Last news in Fakti

23 Юни, 2022 13:02 899 12

Гьоков: 500 000 души ще придобият дигитални умения

  • георги гьоков-
  • дигитални умения-
  • национален план за възстановяване и устойчивост

Това ще се случи чрез Плана за възстановяване и устойчивост

Гьоков: 500 000 души ще придобият дигитални умения - 1
Снимка: МТСП

„Очакваме до средата на 2026 г. 500 000 безработни и заети да придобият дигитални умения и поне 100 000 безработни и работещи да получат възможност за валидиране на дигитални умения. За целта ще бъде изградена виртуална платформа за обучение в електронна среда по проект на Министерството на труда и социалната политика, който ще се финансира по Националния план за възстановяване и устойчивост“. Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков при откриването на международна конференция на тема „Устойчиво икономическо възстановяване с по-добра защита на правата на работещите: синдикални приоритети и политики“, организирана от КТ „Подкрепа“.

Проектът за повишаване на дигиталните умения е разработен както с цел преодоляване на социално-икономическите последствия от пандемията от Ковид-19, така и в отговор на предизвикателствата, свързани със засилващата се дигитализация на обществото и възникналите нови форми на заетост и нови бизнес модели. „Тези промени могат да доведат до увеличаване на безработицата в краткосрочен план, а създаването на нови качествени работни места може да отнеме време в зависимост от икономическите перспективи и наличието на квалифицирана работна ръка. Поради тази причина приоритет в работата ни е повишаването на квалификацията и преквалификацията на работната сила, особено на хората от уязвимите групи на пазара на труда“, каза министърът на труда и социалната политика.

„Очакваме новите инструменти като Националния план за възстановяване и устойчивост и Програмите от новия програмен период, финансирани от фондовете на ЕС, да подпомогнат страната бързо, но и устойчиво да се възстанови от последиците от пандемията“, каза още Георги Гьоков. Той обърна внимание, че акцент при изпълнението на мерките за стимулиране на икономическата активност ще бъде поставен и върху младежката заетост, а ресурсите ще бъдат насочени към постигане на високи равнища на заетост, справедлива социална закрила и квалифицирана работна сила, в унисон с нуждите на пазара на труда.

В изказването си министър Георги Гьоков подчерта, че системното участие на социалните партньори и други заинтересовани страни от гражданското общество е от съществено значение за успешното прилагане на новите инструменти и изпълнението на целите на политиката по заетостта. „Вярвам, че добрият социален диалог е свързващото звено, което сближава позициите на бизнеса и работната сила, и по този начин става гарант за правилното регулиране на трудовите отношения. Само с общи усилия бихме могли да гарантираме социалните права и достойните условия на труд и паралелно с това да осигурим устойчив и приобщаващ растеж“, заяви той.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симо

    8 0 Отговор
    За кога, те повечето са пред пенсия. Има малко над милион работещи в Б-я, другото са пенсионери и деца.
  • 2 гост

    8 0 Отговор
    Гьоков бита карта си, не разбра ли.
    А и новите управляващи трябва да разберат че скоро няма да има кой да работи и да внася осигуровки за пенсиите на Зайка Микова и Иван Нейков и бившия 80 годишен шеф на БДЖ който бе назначен насила,
  • 3 Държавни паразити

    6 0 Отговор
    на хранилка.
  • 4 Ало министъра

    4 0 Отговор
    Ами нема основа какво ще градиш То не е цъкане на иконки и картинки Какво стана с ваучерите за обучение, всеки да си избира каквото желае пък и ако да трябва доплащане -от 5 години нищо
  • 5 пешо средния

    4 0 Отговор
    Ще бъде ,ще бъде ..Тинтири -минтири
  • 6 пешо средния

    5 1 Отговор
    Абе другарю Г. на всяка втора обява вече искат английски и разни други езици.Вече не знам в България ли съм или в чужбина.Асимилация пълна.
  • 7 въпросче

    2 0 Отговор
    Министър Георги Гьоков подчерта ли ,кога ще се гласува бюджета в НС?
  • 8 министър Боджо кибернетиката

    5 0 Отговор
    Чудесна идея е червените бабички на БСП да с дигитални умения!
  • 9 Павел пенев

    4 1 Отговор
    Хайде пак глупости. Дигиталните умения не произвеждат хляб,мляко сирене,месо , колбаси, олио,плодове и зеленчуци. Стига с тези модерни западни простотии бе мухльо.

    Коментиран от #12

  • 10 плюс минус

    3 0 Отговор
    И бабите пред блока и дори вече годиначетата в детските колички
    държат в ръцете си по един дигитал и я играят, я клюкарят.
  • 11 ФАХ

    3 0 Отговор
    Добре, Гьоков като придобият тези дигигални умения това ще ги нахрани ли? По добре дайте им работа на хората, къде са ни заводите?
  • 12 ти друго

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Павел пенев":

    освен да ядеш правиш ли? някои хора имат и други занимания освен яденето.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове