Last news in Fakti

14 Януари, 2023 10:40 1 952 55

Сарафов: Преговаряме с голяма международна одиторска компания, която да провери Nexo

  • борислав сарафов-
  • nexo-
  • проверка

„Необходимо е проследяването на сериозен финансов поток, затова е нужна външна помощ и съдействие. За криптовалутите няма конкретна регулация у нас”, допълни той

Сарафов: Преговаряме с голяма международна одиторска компания, която да провери Nexo - 1

Това е сложна схема. Тук няма нищо просто, нищо не може да се обясни по елементарен начин. Така коментира дейността на криптокомпанията Nexo заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

„Ние сме юристи, но имаме отдел „Киберпрестъпления”. Това ще е една от новините – водим преговори с една от най-големите международни одиторски компании, която да извърши цялостен одит на Nexo. Анализ ще бъде възложен на компания за форензик разследвания”, уточни той пред Нова тв.

„Необходимо е проследяването на сериозен финансов поток, затова е нужна външна помощ и съдействие. За криптовалутите няма конкретна регулация у нас”, допълни той.

Той даде подробности за четирима обвинени: „Техният профил е високоинтелигентни, изключително образовани, граждани на света, владеещи по много езици, завършили са най-реномираните и престижни университети. Това са може би едни от най-богатите българи, имат много възможности, жилища по цял свят. Те са на ръководни позиции на фирмата. Имена няма да кажа.”

„Двама от тях са в неизвестност, издирват се. Имаме информация, че не са в страната, макар граничен контрол да казва, че не са пресичали границата”, допълни той.

Той не пожела да коментира дали има замесени политици.

„Политиката винаги се меси в работата на съдебната система, защото невинаги съдебната система облагодетелства политиците. Затова сме длъжни да сме абсолютно безпристрастни”, заяви той.

Той поясни, че не е част от предмета на разследването информацията за това, че Nexo е финансирала „Демократична България”.

„Получихме и софтуер за разследването, с който можем да работим. Работим с партньори от много държави, най-много ни съдейства Великобритания”, информира още Сарафов.

Той коментира предложените промени в наказателния кодекс: „Текстовете не съответстват на основния закон. Това е комплекс от причини. Не помня някой да се е изказал ласкаво за този законопроект. Мога да ви кажа веднага един пример – предложено е главният прокурор да се разследва от разследващи полицаи – те са част от изпълнителната власт и са най-нископоставени, може да имат натиск.”


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Христо Иванов Копейкин

    9 10 Отговор
    Рублите не миришат.
  • 2 Костадин Костадинов

    3 23 Отговор
    Христо Иванов и Кокорчо взимали руски пари а на мен викат Копейкин.

    Коментиран от #20, #30

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Българка

    44 0 Отговор
    Облещаната от снимката мутра да каже откъде синчето му е извадило над 540 000 лева, за да си купи имот. Да си докаже произхода на парите този Каскет . Защо плащаме заплати на НАП, ДАНС, КПКОНПИ? Явно , за да съучастват на мафията срещу корупционни подкупи
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 славчо има такъв неук

    13 0 Отговор
    сарафов,просто е,аз като обвинявам е много просто!
  • 7 ПСР

    34 1 Отговор
    Само като му гледам фейса-да,за този и Шефът му от Волуяк или за баш Шефът от БанкИ,нищо просто няма.Всичко е сложно и засукано.Само да не стане така,вечното дежа вю."Падни ,легни,ти си престъпник...!"А после,до всички българи от Страсбург-я да платите едни милиони обещетения....
  • 8 А пет

    28 0 Отговор
    месеца след сигнала от Америка - нищо , чистите и брисахте ! Пет години изпрали 100 милиарда без лиценз и куп други далавери , но в България никой "не разбрал" ?
  • 9 Българка

    34 0 Отговор
    Каскетурата трябва да говори и обвинява в български съд, а не от медиите и теливизионните екрани. Сийка в напоителните си възхвали на каскетите обяви тържествено, че това е втория по значение "удар" след КТБ. Но да не забравяме фиаското на делото КТБ. Да не забравяме , че нито Гешев, нито друг каскет видя Пеевски ,като основния участник във фалита на КТБ и най-вече за разграбването на КТБ след като я съсипаха от мафията, от БНБ, Каскетурата и най-вече Делян Пеевски-Гешев-Борисов. Това е престъпното трио, начело на държавата ни

    Коментиран от #14

  • 10 нснс

    25 0 Отговор
    навремето имаше и една банка КТБ и там имаше одиторски оценки колко да откраднат . тук освен наша съдебна система да крадат нищо друго не могат да правят .
    как само в България да има злоупотреби а други държави да няма нищо .
  • 11 0001

    12 0 Отговор
    Тя ваз ще ви провери
  • 12 Tака е...

    23 0 Отговор
    Тебе имотният те провериха и изпраща, та сега можеш да си пример за висок морал и професионализъм. Няма такава кочина като бг
  • 13 Българка

    21 0 Отговор
    Каскетите квичат и орИваха орталъка срещу ЗАакон, който да позволи да се обжалват извращенията им с отказ да образуват досъдебно производство срещу мафиоти или да прекратяват вече образувани такива. Иначе как ще са толкова богати и безнаказани ?
  • 14 Миризлив пор

    8 3 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    Във случая много от изгорелите и повдигнали обвинение не са българи, става въпрос за инвеститори граждани на обединеното кралство и става въпрос за 140 милиона.

    Коментиран от #16

  • 15 Буко Баламата

    21 2 Отговор
    Ама Вие първо им скапахте бизнеса а после ще ги проверявате,ли?Виждам как ще плащаме заради вашата некадърност.

    Коментиран от #23

  • 16 Българка

    22 1 Отговор

    До коментар #14 от "Миризлив пор":

    Това го разбрахме. Престъпленията не са извършвани на територията на България, но ръководителите са българи и действат от България. Лошото е, че Каскетурата от това разследване прави поредните си поръчкови внушения на мафията ГЕРБ-ДПС срещи всички, които се опитват да си отвоюват превзетата от мутрите държава

    Коментиран от #19, #25

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ГербоПитек

    16 0 Отговор
    гербав некадърник
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Фондация "Костя Копейкин"

    18 1 Отговор

    До коментар #2 от "Костадин Костадинов":

    Това ли е новата опорка на проZZтия милиционер от Банкя :)
    Ама то за електората му става, щом за толкова години не видяха колко ги краде "баце" в полза на рузкия садист е нормално .
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 1944

    13 2 Отговор
    вън комунистите от държавната власт. терористи и убийци поставени в услуга на кремльовските поробители.
  • 23 Уточнение

    11 0 Отговор

    До коментар #15 от "Буко Баламата":

    ТЕЗИ БОКЛУЦИ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗМЕТАТ ВСИЧКИТЕ !!!
  • 24 1944

    13 1 Отговор
    гешеф и болонките му са миризливи и мазни масковски каскети.
  • 25 Миризлив пор

    7 2 Отговор

    До коментар #16 от "Българка":

    Къде са извършени престъпленията? Българи на територията на България управляват фирма? Във случая има измамени (според тях) клиенти, които са предизвикали разследване и то не от нашата прокуратура и се търсят определени хора.

    Коментиран от #44

  • 26 Стига

    20 0 Отговор
    омръзна ни от прости и нагли мутри. Времето ви свърши, вземаме си държавата обратно, БОКЛУЦИ!
  • 27 Реалист

    14 0 Отговор
    Това е поредната ченгесарска операция на руZко-българската мафия. Както ВТБ (банката на КГБ) ограбиха българите чрез КТБ, така и сега ще ограбят крипто банка.
    Както тогава се намериха прокурори да съдействан на грабежа, така и сега се намериха.
    Само се чудя защо още никой не е хванат и обвинен в покушение на пеевски !?
  • 28 Ммм дааа

    17 0 Отговор
    ГНУСНО ДОЛНО ЧОВЕЧЕ ОТ ЕДНИ МИНАЛИ ВРЕМЕНА.
  • 29 Тъпотии

    15 0 Отговор
    смрадлив екземпляр.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 българка

    18 2 Отговор
    Съвсем се раз..щиха негодниците, а стадото ще продължи да гласува за тях ! Измислят си несъществуващи престъпления, а ИСТИНСКИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ отлежават и мухлясват !!! Целта е отвличане на вниманието и спасение за ИСТИНСКИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ !!!
  • 32 Муахаха

    13 1 Отговор
    "Техният профил е високоинтелигентни, изключително образовани, граждани на света, владеещи по много езици, завършили са най-реномираните и престижни университети. Това са може би едни от най-богатите българи, имат много възможности, жилища по цял свят. "

    Като изключим престижните университети това или е лела Гошка или моделката от Барселона.
  • 33 Реалност

    17 2 Отговор
    Гешев е силно притеснен особено след предупреждението от конгресмена Уорън Дейвидсън, за това бърза да трупа червени точки пред "колегите" от Великобритания, демек Запада.
    Главна прокуратура, същата която опази Ружа Игнатова и я пусна да избяга, а преди това "охраняваше" нейният проект - One Coin. Ружа работеше с и за тайните ни служби и специално с Борисов, пусна медийната бомба за Нексо. Ако погледнете съотношението между професионална работа - там където не се говори пред медиите, а се събират доказателства за обвинение пред съда и медийната активност, веднага ще разберете че Гешев търси информационния ефект, там където могат да се ударят ПП и ДБ.

    Коментиран от #45

  • 34 Макс

    11 2 Отговор
    Чудесно, но това трябваше да направите и с КТБ , с Лукойл, с БНБ и т.н.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Бгг

    14 0 Отговор
    Сарафов, с една дума вие сте некомпетентни да не кажа некадърни по финансовите въпроси.

    Коментиран от #38

  • 38 макдоналдс тръмп

    7 0 Отговор

    До коментар #37 от "Бгг":

    той по щавенето бе ,милионерче в евро
  • 39 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 0 Отговор
    Иде ли краят на Ерата ФАНДУПКОВА‼️
  • 40 Дениц с дебелата гъ.....ца

    9 0 Отговор
    Тоя павиан не може да се изразява на Български, та с кого не разбрах ще преговаря! Голям смях пада, благодаря ви улеснявате дефекацията ми!🥸
  • 41 байХЪ

    2 7 Отговор
    Нестимир и Асен в затвора !
  • 42 Много е убав

    7 0 Отговор
    Тоя мяза на интелектуалец!
  • 43 Може да сме прости

    5 0 Отговор
    Ама за сметка на това сме нагли и крадливи, а и друг ще ни върши работата, за нас само овациите. Парите плаща народа
  • 44 Българка

    9 1 Отговор

    До коментар #25 от "Миризлив пор":

    Омръзна ми герберастката смрад. Ами позаинтересувай се от нещо различно от мафиотските опорки и ще разбереш
  • 45 Българка

    13 0 Отговор

    До коментар #33 от "Реалност":

    И добавям, че Neho е започнал дейността си и е работил по времето на управлението на ГЕРБ
  • 46 Овен

    5 0 Отговор
    Въобще не се занимавате с глупости и не харчете парите на хората!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Абе

    8 0 Отговор
    Човекът ни казва, че с нашите пари ще платят на посочена отвън одиторска компания, която накрая ще излезе с съвсем точен и определен отсега доклад!
  • 49 Ицо

    7 0 Отговор
    А какво ще стане като се окаже че всичко им е законно двамата с Гешев ли ще плащат защото сумите ще са много голями
  • 50 Мемфис

    7 0 Отговор
    А хайдука от Банкя, окрал десетки милиарди кой и кога ще провери!?!?!?!Щ!?
  • 51 Мемфис

    6 0 Отговор
    Нещата в бг могат да тръгнат към оправяне само, ако за начало мафиите на МВР, прокуратура и съдиите бъдат вкарани по някакъв начин в пандиза! Всичко друго е илюзия !
  • 52 Казуар

    5 0 Отговор
    За КТБ Борисов отказа да се наеме чуждестранна фирма която да проследи къде са заминали заграбените пари.
  • 53 Демократ

    7 0 Отговор
    Боже,Боже, този тъп милиционер казва,че ще наемат компания за форензик разследвания. Самата дума дума форензик на английски означава криминално разследване и е дейност на самата полиция, а не частни фирми. Много интересно кое е името на тази фирма? Малоумието на неграмотните управляващи милиционери ни е направило за смях пред света. Началникът му милиционера Гешев пък учи за доктор по международно право в Благоевградския юридически факултет, бълващ измислени юристи, без да знае дума чужд език а е задължително изискване уж знаене на английски. Голям плач, защото не е смешно, а трагично.
  • 54 Българин 🇧🇬

    6 0 Отговор
    гешев, пеевски, борисов и доган са злокачественият тумор на България. Само физическото отстраняване на
    тези бандити България ще тръгне в правилната посока на развитие.
  • 55 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор
    А, знам я тази компания, същата която взе парите за 4 (четири) одита на "Топлофикация София" и според докладите всичко беше наред....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове