Last news in Fakti

10 Април, 2022 10:25 2 749 28

Свиленски: Всички българи ще усетят социалния пакет от 20 милиарда лева

  • бсп-
  • социален пакет-
  • пари-
  • коалиция-
  • българи-
  • георги свиленски

Няма как всичко това да не се отрази върху състоянието на кабинета

Свиленски: Всички българи ще усетят социалния пакет от 20 милиарда лева - 1
Снимка: БГНЕС

„На всички ни е ясна ситуацията, в която правителството работеше през първите 100 дни. Това бе COVID криза, енергийна криза и последния месец в ситуация на война. И няма как всичко това да не се отрази върху състоянието на кабинета. Имайки предвид всичките тези кризи, трябваше да се приеме и бюджет на страната, който да защити българите в тези трудни времена.” Това каза председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски в ефира на Nova News и подчерта, че към момента коалиционното споразумение се спазва и съвсем скоро ще бъде приета правителствената програма.

„Всички мерки, включително и приетия през януари бюджет, влизат в сила от месец април. Тоест българските граждани все още не са усетили 20-те млрд. социален пакет, който е заложен в бюджета. Това са повишението на минималната работна заплата, повишеното обезщетение за гледане на дете през втората година до размера на минималната работна заплата, както и безплатните ясли и детски градини”, коментира Свиленски мерките, предприети от правителството, и допълни, че в предстоящата актуализация на бюджета от БСП ще предложат необлагаем минимум и таван на цените на определени стоки като тези от малката кошница и други, които скачат спекулативно.

Председателят на парламентарната група на социалистите коментира, че последователната им позиция относно избора на гуверньор на БНБ е коалицията да излезе обединена около един кандидат, който да бъде експерт и специалист, а не политик. „Ако не успеем да постигнем това, тогава във вторник парламентарната ни група ще реши какво да прави”, добави още той. Народният представител от левицата определи като червена линия изпращането на военна помощ за Украйна, както и вдигането на ветото за присъединяване на РСМ в ЕС без тя да е изпълнила поетите ангажименти. Той бе категоричен, че социалистите ще напуснат управляващата коалиция, ако някое от тези две неща се случат.

„Има проблем с извършването на ремонтите от фирмите, които трябва да ги направят, и аз не знам с какво самочувствие от ГЕРБ говорят по тази тема. Все пак те са хората, които години наред са възлагали поръчки на същите тези фирми и са им плащали авансово без след това да търсят какво се е случвало с тези пари”, заяви Свиленски в предаването „Офанзива“ и допълни, че притесненията на ГЕРБ относно корупционни практики са, защото те изхождат от собствения си управленски опит.

„Няма как предприятия, които са в забранителния списък да бъдат приватизирани.” Така социалистът коментира опасенията, свързани с Булгартрансгаз и ЕСО. Според него обявяването на Елеонора Митрофанова за персона нон грата е много тежко и крайно решение, което на този етап би било грешно, още повече и с оглед на българските моряци, които са в Мариупол. В заключение Георги Свиленски категорично заяви, че БСП продължава да подкрепя закриването на спецсъдилищата и спецпрокуратурата, защото това ще бъде в интерес на българското правосъдие и подчерта, че социалистите са за това да има съдебен контрол върху актовете на прокуратурата и по-точно - върху отказите за образуване на досъдебни производства.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кой ще

    32 1 Отговор
    ги краде и кой ще ги връща тия 20 милиарда?

    Коментиран от #3

  • 2 БКП активен

    25 10 Отговор
    И ТЕЗИ ПРОДАЖНИЦИ ИНАЧЕ СЕ НАТОЧИЛИ ЗА 20 ТЕ МИЛИАРДА СЯКАШ ПУТЛЕР ГИ РАЗДАВА
  • 3 Ами

    23 3 Отговор

    До коментар #1 от "Кой ще":

    Предишните ги откраднаха тулупа и компания, сегашните ще ги откраднат тия. Кръговрата на живота е такъв
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Нийй

    29 0 Отговор
    Вече от 30 години го ,,усещаме пакета,, бе. Усещаме го на задните си части,щото останалото от пакета така сте ни го наблъскали,че няма накъде повече.
  • 6 случаен

    19 4 Отговор
    ама що не обясни някой как така решихте да дадете на укрите по 40лв.на ден,как и кой го сметна,при положение,че на работещ се плаща минимум 710 бруто,не ми говори за соц.пакет,ще е пак за тез дет най не заслужават
  • 7 Гост

    11 1 Отговор
    На 4 г. Са изборите от десетки години. Всяко племе само си кове съдбата.
  • 8 Тук

    24 6 Отговор
    Свиленски, откъде чакате 20 милиарда? От ЕС или Русия? Въпросът е свързан с вчерашното ви изявление по повод помощта за Украйна.
  • 9 компост си

    8 4 Отговор

    До коментар #4 от "Азовците миришат":

    скоро ще усетиш въжето
  • 10 Вход

    23 0 Отговор
    Ще го осетим я? Те тия пари половината ще ги откраднат със схемите им, а другата няма да я еидим защото с тая инфлация изгоряха още преди да сме ги видели.
  • 11 Да си знаят

    15 6 Отговор
    На Проруските партии не трябва и една стотинка да се даде Парите са от Европа не от Русия
  • 12 Пенсионер

    22 0 Отговор
    Ние усещаме само цените по магазини и аптеки а от вашите милиарди нито вест
  • 13 hahaha

    18 0 Отговор
    всички българи ще усетят дедовия социален пакет
  • 14 МММ

    10 0 Отговор
    Да се въведе безусловен базов доход
  • 15 Кики

    16 1 Отговор
    Значи ще вземем още 20 милиарда дълг,защото чуждите компании не плащат данъци и такси за да подкупим населението и Киро простото да остане на власт и да довърши България под иструктажа на сащ
  • 16 !!!?

    14 1 Отговор
    Лицемери ! Затова Радев ги провря във властта през задната врата, за да гушнат парите на Европа, а г@за им е в Азия !!!?
  • 17 1 лев не съм получил!

    12 0 Отговор
    2 години съм безработен заради ковид?
  • 18 Vzaqw

    15 1 Отговор
    Да бе да! Който го усети да се похвали. Изключвам управляващите.
  • 19 Учуден

    13 1 Отговор
    Интересно защо депутатите не изчакаха и те април месец, а за три месеца два пъти си вдигаха заплатите и то не с по 20-30 лева като минималните пенсии и заплати при 200% инфлация.
  • 20 Osman

    16 0 Отговор
    Много ми е интересно как ще го усети обикновения гражданин!То се усеща по цените на горивата,хранителните стоки,по осигуровките....

    Коментиран от #21

  • 21 Така се случва

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Osman":

    Осигуровките са на база на твоята заплата. Щом осигуровките са по- високи, значи шефа ти е дигнал заплатата! Честито!
  • 22 гнус

    11 0 Отговор
    Инфлацията отдавна изяде вашия "социален пакет". Инфлацията изяде и последната подкрепа от 60 лв. за пенсионерите, въпреки уж преизчислението на пенсиите, което не беше никакво преизчисление, а замазване на очите. "Социалните" ви пакети са предварително стопени, щото вървите след събитията.
  • 23 Тихомир

    8 0 Отговор
    Ами, то вече усещаме, след едно голямо печатане на пари. Сега ще го усетим още по-добре. Явно, че докато не се обере и съсипе средната класа изцяло, няма да мирясат.
  • 24 питам

    9 0 Отговор
    Депутатските заплати ги увеличихте с 700 лв., а на пенсионерите отрязахте 60 лв. от месечната подкрепа, увеличението на МРЗ с нещастните 50-60 лв. го оставихте за април, т.е. с 3 месеца по- късно, а през юли се готвите да отрежете последните 60 лв. от помощта за пенсионерите. Социален пакет ли е това? За еврозоната се точите при тези ниски доходи + пенсии и чудовищно високи цени. "Социален" пакет ли е това???
  • 25 ха ха

    10 0 Отговор
    е как да не сме го усетили ? цените двойни и тройни , яко раздавачество на мутро бизнеса за да пресират населението , труд за жълти стотинки , абе политическата шайка ще си заделите по 10-20 000 000 на калпак
  • 26 Стара чанта

    4 0 Отговор
    Разбира се, че ще го усетим - с още по- голямо обедняване ! Отстрел трябва, отстрел, при.ати алчни - безродни мафиот.ета !
  • 27 Пенсионерите БГ

    5 0 Отговор
    Задължително при актуализирането нa бюджeта юни 2022 трябва ce приeмe вcички cтaри пeнcии до 2022 година да ce прeизчиcлят cъc cрeднo ocигуритeлният дoхoд за 2021 гoдинa.

    Прeдупрeждaвaм ви,чe нe трябвa дa лъжeтe Бългaрcкия НAРOД,зaщoтo тoвa щe ви бъдe зa пocлeднo.
  • 28 Простото Киро

    4 0 Отговор
    За момента усещам само всекидневното повишение на цените на всичко.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове