18 Април, 2022 08:00, обновена 18 Април, 2022 10:06 10 305 31

Ще подкрепи ли ВСС повелителя на Съдебната палата за втори мандат...

  • апелативен съд софия-
  • всс-
  • даниела дончева

Даниела Дончева показа, че може да се справя с предизвикателствата пред българското правосъдие

Ще подкрепи ли ВСС повелителя на Съдебната палата за втори мандат... - 1
Снимка: Апелативен съд София

Във вторник Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще избира административен ръководител на едно от ключовите съдилища в страната – Апелативен съд София (САС).
Кандидат за поста е досегашният председател на САС съдия Даниела Дончева.

Нейният първи мандат съвпадна с пандемията от COVID-19 и наложен локдаун. Даниела Дончева успешно се справи с режима на работа в условията на противоепидемиологичните мерки както в Апелативен съд София, така и в Съдебната палата. Освен това в кратки срокове започна онлайн излъчване на заседания по дела, които представляват обществен интерес. Така в условията на световна пандемия председателят на САС показа, че българското правораздаване не изостава от най-добрите практики на водещите демокрации.

От 2016 г. съдът работи като пилотен по проект в областта на електронното правосъдие - изготвят се електронни копия на всички дела, постъпващи в съда и се постановяват в електронен вид всички съдебни актове.
Електронните съдебни дела като част от Единния портал за електронно правосъдие представляват информационна система, която предоставя възможност на лицата да прегледат електронните копия на техните съдебни дела и да копират отделни документи от делото.

От месец юли 2020 г. САС е пилотен съд по отношение ЕИСС-Единната информационна система на съдилищата.
Това нямаше да е възможно, ако навреме не беше подменена изцяло старата и дефектирала техника в съда като сървъри, компютри, монитори, принтери, скенери и други.

САС е най-големият апелативен съд, който е въззивна инстанция по делата на окръжните съдилища в София, София-област, Благоевград, Перник, Кюстендил, Видин, Враца и Монтана.

Ежегодно са провеждани съвещания с окръжните съдилища за анализиране и обобщаване на съдебната практика. През последните години това става в партньорство с Националния институт за правосъдие, като се цели избягване на разнородна съдебна практика.

Едновременно с това при спазване на изискванията на чл.106, ал.1, т.7 от Закона за съдебната власт са извършени проверки на всички окръжни съдилища.

От 2016 г. с измененията в Закона за съдебната власт бяха въведени нови компетенции на общите събрания на съдилищата. Те се отнасяха за т. н. съдийско самоуправление. През изминалия мандат на Даниела Дончева са проведени 26 общи събрания на съдиите. Това показва, че ръководството на САС стриктно спазва изискванията на закона, дори и в тежката ситуация, в която беше светът и България в бушуващата пандемия от COVID-19.

Преди избора на Даниела Дончева съдът беше известен с недостига на работни помещения за съдии и съдебни служители. След встъпването ѝ в длъжност проблемът беше решен чрез разговори с останалите институции в Съдебната палата, които предоставиха някои свои помещения на САС.

Освен това от 2020 г. на председателя на САС беше поверено стопанисването на Съдебната палата. Всяка година председателят на САС провежда по около 21 броя обществени поръчки, които са свързани с нейното стопанисване и нормалната работа на съда.

Не на последно място в първия мандат на Даниела Дончева бяха взети мерки за намаляване на натовареността на съдиите в гражданска и търговска колегии. Разкрити бяха 2 нови състава. Осигурени бяха и нови щатни бройки за съдебни помощници с цел подпомагане дейността на високо натоварените съдии. Всички тези мерки позволиха изграждането на добри колегиални отношения и благоприятна работна атмосфера.

Даниела Дончева подкрепи и отварянето на съда към гражданското общество. Редовно се провеждат дни на отворените врати. Честа практика са срещите с магистрати от други държави-членки на ЕС.

140 години от създаване на Софийски апелативен съд и 20 години от възстановяване на дейността му бяха отбелязани от серия от прояви. По идея на председателя на съда и с дейното ѝ участие беше издадена Илюстрована хроника на Софийски апелативен съд за дейността му 1878-1947 година и 1998- 2018 година.

Първият мандат показа, че досегашният председател на САС съдия Даниела Дончева може да се справя с предизвикателствата пред българското правосъдие. Избирането ѝ за втори мандат ВСС би било сигнал към съдебната система и обществото, че подкрепя добрите практики.

Коя е Даниела Дончева?

Тя има близо 30 годишен юридически стаж в органите на съдебната власт. Кариерата ѝ започва като младши съдия през 1994 г., а на следващата година става съдия в Районен съд – София, където в периода 1998 – 2000 г. е заместник – административен ръководител – заместник – председател на съда.

От 17.01.2000 г. до 11.02.2002 г. е била съдия в Софийски градски съд, след което и до настоящия момент е съдия в Апелативен съд – София.

От 02.07.2009 г. тя е заместник – административен ръководител – заместник – председател на Апелативен съд – София.

От юли 2016 година е административен ръководител - председател на АС-София.

Даниела Дончева завършва и специализации по Наказателно право - Кралство Испания, по европейско право, право на Европейската общност.
Диплом от Международна магистърска програма "Право на ЕС" към СУ "Св. Кл. Охридски", Европейски университетски център Нанси - Университет на Страсбург.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 опа

    45 1 Отговор
    корумпето на шкембето

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Това

    50 3 Отговор
    Статия за възхвала ли беше като гледам тази на снимката е стигнала до тази позиция с много кекс.Когато ми напишете че някой с вида на Мика Зайкова е стигнал до висока позиция ще повярвам,а тази госпожа има друг вид,аз между другото я чувам за първи път

    Коментиран от #15, #16, #21

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Оффф

    42 0 Отговор
    Големи Фалби , голямо нещо ?!
  • 6 цербер

    9 0 Отговор
    Кандидатка за поста е досегашната председателка на САС съдийката Даниела Дончева.
  • 7 Отец Нафърфорий

    24 2 Отговор
    Добро деколтенце и устенца има кандидатката. Ако това не е предпоставка за бърз кариерен растеж - здраве мъ кажи! Моят глас отива при нея.

    Коментиран от #28

  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 1 Отговор
    ДРАПАНИ за КОКАЛА у нас няма ПРОКУРАТУРА а КОРУПЦИЯ по всички ЕТАЖИ на ВЛАСТА
  • 9 завод

    25 2 Отговор
    Тази буба е дебела връзкарка.
  • 10 Все

    19 0 Отговор
    свои хора....
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 зорко око

    32 0 Отговор
    Тази снимка май е от студенстките и години и не е актуална.
    Сега си е чиста тьотка.
  • 13 ПРОМЯНА

    19 1 Отговор
    Застоя на такова място е гаранция за корупция.
  • 14 глоги

    26 0 Отговор
    Тя има близо 30- годишен юридически стаж в органите на съдебната власт. И ПОНЕ НА 24-25 ГОДИНИ Е ЗАВЪРШИЛА ВИСШЕТО СИ ОБРАЗОВАНИЕ,ЗНАЧИ,ЧЕ ВЕЧЕ Е НА 54-55 ГОДИНИ. ТАЗИ НЕЙНА СНИМКА НЕ МОЖЕ ДА Е АКТУАЛНА.

    Коментиран от #17

  • 15 Некой

    6 11 Отговор

    До коментар #3 от "Това":

    Може да я чувал за първи път, но е зам. и шеф поне от 2009 г. Най добрия съдия и ръководител.
  • 16 Алелуя

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "Това":

    М. Зайкова да не би да е светица??? И тя е била млада и от кога хубостта пречи на кадърността? Има нещо развалено в българското мислене. Щом е хубаво не става, щом е за добро значи има далавера, щом е за България значи някой ще краде.
  • 17 7 !

    15 0 Отговор

    До коментар #14 от "глоги":

    69 - ти набор, снимката е малко стара.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Малийй

    3 1 Отговор
    Така като я гледам, се справя успешно и с други най-добри практики в областта на еротиката!
  • 21 Това е снимка

    16 1 Отговор

    До коментар #3 от "Това":

    От преди доста години на въпросната дама. А тя е всеизвестна с обслужването на кръга Борисов-Доган!
  • 22 pbdan

    9 0 Отговор
    Снимката е от поне 15г. Мониторът не е с LED подсветка. Съветвам дамите които си крият възрастта да не се снимат до компютри или с мобилни телефони. Намерих снимка от 2018г. на същата дама където наистина ѝ личи 30г. стаж.

    Коментиран от #30

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Може би

    4 1 Отговор
    Съдиите по закон работят до 65 години .А да стигнеш апелативно ниво трябва поне около 10 години да си бил на по долните районни и окръжни нива тоест около 40 50 години.Тази видимо наистина е възпитаник на института за Кадри с Ускорено Развитие.
  • 27 дааа

    1 0 Отговор
    Я незнам как е ,ама и те така не е .
  • 28 Съдията Дред

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Отец Нафърфорий":

    Снимката е стара, пък и наяве изглежда доста по тривиално. Но пък е, както се казва , честна при липса на други възможности.
  • 29 Айде бе журналисти

    2 2 Отговор
    Що мълчите бе?За Азов и Бандера никаква информация явни фашисти ,нондайте А техните другари батальон Заря в Луганск .Какво са правили там от 2014 г с хората .Айде бе честни журналисти давайте вие сте .Или ще си продадете пак родата ?
  • 30 pbdan

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "pbdan":

    Освен това компютърът е без флопи-дисково устройство което означава снимка не по-стара от 2005г. В крайна сметка снимката е от периода (2005-2010). Тъй като дамата сега е на около 53г., на снимката е на около 36-40г. Дори Богородица на иконата изглежда малко по-млада;).
  • 31 Бай Ху (By Who)

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "ДА ИЗРИТАМЕ крадливата пасмина ГЕРБ":

    Е кое й е хубавото, гледа като пребозало те.ле.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове