Last news in Fakti

6 Юли, 2022 13:26 6 142 33

ИПБ за катастрофата на "Черни връх": Недопустимо е да се изнася предварителна информация

  • ипб-
  • черни връх-
  • катастрофа

Налице е неефективно управление на силите и средствата за контрол на движението в столицата, казват от института

ИПБ за катастрофата на "Черни връх": Недопустимо е да се изнася предварителна информация - 1
Снимка: БГНЕС

Институтът за пътна безопасност излезе със становище относно трагичния инцидент на кръстовището на бул. „Черни връх“ и бул. „Арсеналски“:

Експертите на Института за пътна безопасност многократно са сигнализирали министъра на вътрешните работи за липсата на физически контрол на движението в град София.

През последните няколко месеца през нощта всяка вечер стават средно около 20 пътнотранспортни произшествия. Това е около два пъти повече, отколкото в предишни години. Екипите, които контролират безопасността на движението през нощта в централната градска част са не повече от два при необходимост от ефективен контрол на дванадесет такива екипи.

Останалите екипи, които излизат на работа през нощта от пътна полиция, са разпределени на трите автомагистрали по един и четири екипа за документиране на пътнотранспортни произшествия.

Налице е неефективно управление на силите и средствата за контрол на движението в столицата. Институтът за пътна безопасност е информирал министър Рашков за недобрия професионален климат на работа в пътна полиция, командироват се неудобни служители от полицията при недостиг, което увеличава недокомплекта на Пътна полиция.

Относно конкретния инцидент считаме, че е недопустимо да се изнася предварителна информация преди да бъде безспорно установен напусналия водач от пътното транспортно произшествие. Опитът ни показва, че такива случаи собствениците на МПС се консултират с адвокати и на база на предварително изнесената информация от Пътна полиция, шиканират целия наказателен процес. Що се касае, че в град София управляват водачи с повече от 50 наказателни постановления, искаме да уведомим министъра, че са налице стотици такива.

Липсата на инициативност и прехвърляне на отговорността единствено и само на слабото законодателство е израз на безсилие при управлението на риска от пътнотранспортни произшествия. Булевардите Сливница, България, Черни връх, Тодор Александров, Южната дъга са места с изключително висок риск от настъпване на ПТП и с практически нулев физически контрол. Изключително погрешно е 90% от контрола на Пътна полиция да се основава само на камерите за скорост.

Близо година мина, откакто в град София беше изключена зелената мигаща светлина, която даваше допълнителна информация на шофьорите при преминаване през кръстовищата. По данни на Столична община след въвеждането ѝ катастрофите на кръстовищата в град София са намалели наполовина. Необходимо е да се извърши задълбочен анализ какво въздействие е оказало изключване на зелената мигаща светлина върху безопасността на движението по пътищата в град София.

Експертите на ИПБ остават в готовност да окажат подкрепа и помощ на отдел „Пътна полиция“- СДВР за нормализиране на пътнотранспортната обстановка в град София.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сирене

    61 1 Отговор
    Това, че две млади жени с умрели, не ги вълнува,нали?! Политическия дивидент е по-важен. Ниско, ниско, ниско е нивото...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 нормална ситуация

    29 10 Отговор
    С такъв министър - такива резултати.
    Гответе се като дойде гела...

    Коментиран от #22

  • 4 сигурно

    57 3 Отговор
    Нощно време полицията пази наркодилърите от конкурентите !!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Човек в джунглата

    46 3 Отговор
    Тази катастрофа е поредната в този сценарий, за съжаление на двете момичета и почернените им семейства.
    Много чедто подобни катастрофи се случват по бил Александър Малинов и коли изхвърчат по тротоарите и сверофарите, камери - много, решение - никакво. Всеки кара както му душа ще и като стане белята се започват телефонните обаждания към който трябва и откупуването на вината. Пострадалите са просто статистика и никой не му пука.
    Според мен разпускането на КАТ и градска мобилност би било прекрасно решение и не това нищо не правят освен да събират комисионни и подкупи
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 КАКВИ КАМЕРИ ПО ШОСЕТО,🤔

    32 0 Отговор
    СВРЪХ ЗВУКОВИ ЗАПИСВАЩИ УСТРОЙСТВА ТРЯБВА.....ПО ЗВУКА ЩЕ ГИ ОТКРИЕТЕ👍ПОНЕ В СОФИЯ ВЕЧЕР Е КАТО ВОЕННО ЛЕТИЩЕ ......СУПЕРСОНИК😱
  • 14 жаяиьжж

    39 1 Отговор
    Напротив, хората трябва да знаят всичко! Аре, кажете, че тоя е невинен, като даже вече го хванаха. Има свидетели, камери, какво искате още. Жалкари, утре това може да са вашите деца!!!
  • 15 ИПОН

    35 1 Отговор
    Не знаех ,че има и такъв ИПБ сред стотиците други "Институти"..."Агенции" ..."Дирекции" ..."Асоциации" и какви ли и не развъдници на хиляди клатикурници на яки заплати . В същност - той трябва да наси абривиатурата -ИПОН ....Институт за Пътна Опасност и Нищоправещи !

    Коментиран от #20

  • 16 да питам

    37 2 Отговор
    ...да питам за точките.

    как става това да си с 80 отнети точки при 39 възможни.

    отговора трябва да дадат Тенев и Рашков.

    и не се оправдавайте с тежкото наследство от ГЕРБ.

    Коментиран от #33

  • 17 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    16 1 Отговор
    Стига НПО-та, тия са никои!
  • 18 Мдааа

    22 2 Отговор
    Тия гербаджии ли са - някакви безполезници на държавна хранилка, които само броят убитите.
  • 19 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    28 2 Отговор
    Георги Семерджиев, известен като Жоро Шопа. Дясна ръка на Ивелин Банев, известен като Брендо, който пък е дясна ръка на Боко Тиквата, известен и като Бойко Борисов. Бъдете сигурни че няма да го осъдят. Така както не осъдиха и сина на Лъчо Мозъка за убийството на Милен Цветков.

    Коментиран от #28

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ПРОСТО КИРО И КОКОРА НИ УНИЩОЖАВАТ

    21 2 Отговор
    ТО Е ЯСНО И ПРЕ ЯСНО ,ВИНОВНИКА Е БИЛ ПИЯН И С НАРКОТИЦИ, СЪЩИЯ ПРОФИЛ НА ОНЯ ОТ КАТАСТРОФАТА С МИЛЕН ЦВЕТКОВ!!!! ТОВА ЧЕ КАЗВАТЕ ЧЕ Е БИЛ ПИЯН ИЛИ С НАРКОТИЦИ НЕ Е ИЗДАВАНЕ НА СЛЕДСТВЕНА ТАЙНА!!! МАЙ СЕ ОПИТВАТЕ ДА СКРИЕТЕ ИСТИНАТА???
  • 22 ПРОСТО КИРО И КОКОРА НИ УНИЩОЖАВАТ

    5 7 Отговор

    До коментар #3 от "нормална ситуация":

    НОРМАЛНА СИТУАЦИЯ ПРИ ДАМАДЖАНАТА МИНИСТЪР! ПП ПРЕДИ И ПОСЛЕ ПОДМЯНАТА. ВСИЧКО ПРИ ПРОСТО КИРО Е ПУНТА МАРА!!!!!
  • 23 Така е

    12 1 Отговор
    Какви нощни екипи !?
    Спинкат си в колите ,и не им пука кой как кара !?
  • 24 Тома

    15 0 Отговор
    Такива само роднините на момичетата могат да го осъдят
  • 25 Рашкоф

    6 9 Отговор
    Къде си или пазиш гърба на Киро лъжеца.
  • 26 Ибп

    4 0 Отговор
    Тези са като итн? Май много приказва и толкова. Къде в европа и в кой град, тУмбак подпира патрулка, мЯта палкА и контролира?
  • 27 Дамяни

    9 1 Отговор
    Докато Тенчо Тенев е шеф на Кат София ще.има такива урудимпо пътя..Незабавна оставка..
  • 28 БгТурист

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Жоро шопа е друг , съвпадение на имената .
    И да , много сериозен играч е , няма нищо общо с този млад надрусаняк .
    Не само едно магаре се казва Марко .
  • 29 ИПБ бивши Катаджии, дават акъл!!

    5 0 Отговор
    Тези Самозванци от"института" не стават за Нищо, Катаджии!!
  • 30 ИПБ бивши Катаджии, дават акъл!!

    5 1 Отговор
    Тези Самозванци от"института" не стават за Нищо, Катаджии!!
  • 31 бихте ли пояснили

    2 0 Отговор
    как да разбираме ""да не се изнася информация "" бе , джанъм??? какво да чакат - убитите да възкръснат ли .......... А за извършителя - няма даже такава дума на български!!!
  • 32 Свет

    2 0 Отговор
    Тодор Александров и бул. България - нерядко има неадекватници с по 120-150. Нямам нерви.
  • 33 12345

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "да питам":

    Как Тенев ще дава отговори, като самият той си търсеше адвокати да го спасяват от едни обвинения в асеновград - за разхищение на пари и за едни патрони....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове