Last news in Fakti

8 Юли, 2013 19:14 2 485 0

Забраняват даренията и за Министерство на отбраната

  • ангел найденов-
  • военни-
  • министерство на отбраната-
  • дарения
Забраняват даренията и за Министерство на отбраната - 1
Снимка:БГНЕС

Министърът на отбраната Ангел Найденов обяви, че ще разпореди да бъде изготвена заповед, с която да се спрат всички дарения за Българската армия и структурите на Министерството на отбраната, с изключение на тези по международни договори. „Смятам, че е неуместно да има дарения от фирми, участващи в обществени поръчки и конкурси, страна по които е Министерството на отбраната“, каза министър Найденов.

Той посочи още, че 7% от служителите в администрацията на Министерството на отбраната са назначени без конкурс като на 27 от тях временните договори са трансформирани в постоянни, а 24-ма, назначени по заместване, все още не са назначени на постоянни длъжности.  Министър Ангел Найденов уточни, че няма да се предприемат действия спрямо тези служители, то това е практика, която трябва да се преустанови.

Пакетът от Целите за способностите на силите, утвърден тази година на срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО, проведена през юни в Брюксел, включва 56 цели на стойност малко над 2 милиарда и 300 милиона лева, припомни министър Ангел Найденов. Те ще бъдат изпълнявани  в  периода  2014 г.  до 2028 г., като 39 от тях са прехвърлени от предишни периоди поради неосигуряване на необходимите финансови средства за тяхната реализация.  „Ще предложим на Министерския съвет и Народното събрание Програма за инвестиции в модернизирането и превъоръжаването на въоръжените сили в съответствие с този амбициозен пакет от цели за изграждане на способности на силите“, посочи министърът на отбраната.

По отношение на трансформацията на въоръжените сили министър Ангел Найденов открои тяхната професионализация и модернизация, с възстановяване на  баланса между цивилната и военната експертиза. Той посочи, че още на първото заседание на Съвета по отбрана под негово ръководство са обсъдени предложения за изменения и допълнения на Плана за развитие на въоръжените сили -2014 г. , който е предвиждал съкращаване на личния състав с близо 2 000 души. Министър Найденов подчерта, че членовете на съвета са приели единодушно да бъде отменена реорганизацията на бригада  Специални сили, което ще доведе до запазването на  близо 300 военнослужещи и цивилни служители, както и да бъде отложена реорганизацията на авиобазата в Безмер, която засяга около 200 души. Прието е и предложението за възстановяване на военното формирование във Враца с общ състав около 250 военнослужещи. Даден е срок на работна група, под ръководството на заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев, да представи до следващото заседание на Съвета по отбрана на 22 юли прецизен финансов разчет и график на дейностите по възстановяване на формированието. 

Ще бъде отложена и реорганизацията на 7 бази на бригада „Логистика“, в които са заети близо 700 военнослужещи и цивилни служители, съобщи министър Найденов.  „Това означава отлагане на сроковете, в които трябва да бъдат освободени базите“, подчерта той и разясни, че в базите се съхраняват  6 465 тона боеприпаси, закупени от 10 частни фирми. Министерството на отбраната ще влезе в преговори с ръководствата на фирмите, за да бъдат споделени разходите по квалифицираната охрана и съхраняването на боеприпасите.

Ангел Найденов посочи първите стъпки, които са предприети в изпълнение и на третия основен приоритет  - възстановяването на престижа на военната професия и военната кариера, и грижата за военнослужещите и цивилните служители от структурите на Министерството на отбраната и Българската  армия. „До този момент е направено предложение за промени в Кодекса за социално осигуряване, които предвиждат отмяна на въведената през 2012 г. възраст за придобиване право на пенсия на военнослужещите – 52 години за младшите и 54 за старшите и висшите офицерски звания, и съответно 42 - 44 години за летателния състав, екипажите на подводници, парашутисти и водолази“, отбеляза министър Ангел Найденов . „Очакваме това наше предложение да бъде съгласувано от Министерството на труда и социалната политика, което е водещо по отношение на промените в КСО, и да влезе за обсъждане в Народното събрание,  заедно с въпросите за замразяване на пенсионната възраст“, уточни министърът на отбраната.

„В процедурата за актуализация на държавния бюджет ще внесем и предложение за отпадане на фиксирането в Закона за държавния бюджет  на обезщетението на безработните съпруги на военнослужещи, които изпълняват задачи в мисии в чужбина, така че то да се обвърже с размера на минималната работна заплата“, посочи министър Найденов. 

„Няма да правим компромиси с качеството на екипировката, въоръжението и бойната техника за българските контингенти, които участват в мисии зад граница“, заяви министър Ангел Найденов. Той  поясни, че вече има образувани две досъдебни производства – едното е за качеството на обувките, предоставени на контингентите в Афганистан, а второто – за общото количество на произведените обувки за Българската армия  – над 30 000 чифта. „Очакваме становището на военноокръжната прокуратура за образуване на досъдебно производство и по отношение на  резултатите от приключила проверка на служба „Военна полиция“ за качеството на униформите“, каза министърът на отбраната и допълни, че в момента е в ход и проверка на „Военна полиция“ за качеството на бронежилетките и каските, предназначени за контингентите. Той припомни, че се очакват и резултатите от две комплексни проверки на Инспектората и на звеното за вътрешен одит -  - едната е в Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“, последвала проверката, довела до отстраняването на изпълнителния директор на агенцията, а втората – в дирекция „Инвестиции в отбраната“.

Министърът на отбраната съобщи още, че е разпоредил да се направи цялостен одит на 11-те търговски дружества, на които той е принципал, за да се анализира тяхното финансово състояние и дейност.
В отговор на журналистически въпроси министър Найденов съобщи, че стремежът по отношение на бюджета на Министерството на  отбраната за 2014 г. е 1,5% от БВП, като това е минимумът, който ще позволи, освен плащанията за текуща издръжка, да бъдат реализирани и проектите за превъоръжаване и модернизация на въоръжените сили. По отношение на задълженията на ведомството към външни фирми, той разясни, че те са в размер на 91 млн. лв. и са натрупани в резултат на дейността на Военномедицинска академия, и трябва да бъде намерен баланс между плащанията по НЗОК и допълнителния приход от републиканския бюджет.

Осигуряване на условия за изпълнение на конституционно възложените отговорности и задачи на Министерството на отбраната, структурите на подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, изпълнение на съюзните ангажименти, които нашата страна е поела като страна-член на НАТО и ЕС, трансформацията и модернизацията на Въоръжените сили, и възстановяването на престижа на военната професия – това са основните приоритети , които министърът на отбраната Ангел Найденов открои днес на първата пресконференция на новото политическо ръководство на   Министерството на отбраната. 

В нея участваха заместник-министрите на отбраната Иван Иванов и Неджми Али, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, началникът на политическия кабинет на министъра Иван Жерков и постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове