Last news in Fakti

10 Януари, 2023 10:14 6 437 61

10 януари 1944 г.: Най-разрушителната бомбардировка над София ВИДЕО+СНИМКИ

  • 10 януари 1944-
  • софия-
  • бомбардировки-
  • втора световна война

Освен столицата на България цели са били Скопие и Враца

10 януари 1944 г.: Най-разрушителната бомбардировка над София ВИДЕО+СНИМКИ - 1
Снимка: Архив

На 10 януари 1944 година по време на Втората световна война е извършена най-разрушителната бомбардировка над София.

Върху столицата са хвърлени над 1700 бомби, стотици са загиналите и ранените, предимно цивилни граждани. Разрушенията са многобройни.

През деня американски бомбардировачи извършват рейда, а през нощта - британски самолети.

Около 12,30 ч. на обед формация от около 200 американски бомбардировача В-17 и В-24 е на подстъпите към София.

Съпровождат ги не по-малко от 100 двукорпусни изтребителя Р-38 “Лайтнинг”.

Бомбардировачите нанасят удар по София в 12,35 ч., а в 22 часа през нощта 80 британски бомбардировача “Лелингтън” повтарят удара и хвърлят нови 1000 бомби предимно в източните квартали.

Убити са 750 души, ранени са около 700.

Напълно са разрушени 3304 сгради, частично – 427.

Съобщителната и водоснабдителна мрежа са прекъснати, пламтят южното крило на Народния театър, сградата на БАН, съседните здания....

Това е първата съвместна дневно-нощна атака, при което английската авиация атакува през нощта, а американската, която има по-добро изтребително прикритие – през деня.

Дневната е извършена от 330 американски самолета.

Градът е атакуван от два американски бомбардировъчни полка В-24 и В-17 „Флаинг Фортес“ – около 220 бомбардировача и 110 изтребителя „Лайтнинг“.

10 януари 1944 г.: Най-разрушителната бомбардировка над София ВИДЕО+СНИМКИ
Снимка: Архив

Бомбардировката е извършена към 13:00 часа когато атакуват бомбардировачите, т. нар. „Летящи крепости“.

Потвърдено е участието на 143 B-17 Flying Fortress, 37 B-24 Liberator) и 110 изтребителя P-38 Lightning.

Срещу тях от Божурище, Враждебна и Марно поле при Карлово излитат общо 73 самолета – 43 български от 6-ти изтребителен полк и 30 немски изтребителя.

От софийските летища се вдигат – 2/6 изтребителен орляк с 23 Dewoitine D.520 и 3/6 изтребителен орляк с 16 Me-109G[47] и от Карлово едно крило (ято от четворка изтребители) Dewoitine D.520 от 4/6 изтребителен орляк, водени от кандидат-подофицер Тодор Розев.

На бой в защита на София излита и германската ескадрила I./JG 5 „Eismeer“ с 30 изтребителя Me-109G, водени от своя командир кап. Герхард Венгел.

От ПВО са изстреляни 1958 снаряда. Във въздушния бой са свалени от българите 6 „летящи крепости“ и 5 изтребителя, немците свалят още 3 бомбардировача, защитниците на София дават 2 жертви – загива подофицер Симеон Михайлов /самолетът му внезапно полита към земята и се разбива при с. Мало Бучино, вероятно загуба на съзнание поради тежък синузит/ и германският изтребител кап. Герхард Венгел, убит край Радомир в бой с няколко вражески изтребителя.

Ранени са още 3-ма немски летци: оберлейтенант Роберт Мюлер и .оберфелдфебел Калвайт, унтерофицер Холткьотер. [48] В 22 часа същата нощ София е нападната от още около 80 британски самолета и въпреки изстреляните 1310 снаряда от зенитната артилерия противникът успява да нанесе още поражения на града.

В резултат на дневното и нощното нападение на София загиват 947 човека и са ранени 710.

Тежко ударени са 3731 сгради – разрушени 93 държавни и 3211 частни сгради и 427 са полуразрушени. Хвърлените бомби над София са общо 1784.

Жестоките въздушните удари на 10 януари силно разстройват обществения живот в столицата и започва евакуация.

10 януари 1944 г.: Най-разрушителната бомбардировка над София ВИДЕО+СНИМКИ
Снимка: Архив

До 16 януари 300 000 жители напускат града.

Българите обаче карат самоуверения в огромното си числено превъзходство противник също да плати най-тежка цена.

Командирът на 3/6 изтребителен орляк капитан Чудомир Топлодолски с хората си се врязват в армадата и за броени минути са свалени три P-38G Lightning, а в хода на преследването на още осем напускат района, прочертавайки небето с димните си следи, един от бомбардировачите е „прошит“ от точния огън на поручик Цвятко Загорски, отделя се от групата и се разбива в околностите на село Радибош, а Девоатините атакуват фронтално, резултатът от „кавалерийската“ им атака е – още три бомбардировача започват да димят, стараейки се да запазят мястото си в бойния ред, който вече не съществува.

В-17F „летяща крепост“ с командир поручик Финч е с най-много поражения и се разбива край с. Кладница, Пернишко.

Първата вълна американски бомбардировачи не издържа и обръща курса към Италия, като увлича след себе си и останалите екипажи.

Бомбите им са хвърлени без необходимото прицелване с явното желание да се напусне небето над София колкото се може по-бързо.

Би Би Си, съобщава, че 31 американски самолета не се завръщат в базите си след „мисията“ над Царство България.

На 24 януари е предприето ново нападение над София, но в този ден природата е на страната на софиянци.

Цялото Софийско поле е потънало в дебел слой мъгла.

Самолетите на 15-а въздушна армия на САЩ не разполагат с уреди за сляпо бомбардиране, каквито имат нощните бомбардировачи на Кралските военновъздушни сили (RAF).

И след като се въртят над Витоша в продължение на 45 минути, бомбардировачите поемат в различни посоки.

Една група бомбардира Скопие, тогава на територията на Царство България.

Друга формация от 84 бомбардировача удря Враца. Загиват 124 и са ранени 250 врачани, припомня epicentre.bg.
Изтребители слизат ниско и обстрелват града с бордното си оръжие. Бомбардирани са и други селища в Северна България. Общо над страната са пуснати около 800 бомби.

След известно затишие бомбардировките са подновени в нощта срещу 16 март от британска тактическа бомбардировъчна група. Тя спуска върху централната част на столицата около 4000 запалителни магнезиеви бомби, предизвикали над 70 пожара.

През нощта следва втори удар по цели в района на Централна жп гара и в района на кв. Лозенец.

Разрушени са 45 и са засегнати 13 сгради и постройки, като жертвите се изчисляват на 19 убити и 76 ранени. Най-убийственото и мощно нападение

В ясния безоблачен ден на 30 март следва най-жестоката бомбардировка. Бомбардировъчна формация, имаща задачата да бомбардира София, е от около 450 бомбардировача “Либерейтър”, “Флайнг фортрес”, “Митчел” и “Халифакс”. Те са придружавани от 150 изтребителя “Лайтнинг”. Пуснати са 3000 разрушителни и голям брой запалителни бомби, сринати са 3575 сгради. Загиват 139 души, пламват над 2000 пожара.

Дълго догарят зданията на Народния театър, Министерския съвет, Министерството на правосъдието и финансите, Народната библиотека, хотел “България”, Държавната печатница, Светия Синод и други “военни обекти”.

В пепелища тънат бул. “Дондуков”, ул. “Търговска” (днес “Пиротска”), ул. “Мария-Луиза”, ул. “Клементина” (днес бул. “Ал. Стамболийски”), ул. “Леге”, площад “Батенберг”...

Зловещата равносметка: - Хвърлени са 45 265 разрушителни и запалителни бомби. Част от тях са със закъснител, за да избухнат по-късно, когато хората са напуснали скривалищата.

- Използвани са и бомби във вид на играчки и писалки, предназначени да убиват и осакатяват деца.

- Загиват над 2477 души, 99 на сто от които са цивилни граждани, жени и деца. Ранените са двойно повече.

Разрушени са над 12 000 сгради.

Изсипаният над столицата 4350-тонен бомбен товар срива близо 1/4 от сградния ѝ фонд.

Материалните щети достигат астрономическата сума 24 млрд. лева. Демократът Чърчил посреща данните от разрушителните бомбардировки над България с думите: “Отлично!”.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боруна Лом

    127 7 Отговор
    ДА БЛАГОДАРИМ НА КРАВАРИЯ И АНГЛОСАКСОНЦИТЕ

    Коментиран от #6, #11

  • 2 честен ционист

    90 9 Отговор
    Трябва да го вкарат в учебниците по история като акт на агресия на СССР, както японците учат, че бомбите над Хирошима и Нагасаки били хвърлени от Сталин.

    Коментиран от #15

  • 3 Весо

    92 3 Отговор
    ДНЕСКА ИМА МИТИНГ-ПРОТЕСТ ПО ПОВОД 79г.ОТ БОМБАРДИРОВКИТЕ НАД СОФИЯ ул.КОЗЯК В 11ч.!

    Коментиран от #24

  • 4 БОЗА

    83 2 Отговор
    Жалко,че не сте сложили снимка на удареното от бомба Народното събрание...да си помислят ония вътре,КОИ са им "партньорите" днес... ;-Х


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 колонията

    70 3 Отговор

    До коментар #1 от "Боруна Лом":

    Ми благодари им. Нали затова сте им вдигнали паметник на ул Козяк.
  • 7 Ха Ха

    83 2 Отговор
    Даже и паметник са им направили........
    Народ с 700г робсво.......
  • 8 Пич

    89 2 Отговор
    Ето това са нашите нови " приятели " !!! Слугинажа дори е издигнал паметник , на убийците на България !!!
  • 9 Азз

    83 4 Отговор
    Тия същите "приятели" сега казват на продажните ни политици какво да правят и ни учат на демокрация...И че не трябвало да се бомбандират мирни Окраински градове,нищо че в жилищните сгради се крият нацисти и стрелят по собствените си мирни жители....
  • 10 Винкело

    60 1 Отговор
    Либералците да се вземат в ръце и да обяснят от коя година нататък изтребването на мирни граждани не е престъпление, че да спрем да се бъркаме веднъж-завинаги.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 САЩ

    62 1 Отговор
    Благодарности за тези събития можете да поднасяте в посолството ни. Имаме и паметник на загиналите пилоти-герои. Приемаме и дарения за наследниците им. В брой.
  • 13 защо

    21 1 Отговор
    Г-н Михайлов,
    Най-учтиво Ви каним за приятелски беседи.
    Утре 08.30 ч. на ул. "Козяк" 16 и при възможност на "Московска" 9 по всяко време.
    Присъствието Ви е "желателно".
  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    35 1 Отговор
    🇺🇲🇺🇲🇺🇲🇺🇲🇺🇲🇺🇲🇺🇲🇺🇲🇺🇲
    " ПРИЯТЕЛСКИ ОГЪН"
    🇺🇲🇺🇲🇺🇲🇺🇲🇺🇲🇺🇲🇺🇲🇺🇲🇺🇲
  • 15 мдаа

    35 1 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Наще деца как учат, че е имало османско присъствие на не робство. До ден днешен ДПС сааамо присъства в парламента
  • 16 бай Ставри

    53 0 Отговор
    Мисля, че ще е честно да направим паметник и на капитан Герхард Венгел, срещу този на американските летци.

    Коментиран от #34, #36

  • 17 Благодаря

    36 0 Отговор
    Гн. Михайлов, че ни отваряте очите и припомняте историята
  • 18 Русия така победи във войната!

    8 51 Отговор
    Американци и англичани сринаха Германия, а руснаците влезнаха като победители!

    Коментиран от #28

  • 19 Ганя обяви война на Америка и Англия !

    13 32 Отговор
    Вие какво очаквате?

    Коментиран от #37

  • 20 Тъпо Козяче

    10 5 Отговор
    Сталин я е поискал от Рузвелт и ЧЪРЧИЛ!
    Така ми казаха да напиша...
  • 21 Не УМЕН ПУ.РУ.фил🤔

    1 6 Отговор
    .....партия....НДСимеон Втори/цар тогава/...ли организира🤔
  • 22 дядото

    47 3 Отговор
    защо се срамувате да назовете кои държави с въоръжените си сили унищожават софия.след някоя година ще обвините съветската армия и за това зверство.днес в центъра на софия няма паметник на загиналите пилоти,отбраняващи столицата,но на разрушители е издигнат.хора,помнете истината
  • 23 Рада дълбоката

    18 2 Отговор
    Аз съм евроатлантичка!
  • 24 ПИТА???

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Весо":

    ...ком.№21....🤔
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 един от многото

    36 1 Отговор
    Дали фронтовата линия е била в София , или са се водели битки в Хирошима и Нагасаки , че са бомбардирани? Иначе големите демократи вият на умряло , че русия обстрелвала инфраструктурата на врага. Инфраструктура и военни обекти е едно , мирни градове съвсем друго , ама карай да върви , нали в края на краищата трябва да се демонизира Русия. Докато Русия и Украйна воюват някак си , запада си пробута старото и търгува с по модерно оръжие , а колкото за процъфтяващата търговия с органи и донори , никой не пише за този толкова очеваден факт.
  • 27 Чърчил искаше

    34 0 Отговор
    от София да направи картофено поле!
  • 28 Мнение

    19 1 Отговор

    До коментар #18 от "Русия така победи във войната!":

    Ай стюга ва, а коя страна бе нападната първо Русия, или Фащ????

    Като драскате по форумите, поне се поинтересувайте първо как е протекло нападението от Германия над СССР и кога точно на англо-фащците им е дошъл куражът и те да нападнат!!!
  • 29 Среден

    29 1 Отговор
    пръст за наглите гринговци и нагло-сакси...
  • 30 ОСМАНАГИЧ⭐🌙

    1 1 Отговор
    😲Блицкриг 😱
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 байгън

    23 1 Отговор
    ще излезе,че сме най-продажната нация зарязваме освободителя и се продаваме на разрушителя УЖАС
  • 34 редник

    13 0 Отговор

    До коментар #16 от "бай Ставри":

    Има паметна плоча в градина "Мадара":
    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B5%D1%80%D1%85%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%92%D0%B5%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BB/media/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:GerhardWengelmemorialslabinSofia.JPG

    Вечна слава на героите, защитавали небето на София!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 редник

    13 0 Отговор

    До коментар #16 от "бай Ставри":

    Незнайно защо отговорът 34 бе изтрит.

    Да повторя - има паметна плоча в градина "Мадара" - бях сложил линк към бълг. уики, но явно и това не може.
    ----------------------

    Вечна слава на героите, бранили небето на София!
  • 37 Лорднекор

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "Ганя обяви война на Америка и Англия !":

    Очаквам да имаш памет, безроднико!
  • 38 ЧИЧЯ СТАМАТ ШУМКОВ

    6 2 Отговор
    Символична война се нарича обявената от страна на Царство България война на САЩ и Обединеното кралство на 14 декември 1941 г. Продължава до 28 октомври 1944 г.

    България няма задължение да обяви война на атлантическите съюзници според клаузите на Тристранния пакт, понеже номинално САЩ се оказват в ролята на жертва след нападението над Пърл Харбър.

    На 11 декември 1941 г. Германия обявява война на САЩ, използвайки като повод няколко нападения срещу германски подводници и търговски кораби, осъществени от Американския атлантически флот. Те са извършени по заповед на американският президент Рузвелт. На 12 декември Германия е последвана от Италия, която също обявява война на САЩ. Към тях през следващите дни се присъединяват Румъния, Унгария и България.==================================================================================================================================================================================НИКОЙ НЕ НИ Е ВИНОВЕН.КАКТО ВИНАГИ СМЕ НА ГРЕШНТА СТРАНА.ГРЕШНО РЕШЕНИЕ НА САКСКОБУРГИТЕ ЗА ПСВ И ВСВ И В РЕЗУЛТАТ 09.09.1944Г И 45 ГОД КОМУНИЗЪМ ЗАГУБА НА ОКОЛО 50 000 КВ КМ.ТЕРИТОРИЯ СЛЕД КРАЯ НА ПСВ.ЗА БЛИЗО 60 ГОД.НАЧЕЛО НА БЪЛГАРИЯ ,ТАЗИ ДИНАСТИЯ НИ НАВЛЕЧЕ ТРИ НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 80 на сто

    9 2 Отговор
    от бомбардировките са жестоко отмъщение за "подвига" на Списаревски,/излетял без заповед/ врязал се в американски самолет,освободен от бомбен товар над Плоещ.Знайте,че англо американците са невероятно отмъстителни.
  • 41 плевен

    4 12 Отговор
    Всяка гадина четем едни и същи приказки, обслужващи най- изкукуригалата част от аудиторията.
    1. Ами били сме във война. Цветя за 8-ми март ли да хвърлят? Амстердам, Берлин, Лондон, Токио, Дрезден? Защо София да е изключение?
    2.Бомбандировките започват след като нашите орли свалят три ранени крепости, връщащи се напряко от Плоещ. Летците си получават наградите, а София - бомбите. Какво толкова се чудите?
    3.В мъгливия ден нашите самолети не излитат. София се брани само от немските летци, базирани в Гърция.
    4. Тази история с детските играчки е доказана лъжа. Първи я подемат в Германия, после в България, а след това върши работа на червената власт след 9-ти.

    Коментиран от #42, #56

  • 42 Добре

    1 5 Отговор

    До коментар #41 от "плевен":

    си го казал,но изкукуригалата част от аудиторията не вдява.
  • 43 Правда

    7 1 Отговор
    От САЩ и Англий сме видели само зло. И сега това са нашите основни врагове.
  • 44 Хахаха

    1 1 Отговор
    А ! Новина! Русия къде е в статията? Русия е виновнаааа!

    Коментиран от #61

  • 45 ХАМЕРИКА НЕ УБИВА

    4 1 Отговор
    ТЯ САМО НОСИ ДЕМОКРАЦИЯ
    xa xa xaxa
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 А защо да не бомбардират

    3 0 Отговор
    София се направи на велика сила и обяви война на САЩ и Великобритания. Но без да се намираме във война със Съветския съюз и без каквато и да било причина или повод, град Добрич е бомбардиран от съветската авиация. За съжаление това не е единствената проява на агресия към мирна България. Бомбардирани са още Русе, Стара Загора, Казанлък, Горна Оряховица. Нападенията срещу България не са само по въздух, в началото на декември 1942 обстрелват селищата в Северното Черноморие. А съветска подводница атакува и потапя кораба „Струма“, при което загиват над 700 пътника.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Русия е враг №1 на България

    5 3 Отговор

    До коментар #48 от ""ВРАГ НА НАРОДА"":

    София се направи на велика сила и обяви война на САЩ и Великобритания. Но без да се намираме във война със Съветския съюз и без каквато и да било причина или повод, град Добрич е бомбардиран от съветската авиация. За съжаление това не е единствената проява на агресия към мирна България. Бомбардирани са още Русе, Стара Загора, Казанлък, Горна Оряховица. Нападенията срещу България не са само по въздух, в началото на декември 1942 обстрелват селищата в Северното Черноморие. А съветска подводница атакува и потапя кораба „Струма“, при което загиват над 700 пътника.

    Коментиран от #50

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Русия е враг №1 на България

    3 2 Отговор

    До коментар #50 от ""ВРАГ НА НАРОДА"":

    НЯМА РАЗЛИКА МЕЖДУ СССР и РУСИЯ!!! СЕГАШНАТА РУСКА ФЕДЕРАЦИЯ.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    2 3 Отговор

    До коментар #53 от ""ВРАГ НА НАРОДА"":

    БОГ И РУСИЯ ДА ПАЗЯТ ПРАВОСЛАВИЕТО, БЪЛГАРИЯ И СВЕТА ОТ ================================== ==========================================================================================================ПОСОЧИ МИ ЕДНА ПРАВОСЛАВНА ДЪРЖАВА КОЯТО ДА СЕ ДОБЛИЖАВА НА 70-80% ОТ ИКОНОМИЧЕСКОТО,ПОЛИТИЧЕСКО СОЦИАЛНО РАЗВИТИЕ НА ГЕРМАНИЯ НАПРИМЕР

    Коментиран от #55

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 редник

    1 4 Отговор

    До коментар #41 от "плевен":

    4. Тази история с детските играчки е доказана лъжа.

    Не, не е лъжа - има запазени предупреждения в тогавашната преса, има и спомени на очевидци - например на известния преводач и журналист Димитри Иванов...
  • 57 СВЕЩЕН ДЖИХАД СРЕЩУ ВАТИКАНА

    0 2 Отговор
    И ГНИДИТЕ И! БОМБАРДИРОВКИТЕ БЯХА ПОРЪЧАНИ ОТ ТАМ! ВОЙНА СРЕЩУ БОГА!
  • 58 Руски бомбен ураган...

    2 0 Отговор
    ...над Бургас и Варна през 1та св.война,от Руската флота-унищожени 1/2 от Бургас и 2/3 от Варна, хиляди невинни жертви,срет които и стотици деца? Ето потвърждение,и сега в Украйна,защо руснаците стрелят по мирно население?Защото са дивани с ядрени ракети!!Пишете и коментирайте и това-България не е смо ...София!!!
  • 59 Трайчо

    0 1 Отговор
    Това са новите приятели на българските партии. Честито!
  • 60 Данчо

    0 0 Отговор
    Малко преди да стигнете Роженския манастир след Мелник вляво от пътя има паметник на загинал американски пилот след бомбардировка над България. Там може голяма част от народните избранници да поднесат цветя.
  • 61 Руски бомбен ураган...

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Хахаха":

    Има,има!!! Чети N 58 -u другите коментари,както и историята от 1та св.война,когато руснаците подлагат на унищожителен огън и сатанински бомбандировки Варна и Бургас,а Руските казаци навлизат в Добруджа! Добре че се намира един доблестен патриот като ген.Колев,кавалерист,патриот който не слугува на Руските нашественици и ги изхвърля като мокри мишки обратно в Румъния,и които няма и един паметник на видно място защото ренегатите-русофили са напълнили всички публични места с паметници на Руските нашественици?Историята в училищата също обслужва Руската, но не и Българска история!Жалко,и още по жалко за нашият народ който превъзнася Руската история ,и забравя за собствените си герои! Тази нация не я чака нищо добро,и то се вижда най-добре в парламента с проруските партии/ГЕРБ,БСП,ДПС И ВЪЗРАЖДАНЕ/КАКТО И ПРОРУСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ-РАДЕВ!!! Затова младите и начетени хора бягат,а останалите са облъчени с "райският"газ на Руската пропаганда и ще живеят в мизерията на "руският стандарти докато ги довърши окончателно РУСКИЯТ"ПОТОП" И господ в България не може да ни спаси,защото и той е РУСНАК-АМИН!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове