Last news in Fakti

25 Март, 2022 15:04 1 982 33

Генчовска: Северна Македония пак тормози българи

  • северна македония-
  • български коли-
  • българи

Скопие не пуска коли с BG регистрация да влизат и излизат от страната

Генчовска: Северна Македония пак тормози българи - 1
Снимка: БГНЕС

Близо 200 души с двойно гражданство са заявили, че не са били допускани с автомобили с българска регистрация да влизат и излизат от Република Северна Македония.

Това каза министърът на външните работи Теодора Генчовска по време на парламентарния контрол относно проблеми на македонски българи.

"От началото на март тази година в посолството на България в Скопие, генералното консулство в Битоля започват да постъпват сигнали от граждани, притежаващо двойно гражданство, че срещат препятствие от страна на митническите органи на РСМ при преминаването на държавната граница с автомобили, регистрирани в България. В оплакванията се посочва, че местните митнически и гранични органи в устна форма им съобщават, че не могат да влизат и излизат от страната с регистрирани в България тежко и лекотоварни автомобили, без да им се издава съответен документ, в който да е посочено правно основание", каза още Генчовска, цитирана от БГНЕС.

По думите ѝ за изясняване на ситуацията посолството в Скопие е провело и продължава да провежда срещи и разговори с местните власти.

"Установено е, че от 22 декември 2020 г. е в действие нов закон за регистрация на автомобили с чуждестранни регистрационни номера. Съгласно закона автомобилите с чужди регистрационни номера следва да бъдат пререгистрирани, като изцяло да изпълняват разпоредбите на местното законодателство", обясни Генчовска.

Властите в РСМ са посочили, че МПС-ата с чуждестранни регистрации, най-голям процент от тях са с български регистрационни номера, не се регистрират по местното законодателство, въпреки че пребивават повече от 180 дни в страната, а постоянният адрес по местоживеене на собственика не е в чужбина, а на територията на страната.

"На 21 март тази година временно управляваща посолството на РСМ в София бе извикана на разговор във Външно министерство с цел изразяване на загриженост от случващото се, получаване на официална информация, включително правното основание, на което митническите и гранични власти на РСМ не допускат да влизат или излизат МПС-ата с българска регистрация, най-често управлявани от двойни граждани. От страна на представителя на РСМ бе съобщено, че действията на Агенция "Митници" на РСМ през изминалите години са били насочени и към автомобили с чуждестранна регистрация, различна от българска, като в момента не се ограничава само ГКПП с Р България", допълни дипломат номер 1.

С цел уреждане на статута на МПС с българска регистрация някои двойни граждани прибягват до отписване на постоянния си адрес от РСМ, като за целта попълват в посолството формуляри и получават удостоверение.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 45 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    50 6 Отговор
    Украйна и Македония са един дол дренки!

    Коментиран от #10, #13

  • 2 Така е

    35 1 Отговор
    Вардарските българи обичат да се гаврят с прародителите си!
  • 3 Tутанкамон

    27 3 Отговор
    Заличавайте я тая Македония, давайте я на Путин

    Коментиран от #20

  • 4 Бог ги създаде българи

    43 1 Отговор
    Тито ги направи македонци!

    Коментиран от #27

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 да ама

    14 3 Отговор
    нещо за правата на Руснаците и Българите в Украйна ще кажете ли, или там не се пипа? Що някой не излезе с лозунг Слава на Северна Македония? Русия-украйна същата ситуация като България-сев. македония

    Коментиран от #21

  • 8 chi

    8 2 Отговор
    Тормозят ги щото не ви бива, затова!
  • 9 1234

    3 3 Отговор
    За наказаниое вдигнете ветото !
  • 10 6666

    8 8 Отговор

    До коментар #1 от "Жоро":

    Сащ да ги въоражът , като Украйна и ще ни смачкат националистическите макета :)
  • 11 КремълскиГладници

    8 8 Отговор
    oт Руското Посолство им Заповядват какви Щурунтии да вършат
  • 12 XYZ

    14 0 Отговор
    Защо ли пак са пощурели македонците - да не би да са решили да се обявят за чиста раса?
  • 13 Така е

    17 1 Отговор

    До коментар #1 от "Жоро":

    Украйна е Руската Македония !
  • 14 Защо пак

    14 1 Отговор
    Македонците, не са спирали да тормозят българките в чужбина

    Коментиран от #29

  • 15 БЮРМ/FYROM

    14 1 Отговор
    Измислената, смешна и бутафорна "държава" е изчадие на коминтерна, но Югославия и Съветският съюз отдавна не съществуват. Зомбирани, промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. Фалшификатори и крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 16 Бай Шиле

    11 0 Отговор
    100 % некомпетентна позиция на министърката.При обратния случай българските власти биха направили същото.Македония не е член на ЕС.Кирчо да я върне тази на назначилата я фондация.
  • 17 АнтиЛиберал

    6 1 Отговор
    Това е изцяло по ваша заслуга, некадърници ньедни!

    Коментиран от #23

  • 18 И РУСИЯ ВЕЧЕ

    7 4 Отговор
    ЩЕ ТОРМОЗИ БЪЛГАРИ...ЗАРАДИ "УМНИТЕ НИ" ДИПЛОМАТИЧНИ ПОЛИТИЦИ....!
  • 19 Гара Левски

    2 1 Отговор
    Кво още чакаме да ги Демилитизираме Ако можем едва ли Ако можехме да сме го стопили
  • 20 Пловдив

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Tутанкамон":

    Ами те предците на Путин,и марионетно правителство назначено от Русия с руските агенти начело с Г.Димитров я дадоха на Югославия
  • 21 Пловдив

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "да ама":

    Българите в Украйна,не са казали,че някой ги е тормозил там,лично съм говорил с бесарабски българи. А за Македония,те са си такива,и в Европа да ги пуснем пак ше тормозят българите там. Решението е едно, който се чувстват българи,да заповядат в България,продават всичко там и си идват тук,има достатъчно ефтини къщи по селата,не вярвам да е голяма разликата и на апартаментите по градовете.
    Другото е "специална военна операция"
    (Пиша го с шега за военнолюбците и путинофилите)
  • 22 Тот

    4 0 Отговор
    Генчовска уведомете писмено Джендарите от ЕП.Поне си изработи заплатата която взимаш.Стига сте се ревали.
  • 23 Мечо

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "АнтиЛиберал":

    Абе спри се бе самоопределящ си се.
  • 24 Севда първолачето

    5 2 Отговор
    Темата Северна Македония ми омръзна. Натрапена тема, излишна. Нека живеят, оставете ги на мира.

    Коментиран от #30

  • 25 Навистина

    1 2 Отговор
    Се тормозени. С години возат по нашите патишта а ништо не плаштаат.
  • 26 Z-Entropa 2009

    1 1 Отговор
    Така е стрино Марио!
    Македония е нашата Украйна!
    То и там в Украйна беше така, но никой не искаше да повярва.
    Защо трябва на нас сега да ни вярват?
    Затова сърбаме евро попарата и "приятелските" ни односи и само констатираме.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 един от многото

    2 1 Отговор
    Хайде сега и ти , нали прибираме украинците , много важно какво ставало с българите в Македония!
  • 29 Кадир

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Защо пак":

    Тук в германия има около 50 семейство ,всички са с българси лични карти,купили са си ги от БГ,но това ме дразни ,че казват българите са били македонци.
  • 30 Балкански

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Севда първолачето":

    Това което предлагаш е утре те ще поискат да се зовеме източна Македония!
  • 31 ????

    1 0 Отговор
    Да Теди,ще ни мачкат и ще се гаврят с нас! Ако им открехнем вратата ЕС,ще ми се таковата в говорителния орган! А твоят началник ходи да им се мазни! ВееееТоооо,до дупкА
  • 32 ????

    0 0 Отговор
    Бог,ги,създаде Българи! Тито и Гошо тарабата ги направиха македонци! За капак първият демократично избран президент ги призна и за държава даже ходатайства и при други президенти! Така е не може да се сърди е на никой! А ще търпим унижения поругаване на паметници и горене на български знамена! Но споко Кирчо ще финализира резила! И срама ще бъде за поколения напред!
  • 33 Велков

    0 0 Отговор
    Криволицевата Тодора, недоразумение поредно, да признае , че многогодишния натиск на България над Македония е провален тотално от тази независима държава!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове