Last news in Fakti

20 Юни, 2022 16:49 1 135 23

КЗК: Нямаме правомощия за ценово регулиране

  • кзк-
  • регулиране на цени-
  • цени

Неведнъж КЗК е установявала бариери пред свободната конкуренция и е отправяла препоръки към компетентните органи за предприемане на мерки за подобряване на конкурентната среда, подчертават още от КЗК

КЗК: Нямаме правомощия за ценово регулиране - 1
Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията няма правомощия за ценово регулиране, нито в нейната компетентност попада разследване на „спекула“ и защита на потребителите. Характерно за органите за защита на конкуренцията е да се намесват по отношение на повишаване на цените, само когато това е в резултат на забранено споразумение или на злоупотреба с господстващо положение, като контролът, който се осъществява, е последващ. Това заявяват от КЗК в отговор на изявления, съдържащи твърдение, че Комисия за защита на конкуренцията не изпълнява своите правомощия като не се намесва в ценообразуването при цените на горивата в страната.

Контролът от страна на органа по конкуренция е предварителен единствено по отношение на контрола върху концентрациите между предприятия. Регулирането на цени може да попадне в правомощията единствено на секторните регулатори, но е несъвместимо с осигуряването на защита на конкуренцията. Комисията също така не разполага с правомощие да дава становище за цените на предлагани стоки или услуги.

Относно изказванията за броя на извършените проверки на място, следва да се подчертае, че това е правомощие на КЗК, което може да бъде използвано единствено в рамките на образувано производство и след получено разрешение на компетентния съд, а не предварително срещу дружества, за които единствено се предполага, че са потенциални нарушители на закона. Т.е. за да бъде упражнено това правомощие, Комисията трябва да разполага с конкретни доказателства за евентуално извършено нарушение на ЗЗК, въз основа на които да образува производство и да получи съдебно разрешение за извършване на проверка, подчертават от комисията.

Завишаване при цените на горивата се наблюдава и в останалите държави от Европейския съюз. В някои от тях са въведени временни мерки за преодоляване на този проблем, но те имат краткотраен характер и са предприети на правителствено ниво, а не от органите по конкуренция. Подобен пример са редица европейски страни, в които е въведен за срок от няколко месеца по-нисък данък или акциз върху горивата.

Във връзка с всички изказвания в медиите следва да се отбележи също, че предвид важното му обществено значение, секторът на горивата е постоянно наблюдаван от КЗК, за което свидетелстват множеството решения на Комисията. Неведнъж КЗК е установявала бариери пред свободната конкуренция и е отправяла препоръки към компетентните органи за предприемане на мерки за подобряване на конкурентната среда, подчертават още от КЗК.

Важно е да се подчертае, че в резултат на извършен през 2019г. секторен анализ, КЗК даде препоръки с цел подобряване на конкурентната среда в сектора чрез изграждане на държавни данъчни складове и чрез създаване на електронна платформа, която в реално време да информира за свободните наличности във всички данъчни складове. До момента никоя от препоръките не е изпълнена от компетентните органи.

Към настоящия момент в КЗК са образувани четири антитръстови производства, свързани с пазарите на горива:

Едно от производствата бе образувано през април 2020г. по сигнал от Върховна административна прокуратура относно несъответствието между значителния спад в цената на суровия петрол в световен мащаб в началото на епидемията от Ковид-19 и намаляването на цените на дребно на автомобилните горива в страната. В хода на проучването Комисията идентифицира конкурентни проблеми, свързани с ограничаване на достъпа до данъчните складове и транспортна инфраструктура на дружествата от група Лукойл, което е от естество да ограничи вноса на горива в страната. В края на 2021г. КЗК предяви на дружествата от група Лукойл твърдения за извършени нарушения– злоупотреба по чл. 21 от ЗЗК и чл. 102 от Договора за Функциониране на Европейския Съюз. Предстои изслушване на дружествата пред Комисията.

Друго производство е образувано през месец ноември 2021 г. по искане на „ОМВ България“ ООД. Предмет на проучване е ценовата политика на едро на „Лукойл България“ ЕООД, което постепенно изменя ценовите условия при продажба на едро, вкл. като премахва отстъпките за закупено количество. В хода на проучването КЗК е изискала информация от множество пазарни участници - вносители и търговци на едро. Получената информация се анализира, въз основа на което Комисията ще установи дали е извършена злоупотреба с господстващо положение от страна на „Лукойл България“ ЕООД. Прякото прилагане на европейското право изисква извършването на допълнителни процесуални действия, установени в Регламент (ЕО) № 1/2003г.

През месец март 2022 г. е образувана нова преписка след получени сигнали относно съществено повишаване на цените на едро и дребно на петролни продукти в търговски обекти за продажба на горива. След извършено предварително проучване, със свое решение КЗК се самосезира за установяване на евентуално картелно споразумение от страна на „Сакса“ ООД и „Инса Ойл“ ЕООД при определяне на цените на автомобилните горива. Производството е на етап проучване. Изискана е информация от над 30 компании, активни на пазарите на производство, внос, търговия на едро и на дребно. Към настоящия момент се извършва икономически и правен анализ на данните, въз основа на който да се установи дали е налице картел между двете дружества.

През месец май 2022 г. е образувано още едно производство по искане на „Инса ойл“ ЕООД срещу „Лукойл България“ ЕООД относно прилаганата ценова политика при продажбата на едро на дизели и газьоли от страна на дружеството. Производството е на етап проучване.

Не на последно място, следва да се подчертае, че сравнението на броя образуваните антитръстови производства с тези образувани по Закона за обществените поръчки е некоректно, поради различното естество на производствата, както и различните функции на КЗК в двете производства. Не случайно Законът за защита на конкуренцията не предвижда срок за приключването на антитръстовите производства.

Причината за това е, че мащабът и стандартите на доказване на антитръстови нарушения както по чл. 15 и 21 от ЗЗК, така и по чл.101 и 102 от ДФЕС, изискват Комисията да установи голямо количество данни и информация, на базата на които да се извърши икономически и правен анализ на разглежданото поведение, за да се достигне до извода дали е извършено нарушение на Закона за защита на конкуренцията и на Договора за функциониране на ЕС. Поради това разглеждането на антитръстови казуси обективно не може да бъде извършвано в спешен порядък - за няколко дни или седмици. За сравнение антитръстовите производства в други държави членки на ЕС са със средна продължителност от около няколко години в зависимост от фактическата и правна сложност на казуса.

В заключение, в рамките на предоставените ѝ от закона правомощия Комисията е активно ангажирана със състоянието на конкурентната среда в сектора на автомобилните горива и полага всички необходими усилия, за да осигури защита и условия за разширяване на конкуренцията и на свободната инициатива в стопанската дейност.


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    36 0 Отговор
    Е за кво сте ни тогава, освен да взимате едни дебели, дебели заплати
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Матрософ

    29 0 Отговор
    Ами обявете Лукойл за монополист, защо не го правите
    долни продажници?
  • 4 Тогаво

    24 0 Отговор
    За се закрива тогава и да се създаде нов орган, който може. С нови хора, капацитети, които да съвместяват и задълженията на тия. На старите уволнение и пълна проверка от данъчните!
  • 5 Бай ГеоргиТ

    22 0 Отговор
    Тези отдавна трябваше да ги няма,хрантутници.Ако им видите бюджета,ще припадните.

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Цял ферман

    18 1 Отговор
    за да ни кажат да си затваряме устите и да плащаме като попове. Оставка!
  • 8 ЕдинОтМногото

    3 0 Отговор
    Ма разбира се ....
  • 9 А да търсите монопол?

    7 0 Отговор
    Да защитавате конкуренцията, даа търсите картели, да се борите с монопола - това да не би да бяха задачи точно на вашата комисия? Ама то да папкаш и да слушкаш не екато да бачкаш и да защитаваш държавния интерес.
  • 10 вдигай цената на 10лв литъра

    2 7 Отговор
    вдигате цената на тия горива още, не можем да се разминем по пътищата от коли, значи горивата са евтини

    цена под 10лв на литър не е проблем на българина , вече 10лв ще намали движението поа пътищата и ще може м да се разминаваме , до тогава ще е ад

    вдигайте , хич не ги чакайте

    Коментиран от #17

  • 11 Наталия Кобилкина

    7 0 Отговор
    5% мито върху петрола,за да може България да осъществява контрол над количеството и цената на петрола който Лукойл преработва. Премахване на акциза върху горивата, премахване на био-добавката в горивата. Таван на печалбата на Лукойл от 10%,а ако реализира повече но не повече от 20%, да я инвестира в Рафинерията, всичко над 20% печалба да се прибира от държавата. Ако от Лукойл не са съгласни Национализация.
  • 12 Наталия Кобилкина

    2 3 Отговор
    В момента никой освен другарите от БСП и децата им от ПП не контролира Лукойл.
  • 13 Българка

    13 0 Отговор
    "КЗК: Нямаме правомощия за ценово регулиране"
    Тогава и вас да ви няма! Да получавате тлъсти заплати и издръжка само за да имитирате дейност вече сте вредни!!!!!!!!!!!!!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Вируслав

    13 0 Отговор
    Пак да го постна питането!
    Простичък отговор дължите: 2008 г. цена на петрола 140 $ барел, акциз 0.60 лв./л, ДДС 20 %, нафта на колонка - 2.80 лв. 2012 г. петрол 125 $, акциз 0.63 лв./л, ДДС 20 %, нафта 2.70 лв. 2022 г. 17 юни - петък, петрол 119 $ барел(!!!), акциз 0.64 лв./л, ДДС 20 %, нафта на колонка 3.50???!!! Т.е. що нафтата не е 2.60 - 2.65 лв./л при тези параметри? Тва питам: кой/кои са посредниците, че ми се чини, че има "назначен" и м/у борсата и рафинерията, и м/у рафинерията и търговските обекти?!
  • 16 Амдертлиев

    10 0 Отговор
    Какво се чудите,поредната държавна структура за нищоправене.Колкото по малко правят повече им се плаща,сещате се откъде.
  • 17 Амдертлиев

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "вдигай цената на 10лв литъра":

    Никой не ти пречи да ходиш пеш,както аз правя.Вече месец не съм си карал колата.Това не е оправдание,за високи цени на горивата,които вкарват непрекъснато инфлация във всички продукти,даже и такива на които,транспортните разходи са нищожни.
  • 18 СЗО

    5 0 Отговор
    Закривай!!! Чантаджии не ни трябват!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 съединисе

    5 0 Отговор
    и 10лв са го направят,пак няма да има,кой,един камък да хвърли по парламента...тука се трае до откат....
  • 21 един от многото

    5 0 Отговор
    Ами за какъв чеп сте тогава?
  • 22 ФИНЦИ

    5 0 Отговор
    НЯМА ТАКАВА ПАСМИНА КАТО БГ. ТОВА НЕ Е ДЪРЖАВА А ТЕРИТОРИЯ
  • 23 Иван Костов

    0 0 Отговор
    Продаде складовете на държавата на Лукойл. Той да каже как да се справим с проблема! Както се вижда ,сега е добър с анализа на кризи ,след като сам ги е забъркал. Това прилича на работа на самоковски майстор поктивчия. Ти го наемаш да ти изчисти комина ,той ти троши керемидите, ти го викаш отново. И така до края на света!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове