Last news in Fakti

8 Ноември, 2022 09:39 1 247 18

Експерт: Умираме най-много и живеем най-малко в Европа

  • здравеопазване-
  • дългове-
  • болници

Ситуацията в здравеопазването у нас е ужасяващо тежка, смята Андрей Марков от Българска болнична асоциация

Положението, в което се намираме, е ужасяващо тежко. В момента цялото здравеопазване се намира в подобна ситуация като Белодробната болница във Варна и нейният дълг от 77 000 лева дълг е ужасно малко на фона дълговете на останалите болници и задълженията на болниците към гражданите. Това каза Андрей Марков от Българска болнична асоциация в студиото на телевизия "Bulgaria ON AIR".

Според него, големият проблем на болниците е свързан с недостатъчното финансиране на системата. "В държавните болници имаме политически назначения, нямаме бизнес управление. Цялата картина води до това - умираме най-много и живеем най-малко в Европа. Това е достатъчен аргумент, за да вдигнем знака за внимание. Заложена е бомбата за още 50 болници в подобна ситуация", обобщи Марков.

"Белодробната болница във Варна е получила предупреждение за спирането на тока още преди година. През това време не са предприети никакви мерки. Общината е решила да не подава никакви средства към болницата, което само по себе си може да бъде тълкувано като път към ликвидация на болницата", посочи доцент Спас Спасков, бивш шеф на "Пирогов".

Според него, трябва да се промени стойността на клиничните пътеки. "Около 14-15% от българските граждани не се осигуряват здравно, защото не вярват в системата", каза още доцент Спасков.


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    24 0 Отговор
    Модерната медицина е толкова напреднала днес, че вече всички сме болни. Иначе в България умират най много, защото лекарите са най-безкруполни и морят народа целенасочено по алгоритъм. Вероятно повечето и не подозират, понеже са неграмотни, а тези които си дават сметка, си затварят очите като знаят, че законът ги пази.
  • 2 Заложено е-3-4 млн.

    18 2 Отговор
    И има все още които се съмняват в сащското планче "Ран Ът"
  • 3 бушприт

    12 0 Отговор
    Експерт: Умираме най-много и живеем най-малко в Европа. КАТО БЪЛГАРИЯ Е НАЙ-БЕДНАТА И НИЩО НОВО НЕ Е ПОСТРОЕНО ОТ ВРЕМЕТО НА СОЦА,КАК ДА СЕ ЖИВЕЕ ПО-ДЪЛГО? Образование,възпитание,болници,пътища,предприятия,работа,всичко върви надолу. Конституция,закони-от 80-те години на двайстия век. Да не изброявам повече.
  • 4 Слава на Евроатлантическа България

    13 3 Отговор
    Тук измираме горди членове на ЕС, а ЕС отпуска милиарди на Украйна - не член на ЕС !??!!?
  • 5 Студопор

    8 1 Отговор
    Проблема не е в недостатъчното финансиране, а в това, че болниците ги управляват или крадци, или безхаберници. И в двата случая пари има, но не се използват правилно.
    Не може вчерашни... нали, да са директор чета на болници и финансови експерти. Той джобните не може да си разпредели, решава какво са прави с милиони.
  • 6 дааа

    10 12 Отговор
    Пиете и пушите като за световно,ядете сланини ,опашки,уши и всякакви гадорий.Спортните зали празни,велоалеи няма,хората тичащи в парка са няколко човека ,ама тези факти сигурно нямат общо ,американците ви трепат най-вероятно.
  • 7 Пеци

    12 2 Отговор
    Така е като след промените и до ден днешен ни управляват бившата комунистическа номенклатура и агенти на ДС, опоскали и продължават да грабят България, някой си мислят, че все някой друг ни е виновен.Вината си е в нас, че търпим това безумно корумпирано управление 30г изгубени години.
  • 8 Перо

    10 2 Отговор
    Резултатът от криво разбраната демокрация и джендърия е пълно разложение на държава и държавност! От цял свят,единствено в БГ здравната система е организирана като търговско дружество! Пълна некадърност на един циганин,драгалевски “лаборант”!
  • 9 Никола Гешев

    9 2 Отговор
    Ами намалете броя на болниците, бе. На 6.5 млн. България са достатъчни максимум 100 болници, а не 362 колкото са в момента. За сравнение в Австрия са около 79, а в 10 млн. Израел са около 50. Наред с енергетиката и пътното строителство, най-много се краде от Здравната каса! Ама нали кражбите са в ръцете на децата и наследниците на шумкарите, поставени на 09.09.1944 г.на власт от окупационната червена армия, никой не смее да ги пипне. А и народната милиция(верен юмрук на Партията) ги пази. И нека простите русороби да се чудят и пак да обвиняват "демокрацията".
  • 10 Госあ

    5 0 Отговор
    Аве, някой може ли да си направи труда да сравни демографските характеристики на България по време на комунизма и след големите промени на евроатлантиците ? Имам предвид достоверно сравнение със статистически похвати, а не съчинения по задание.
  • 11 Деб

    4 5 Отговор
    Прокълната нация. Прадедите ни са избивали милиони когато са дошли по тези земе от мала азия. Племето на хан Аспарух е прокълнато за невинните жертви дадени от местното население славяни и траки. Мислите ли че Бог няма да накаже наследниците на убииците? Сами виждате че тази нация изкупува греховете не прапрапра дедите си и никога няма да прогресира. Винаги ще живее в мизерия и тиня.
  • 12 Йтръ

    3 0 Отговор
    Да благодарение на нашите крадливи политици, без изключение изроди мръсни до девето поколение да им се връща.
  • 13 Котарак

    1 0 Отговор
    То па кому ли сме нужни? На ония (нашите съюзници) им трябва само територията ни.
  • 14 12г кой царуваше?

    2 0 Отговор
    да не се оплакват че намаляват а останалите пак да си продължават да гласуват както и преди - свобода на избор
  • 15 Българин

    1 0 Отговор
    Да беше само една болница! Цялата система е в развалини. Здравеопазване - какво е това? И с КОВИД -19 стигнахме дотам, където казваше един популярен медик : който се разболее, ще се разболее, който ще умре, ще умре. Иначе пари се изливат някъде, кадрите намаляват и изчезват, болните и умиращите не се лекуват, освен с много пари и връзки. Измираме - кой го е грижа?
  • 16 баце

    0 0 Отговор
    Така е заложено в политиката на манафския ЕС спрямо т.н. недоразвити демокрации или втора ръка хора. Кво се жалвате, нали сме в ЕС без никой да ни е питал ....
  • 17 Както

    1 0 Отговор
    Както казваха гърците: да чакаме северните варвари. Та тогава ще се оправим. Уж.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове