Last news in Fakti

31 Юли, 2022 07:47 6 099 61

Евгений Кънев: Радев не е прав - нито има колапс, нито има хаос

  • икономист-
  • румен радев-
  • правителство-
  • колапс-
  • газ-
  • хаос-
  • евгений кънев

Идеята на поддръжниците на Русия е, че ако купуваме газ от тях той ще е по-евтин. Каква е гаранцията за това обаче, не е ясно въобще, заяви икономистът

Евгений Кънев: Радев не е прав - нито има колапс, нито има хаос - 1
Снимка: Личен архив

Изказването на президента Румен Радев, че правителството оставяло държавата в ”хаос и колапс”, е изключително непочтено. Нито колапс има, нито хаос има. Има си пазарни цени и проверка на дружествата за високите цени, които реално войната направи, но правителството на Петков, доколкото можа, компенсира както битовите, така и небитовите потребители. никой не казва, че това са ефекти от същата война, която ние сега искаме отново да финансираме, като сключим договори с ”Газпром”.

Това каза икономистът Евгений Кънев, пред БНР.

Но, за да повярват хората в тази пропаганда за евтиния руски газ, определени политици и медиите работят на подсъзнателно ниво – първо, се насажда страх за сигурността на хората, след което се казва и как ще бъдат "защитени", допълни той.

Същото беше и изпращането на оръжие в Украйна. Тези същите хора ни казваха, че ако изпратим оръжие в Украйна или ако пуснем натовски самолети в България, влизаме във война с Русия. А всъщност на заден план целта им е Русия да победи Украйна и да застане на границата ни на 100 км от нас. Така правят и цената на газа. Всяват страх, смята Кънев.

Да не говорим, какво би станало, ако след падането на правителството се подпише отново дългосрочен договор с "Газпром" по време на война, без да знаем нашите пари кого и какво ще финансират, но това е реална опасност, чуди се икономистът.

Идеята на поддръжниците на Русия е, че ако купуваме газ от тях той ще е по-евтин. Каква е гаранцията за това обаче, не е ясно въобще. Защо не кажат, че 70% от цената на "Газпром" е на пазарна цена, а пазарната цена в момента е 440 лв., а заявката на "Булгаргаз" е да продава на 300 лв. газ на нашите компании и всички реват, че имало 50% увеличение на цената.

Защо мълчат за това? Ето такива специално "подбрани“ факти, които циркулират в публичното пространство на нашите медии, без да се казва цялата истина и контекстът на всичко това, заблуждава публиката и на избори те гласуват за тези "подбрани", но неверни факти – обещанията за по-евтино, а то няма да е така, обяснява Кънев.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 72 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДС активист

    34 50 Отговор
    Татовия "натовски генерал" си мисли,че никой на запад не е на ясно,че е московски вербовчик
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Всичко е цветя и рози

    65 18 Отговор
    Според тупой Евгений.

    Коментиран от #12

  • 4 Абе

    80 34 Отговор
    къде ви намират такива продажници? За какъв договор с Газпром, като договор си има, просто не плащаме по схемата, по която останалите плащат! И цената в договора ни е с осредняване на 9 месечен период! Та и цената не е тази продажнико! И сега е в пъти по изгодна от пазарната! И какво финансираш, като купуваш от Газпром? Колко е твоят процент? Само глупости и пропаганда! И къде Русия е тръгнала да превзема Украйна, че щяла да е на 100 км. от теб? И какво, ще спреш войната като даваш оръжия или ще я разгаряш и удължаваш? Само пропаганда, която със сигурност, някой ти я осребрява! На Президента браво! Стои зад интереса на България!

    Коментиран от #36

  • 5 ьььь

    75 29 Отговор
    Абе, подлого подла козяшка /с руско име ЕвгениЙ/, къде е евтиния не-руски газ, да те питам?! Стига глупости. Разбира се, че презиеднътт е прав! Ама боли нали, боли истината. Маймунска шарка да те фане...
  • 6 Мим

    68 18 Отговор
    Ти какво искаш,да ни убедуш,че амерския газ ще е по евтен от руския ли. ДА ,ама не.Никой не ти се връзва и за такива като тебе ще страдаме...

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Керът

    23 54 Отговор

    До коментар #6 от "Мим":

    Ти видял ли си цената на фючърсите на спот пазара на руския и американския втечнен в четвъртък и петък? Това, че го карат с кораб от половин свят донякъде го прави малко по-скъп, а руския, дето е близо и с евтин транспорт е надут като цена. Амаиначе опорки ръсите и мислите , че хората не могат да четат ли? Или от Мутрофанова катови ги спускат, не поясняват, че ви дават цифри от юли, ам 2021 година???
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #11, #13

  • 9 тоя па

    47 15 Отговор

    До коментар #7 от "Керът":

    Пълните кукурорти са показателни само за някакъв процент от населението. Плюс там има и чужденци, да не казвам и платени от нас укри. Така че млъкни по-добре.
  • 10 Дани

    32 29 Отговор
    Фатмака в действие иска цялата власт и той доведе страната до това дередже заедно с мафията нищо че вдигна юмрук !Срамота продажнико!!!
  • 11 123

    61 14 Отговор

    До коментар #8 от "Керът":

    Не бе, гледам си сметката за газ. Януари +30 %, април + 30 %, юли +30 %, сега август искат още 55 %. Кво да гледам друго?! Това не са опорки, това е действителността. Благодарение на кой?!

    Коментиран от #30

  • 12 подминавам

    43 11 Отговор

    До коментар #3 от "Всичко е цветя и рози":

    Кво го слушате, тоя платен опоркаджия и егей.
  • 13 Айде и ти сега

    32 7 Отговор

    До коментар #8 от "Керът":

    Почти ти се получи. Да сравняваш моментни стойности на борсата.ите е меко казано аматьорско. Цената се сравнява усреднена за период по дълъг, поне месец. И се срвнява крайна цена а не борсова на другия край на света с такава у дома ти

    Коментиран от #31

  • 14 ЛЪЖИТЕ НА АСАН И КОРНЕЛА

    39 9 Отговор
    Отворете сайта на НСИ и сравнете нетното потребление на ток за първите 5 месеца на 2022 ( за тях има данни) с първите 5 месеца на 2021. Януари и Февруари няма никаква разлика, увеличението за Март е 3.4%, за Април има НАМАЛЕНИЕ с близо 7% спрямо 2021, за Май месец също почти никаква разлика. Асан, Корнела, простото киро и другите прости лъжат, че икономиката е скочила с 20%. Ако.беше така, щеше да се увеличи потреблението на ток. Фиктивния ръст, който отчитат е заради поскъпването на енергоносителите и инфлацията. Обедняваме, не произвеждаме повече, не потребяваме повече, не изнасяме повече.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 България

    16 33 Отговор
    Лесно - импиичмънт на президента за последващи подобни дестабилизиращи държавата изказвания при следващото правителство и това е.

    Нахъса хората срещу Бойко и го свали, което е добре, но се обърна срещу народа си след това явно. Думите му внасят разделение и дестабилизация. Не мога да повярвам, че ще го кажа, но Бойко беше прав, че е разделител на народа. Не тогава, но сега е.

    Процедура по импиичмънт лесно ще мине ако ПП-ДБ се обърнат срещу него. БСП май също като гледам, а ГЕРБ с удоволствие ще го направят.
  • 17 Мим

    18 3 Отговор

    До коментар #7 от "Керът":

    Допускаш правописни грешки,освен грешните ти разсъждения.. ....
  • 18 Браво

    33 5 Отговор
    румчо! Що така говориш? Прав е човека! Няма хаос! Нали те са твои хора? Какъв хаос търсиш? Истината е че сме пред колапс! И това е защото има нескопосаници и в нс и в президентството и в мс! Това е! Кажи го Кънев и ще ти се дигне рейтинга! И не защитавай про100 то! Той няма нужда от нищо! Проблема им е с кокорко, как да изнесат 14-тите милиарда, без да ги видят?
  • 19 горски

    30 6 Отговор
    Абе защо всички които са от кликата на харвардци са все кривоусти....Май липсата на симетрия има нещо общо и с менталното поведение.
  • 20 Абсурдистан

    28 0 Отговор
    И война в Украйна няма!
  • 21 Наблюдател

    16 22 Отговор
    Рубладжиите си имат комисион за вземане! Радев утре като не е президент, какво ще прави? Гледай Първанов и не питай за Радев!
  • 22 хихи

    35 12 Отговор
    Вън Хардвардски Измамници от България...
  • 23 Щатските подлоги на въжето

    23 10 Отговор
    как ще връщате сега козяшките грантчета отрепчици. Волът ще ви се отели гадове.
  • 24 Насаждането на страх е изпитана врътка

    14 26 Отговор
    За това г-н Кънев е прав. Точно това правят гербовци, ДПС, Израждане - насаждат страх, предизвикат неаргументирано силно недоволство, насаждат език на омраза, създават легенди срещу опонентите си, взимат властта след като са изманипулирали народа и си почват царския живот с кражбите. Медиите услужливо бълват черни новини и със или без умисъл стават слуги на корумпираните. Потрес ме хваша като чуя гласа на уж безпристрастната Цв. Ризова, която насажда най-много негативизъм още с рекламата и шапката на предаването си. "Инфлация, високи цени, война, разцепление, поскъпване, колапс..." бла, бла, всеки ден по сто пъти го повтарят!!! Не е само тя, но я споменавам защото дори тя се раздели с професионализма за са бълва черни новини. За медиите такива кризисни периоди са рай - няма да търсят теми, те им са поднесени на готово, само трябва да ги раздухват и да мързелуват. При кризи направо са в екстаз че има лесни новини и събеседници за тях. В нормалните държави съдят медиите ако предозират негативни новини за психически тормоз. В България може всичко. Цял ден новини ще гледаме и слушаме, прекъсват се предавания, пренасища ке ефипра, на кой му пука дали това е правилно и дали искам да ми прекъсват филма за да чуя поредните простотии? За тях е важно да има бонуси за извънредни предавания, да не би да им пука за нас, зрители и слушатели?!!!!!!!

    Коментиран от #46

  • 25 Зевзека

    20 8 Отговор
    Не бе, вързали сме, ахааа и ще цъфнем. И стига стоя въпрос а каква е гаранцията? Въпросът е много простичък. Щяхме ли да имаме газ ако си го бяхме платили? И да не забравяме че нашият падеж беше преди да наложат санкциите за забрана да се плаща в рубли. Можехме да платим и никой не можеше да ни каже копче. Та въпросът е, щяхме ли да имаме газ ако бяхме платили на падежа? Нямам повече въпроси.

    Коментиран от #33

  • 26 177

    10 27 Отговор
    Напълно си прав Евгений. Само че повечето хора няма да те разберат. Българинът след третото изречение се обърква и не чете нататък. Иначе си прав.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Българин

    24 5 Отговор
    Кънев, още ли не си си купил професорска титла? С тоз аналитичен нюх има опасност да пропуснеш
    пазара на титли. Това за хаоса наистина не е вярно, положението е катастрофално! С увеличената си пенсия не мога да си купя от обещаните от кака нинова евтини дърва за огрев, а за морски дарове, които ти похапваш вероягно всяка вечер, аз изобщо мога само да се облизвам... Аман от гадатели, пардон, анализатори!
  • 29 българин

    21 4 Отговор
    На жълтите павета всичко е спокойно!
    Няма хаос, няма колапс.
    Не се притеснявайте! Това нафта, бензин , газ, храна са дреболии.
    Важното е да имаме вяра и убеждението че най-доброто предстои!
    Като победим корупцията ще останат само почтените!
    Да са ни "живи и здрави" Кирчо и Асенчо, покрай тях и Ленчето и еврейчето и останалата пасмина дето им приглася!
    Няма такъв народ като нашия!
  • 30 ха ха

    3 9 Отговор

    До коментар #11 от "123":

    На Баце и Меркел, щото не диверсифицираха доставчиците след 2009-та. Благодари на зелените пройдохи, за които вероятно си гласувал. Те спрират инвестициите в енергетика в последните 40 години. Кажи и едно мерси на Давос, че ни остави в ръцете на тирани като Си и Путя... Двете джуджете нямаше и улиците да метат, ако не ги подкрепяха в Давос... СЪщото се отнася и за нашите Милко и Морко...

    Коментиран от #42

  • 31 Керът

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "Айде и ти сега":

    Явно бъркаш борсата и Женския пазар, и не, сравняват се котировки и се купува фючърсно, ама карай...
    Толко си можете... 😂😂😂

    Коментиран от #49

  • 32 Този не е икономист

    11 5 Отговор
    Един икономист или политик трябва да е далновиден, за да види какво ще се случи утре, и точно това оправи Радев, а ти си заривай главата в пясъка, но не повличай с тъпите ти разсъждения и хората. Искам да попитам колко плаща Орбан? А ако плащаме САЩ за газ знаеш ли при кого и какво финансират парите ни(къде отново ще започнат война). А и честно казано не ни интересува и в магазина като плащаш хляба къде и как се ползват парите.както и не ни интересува кой и къде ще има граница с нас когато взаимно се уважават съседите и ако не се правим на ястреби(каквито и не сме)няма проблеми. А искам и да кажа че ние и на нашата територия не знаем какво става (в американските бази) нито какво се докарва в България нито как се използва. Може да има химическо оръжие, може да има атомно оръжие.... но нас това не ни притеснява, защото идва от миролюбиви те САЩ.
  • 33 Керът

    5 16 Отговор

    До коментар #25 от "Зевзека":

    Националния суверенитет е по-важен от газа, който в момента е политически инструмент, а не пазарен продукт. Имам и други аргументи, факти, отговори, но за вашите продажни, индоктринирани овчи душици, свикнали да бият чело и словославят пред картата на блатния рашлямистан няма смисъл д асе пъне човек...

    Коментиран от #40

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Даа ДЕМОКРАЦИЯ

    3 1 Отговор
    скъпи СЪСЕЛЯНИ днес СКЪП НАШ ГОСТ Е ГОСПОДИН ТУТМАКОВ пардон ТОКМАКОВ НОВИЯт ДЕПУТАТ в нашия район зя което шъ открие ПАМЕТНИК И ШЪ ДЪРЖИ РЕЧ
  • 36 А не бе

    8 26 Отговор

    До коментар #4 от "Абе":

    Да играеш по свирката на Газпром означава да те разиграва всеки път когато нещо не им изнася. алтернативата е за предпочитане, дори по-скъпа, защото свободата няма цена.

    Коментиран от #47, #52

  • 37 Неее

    13 3 Отговор

    До коментар #2 от "НЕЕЕЕЕЕЕ...няма":

    Колапс има, но в плановете на задкулисието. А хаосът след колапс е закономерен.😄
  • 38 шопендар

    15 4 Отговор
    ПОРЕДНАТА КАТАСТРОФА ЗА БЪЛГАРИЯ И ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД
  • 39 Хахаха

    15 4 Отговор
    Къньо, Къньо човек като те слуша ще рече, че сме Дубай на Европата:) А тия приказки за Газпром ги разказвай по гей вечеринките защото от утре цената на природния газ в България става със 70% по скъпа от цената в Унгария и със 60% по скъпа от цената в Турция и Сърбия. В Беларус преди утрешното увеличение у нас разликата е 300%.
  • 40 яяя

    15 7 Отговор

    До коментар #33 от "Керът":

    Няма симисъл, виж коментарите и минусите за кой са и се скрий, краварска душицо продажна. Суверинитет какво бълнуваш бе, нас ни управляват от Козяк! И то без влияние и прочие, директон пускат по мейла заповедите след закуската. А ако на теб ти харесва на тъмно, гладно и студено, на нас - не. Нам никой не ни плаща от Козяк.
  • 41 Анонимен

    7 9 Отговор
    Г-н Радев трябва да измисли по някакъв начин да станем президентска република и да се изправят нещата защото има много хрантутници е тези партии които са безброй
  • 42 ха-ха

    16 6 Отговор

    До коментар #30 от "ха ха":

    А кой ни управлява от м.г.? За 6 месеца само увеличение на всичко. И после виновно било международното положение. Стига простотии!
  • 43 Тотко

    15 2 Отговор
    И аз съм "икономист" и ти казвам че говориш глупости.
  • 44 Николай Стоименов

    9 3 Отговор
    Къде ги намират такива "кънчовци "незнам
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Абе

    6 2 Отговор

    До коментар #36 от "А не бе":

    ти къде видя да се играе по свирката? Лъжат ви и не влагате грам мисъл! Като искаш да се откажеш, намираш алтернатива, която да е сигурна, както за количества, така и за цена и тогава се отказваш! А това си е живо изпълняване на интриги! Но народа е виновен, че блее по голи лъжи и се лъже толкова лесно!

    Коментиран от #48

  • 48 Ами къде

    4 4 Отговор

    До коментар #47 от "Абе":

    В това, че Газпром налага условието да се плаща в рубли, а след това изобщо спира газа, като и двете действия са в нарушение на съществуващия договор. Контрагент, който не спазва подписания договор е ненадежден и дори нещо по-лошо - злонамерен.

    Коментиран от #50, #53

  • 49 Айде и ти сега

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "Керът":

    Ми не бъркам хич, като се купуват фщчърси и цента "избяга" си има хеджиране. Никой реален търговец на борсата не купува без хеджиране а също така и не купува на веднъж всичко, така че цената съвсем не е тази от моментната снимка на котировките.. Иначе благодаря за коректния тон на "забележката" :)
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Ееееие

    3 1 Отговор
    Аман от кавали.
  • 52 Абе

    4 1 Отговор

    До коментар #36 от "А не бе":

    ти къде видя да се играе по свирката? Лъжат ви и не влагате грам мисъл! Като искаш да се откажеш, намираш алтернатива, която да е сигурна, както за количества, така и за цена и тогава се отказваш! А това си е живо изпълняване на интриги! Но народа е виновен, че блее по голи лъжи и се лъже толкова лесно!
  • 53 Абе

    8 2 Отговор

    До коментар #48 от "Ами къде":

    казах да се мисли с главите, а не да се драскат глупости! А ти ми цитираш евтина пропаганда за блеещи! Преди Газпром да поиска плащане в рубли, някой друг наруши договорите със санкциите си! Твърде глупава опорка, нямаща нищо общо с реалността! Избора бе сведен, или да се плаща с рубли или да ти подарява газта Газпром или да ти я спрат! Ама трябва да ми цитираш глупави опорки! Интелекта на опорките, е повече от детски!
  • 54 Педро

    12 2 Отговор
    На това ако му казваш че не е хаус всички цени тръгнаха нагоре най-голяма инфлация в Европейския съюз е в България ако другите държави има 7-8 в България 25 30
    Евгений ти си един долен лъжец истински лъжец лицемер и лъжец същият си като тях продължавам и промяната
  • 55 Валиста

    7 1 Отговор
    Ех, Евгений, разсъжденията ти са като на човек, неживеещ в България! Как да няма хаос, като всичко е забатачено!!! Инфлацията ни е по-голяма, отколкото в другите европейски страни! Имам гости от Испания, които се хванаха за главите като видяха цените на хранителните стоки!!! Истината е една / както казваше Прост Киро / - правителството на ПП /Пълен провал / закопа България!!!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 четящ

    4 1 Отговор
    г-не, нормално ли е според теб пред прага на зимата 2/3 от обема на газта да не е осигурен? това е положението към днешна дата и бизнеса правилно казва, че за сега газ няма след м.август, така че не е въпросът само за цената, а и за това дали въобще ще има газ! как ще се чувстваш ако през зимата те оставят без отопление? ами производствата да нямат газ и да спрат работа? явно си далеч от разумно мислене!
  • 59 Бунтата

    2 0 Отговор
    Абе ти от луната ли пафаш?????
  • 60 Бай Тошо

    1 0 Отговор
    .Радеф винаги е прав, и когато спи и когато се..ре.. също е прав.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове