Last news in Fakti

3 Май, 2022 11:23 1 176 38

България се изкачва в класацията за свобода на медиите

  • българия-
  • свобода-
  • медии-
  • репортери без граница

За последен път страната ни е била под 100-тно място през 2013 година

България се изкачва в класацията за свобода на медиите - 1
Снимка: shutterstock

България се изкачва с 21 места в класацията на “Репортери без граници”. АЕЖ кани всички български журналисти да участват в проучване за състоянието на медиите.

България се изкачва с 21 места в годишната класация на “Репортери без граници” (RSF) и вече заема 91 място, в сравнение със 112 миналата година. Индексът, който всяка година оценява свободата на словото в 180 държави и територии, показва двойно нарастване на поляризацията, съчетано с информационен хаос в света. Тази медийна поляризация води до увеличаване на разделението вътре в държавите, но и между държавите, отбелязва организацията.

Инвазията на Русия (155 място) в Украйна (106 място) онагледява тази тенденция, тъй като физическата война бе предшествана от пропагандна агресия. Китай (175 място) остава един от най-репресивните автократични режими, който използва законодателен арсенал, за да ограничава народа си и да го откъсва от останалия свят, като прави същото и с Хонконг (148 място в класацията). В Съединените щати медийната поляризация подхранва социалното разделение и страната е класирана на 42 място.

Северното трио – Норвегия, Дания и Швеция, заема първите три места в класацията. Молдова (40 място) и България (91 място) отбелязват значителен напредък благодарение на смяната на правителствата и надеждата, която тази смяна носи за подобрение на ситуацията. Макар много медии в тези страни да продължават да бъдат собственост или контролирани от олигарси, отбелязва “Репортери без граници”. Заради убийството на криминалния репортер Йоргос Караивас през април 2021 г., Гърция пада от 70 до 108 място и измества България като последна в ЕС в класацията.

За последен път страната ни е била под 100-тно място през 2013 година.

3 май е световният ден на свободата на печата и по този повод Асоциацията на европейските журналисти – България отправя покана към всички български журналисти и медийни експерти да участват в шестото националното проучване върху свободата на изразяване в страната. АЕЖ-България провежда изследването от 2011 г. насам.

Въпросникът изследва формите на натиск, автоцензурата и актуалните проблеми в медийната среда. Тази година ще бъдат наблюдавани и ефектите, които оставят върху журналистите: пандемията, военният конфликт в Украйна, дезинформацията. Специален фокус в анкетата са съдебните дела срещу журналисти, т.нар. стратегически съдебни дела срещу публично участие (SLAPP).

В последното проучване през 2020 г. се включиха 204 журналисти и медийни експерти от България. Тогава бе отчетена притеснителна тенденция държавни институции да отказват да предоставят информация, да демонстрират различно, пренебрежително или арогантно отношение към критични медии. Над 80% от анкетираните преди две години журналисти заявиха, че са били обект на подобно отношение ,,често“ или ,,понякога“. Бяха регистрирани и високи нива на външен натиск от политически лица върху медиите. Автоцензурата и самоограниченията, които си налагат журналистите в ежедневната си работа бяха определени като тревожна, неписана норма. Почти всеки втори български журналист през 2020 г. даде оценки за свободата на словото в България „лоша“ и „много лоша, а „отлична“ – едва 3%.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    15 4 Отговор
    Благодаря че ме разблокирахте! Свобода!?
  • 2 Пропагандистите на соро.снята

    31 5 Отговор
    С лъжи по адрес на Руската Федерация се издигнали в класацията.
  • 3 Делю Хайдутин

    29 3 Отговор
    В момента цензурата е по зле от времето на Тиквата.
  • 4 Щам

    20 1 Отговор
    Много ясно, като се пишат правилните неща всичко е точно! Скоро и пулицър!
  • 5 Корги

    17 1 Отговор
    Защото сменихме правителството с проевропейско, назначено/близко до елементите, които изготвят тази класация. Иначе сме на същия хал, че и по-зле.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Патриот

    0 21 Отговор
    Промяната е факт! Браво Кирчо, браво Асене! Вие сте нашите спасители, национални герои!!! Съвременните Кирил и Методий, пазители на българската писменост и свободата на словото!!! Поклон пред Вавето Правителство с главно "П"

    Коментиран от #30

  • 8 честен ционист

    15 0 Отговор
    Тази класация би трябвало да се чете отзад напред.
  • 9 Волгин

    19 1 Отговор
    А дали е така?
  • 10 вервам ви

    4 0 Отговор
    Като знам каква пропаганда дъни, няма начин, освен ако предходите държави не престанат да съществуват. Желязната завеса правилна страна няма.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ергенът

    10 1 Отговор
    Като закрият няколко национални телевизии и парцала на Блъсков ще се качим с още 70 места...
  • 13 Телевизия Алфа

    3 0 Отговор
    А ако Кошлука си подаде оставката...?
  • 14 Ммм...да

    16 0 Отговор
    Който прави тази класация,добре потупва по гърба плюенето срещу Русия.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 име

    3 0 Отговор
    Тоя сайт изтри и забрани всички коментари в статия за мутрата наркопласьор и сутеньор ветко арабаджиев, завлякъл държавата с милиони за невнесени осигуровки от Захарна фабрика Пловдив, и мутресата му, а в същото време пуска статия, че свободата на словото станала по-голяма!
  • 17 Тракия

    10 0 Отговор
    Издигаме се в очите на ...слепите ! 😠
    Медийната среда в България е по-зле от всякога .
    Руските медии и телевизии бяха забранени и спрени . Министерството на Цензурата (Министерството на електронното Управление )
    забрани 45 000 интернет адреса .
    Начело на обществените медии стоят послушни на Саш и Турция директори , обградени с верни мисирки още от Бойково време
    .
    Каква свобода на словото в България , какви пет лева ? 😟
  • 18 Tishko

    4 0 Отговор
    Те нищо не са правили се същите олигарси и се същите сороски медии?
  • 19 РЕалисто

    1 2 Отговор
    Това е Благодарение на Факти !! които дават трибуна и на путинофили национални предатели !!
  • 20 Старец

    6 0 Отговор
    в България няма свобода на словото. Всичко е в името на ЕС и НАТО. Всеки глас против тези две противни организации се демонизира.
  • 21 Да, да

    2 0 Отговор
    Направо сме в соца! Вървим в правилната посока, нали!? Вече се вижда светлото бъдеще.
  • 22 народна АЖ

    5 0 Отговор
    По-безсрамно твърдение няма. Някой да е ходил в Донецк, Луганск, Мариупол ?
  • 23 mi6osp

    2 0 Отговор
    Да не е паднал Борисов, бре?!
  • 24 chi

    2 0 Отговор
    Да ама не...
  • 25 Коментар

    8 0 Отговор
    "България се изкачва в класацията за свобода на медиите"
    Хахахахаха, това е вица на деня!!!

    След всички спрени руски медии (вкл и в интернет пространството), след всички манипулирани анкети, социологически проучвания и псевдо новини от мисирковите основни медии (бнт, бтв и нова), след липсата на адекватно становище, защо ковид истерията по медиите спря след нахлуването на Русия в Украйна, да ми твърдите, че сме се издигнали по свобода на словото, това е ПЪЛЕН АБСУРД!!!
  • 26 Ха ха ха

    7 0 Отговор
    Първоаприлска!
  • 27 Някой

    6 0 Отговор
    Честно, не виждам нито една причина да се изкачваме в тази класация. Кое е станало по-свобосно? Дава се думата на всички гледни точки, не се цензурира никоя гледна точка? Май обратно - само мнения, които са в унисон с правителствената и америакнската линия се дават. Другите просто се игнорират.
    Вчера чета някакъв Бимбалов (даже не бях чувал за него) да казва, че трябвало да се махне от ефир водещият на "Политически некоректно" по БНР. Ами това не е ли призив за цензура? Какво демократино има в това?
    А блокирането на руски медии в ЕС? Много е демократично просто да забраниш неправилните новини, вместо да оставиш хората, ако искат да гледат и да преценяват кое е правилно.
    Така че, свобода на медиите? Да, на тези, финансирани с грантове.
  • 28 Павел пенев

    3 1 Отговор
    Още с идването на Киро про100то свободата на словото цъфна, корупцията е нулева, а жизнения стандарт лети в небесата. Жалки лъжци и последователи на Гьобелс, но има ли кой да ви вярва?
  • 29 Свобода на словото?

    4 0 Отговор
    И на какво основание? С налагане на цензура и блокирането на руски информационни сайтове и телевизии на територията на България! Та това е ГРУБО ПОСЕГАТЕЛСТВО СРЕЩУ СВОБОДАТА НА СЛОВОТО! И тези двулични престъпници говорят за демокрация и свобода на словото?!?!?! В целия тоталитарен запад е така и сами си правят класация. Я някоя медия да публикува възторжена похвална новина за операция Z на освободителната руска армия да видим какво ще стане....
  • 30 Ч Храбър

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Патриот":

    Бря ,изби рибата.
  • 31 Браво

    1 0 Отговор
    А ми да като лаят глупави лъжи и измисляци от 1000и нощ!! А с една дума никой не ги слуша нека си плямпат бля,бля,бля все тая!!!?!! Ние гледаме инфото и сами си правим заключенията мразим мненията особено когато са нагласени или заплатени ,... има ме и чесни медий но те са или заглушени или не им одговаря на лютите им питания??????????? Значи българските медии. по ЛЪЖА се идкачиха 21м
  • 32 7229

    3 0 Отговор
    Каква свобода, от сутрин до вечер едно и също Зеленски, Байдан. Против войната съм, но това едностранно промиване на нашия мозък, Елена Йончева ходеше на всякаде и показваше всичко, не като сега. Тези руснаци ги направихте най жалките крадът стари телевизори от селата защото нови незнаят как даги пускат, крадът гащи от украинките за жените си, армията също за нищо не става. Чудих се защо Путин нападна Украйна и сега разбрах:Руснаците са най-изостаналата нация на света а Украйна най-развитата и руснаците искат просто малко да краднат.
  • 33 Как ли пък не?!

    3 0 Отговор
    Я вижте колко са изтритите коментари? Само някой да не отговаря на правоверния стил, особено ако доказано показва кирливи ризи, моменталически бива трийнат. Уауу!
  • 34 Петър

    2 0 Отговор
    В България няма свобода на медиите. Който плаща, той поръчва какво да се говори. В последните години никъде няма свобода на медиите. Лошото у нас е, че огромното количество българи дори не се съмняват в това, което звучи от екрана . Критично мислене и широк поглед към всяка ситуация имат само онези, които използват информация от различни ЧУЖДИ източници. Но са твърде малко, за да имаме будно общество, каквото е например френското, полското и други. Тези наистина си знаят интереса и постоянно надигат глас. Но не знам, как ще бъде занапред. И тях започват да ги притискат силно.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Тотьо

    0 0 Отговор
    Ауу,тюнките растат!Очакваме поколение.
  • 37 Додо

    1 0 Отговор
    Веднага си пролича,че сме се изкачили.Преди ме триеха веднага,а сега чак след десет минути..
  • 38 Кой

    0 0 Отговор
    ги прави тез класации ми е интересно.
    Всички медии пеят в един тон. Добре е, че познайваме и чужди езици, за да потърсим и сравним информацията. Българските медии, а италианските са още по-зле, можете да получите награда за промиване на мозъци.
    По пандемията мобилизирахте всякакви професори да правят залози и прогнози без да разбират от медицина и да убеждават колко били добри ваксините и как антиваксърите ръсели вируса и убивали хора. Сега пък направихте герои Азовци и ни убеждавате, че нямало никакви нацисти и убийства на невинни хора в Украйна и видите ли Русия изведнъж тъй нападнала, щото била агресор и имала имперски интереси. Стигнахте дотам, че изкарахте всичко, което се е случвало в Донбас от 2014 насам лъжа и само руска пропаганда. Хубаво, че има стари видеа, включително на Евронюз и статии, за да разберем какво се е случвало и за маршовете и т.н. Туй ми било медийна свобода. Дойче веле води класацията и заслужава Голямата награда на зрителя и читателя.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове