Last news in Fakti

27 Март, 2022 17:38 4 745 39

Съдия Мирослава Тодорова: В последните години имаше съмнения, че прокуратурата се ориентира по силните на деня

  • мирослава тодорова-
  • прокуратура-
  • ориентира-
  • силните на деня

Веднъж отвори ли се една врата, процесът е необратим, с тези думи съдия Тодорова коментира започналата процедура за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев

Съдия Мирослава Тодорова: В последните години имаше съмнения, че прокуратурата се ориентира по силните на деня - 1
Снимка: БГНЕС

"Когато казваме, че прокуратурата трябва да бъде внимателна, когато преследва опозицията, трябва веднага да отчитаме разликата, че всичко зависи от контекста и има нюанси, които трябва да бъдат съобразени, за да бъде постигнато справедливо третиране. Например - има значение дали опозицията никога не е била на власт, или е била 12 години в управлението и продължава да държи местната власт, дали има съмнения за паралелна власт. Това има значение, защото в последните години многократно възникваха съмнения, че прокуратурата се ориентира по силните на деня, но силните на деня не винаги означава изпълнителната власт".

Това каза в предаването "Политически НЕкоректно" съдия Мирослава Тодорова. Според нея случаят със задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова фокусира големия проблем, състоящ се в това дали е възможно прокуратурата да се държи така институционално - не толкова публично, когато води разследването, и публично, когато обяснява резултатите, че да сме сигурни, че разследването е действително обективно, всестранно и пълно:

"Трябва да бъде разяснено, че МВР винаги при неотложност може да започва производство. ... Без да е чел делото, никой не може да изрази мнение, което да бъде надеждно и да внушава доверие. Винаги в зависимост от това, какво е събрано до момента, може да се каже дали действието е било законосъобразно и дали принудата, която е упражнена, е била пропорционална".

Съдия Тодорова посочи, че обществото непрекъснато се изправя пред проблема с конституционния модел на съдебната власт, който "води до объркана идентичност на прокуратурата":

"Понякога прокуратурата настоява да бъде съд, т.е. да се ползва с независимостта на съда и да не върши толкова оперативна работа. От друга страна - тя ръководи досъдебното производство и тя решава на кои лица да повдигне обвинение, затова трябва да бъде в близка връзка с МВР и обичайно в тази колаборация се стига до институционални сблъсъци или до зависимост".
Тя припомни, че в периода, когато тя е била уволнена - по време на управлението на МВР от Цветан Цветанов - бившият градски прокурор и член на ВСС Нестор Несторов е бил казал, че прокуратурата се е превърнала в районно полицейско управление, т.е. функцията по ръководство на разследването е иззета и се осъществява от вътрешния министър.
По думите на Мирослава Тодорова никога не може да бъде вярно положение, при което прокуратурата не може да ръководи МВР или да се оправдава с т.нар. натиск отдолу:

"Трябва да държим сметка, че изпълнителната власт - чрез МВР и службите - би могла да има сериозен ресурс, който да се превърне в репресивна сила. От друга страна - всички механизми са предвидени така, че прокуратурата никога да не може да изпуска положението на контрол. Ако го изпусне, това означава, че има т.нар. имплозия на институцията - вътрешна корупция или некомпетентни хора са на постове в институцията, така че да задават лош тон или съзнателно се пречи на ефективността на разследването".

Веднъж отвори ли се една врата, процесът е необратим, с тези думи съдия Тодорова коментира започналата процедура за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев:

"За първи път се повдига въпросът коя е приложимата процедура за прекратяване на мандата на главния прокурор. ... Друг е въпросът за безпристрастността и независимостта на ВСС да вземе решение без страх за оцеляване".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 11223455

    29 7 Отговор
    Прокуратурата да покаже истинското си лице!
    Прочие
    Долу маските!
  • 2 Лудия касапин

    25 3 Отговор
    Аз пък,да ти кажа,че нямаше никакви съмнения...
  • 3 де юре

    27 1 Отговор
    За последните 32 години ли става въпрос? Ако е да ,то не е само прокуратурата .

    Коментиран от #39

  • 4 Човешка ценност

    1 3 Отговор
    Човек който не е в състояние да зарежда околните с разкошно позитивна енергия и сила, това е така , защото НЯКОИ ХОРА са повлияли много сериозно!
    Хубавото е че има оправия ,!
    Става въпрос за мен !
  • 5 Хахаха съмнения

    16 1 Отговор
    Като в оняи виц, където хванали един в гардероба и той започнал да се облича и си мърмори: Сега като започнат едни съмнения...
  • 6 Темидец

    7 12 Отговор
    Изчезвай продажна п@ ча.

    Коментиран от #28, #30, #32

  • 7 Човешка ценност

    2 7 Отговор
    Човек който не е в състояние да зарежда околните с разкошно позитивна енергия и сила, това е така , защото НЯКОИ ХОРА са повлияли много сериозно!
    Хубавото е че има оправия ,!
    Става въпрос за мен !
  • 8 морков

    8 0 Отговор
    в последните 70 години ? или от по рано
  • 9 истина е

    19 6 Отговор
    Прокуратурата се ориентира само по това кой им дава милионите !! Тя за това много харесва боко ,защото всички на високо ниво ги направи милионери ,а преди да фалират КТБ , ВСС имаха златни карти за неограничено пазаруване !!!Та за това не искат да вкарат и един герберист на високо ниво в затвора !
  • 10 боко

    9 1 Отговор
    Прокуратура,съд да отсъждат правилно а не за кокошка няма прошка за милиони няма закони
  • 11 Перо

    15 3 Отговор
    Аз се учудих как една прокурорка от Средец стана шеф на специализираната прокуратура от нищото, а тя имала заслуга да прекрати досъдебното производство на Цвъки за апартамента със собствен асансьор! Така се гради кариера в правосъдната система! А за Гешев, Тиквата си го избра!
  • 12 Нещо за

    7 2 Отговор
    Асан и 12 милиона за култура?? Изчезнали!!!!! Тоя умния измамник всеки ден милиярди тегли!!!!!! Така ще духнат с простия а нище ще плащаме и не само ние внуци и правнуци!!!! Хора събодете се. Музей и развитие на културата излизат на протест 12 милиона отпуснати от Асан не са получени!!! Това е. Парите ги няма.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 адаша

    8 1 Отговор
    МВР, прокуратура и съд в момента са едно нещо, което се нарича Гордиев възел. Някой сеща ли се как се развързва?
  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 4 Отговор
    ПРОКУРАТУРАТА е корумпирана играе парата прокуратурата обслужва мафията и мутро престъпниците
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ПСР

    5 2 Отговор
    Като обикновен гражданин-нищо не разбирам.Един посочва лидер на партия в опозиция,че го е рекетирал.Ама онзи бил лидер....следва,внимателно с него!Прокурорите не щат да образуват нещото си!Лидерът хъркал с пищов и"онова"шкафче.И нЕкаква дама имало замесена...прокурорите викат"И кво от това?"
    Абе,милиони,клошари,сакове,магистрала...като роман за Коза Ностра...прокурорките-все по-красиви и бавно сричащи.КТБ се изпари...Топ Капъ Прокурорът,върти очи и вика,"...то май нищо няма и тук да се пръкне...".
    Топ прокът,обиколи пострадали баби и дядовци по селца и паланки,пострадали от ромската емоционалност.И им вдъхна мир,надежда и любов.А ромите,си останаха,все тъй емоционални,щот каскети тЕх ги не страхуват.
    Преди време,арестуваният,за ужас на всички прокурорки,Лидер в опозиция рече-"Който не е с Цветанов,е с Мафията!".По повод десетки арести"падни,легни,ти си долен престъпник".Даже и един го размазаха с...гранатомет!Същият Лидер,преболедува 24 часа.На излизане видях,колко силно са надценени идолите на краварският Холивуд-де Ниро и Пачино!Нашто момче спретна такова изпълнение за 4 минути,че Оскар му беше просто малко!
    Главпрокът все тъй се прави на улав,щото го можел най-добре.Сигурно,в Магнаурската школа им го преподават поне 4 семестъра.
    Театро на абсурда тотале!
  • 20 Jacques Yves Moineau

    9 3 Отговор
    Имало съмнения! Какви съмнения бе! То е ясно като бял ден, че каскета, боко и цацата са ОПГ.
  • 21 Хайл

    7 2 Отговор
    То като се почне за тези 12 г не само прокуратура но и "медии" особено бтв и нова тв...без малко да му тръгне прякор на борисов-"мръсния зъг" от много лизане
  • 22 Не така Тодорова

    4 2 Отговор
    На това съмнение ли му казваш? Ми тя пази бандитите, а не обикновените хора.
  • 23 Мирослава Тодорова! Ти последна разбра,

    1 3 Отговор
    На Къде сее ориентирала Прокуратурата! Цялие народ знае, но ти не си разбрала!!! Шегуваш се, не може дае истина!!
  • 24 Какво стана с Мургина?? Яне Янев, къде е

    3 0 Отговор
    Разнасяше някакви листове, показваше 2 милиарди левове источено ДДС!! Живалие тази милиардерка, в затвора, някой взеха парите и след това пълно затъмнение!! Всичко Мълчи! Ни Мисирки, ни прокурори, следствие, съд!! Мълчание??
  • 25 Дар за реализации

    0 0 Отговор
    Човек който има кръвно и / или силно сърцебиене, това е така защото от някъде му правят сериозно влияние !
    Смисъл не е болен всъщност !
  • 26 Царски ум

    1 0 Отговор
    Хора които твърдят че човек не може да се промени всъщност лъжат, защото са истински расисти и професионални мошенници!
  • 27 Ba7_Rambo

    2 1 Отговор
    Запомнете едно - в тая сфера най-големите продажници са съдиите...
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Фън шуй

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Човешка ценност":

    Искаш ли да те "заредя" изод задзе
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ПуткоРатурата

    1 1 Отговор
    По кешовицата се ориентира ПуткоРатурата госпожо и няма съмнения народа на България е сигурен за това бейби
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 В. АН.

    3 0 Отговор
    МИРОСЛАВА ТОДОРОВА ВИЕ ЛИ БЯХТЕ СЪДИЯТА КОЯТО НЕ БЯХТЕ ЧЕЛИ ДЕЛОТО КОЕТО ВЛАЧИХТЕ С ГОДИНИ С КОЕТО ИСКАХТЕ ДА ОПРАВДАЕТЕ ПОЛИЦАИ И ШАИКА РЕЦЕДИВИСТИ ВЪРШИЛИ ЗВЕРСТВА СЪСИПАХТЕ ЖИВОТА НА ОБИКНОВЕННИ ЖЕРТВИ С ВАШАТА БЕЗОТГОВОРНОСТ ПИТАМ КАКЪВ СЪДИЯ СТЕ ВИЕ СПИТЕ ЛИ СПОКОИНО.....НО ПО КЪСНО ИСТИНАТА ВЪЗТЪРЖЕСТВУВА ..НЕ СЕ ЛИ СРАМУВАТЕ ОТ СЕБЕСИ ЗАДАВАМ СИ ВЪПРОСА..КАКВА СЪДЕБНА СИСТЕМА ИМА В БЪЛГАРИЯ НЕЗАВИСИМА ИЛИ МНОГО ЗАВИСИМА.СРАМ.......
  • 34 В.АН

    1 0 Отговор
    МИРОСЛАВА ТОДОРОВА КАКЪВ СЪДИЯ СТЕ ВИЕ НЕ СЕ ЛИ СРАМУВАТЕ ДА ДАВАТЕ ИЗЯВЛЕНИЯ ПРИЗНАИТЕ САМА ПРЕД СЕБЕСИ ЗАЩО БЯХТЕ УВОЛНЕНА ЧИСТА ЛИ БЕШЕ ВАШАТА СЪВЕСТ АКО ИЗОБЩО ИМАТЕ ТАКАВА...........СРАМ МЕ Е ДА КОМЕНТИРАМ.......
  • 35 М.СТЕФ.

    1 0 Отговор
    ПРОКУРАТУРАТА ДА.. А КАКВА Е СЪДЕБНАТА СИСТЕМА С ТАКИВА СЪДИИ КАТО ВАС СЪДИЯ М. ТОДОРОВА..
  • 36 КошнициСплодове

    1 0 Отговор
    Бих я млатил,но не и клатил.
  • 37 ОНЯ

    1 0 Отговор
    М ТОДОРОВА КОЙ ТРЯБВА ДА ОТВОРИ ПРОЦЕДУРА ПО ВАШЕТО ОТСТРАНЯВАНЕ ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ВЕЧЕ Е МНОГО КЪСНО. ПО ДОБРЕ САМА ГО НАПРАВЕТЕ .ВИЕ МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕТЕ ВСИЧКО........а ние ще изчакаме...
  • 38 Анонимен

    0 0 Отговор
    Нима?! Само в последните години ли? Кога е било по- различно?
  • 39 Анонимен

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "де юре":

    За последните повече от140 години...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол