Last news in Fakti

19 Юни, 2013 11:38 1 696 6

Орешарски поиска "временна подкрепа" за спешния пакет от мерки

  • пламен орешарски-
  • правителството-
  • делян пеевски-
  • протести-
  • спешни мерки

Днес заставам пред вас и искам вашата временна подкрепа за спешния пакет от стабилизационни мерки за частично подобряване на положението на гражданите, бизнес- климата и държавността. Това обръщение отправи от парламентарната трибуна министър-председателя Пламен Орешарски към народните представители, които предстои да гласуват плана на неговото правителство за най-важните действия в тези три основни насоки.

„Предстои ни решаването на тежки проблеми в период на несигурност и граждански вълнения. Още с полагането на клетвата знаех, че този кабинет няма да има 100 дни кредит на доверие заради изострената гражданска чувствителност“, припомни той.

Миналата седмица допуснах политическа грешка, за която си извинявам и на вас, и на протестиращите,изтъкна премиерът пред депутатите, визирайки кандидатурата на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Той увери, че много ясно чува исканията за оставка – своята и на правителството, ала вече е имал повод да заяви, че това е лесно, но безотговорно решение, което ще предизвика по-голям хаос в държавата, нови предсрочни избори, които да се проведат при стария изборен кодекс, и още икономически проблеми. Според него при подобно развитие на нещата страната би загубила 15 млрд. евро за следващия икономически период.

Преди да представи спешния пакет от мерки, премиерът напомни, че от „средата на годината можехме да станем свидетели на ново повишаване на електроенергията до 40 на сто, затова едно от първите неща е да овладеем ситуацията в енергетиката. Сега предлагаме като мярка не само да задържим цената, но чрез законодателни промени и смяна на модела на ценообразуване да създадем предпоставки за леко занижение на цените след обсъждане на темата и решение на  ДКЕВР“, изтъкна Орешарски, подчертавайки, че и сега положението в енергетиката никак не е розово.

В първата насока от спешния план на правителството са залегнали мерки, насочени към гражданите. Те са за енергийни помощи и подпомагане на учениците за първия учебен ден, както и за повишаване на минималната работна заплата от 1 октомври, но тъй като това има отношение и към конкурентоспособността на фирмите, трябва да се действа внимателно по този въпрос, предупреди главата на правителството.

Кабинетът с мандатоносител Коалиция за България е поел и ангажименти за ежегодно индексиране на пенсиите по т.нар. швейцарско правило, за защита на потребителите от монополните структури, като се укрепи капацитетът на съответните регулаторни органи и др., изброи Орешарски мерките, към които първо трябва да пристъпи правителството.

В сферата на стъпките за подобряване на бизнес-климата, на условията за правене на бизнес и насърчаване на инициативността на гражданите са предвидени мерки за снижаване на финансовата тежест върху двете категории. Ще се разшири достъпът на фирмите до обществени поръчки. „До 30 август ще разплатим всички просрочени плащания на бизнеса и ще ускорим връщането на ДДС“, увери топфинансистът.

Планът включва и привличане на кредитни ресурси за подпомагане на малкия и средния бизнес. Също така ще бъде направено всичко възможно, за да се намали загубата на средства от европейски програми, срещу контрабандата и нелоялната конкуренция.

В третото направление – укрепване на държавността, ще се работи за демократизиране на управлението, в което ще се разчита и на гражданите. Ще бъде изработен нов изборен кодекс, така че страната да е по-подготвена в демократичните процедури за избор на следващ парламент, обеща Орешарски. Към всички министерства ще има обществени съвети, ще се подобри координация между централната и местната власт.

Премиерът увери, че пакетът от спешни мерки ще се разшири, ако се ускори събираемостта на приходите, и той периодично ще информира както Народното събрание, така и гражданите за обновяването на социалните пакети. 

P.S.
Валякът, с който политическата олигархия мачка народа вече 23 години, се нарича пропорционална избирателна система.

Ако искате истинска промяна, подкрепете: 100% мажоритарни избори с възможност за отзоваване на депутатите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Милен Николов

    5 1 Отговор
    С Вашите камъни по Вашата глава. Защо не оставихте Бойко да си управлява, ами толкова искахте властта да вземете. Хем Ви сърби хем Ви боли. Ах... няма ли да млъкне тоя народ за да почнем да си правим далаверките, не че сега не ги правите.

    Коментиран от #2

  • 2 Йордан Янев

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Милен Николов":

    Oт какво не сте доволен Николов? Има ли нещо , което ви притеснява във статията или продължавате да говорите по инерция? Имам чувството , че не сте я чели и не знаете за какво става въпрос!
  • 3 moris

    1 0 Отговор
    Хей, Орешарски, я виж тук вдясно анкетата НИКОЙ не ви иска махайте се или май чакате да забършете някой лев от тези пари!
  • 4 Димчо Димов

    0 0 Отговор
    Браво Орешарски!!!!!
    Браво на такива юнаци, които започват с грешка. И то политическа. И то в такъв момент. Дали има някаква гаранция, че всички допуснати грешки са станали обществено достояние или ще се занимаваме само с известните на народа. Това наистина е невероятно.. Никой, нито един политик, не само български, няма право да започва управление на една държава с грешка.
    А пък що се отнася до мен - аз смятам, че това не е грешка. Просто като във вица за сервитьора - ако мине - мине. Но не мина. Сега да видим какво друго ще съдържа сметката.
    Интересен е коментарът на Местан - "Ние научихме един много тежък урок". Другарю Местан, ако чак сега, след четвърт век участие в управлението на държавата научихте най-важния политически урок, че работата на политика е да се труди за добруваното на народа, това означава, че сте най-некадърният ученик, който историята познава. Върнете всичките си дипломи и си приберете коча от професора.
    Не навлизам в подробности и детайли от политическото ни ежедневие, защото ще се пукна от смях, предизвикан от невероятните глупости, предлагани на вниманието ни от политическата театрална сцена.
    Доверие на този парламент - нито грам, нито минута, нито стотинка!!!!
  • 5 Димчо Димов

    1 0 Отговор
    А само да попитам: Колко временна трябва да е подкрепата??? А? Колко времееее????
    Явно и Орешарски осъзнава колко временно е положението му!!
    Аз не го подкрепям, дори временно.
  • 6 веско алексиев

    0 0 Отговор
    Премиерът Орешарски одобри и следващото скандално предложение на ДПС - за зам.-министър на образованието бе назначена печално известната Муккадес Налбант. Същата Налбант, която преди две години бе уволнена заради доклад, в който препоръчваше от учебниците да отпаднат творби на Христо Ботев и Иван Вазов, тъй като внушавали религиозна и етническа омраза.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове