех":

    По-вероятно е Слави да си кара пенсията обратно в Учиндол
  • 9 Електра

    9 4 Отговор
    Славуца доказа, че е поредното мекере, в пасианса на Крадеф и Прокопито. Щеше да си татуира, че никога няма да прави любов с Импексовата БСП..дирастия на Краднелия и излъга, излъга и за референдума, но е последователен в домогването на негови протежета, на тлъста държавна хранилка. Той показа, че като Киретата Ристю и Гн..ома, има огромен ДЕФИЦИТ на съдържание в кухата си червена манерка, с което доказа, че е един просто комуфашист...

    Коментиран от #14

  • 10 Aлфа Вълкът

    11 4 Отговор
    Този го помня като гласуваха бюджета за пенсии, не можеше да прочетете едно многоцифрено число, те ще го слагат за шеф на БНБ!
  • 11 Aлфа Вълкът

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Пихте си кафето след снощното палуване нали? Линда ви наказа яко нали, да си правите копрофагия!
  • 12 Перо

    11 1 Отговор
    Тоя отдавна копа за шеф на БНБ. Като знам кадрите на Слави,явно няма да го огрее,имайки в предвид Генчовска от МВнР.
  • 13 Дойдоха ли Началниците от Брюксел!!??

    3 3 Отговор
    Къде щее Посрещането?? Какви ли Ондурми са Въртяли с Борисов, та долетяха спешно да го спасяват?? Ще се опитат и Борисов и Гешев да спасят, от едно ОП Г са и двамата Вебер се меси във Вътрешните работи на държава членка на ЕС!! Ако на Борисов е Бил Началник, Българите него въсприемат като такъв!! Вебер, Борисов е Голям крадец, ти идваш да защитаваш най голямия Крадец, за последните 32год!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Дика

    6 1 Отговор
    Влади Горанов е свободен... Сериозен човек...
  • 16 Бай Онуй

    9 2 Отговор
    Уредихме Краси Радков в рекламите за бързи кредити, сега остава да уредим и Карамански за шеф на БНБ.
  • 17 Алоо

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "Успех":

    Всеки прикрит ляв завой е лесно манипулируем и кака ти Каримански не е изключение...
  • 18 Бай Онуй

    7 0 Отговор
    Краси Радков требе да е кандидат за шеф на БНБ. Той вече има опит в банковото дело. Златната рибка Краси Радков требе да е шеф на БНБ, а синият шериф Любо Нейков заместник шеф на БНБ
  • 19 НИМРОД

    6 1 Отговор
    Каримански - член на Управителния съвет на Д Банк !!!! ПОВОД ФУАТ ГЮВЕН ОТ ДЕМИР БАНК ДА ПОЧЕРПИ!!!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Махайте ги тези комедианти излагат се

    3 1 Отговор
    А и излагат България само Ива Митева става за нещо другите от ИТН са простаци
  • 22 САТЪРА НА ХАНА

    5 0 Отговор
    АХМЕД ДОГАН И МАДЖО ПРИВАРИЗИРАТ
    БНБ....
    ..... КАРИМАНСКИ Е ДИРЕКТОР ПОСЛЕДОВАТЕЛНО НА ДОГАН БАНКА И СЛЕД ТОВА НА МАДЖО БАНКА
    ....
  • 23 Верно ли

    1 0 Отговор
    Кариман означавало герой на турски?

    Коментиран от #27

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Кико Кокорчев

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Стойко":

    А хапчетата взе ли си? ПП - нито е партия нито някога ще бъде... защо ли?
  • 26 Стършел

    1 0 Отговор
    Най-голямата излагация за един човек(това си е лично мое мнение) е, да ти дава оценка чалга "иконата" и приближените му. То си е направо самоубийство. Така че, щом си пристанал на такава компания-бери си плодовете г-н Каримански!
  • 27 Ана

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Верно ли":

    Кахраман е герой, има и такива име в турския език.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове