17 Април, 2022 16:54 2 783 35

Йотова: При преброяването в Северна Македония от българите са искали документи за произход

  • илияна йотова-
  • северна македония

Ще продължим да работим за защита на правата на българската общност, посочи вицепрезидентът

Йотова: При преброяването в Северна Македония от българите са искали документи за произход - 1
Снимка: БГНЕС

България няма да каже „да“ за членството на Северна Македония в ЕС, докато не са гарантирани правата на българите. Това заяви в Охрид вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Най-накрая българската държава застава зад това да имат работа, да не бъдат сегрегирани напълно тогава, когато потърсят работно място само за това, че декларират, че са от български произход“, посочи като пример тя.

„Доста неща научихме за преброяването. Аз за първи път разбирам, че тази сравнително много малка цифра, която се получи, идва от факта, че на определени места, когато хората декларират български произход, властите са поискали показване на български документи. Това не съществува като изискване предварително, към представителите на етнически групи в Република Северна Македония такива изисквания не са предвидени“, обясни вицепрезидентът.

„Всички институции и ще продължим да работим за защита на тези права. Ще продължаваме да настояваме пред европейските институции, че България няма как да каже „да“ по напредъка за членството на република Северна Македония, докато тези отношения не бъдат регулирани“, заяви Йотова.

По думите ѝ гаранциите за това не могат да бъдат устни. „Пет години след подписване на Договора за добросъседство почти нищо не се е случило в това отношение. За съжаление и в много други части от текстовете на Договора“, отбеляза тя.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 34 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Град Крива Паланка

    5 10 Отговор
    А какво тр да искат ...токетна артия ли

    Коментиран от #16, #19

  • 3 Последният Българин

    24 2 Отговор
    Българи, българи... пак спим, ще вкарат македония в ес и целия свят ще ни се подиграва, ще станем за смях, язък че сме уж велик народ с велика история а позволяваме на глопаци да ни унищожават
  • 4 Пич

    16 1 Отговор
    Като видяха акъла на Кирчовците ,макетата започнаха директно да ми се подиграват ! То и ние се подиграваме на канадците , но.......не е същото !!!
  • 5 Е значи когато ние искаме такива докумен

    11 2 Отговор
    От македонците за да им дадем български паспорти и да ги пишем българи няма проблем, но когато те искат такива документи за да ги пишат българи става голям проблем....

    Коментиран от #17

  • 6 И правилно искат

    3 4 Отговор
    То не може който иска да се пише българин в Македония.
  • 7 И за

    11 3 Отговор
    хилядите прескъпи паспорти шкембови също ! Тапии и адресни регистрациите им подсигуриха и станаха българи , работещи в ЕС !
  • 8 Джери

    0 0 Отговор
    Хайде де. Излъчете човек за връзка. Или подскажете какво. Не мога още дълго така. Ще взема да се гътна, после ще се чудите какво да правите от скука.
  • 9 Селяк

    25 0 Отговор
    Това ли ви е единственото условие?!?! Българите да бъдат включени в конституцията?!?! Ами българкста история и нейната кражба?!? Ами фалшифицираните учебници по история и литература?!? Ами разрушените български паметници?!?! Ами присвояването на Цар Самуил за техен цар?! Вето до дупка! Само да сте дали зелена светлина на Македония при включване на българите в конституцията им, народа ще ви даде зелена светлина през коридор 8 и към Канада или където ви видят очите!!!! Това трябва да ви е ясно! Продажници!
  • 10 Няма оправия

    11 1 Отговор
    На преброяването през 1990 година 200 000 жители са се определили гърци! Днес според преброяването няма такива! Вардарските българи , станаха титови макаданци!
  • 11 Павел Николаев

    7 2 Отговор
    Това между Македония и България е мини версия на Украйна - Русия. А днес сутринта Андрей Слабаков каза много добре от къде идва политическият натиск Македония да отиде в ЕС (САЩ - искат да изолитат Сърбия).
  • 12 ХАН КРУМ

    16 0 Отговор
    Стига се занимавахте с мелезите.Има договор от 2017г.Като го изпълнят на 100% сядаме да говорим.До тогава не се занимавайте с тях.Подкрепяме българите с всичко каквото можем и не се занимаваме със сърбоманските им политици.Не е малко направеното от нас ,за тях след 1991 г. Нещо позитивно да се случи в отношението им към нас?Дърпайте им ръчната и като се осъзнаят ,отпускаме зъб,по зъб.Ние не бързаме за никъде.А ЕС И САЩ да го ду хат!И те не са единствените!
  • 13 ЕДГАР КЕЙСИ

    3 6 Отговор
    НА СНИМКАТА....... МАДАМ ПИГИ....... ФАКТ !
  • 14 Политиците да внимават в картинката,че..

    14 0 Отговор
    Лошо им се пише!Ако пуснат макетата без договора който е подписан и без неговото Сто процентово изпълнение и спазване,ще отговарят пред гражданите на България..За които няма да има давност и няма да има място по Света в което изменниците да се скрият!Ще им се намери начин да си платят пред потомците на България!Стига вече продажна и предателска политика!Тука вече е Историята на България,а тя се защитава с кръвта на Българите!

    Коментиран от #34

  • 15 От другите етноси

    8 0 Отговор
    Дали са искали, нееее, едно твърдо неее, отнесете го в комисия в ЕП
  • 16 От никого не се иска

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Град Крива Паланка":

    Само от българите, от теб кво искаха, бе байно
  • 17 Става въпрос за съвсем

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Е значи когато ние искаме такива докумен":

    Различно нещо, САОПРЕДЕЛЯНЕ т.е като какъв се чувстваш
  • 18 Анго

    1 3 Отговор
    Искам да се кача на Йотова отзад!!:))
  • 19 Кривата ракета

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Град Крива Паланка":

    За самоопределяне няма нужда от документ, езика е показател какъв си, не може да говориш български, макар архаичен диалект и да си японец, примерно
  • 20 Mакедонски българин

    14 0 Отговор
    Декларирах се като българин при преброяването. Не ми искаха никакви документи. Мога да кажа, че съм марсианец.
    Но не е безопасно да се обявяваш за българин, където и да е. Магазин, институция, ако караш кола с български номера не ти разрешават да влезеш в Северна Македония. Постоянно трябва да се обаждаме на консулската служба за правна помощ.

    Коментиран от #22, #31

  • 21 Националист

    1 6 Отговор
    Още и още и още. СЛАВА УКРАИНЕ👊✊👊✊
  • 22 Репресия в 21 век

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Mакедонски българин":

    На етнически признак, това е за ЕК
  • 23 Стойко

    1 6 Отговор
    В Буча,Ирпин,Миколаев, ,Одеса ,Харков "безаналоговоте" бяха разбити и ликвидирани до крак! Но там редовната обучена Украинска армия ги разката!!! Хахаха ...хихихи...ПУТЬОРОБИ, какво стана с 67 километровата колона от тежка бойна техника на орките която за 3 дни щеше да превзема Киев? Какво остана от нея а гладни копейкаджии??? Каквоооо мухахаха

    Коментиран от #26, #35

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Тони - За тебе хората говорят ФЕН

    2 1 Отговор
    Спрете да се опитвате да ми навредите !
  • 26 Темата е РСМ

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Стойко":

    Смени дилъра, от напън ще скъсаш чорапогащника!
  • 27 Тони - За тебе хората говорят ФЕН

    2 1 Отговор
    Човек за да бъде истински щастлив, значи трябва да има нещата, които иска душата и цялото му същество !
    Освен това трябва да се спрат УМИШЛЕНИТЕ проблеми от всякъде !
    Турция и други държави трябва да осъзнаят истината, че не трябва да създават УМИШЛЕНИ проблеми никъде, за да може щастието да бъде истинско и пълно !
  • 28 Фердо

    1 1 Отговор
    В България няма малцинства-етнически.
    Има само малцинство на крадците о мошениците от Бсп+СДС
  • 29 Анте Павелич

    3 1 Отговор
    Не е вярно! Можеже да се пишеш какъвто искаш и никой не искаше доказателство или документи. И като откриха финансираният от перача на Груевски - Орце Камчев ценрър в Битоля, защо закриха бг центъра на БККС в Струмица?
  • 30 Мим

    2 0 Отговор
    А ка къв чеп държите там ,за да ходите.Казвате раз искаме това и това ,докато него изпълните не преговаряме.Да се знае веднъж за винаги
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Долу БКлП

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Долу БКлП":

    Тези битолските ПРОФЕСИОНАЛНИ "македонски българи" са си купили бългаско гражданство и са зачислени на заплата към българския бюджет, но не могат като двойни граждани да заемат държавни длъжности в Б-ия, не могат да се кандидатират на депутати и други органи, не могат да регистрират своя партия в Б-ия, не могат да регистрират непартийно сдружение в Б-ия, няма да им бъде издаден сертификат за работа с класифицирана информация, ...... А в Македония МОГАТ и дори са реализирани тези си права! Но реват че са "дискриминрани" защото не са зачислени на хранилка И към македонския бюджет, успоредно с хранилката им от българския бюджет! Долу Българските Клептомански Партии (БКлП) - наследнички на БКП!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 И АЗ

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Политиците да внимават в картинката,че..":

    Така мисля, но какво ще им направя на политиците, да грабна пушката и в балкана ли излизам?
  • 35 Cassaro

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Стойко":

    Не е лесно Стойко ! Те там се бият Руснаци срещу Руснаци .... За които и да си все за Руснаците ще си !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове