Last news in Fakti

19 Август, 2022 16:30 10 206 37

Отоплението с климатик е два пъти по-евтино от парното

  • парно-
  • топлофикация-
  • мерки

За малки сгради и еднофамилни къщи най-икономичен източник на отопление ще бъде термопомпата въздух-вода

Отоплението с климатик е два пъти по-евтино от парното - 1

През този отоплителен сезон централното парно ще е почти два пъти по-скъпо от климатика. Това показва анализ на Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР), изготвен през септември и обхващащ 12 топлинни източника.

Цените леко са се завишили от септември досега заради поскъпването на електроенергията, но като цяло анализът ориентира битовите потребители кои са най-скъпите и евтините варианти на отопление. Това заяви за Economic.bg главният експерт в Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР) Людмил Костадинов.

За малки сгради и еднофамилни къщи най-икономичен източник на отопление ще бъде термопомпата въздух-вода. 1 кВт/ч произведена с нея топлина струва 5.3 ст. За сравнение същото количество енергия, добита от климатик "клас А", струва 7 ст. Отоплението с термопомпа не е подходящо за големи жилищни комплекси“, обясни Костадинов.

Според енергийния експерт, ако се топлим с вносни черни въглища, ще ни струва по 7.7 ст. на кВт/ч. Ако горим дърва, ще харчим малко повече – по 7.8 ст. на кВт/ч. В цената се включва и транспортът на твърдото гориво. Природният газ също е поскъпнал. За септември 1 кВт/ч струва 12 ст., а при нова инсталация – 12.8 ст.

Сериозното увеличение на цената на газа всеки месец го прави неизгоден. Парното, при което се очаква поскъпване с 15-20% от 1 януари, също ще вдигне сметките на битовите потребители“, категоричен е Костадинов.

Според анализа 1 кВт/ч топлинна енергия от „Топлофикация София“ струва 13.1 ст. В тази цена не са включени разходите за общите части. С тях цената на полезната топлинна енергия скача с още 20-25% и ще достигне 15.72 – 16.38 ст. на кВт/ч. Парното, с включени общи части, е по-евтино от котлето и печката на пропан-бутан, чиято полезна топлина струва 18.7 ст./ кВт/ч. Ако отоплителният уред е нов и цената му е включена като разход, става 19.4 ст.

Топлината от уреди, които използват електроенергия само по дневната тарифа, излиза по-скъпо. Отоплението с така наречените “духалки“ струва 21.1 ст. за 1 кВт/ч, а с нова печка – 21.6 ст. Газьолът е 22.6 ст./кВт/ч. при старо котле и 23.4 ст. за нови уреди", сподели експертът.

И този сезон климатиците са най-предпочитаните уреди за отопление. През септември във веригите за бяла техника отчитат бум на търсенето. За монтаж на уредите се чака с месеци, показа проверка на Economic.bg. При покупката на климaтик трябвa дa се има прeдвид гoлeминaтa нa пoмeщeниeтo, типa климaтичнa cиcтeмa, дaли e eнeргocпecтявaщa и нивoтo нa шумa.

Най-икономичните климатици на пазара са хиперинверторните. Те имат най-високи коефициенти на трансформация при отопление и охлаждане. Първоначалната инвестиция е по-висока, но се компенсира с времето. Ако стаята не е добре изолирана, на климатика ще му е необходима повече енергия, за да я стопли. Мощността му трябва да бъде равна или малко по-голяма от получената стойност за компенсиране на топлинните загуби. Експертите препоръчват за зимата да има аванс при избора на мощността, за да може уредът да работи леко и безпроблемно, без да се претоварва компресора в най-студените дни.

Конвенционалните климатици работят на пълна мощност до достигането на желаната температура. Това ги прави неикономични и натоварват най-много сметките за ток. Конвенционалните сплит-системи не са подходящи за отопление. Най-бюджетни са инверторните климатици, при които мощността се регулира автоматично. Консумацията на електроенергия може да намалее до 72% сравнено с обикновения климатик. В зависимост от марката цените варират от 1200 лв. до 2500 лв.

За да не плащат потребителите високи сметки, специалистите препоръчват да не се изключват климатиците. „Много хора смятат, че спирайки климатика през зимата, ще спестят от сметките за ток. Това обаче не е така що се отнася до начина на работа на инверторните компресори. Те са така интелигентно създадени, че при достигане на зададената температура, работят на ниски обороти, като консумират много малко ток. Така не се получават резки температурни разлики и необходимост от наваксване на температурата и работа на пълна мощност за продължително време, което води до увеличаване на сметката за ток“, обясниха от магазин за бяла техника.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТЪЙ ДЕ

    28 2 Отговор
    РЕЖЕМЕ ТРЪБИТЕ.
  • 2 Помак

    21 10 Отговор
    ....два пати по ефтино и 4етири пати по студено ...ена зима жината фарли дистанционото и ма удари в главата че не сам купил дарва.....вече не екперементирам
  • 3 от село

    10 8 Отговор
    От преди 20 год.съм отрязал тръбите и от тогава съм на климатици , и сега си правя всяка год, по 150 л. домашно вино , и ми идва много по евтино . !!
  • 4 Реджеб

    36 3 Отговор
    Истинска топлина и уют създава само печката на дърва. Бобеца ще къкри в тенджерата върху печката а стъклата на прозорците запотени и навън сняг и студ. Ако има и ракия, буркан с кисели краставички и суджук друго не трябва.

    Коментиран от #15, #17

  • 5 Егати експерта

    24 1 Отговор
    Файда от термопомпите има при големи обекти и никаква файда няма при еднофамилни жилища, защото са твърде скъпи и никога не се изплащат. "Експерта" твърди обратното.

    Коментиран от #12

  • 6 скоро ше

    14 1 Отговор
    от вържат тока и ше дойде на кантар работата. Кирчу Добрев червеното милионерче ще ви продава демократичен но СКЪП ток.
  • 7 Не всички знаят

    24 3 Отговор
    Токът тепърва ще поскъпва и то много.
  • 8 Калмук

    3 2 Отговор
    Ако продължават да натискат цените на тока надолу, скоро и отоплението на дърва ще е по-скъпо от климатика.

    Коментиран от #10

  • 9 един

    19 0 Отговор
    Отоплението зависи от много фактори,дали е сравнително топло жилището или е с външни стени,на първи етаж и т.н.При по-топло жилище климатика върши работа,но ако жилището е сравнително студено,или живущите имат малки деца /или пък възрастни хора/,тогава е най-добре да се мисли за по-надеждно отопление!

    Коментиран от #28

  • 10 Калкан

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "Калмук":

    То вече е във Варна цената на кубик метровки е 220 лв .

    Коментиран от #14

  • 11 Тахумба

    7 2 Отговор
    Много точно казано, но отоплението трябва да бъде в кавички.
  • 12 човек от село

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "Егати експерта":

    При сегашните цените на газа и тока, една инверторна термопомпа от по-нисък клас (то няма и смисъл да се купуват от по-висок, всички са на един и също принцип и вършат еднаква работа) се изплаща за 2-3 години ако се отоплява къща 150 кв. м. Ако сравним с пелетите - за 3-4 години, като тук трябва да прибавим и несравнимо по-голямото удобство на термпопомпите (няма мъкнене на чували, пушеци, чистене и т.н). Цената на тока е социално натоварена и е малко вероятно да има резки скокове - всички ползват ток и никое правителство не би посмяло да одобри резко повишение на цените. Ако все пак се стигне до рязко поскъпване, със сигурно то ще е придружено с поскъпване на всички други енергоресурси. Единственият реален риск при отоплението с климатици и други термопомпи е режим на тока. Затова е добре човек да си има едно кюмбе, примус и бензинов генератор вкъщи. Соларни панели с по-големичка батерия също е добра идея.

    Коментиран от #16

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 съдията Дред

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "Калкан":

    Ако ги режеш и цепиш на ръка, ще се стоплиш, ще отслабнеш и ще направиш мускули. Но трябва да се заредиш и с винце и сланина, да имаш сили за упражнението.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Недей да заблуждаваш хората

    18 3 Отговор

    До коментар #12 от "човек от село":

    32 години се занимавам с термопомпи. Файда от тях за малки жилища няма. Има само, ако собственика е баровец с много кинти и не му спират тока. Те никога не се изплащат.

    Коментиран от #22, #29, #31

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Това което

    11 0 Отговор
    АУЕР е измъдрила хората отдавна са го разбрали и приложили. Единстт=вените недостатъци на климатика са режим на тока и понижаващата се ефективност при понижаване на външната температура. При -20 градуса за 2-3 дни никакъв климатик не може да те стопли в несанирана самостоятелна къща. В такива жилища задължително печка на дърва за резерв.
  • 19 Мнение

    2 0 Отговор
    ЗА СЕГА!!!
  • 20 Начо

    9 0 Отговор
    Утре като излезете на свободния пазар ще ви питам кое е по евтино
  • 21 Как

    8 3 Отговор
    Идиотска статия!Климатика е 1 кв и харчи 0.25ст. На час.Какви са тези 0.12ст на
    час

    Коментиран от #23, #37

  • 22 Човек от село

    8 2 Отговор

    До коментар #16 от "Недей да заблуждаваш хората":

    Доскоро термопомпата действително беше изгодна само за нови сгради с подово. За една година обаче пелетите поскъпнаха повече от два пъти, а газът направо се изстреля в небесата. В момента дори отоплоението на ток с обикновени радиотори е по-евтино от това на газ, а нощната тарифа на тока е по-евтина от пелетите. Дори най-примитивната термопомпа в комбинация с радиатори сваля потреблението на ток два пъти. По-евтино може да ви излезе само с дърва, но това си е хамалогия за изпаднали бедняци. Аз също имам открита камина, но си я паля само за кеф, да си нагрея крачката докато си пия червеното вино вечер през зимата. Нема нищо по-гадно от това да се събудиш през януари в студена къща, а навън -10. В края на краищата, който нема десетина хиляди лева да си осигури комфорта зимата, въобще не му трябва да живее в самостоятелна къща. Обитателите на панелните кафези се топлят един друг с готварските печки и немат такива проблеми, там и без никакво отопление не става кой знае колко студено, може да се изтърпи.

    Коментиран от #25, #33

  • 23 Верно някой е идиот

    5 6 Отговор

    До коментар #21 от "Как":

    И за какво ти е тоя климатик като ефективността му е на обикновена духалка?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Алфа херинга

    5 3 Отговор

    До коментар #22 от "Човек от село":

    Колко струва инвестицията в термопомпа, подово и монтаж, в сравнение с климатици? Говоря за еднофамилна къща или апартамент. Да, по комфортно е, но излиза доста по скъпо. За мене, климатици с дебела изолация с възможност с отопление на дърва е най добрия вариант. Говоря за нормална къща. За апартамент, хубави климатици с добра външна изолация.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гост

    6 3 Отговор
    Като повишат и цената на тока с 60%-100% както стана с газа ще видите колко е топло и колко струва с климатик.Блажени са вярващите.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 копи пейст

    4 3 Отговор
    Климатикът предоставя благоприятна среда за размножаване на бактерии, гъбички и много други микроорганизми. Високата влажност в изпарителя им дава такава възможност. Всички необходими условия са налични: влажност, тъмнина и топлина. Когато целият този разсадник започне да мирише лошо, замърсяването на климатика е отишло вече твърде далече и опасните причинители на болести, предизвикващи раздразнение на дихателните пътища, очите и слъзните канали, вече са запълнили вътрешността на климатика.
    Даже ако неприятната миризма все още не Ви пречи, това не значи, че микроорганизмите, предизвикващи болести и алергии, не се размножават вътре в климатика с удивителна скорост. Освен това климатикът не развива своята оптимална мощност, скоростта на охлаждане на въздуха постепенно се понижава, микроклиматът в помещението се влошава.
    При всяко включване на климатика, Вие разпределяте равномерно бактериите, натрупани по времето на неговото бездействие, из цялото помещение, подлежащо на климатизиране. Така Вие още повече увеличавате вече съществуващия риск от възникване на болести и алергии.

    Коментиран от #32

  • 31 Керът

    3 3 Отговор

    До коментар #16 от "Недей да заблуждаваш хората":

    32 години се занимаваш с глупости явно, откак си се пръкнал. При СОР 5 и нагоре, дори генераторът не може да достигне кпд-то на въздух-вода, да не говорим за вода-вода. Реална икономия се получава от отлична изолация + 10-годишен и повече разчет на системата (включи вътре и хамалогията на твърдите горива, както и флуктуациите при течните и твърдите, по-нагоре ти обясниха и нещо за тока!). Ако имаш две стаи къще, два климатика също са решение. У нас съм с хиперинвертор KGTA9+MHI7 и 9 Premium, токът и гадната такса мощност са по-евтини сумарно, отколкото само на парно - емпирично доказано на база 12 години и три смарт енергометъра "вързани" в смарт апликация (Tuya,) Въобще и не коментирам колко точно можеш да се охладиш с котле, кюмбе, ракетна печка и какъвто там отоплителен уред вземеш да защитаваш, особено с оглед все по горещите и сухи години...
  • 32 Керът

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "копи пейст":

    Чистете ги тия климатици, бре, дрОгари... Как па с два пъти спрей годишно, чистене на филтри на две седмици и обръщане на отопление преди изключване при охлаждане за по-вманиачените (или изсушаване) - тоест редовна профилактика, както и по едно цялостно почистване на 2-3 години ведъж не ме разболяха, камо ли утрепаха тия бактерии... А, само между другото, легионелата е смъртоносна и най-често е в душа (битовата гореща вода)...
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 $$$$

    1 2 Отговор
    Бойко ни довърши и нямаме пари за климатик. Крадоха много и днес с кражби имат, а честните стоят на студ дпсгерб. Отмъстителни са. Кучета пускат, и добре че леко, а можеше и да бъдат обезобразени лицето й. Жестоки са хората помаци някои де, от джебел, крайни си бяха и си остаеат алчни, закупил инж помака цялата земя българска, от дпс община в герб. Тарикат майка просто алчни ненадитни божееее
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Велла

    0 0 Отговор
    Отопление с 2 климатика 24-25С средно 25 лв на месец СОР НА КЛИМАТИЦИТЕ 4-5, НАЙ-ВАЖНОТО ЗА КЛИМАТИКА, апартамента е южен топло изолиран с минерална вата
  • 37 Читател

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Как":

    Нека сме обективни. Климатикът консумира статична мощност само когато не е инверторен. Добре е да отчиташ факта, че има коефициент на преобразуване на енергията. Е, този коефициент, когато е 3 или 4... или 5 - означава, че при 1 киловат входяща мощност, ще получиш 3-4-5 киловата изходяща. От там - климатикът консумира 1 киловат(който струва 0.21 лв), но ти дава 3-4-5 киловата, всеки от който струва 3 делено на 0.21... или 4/0.21... или 5 делено на 0.21 лв.; Ако климатикът е инверторен, тогава входящата му мощност ще варира според това, колко лесно подържа зададената му температура. Моят инверторен климатик косумира м/у 0.34 до 1.1 киловата; Съответно отдава м/у 1 и 3.5 киловата. Неговият КОП е 3.5 ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове