Last news in Fakti

23 Юни, 2022 11:55 1 109 18

Ирена Анастасова: Важно за българите е да има действащо правителство час по-скоро

  • бсп-
  • ирена атанасова-
  • правителство

Коалицията стана неудобна, когато започна да прави необходимите реформи и затова я свалиха, заяви социалистът

Ирена Анастасова: Важно за българите е да има действащо правителство час по-скоро - 1
Снимка: БСП

Тази коалиция стана възможна с една основна и единствена цел, която обедини всички толкова различни и тази цел беше да променим модела на управление в държавата. Когато този модел се е сраснал с всички държавни структури и институции, това не е лесно. И когато наистина се направиха първите стъпки, с които се правеше тази промяна, и когато почнахме да издърпваме черджето под краката на тези, които бяха свикнали в годините да се ползват, реакцията я видяхме. Това заяви заместник-председателят на БСП и председател на Комисията по образование и наука в Народното събрание Ирена Анастасова в ефира БНР и допълни:

„Ние не сме живеели с илюзията, че това може да стане лесно, но то трябва да започне“, категоричен е депутатът от левицата. Анастасова допълни, че в историята има примери и на други държави, които са минали по този път, “за да отстранят мафиотизираното управление и знаем, че не е лесно“.

„Насилието ражда насилие“, заяви депутатът от левицата по отношение на управлението на ГЕРБ и обясни: „12 години ГЕРБ управлява с насилие и задкулисие. Стигнахме дотам, че дори чистачки в училищата се назначаваха с благословията на кметовете на ГЕРБ. Това не може да продължава, публична тайна е, всеки го знае, но трудно се доказва. Затова трябва реформа и в правосъдната система, трябват промени и в законите, които уреждат дейността на правосъдната система“, посочи тя. По думите ѝ, когато стъпка по стъпка е започнало да се правят тези реформи, коалицията е станала неудобна и са се намерили хора, които да я свалят. „Но това не означава, че ние ще се откажем“, категорична е тя.

„Според нашата оценка проблемът в коалицията беше липсата на добрата комуникация“, смята Ирена Анастасова и добави: „Това го констатираме от първия момент и е поставяно от г-жа Нинова и на коалиционни съвети. Липсата на тази комуникация доведе и до липса на управленска програма. Ние дълго време смятахме, че коалиционното споразумение може да изиграе ролята на управленска програма. Само че не е така, защото в една програма има срокове, които трябва да се спазват“, обясни депутатът от БСП.

Във връзка с френското предложение за вдигане на ветото на Република Северна Македония Анастасова коментира, че то не е дошло в “12 без 5“, а в “12 и 5“. „Нямаше нормална обстановка то да бъде разгледано и обсъдено както трябва. Позицията на БСП към настоящия момент, е че няма как да го подкрепим. Ние стоим на нашата позиция, че има договор, който е ратифицирал българският парламент и докато не бъдат изпълнени клаузите по него, няма как да променим позицията си“, категорична е тя.

„При нас евентуално може да дойде третият мандат, въпрос на право и задължение на президента е да прецени кому да го връчи“, заяви Анастасова по повод предстоящата парламентарна процедура по връчване на мандатите. „Ако го връчи на БСП, ние сме доказали и миналата година, че се отнасяме отговорно, водим всякакви видове разговори, защото България трябва да има час по-скоро действащо правителство, важно е за българите“, заключи заместник-председателят на БСП.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТРИЕМ ВСИЧКО

    8 3 Отговор
    ПРОТИВ КИРЧОВЦИТЕ, КОКОРЧОВЦИТЕ И ТЕХНИТЕ НАЛОЖНИЦИ ОТ БСП ДБ! И ТУК И НАВСЯКЪДЕ ПО МЕДИИТЕ Е ПОЗВОЛЕНО САМО ДА ГИ ХВАЛИТЕ! АКО НЕ ВИ ХАРЕСВА, ЕТО ВРАТАТА Е ТАМ!

    Коментиран от #11

  • 2 Бром

    3 4 Отговор
    Трябва да си внесем премиер от богатите държави.
  • 3 дедогошо

    9 0 Отговор
    Таз леля за пръв път я виждам да изпълзява. Очиларка на камък...
  • 4 Обективна.

    6 2 Отговор
    Правителство ще има може би......в ноември.
  • 5 Бай Онзи

    9 0 Отговор
    Ку-ку, как го важдаш това правителство ? Щом си толко умна-посочи как и кои ще го сформират ???
  • 6 ЖЪЪЙБ

    5 0 Отговор
    БЪЛГАРИТЕ УМРЕЕ ОСТАНААА САМО ПОДЛОГИТЕ
  • 7 нищо подобно

    5 0 Отговор
    по-добре е без хиляди зловредни хрантутници по министерствата!

    Коментиран от #16

  • 8 щамов работник

    3 0 Отговор
    Важно за българите е да има гласуван бюджет,защото без него и два министър-председателя да имаме,все тая.
  • 9 Кирил Петков

    2 2 Отговор
    И комунистите да са част от него.
  • 10 То това /правителство/ трябва да си

    2 2 Отговор
    действа до служебно или до избор на ново. Има мераклии да управляват. Ако не са експерти в управлението и честни и достойни хора -глад и ледена зима ще има за повечето българи.!
  • 11 Самуил

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТРИЕМ ВСИЧКО":

    Герберастки, ИТН-хюмненски или ДПС-дупедавски симпатизант, може би?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Марго

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "нищо подобно":

    ХАЙДЕ НА ВАЗРАЖДАНЕ МОМЧЕТА,НИКОЙ ДРУГ НЕ СТАВА,САМО ВАЗРАЖДАНЕ!"

    Коментиран от #17

  • 17 Марго

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Марго":

    Само Вазраждане!"
  • 18 Правителството

    1 0 Отговор
    на четворната коалиция предаваше България и българите! Подобни отрепки нямат място в парламента и правителството!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове