12 Юли, 2013 18:18 1 520 0

ДАНС разсекрети делото "Галерия"

  • данс-
  • разсекрети
ДАНС разсекрети делото "Галерия" - 1
Снимка: БГНЕС

ДАНС публикува разсекретените документи от информационното дело „Галерия”, съобщиха от ДАНС и се аргументираха, че това е във връзка с повишения обществен интерес към делото. Публикувани са 30 бр. документи с премахнато ниво на класификация. Делото бе относно подслушването на журналисти и политици.

Делото „Галерия” стана ясно през септември 2008 г. То е било започнато от ДАНС по повод публикации в спрения по-късно сайт „Опасните” и поради съмнения за изтичане на класифицирана информация от службата. „Опасните” публикуваше предимно информации за личния живот на президента Първанов, за премиера Станишев и за осветения секретен офицер от ДАНС и едновременно с това бизнесмен и преподавател в УНСС Алексей Петров.

ИД „Галерия” е открито в дирекция „Сигурност на ДАНС” на 12.08.2008 г. по разпореждане на председателя на ДАНС Петко Сертов за извършване на проверка за изтичане на вътрешна информация от Агенцията, както и публикации в пресата и интернет, съдържащи класифицирана информация на ДАНС. По делото е работено в периода август-септември 2008 г. Работата по делото и използването на специални разузнавателни средства (СРС) са били съгласувани с ръководството на Агенцията, а придобитата информация – своевременно докладвана.

Във връзка с публикации в медиите за прилагани по ИД „Галерия” специални разузнавателни средства, през м. септември-октомври 2008 г. е извършена проверка на оперативния отчет и използваните СРС в дирекция „Сигурност на ДАНС”. Комисията е констатирала, че ИД „Галерия” е открито в съответствие с нормативната регламентация на дейността по оперативния отчет на Агенцията и използваните по делото СРС са прилагани в съответствие с изискванията на Закона за специалните разузнавателни средства.

В края на 2008 г. Софийска военноокръжна прокуратура отказва да образува досъдебно производство поради липса на данни за извършено престъпление от общ характер от страна на служители на ДАНС при откриването и воденето на ИД „Галерия”. Делото е архивирано на 09.06.2009 г.

През м. септември 2009 г. делото е предоставено на Комисията за контрол на ДАНС към 41-то Народно събрание и е върнато в ДАНС през м. октомври 2009 г. Същия месец делото е предоставено на Софийска градска прокуратура и е върнато в ДАНС през м. юни 2013 г.

Част от информацията в публикуваните документи, представляваща специфични признаци, позволяващи идентификация на лица, или данни за структурни звена на ДАНС, е заличена в съответствие с изискванията на Закона за защита на личните данни и Закона за защита на класифицираната информация.

Медиите настояват отдавна – още след като през 2009 г. в публичното пространство се появиха данни, че в рамките на това дело, с личната благословия на предишния директор на ДАНС Петко Сертов са подслушвани политици и журналисти по времето на Тройната коалиция.

Публикуваните днес документи са предимно заповедите за образуване на делото, исканията и разрешенията за подслушване на журналисти и за получаване на разпечатки от телефоните им, интересни справки и обобщения на получената информация и изводите от нея, съобщи Правен свят. Най-накрая е предложение от края на август 2009 г. за прекратяване на разработката "Галерия", "защото първоначалните данни, послужили като основание за разкриване на делото, не се потвърдиха", което е потвърдено от Петко Сертов. Това става след като на същата дата – 28 август 2009 г., Сертов получава докладна записка, че "във връзка със събитията от последната седмица ИД "Галерия" е напълно компрометирано", защото е станало известно на подслушваните и проследяваните обекти.

Поводът в предложението за образуване на разработката, подписано от Владимир Писанчев, е "все по-засиления интерес" на медиите  към "специфичните методи на работа и към служителите на агенцията", след нейното създаване. В една от справките от август 2008 г. се споменава: "Друг характерен момент в статиите са силни нападки срещу служителя на ДАНС Алексей Петров".  

Наблюдавани и послушвани са журналистите и собствениците на сайтовете аfera.bg, frognews.bg, opasnite.net63.net, вестник "Уикенд" и вестник "Шоу". Разрешенията за подслушване на собествениците на "Уикенд" Недялко Йорданов Недялков, който се е водел с псевдоним "Галерия 3", и Мартин Златков - той е с псевдоним "Галерия 1" и "Галерия 2", както и на журналиста Димитър Златков, са дадени от тогавашния председател на Софийския градски съд Светлин Михайлов.

Изследвани са връзките, отношенията, собствениците и главните редактори на въпросните медии, техните отношения с политици и служители. Сред хората, които са наблюдавани и чиито телефонни разговори са проверявани са журналисти и издатели - Пламен Каменов (в. "Шоу"), издателят и главният редактор на сайта "Афера" - Веселин Данов и Веселина Томова, Огнян Стефанов, Младен Мутафчийски, журналистката Зоя Димитрова, която тогава е пресаташе на ДАНС, ген. Иван Чобанов и др. Анализирани са отношенията на депутатката от БСП Татяна Дончева с журналисти, служители на службите и др.

В разработката е посочено „да бъдат направени разпечатки на мобилните телефони на лицата, имащи отношение към публикациите, свързани с дейността на ДАНС, с цел засичане и установяване на източниците им на информация”. Проверявани са били и телефоните на Иван Драшков и Цветлин Йовчев и на други тогавашни служители на ДАНС. За всички горепосочени няма данни да са били под контрол, включително и да са били подслушвани.

Всъщност скандалът гръмна през 2009 г. след като Татяна Дончева откри своя телефон сред подслушваните в документи, предадени на комисията по вътрешен ред и сигурност в парламента, чийто член бе тя.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове