Last news in Fakti

19 Април, 2022 19:23 964 12

Иванов: Безпрецедентната помощ за сектор „Земеделие“ ще доведе до задържане на цените на храните

  • иван иванов-
  • помощ-
  • земеделие-
  • цени-
  • продукти

Земеделският министър обясни, че пшеницата ще се съхранява при производители или търговци, за което ще се плаща наем на складове

Иванов: Безпрецедентната помощ за сектор „Земеделие“ ще доведе до задържане на цените на храните - 1

„Провеждаме поредица от регионални срещи, за да обсъждаме на местно ниво актуалните проблеми и нуждите, които имат земеделските производители. И днес разговорите в Бургас бяха много ползотворни“. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов на брифинг след среща със земеделци от област Бургас. Той подчерта, че в момента се дават безпрецедентно много средства за подкрепа на земеделския сектор.

Иванов посочи, че е напълно възможно до края на годината допълнителни над 200 млн. лв. да бъдат разпределени като държавна помощ и европейски финансиране. По думите му по този начин фермерите ще бъдат компенсирани за претърпените загуби от високите цени на торове, препарати, горива. „Това ще допринесе и за задържане на цените на хранителните продукти, което е също важна част от държавната политика“, обясни още той.

Относно търговията на пшеницата д-р Иванов информира, че одобрените средства са преведени в петък и би трябвало до края на седмицата капиталът на дружество „Врана“ да бъде вписано в Търговския регистър. По думите му след това ще започне процедурата по ЗОП за търговията на борсата. „Ще има 10 дни обявление и 5 дни търговия, такъв е редът по закон и ние го спазваме“, каза земеделският министър. Той обясни още, че цената, която е коментирана със зърнопроизводителите е 570 лв./тон. „Надяваме се да има такива, които ще предлагат и, че национално отговорното поведение ще е преди интересът за печалба“, коментира министърът.

Земеделският министър обясни, че пшеницата ще се съхранява при производители или търговци, за което ще се плаща наем на складове. По думите му България има достатъчно складова наличност, за да се обезпечи съхраняването на зърното, както за наличното, така и за новата реколта. Д-р Иванов припомни, че тази мярка на правителството беше предприета, за да се обезпечи държавният резерв, като една от целите е и да се запази и нормалната цена на хляба, каквато е в момента.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ще,ще,ще

    8 1 Отговор
    Ама агнешкото е 30 лъва,а един леб е 2.50лв.Помощ само в Одрин ще намерим,при Султан Ердоган.

    Коментиран от #12

  • 2 Дрън дрън та пляс

    7 0 Отговор
    Същото ще е като с 9% ДДС на ресторантьорите. Цените скочиха, а се очакваше обратното.
  • 3 Грульо

    9 0 Отговор
    Държавата да се заеме с пласирането на продукцията, вместо прекупвачи да я изкупуват на беценица и да дерат кожата на потребителите.
  • 4 Скотовъд

    6 0 Отговор
    Режимът отчаяно лъже хората,че няма да има хиперинфлация,сиреч цените да се увеличат само 2—3 пъти а не 10
  • 5 Баце

    7 1 Отговор
    Мегаземеделците ще си купят по още няколко джипа и имота, даже и в по-престижните екзотични дестинации, че и за нова любовница ще има. Стига "точихте" пари бе, не ви ли стигнаха? - и да знаете "ковчег джобове нема." !!!
  • 6 Борис

    6 0 Отговор
    Каква е безпрецедентната помощ и за кои земеделци ? За тия които ще ограничавате със субсидиите до определена площ ли?Или вече забравихте за тях . Ама разбира се че това беше само около изборите .Смешници.
  • 7 fermera

    4 0 Отговор
    Още не са платени зелените плащания и сумите по Натура 2000 или в цифри 40% от субсидиите за миналата година.Ние вече засяхме,наторихме и си платихме данъците.
    За колите не се тревожете,ще си ги купят собствениците на нивите-основно фондове с едра собствена който си получават наемите авансово.И не плащат данъци.
    А вие плащате и не питате финансовия министър за има привилегировани.

    Коментиран от #10

  • 8 Безпрецедентната

    4 1 Отговор
    Ви помощ ще облажи БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО и обогати банковите сметки само и единствено на земеделците ( кактонсе случи и сддсто на ресторантьорите) А цените БЕЗВЪЗВРАТНО и БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО ще растат а вие БЕЗУЧАСТНО ще наблюдавате и ще се чешите по тиквите като се питате ,,ко стааа тука ве, що тъй сгафихме пак ?,,,
  • 9 Май Акъл

    5 0 Отговор
    Ха ха, помощ за милионерите зърнари. И какво като плащат по-скъпа тор сега, като продават продукция три пъти по-скъпо произведена миналата година на нормалните разходи
  • 10 Чоко и Боко

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "fermera":

    Смени бизнеса като не ти отърва бе Фермер. Кой нормален бизнес който отчита печалби с милиони драпа за субсидии. Субсидира се нещо което е на загуба, а не което генерира печалби с милиони
  • 11 Харалампи

    2 0 Отговор
    министърът не знае че цените са пазарни..... да си подава оставката!
  • 12 СС086

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ще,ще,ще":

    Като си се родил такъв и за без пари ще се продадеш.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове