Last news in Fakti

11 Септември, 2022 14:48 1 765 12

Красен Станчев: Бюджетният дефицит за догодина е с двойно увеличение

  • красен станчев-
  • дифицит-
  • цени-
  • парно-
  • ток

Инфлацията е голям проблем тази година, но е пет пъти по-малък проблем отколкото когато управлява служебното правителство на Ренета Инджова

Красен Станчев: Бюджетният дефицит за догодина е с двойно увеличение - 1

Не смятам, че ни очаква толкова тежка зима каквато не е била преживявана в близкото минало. Може би ще бъде нещо като 2009 г. с безпокойство по повод отопление, цени на природния газ, но не виждам нещо кой знае какво особено.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria икономистът Красен Станчев.

Чисто икономически следващата година ще бъде по-сложно. Инфлацията е голям проблем тази година, но е пет пъти по-малък проблем отколкото когато управлява служебното правителство на Ренета Инджова. Сегашната инфлация е 10 пъти по-малка, отколкото тогавашната месечна инфлация.

Важно е да се знае, че има известна нестабилност на публичните финанси. Тя е безпрецедентна след 1997 г. Бюджетният дефицит за следващата година е равен на средния дефицит за периода от 92 до 97 г. Което е голям проблем. Това означава, че ако не се намалят разходите ще се влезе в дългова спирала, което означава дългосрочни проблеми с инвестиции, ръст на благосъстоянието и т.н.

В икономически план членството на България в Еврозоната се отлага за неопределено време заради бюджетния дефицит, инфлацията и дълга. Ако трябва да се запълнят по някакъв начин пробойните във фиска за следващата година, дългът ще е 40% от БВП, което е двойно увеличение.

Всичко в икономиката и политиката на България и не само на България зависи от това как ще свърши войната в Украйна. Има три сценария – единият е Русия побеждава, очевидно повечето политически партии и президентът залагат на това в България. България остана единствената страна от Европа, която не помогна на Украйна поне официално. Служебното правителство се опитва да е приятел на „Газпром“ по необясними причини. Вторият сценарии е Украйна побеждава, а третият е временно примирие, което означава, че войната ще бъде подновена. При първия и третия сценарии проблемът е дългосрочен и почти нерешим от днешна гледна точка.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стига

    6 12 Отговор
    Айде без паникьори обслужващи путинските интереси преди изборите.Може да имат проблем в Германия при нас газ има ток има и дори изнасяме.Инфлацията и удържахме най големия удар.Какво ще стане? НИЩО

    Коментиран от #9

  • 2 👁👁👁

    13 1 Отговор
    Депутати и управляващи са си осигурили и правнуците, другите да го мислят.
  • 3 12345

    5 7 Отговор
    Мошеник,като Б. Борисов.Няма нито един читав от времето на Тодор Живков до сега.България винаги налита на предатели и мошеници/Т.Живков, Г.Димитров и масона В. Коларов, Антон Югов, Царя, Станишев/Евреин,от евреи само вреди-фамилия Коен и комунистката Леа Коен ,дъщеря му с лъжливите си книги против Цар Борис III Обединител,спасил 53000 евреи ЛИЧНО ТОЙ, /изгорете всички книги на комунистката ,еврейка Леа Коен ,дъщеря на Пепо Менахем Коен, съдия в Първи състав на Народния съд след 1944 г., и участвал ПРЯКО в издаването на 9550 присъди от КОИТО: 2680 са смъртни/Убити са Българи/.По късно е Началник на лагера "Росица",където са изпратени цвета на Царство България и много умират от недояждане, болести от побойща-участва бащата на Леа Коен, ЛЕВ Главинчев,Мирчо Спасов-все комунистически предатели,шумкари,неграмотници.Та и Красен СТанчев не е пО читав,без да е участвал в горните събития,но е комунист-това вече говори много.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ще видите

    3 0 Отговор
    Всичко е пари дори и ако няма сняг и дърва.
  • 7 Не е добре май

    4 3 Отговор
    Скоро ще ни гостува и "Тройката". А след нея нищо чудно да дойде и "жълтата гостенка". Стягайте багажите и към топлите страни. Тук ЕС и очевидно навлиза на етап "зрял социализъм" , но трябва да му се даде още време да се докаже. В югоизточна Азия има чудесни места където човек и пари може да изкарва добри и на хубав климат да се наслаждава. Излизайте от влажните дупки. Проблемите на ЕС не мой са решат от вас.
  • 8 Знайко

    3 3 Отговор
    Това е несериозна всякакви знайни като Станчев и разни други незнайни менте експерти да коментират нещо, което реално го няма.


    Г-н Красен Станчев, на база на какво твърдите, че държавния бюджет за следващата година ще е на голям дефицит? Няма как да занете това.Защото България все още няма Бюджет 2023. Бюджета се приема от Народното събрания, а България няма такова. Сегашното служебно правителство и президента Радев няма никакво значение какъв бюджет е направило и какво предлага. Новоизбраното Народно събрания ще каже какъв ще е бюджета на България за 2023 г., а не рубладжията Радев. Парламента ще каже дали бюджета ще е на изличък или на дефицит.

    По "традиция" бюджетите на България са на дефицит. Което е лошо, как не се намери един политик да "зашлеви" БСП и да им обясни, че БАЛАНСИРАН ДЪРЖАВЕН БЮДЖЕТ, не означава икономия, а означава ДИСЦИПЛИНА. Кака мнозинството от българския народ не може вече толкова години да разбере, че не може да се живее на кредит. Когато дойде падежа по кредита с него идва и МИЗЕРИТА за 80% от народа. През 1990 г. България преживя такова нещо, освен разпадащата се комунистическа менте икономика. Тогава дойде падежа по външния дълг на България взиман от Тодор Живков.
  • 9 гхйкл

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Стига":

    Образовай се преди да квичиш...

    Газ НЯМАТЕ- хранилището ви е ПРАЗНО. Или ще закриете и малкото останали заводи които без газ не могат да работят изобщо, или софиянци ще стоят без парно щото ОСНОВЕН потребител на газ зимата е Топло-то за софийските селяни... Цени не обсъждаме изобщо- и 5лв. и 50 000лв. да струва е все тая- газ НЯМАТЕ...

    Ток произвеждате и изнасяте, за съжаление не може да се пълни в буркани... Огледай се как се формират цените и се запитай защо тока ВИЕ си го купувате по цени на европейската борса- себестойност на тока в бг средно (сборно от всички централи) е под 30лв./мвт., бизнеса го плаща реално на 700+лв./мвт. и държавата доплаща нагоре... ЗАЩО цените на тока у бг не са 100лв./мвт. за бизнеса, а на други държави да продавате по колкото ви е кеф? И ако ви е кеф изобщо...

    Инфлация още не си видял какво е- глада и мизерията през зимата в европа ще се опитат максимално да ви ги набутат на вас и очаквайте едни 20% инфлация над СЕГАШНИТЕ цени. Колко ще излезе накрая на годишна база не ми се говори, но сте на 2 крачки от положението в Турция- само дето турците имат индустрия, земеделие, евтин газ и строят атомна централа (или бяха 2), а вие имате само голият си

    Коментиран от #12

  • 10 полковник MO

    2 0 Отговор
    на заплата и пенция се живей кат КРАЛ
  • 11 ОБЕКТИВНИЯ

    3 0 Отговор
    ГЛЕДАЙТЕ ДА ИМА ПАРИ ДА
    "ПОДПОМАГАТ" ТАКА

    НАРЕЧЕНИЯ "БИЗНЕС"!
    ДРУГОТО РАБОТЕЩИТЕ ЩЕ ГО
    ОТГЛАДУВАТ!
  • 12 д-р Косев

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "гхйкл":

    Като ви чете човек апокалиптичните заклинания, ще рече, че зимата в България е 6 месеца със средна температура -30. Нищо толкова страшно нема да се случи дори съвсем да секне руският газ, не плашете бабичките. Само преди 6-7 години рашките пак ни беха спрели газа баш през януари и оцеляхме некак.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове