Last news in Fakti

12 Юни, 2013 10:12 2 261 2

Цветанов с мярка подписка

  • цветанов-
  • цветан цветанов-
  • разпит
Цветанов с мярка подписка - 1
Менко Менков и Цветан Цветанов. Снимки: БГНЕС
След разкарване между съдебните институции най-накрая днес Цветан Цветанов  стана обвиняем. Наложена му е мярка подписка.

Аз лично останах много изненадан от  обвинението повдигнато на г-н Цветанов, заяви адвокатът на бившия вътрешен министър Менко Менков. Той беше категоричен, че няма доказано по делото незаконно използване на СРС-та.

Следобяд от прокуратурата изпратиха съобщение до медиите:

„Днес, 12 юни 2013 г. г-н Цветан Генчев Цветанов бе привлечен като обвиняем за извършено престъпление по чл.285 във връзка с чл.387 НК, а именно: за това че в периода 2010 г.-2013 г. като министър на вътрешните работи не е изпълнил задълженията си, произтичащи от разпоредбата на чл.21 т.11 от ЗМВР за правното осигуряване на дейността за използване на специализирано оборудване, с което съзнателно е допуснал подчинените му лица – директорите на СДОТО МВР – обвиняемите Иванов, Костов и Кацаров да извършат престъпление по чл.387 ал.2 във вр. с ал.1 НК.

На г-н Цветан Цветанов е определена мярка за неотклонение „Подписка“, като е съобразено от наблюдаващите прокурори, че не е налице реална опасност той да се укрие.

Г-н Цветан Цветанов бе призован на 12 юни 2013 г. за предявяване на обвинението в сградата на Специализираната прокуратура, където е ситуиран разследващият екип.

Бе взето решение за провеждане на разпит на обвиняемия Цветанов пред съдия от Софийски градски съд. Това наложи г-н Цветанов да се яви пред съдия от СГС в сградата на Съдебната палата.“

На моят подзащитен беше повдигнато обвинение, което няма нищо общо с незаконно подслушване, което навежда на мисълта, че се прави за да му се повдигне все пак някакво обвинение, посочи Менков. Той добави, че още по-неясно е какво престъпление са извършили другите обвиняеми, за което г-н Цветанов е виновен.

На нас не ни бяха предоставени никакви материали по досъдебното производство, оплака се адвокатът. Той уточни, че не са получили и „никакво доказателство въз основа на което на моя подзащитен е повдигнато това обвинение. Не можем да гадаем какво има в делото, но е категорично, че това деяние не може да съставлява престъпление въобще.”

Цветанов заяви, че ще се въздържи от коментар. Относно избора на адвокат, Цветанов заяви, че това е негов личен избор и че от това което е прочел за неговата кантора, това е един от най-добрите.

Менко Менков посочи, че „г-н Цветанов упражнява правото си на свободен избор на защитник, каквото право притежава всеки български гражданин”.

Разкарването

Бившият вътрешен министър и настоящ депутат Цветан Цветанов слад като първоначално пристигна в Специализираната прокуратура, беше накаран да отиде в Софийска градска прокуратура (СГП). Прокуратурата е изменила мястото на разпита, съобщи адвокатът му Менко Менков.

Цветанов беше категоричен пред събралите се журналисти, че не се чувства виновен.

"Всичко, което започва, нали виждате, че е тенденциозно, така че… За периода, в който беше осъществена проверка за мен като физическо лице, за семейството и за всички около семейството, знаете, че бях единственият, който даде възможност публично всичко да бъде оповестено", заяви Цветанов и добави, че няма какво повече да коментира. По думите му той не се притеснява от факта, че бившият шеф на НАП Красимир Стефанов, по чието време бе направена първата проверка, сега е депутат от ГЕРБ. 

Адвокатът, който Цветанов е избрал сред много предложения, каквито сам обяви, че е получил, е известният с няколко знакови дела Менко Менков. Той защитаваше скандалните дупнишки бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, известни като братя Галеви, които изчезнаха, за да не влязат в затвора.  Менков е адвокат и на основния подсъдим по делото "САПАРД" - бизнесменът Марио Николов.

След това бившият вътрешен министър бе изпратен да бъде разпитан пред съдия Мина Мумджиева от Софийския градски съд (СГС) в 14-та зала на Съдебната палата.

Разпитът обаче не се осъществи, защото се оказа, че не са призовани останалите обвиняеми по делото. Цветанов и адвокатът му се върнаха отново в СГП. На въпрос дали се чувства специален, заради това разкарване насам-натам, Цветанов потвърди - да, чувствам се специален.

Адвокат Менков коментира пред журналистите и разкарването им по съдебните институции: „Нещо за което не бяхме предупредени – те са решили да извършат разпит на моя подзащитен пред съдия. Производството обаче беше много бързо прекратено, вие станахте свидетели, тъй като незнайно по какви причини не са осигурили призоваването на останалите обвиняеми и техните защитници. Затова такъв разпит не беше проведен. При тях се забавихме, защото компютърът им е стар и флашката нещо зацикли”.

До 1-2 месеца разследването ще приключи, обещаха от държавното обвинение, и така да стане ясно спекулации ли са твърденията, че някой от останалите обвиняеми – 4-ма бивши и настоящи служители на СДОТО, са проговорили.
 
 
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Станимир Христов

    3 1 Отговор
    Бравоооо, хайде сега и Б.Б....
  • 2 Христо Ковачев

    0 1 Отговор
    АБЕ КАКВА ПОДПИСКА ТЕЯ ДВАМАТА,БОКО И ЦЕЦО ,УБИХА СУМАТИ НАРОД,КАТО ПОЧНЕШ ОТ ХОРАТА КОИТО СЕ ЗАПАЛИХА В ТЯХНА ЧЕСТ И СТИГНЕШ ДО ТИЯ ДЕТО СИ УМРЯХА ОТ ИНФАРКТИ ЗАРАДИ НЕКЪДЪРНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ДЪРЖАВАТА ,ДА ГИ ОСЪДЯТ НА СМЪРТ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове