Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Януари, 2023 15:23 5 170 78

Експерт: Четири извода от днешната статия в „Ди Велт“

  • украйна-
  • българия-
  • русия-
  • руска агресия

Сега тези производствени активи са в помощ на Украйна срещу Русия, която се е самообявила за геополитически наследник на СССР

Експерт: Четири извода от днешната статия в „Ди Велт“ - 1
Снимка: БГНЕС

Четири извода от днешната статия в „Ди Велт“ за помощта, оказана от България на Украйна. Това коментира във "Фейсбук" експертът Пламен Димитров.

1. България съвсем не е толкова малка, бедна и незначителна страна, за каквато сме свикнали да я приемаме. На наша територия се произвеждат сериозни количества от ключови военни ресурси като боеприпаси и горива, които могат да бъдат важен фактор дори и в пълномащабна война между големи държави.

Още новини от Украйна

2. Принадлежността на България към свободния свят е препотвърдена благодарение на решителното и отговорно политическо лидерство, което е пренебрегнало преобладващите обществени нагласи – в самата статия се казва, че 70% от българите са били против военната помощ за Украйна, сходни са и данните от известните ни социологически проучвания от миналата година.

3. Българската помощ за Украйна става възможна поради парадоксалното съчетание между променената геополитическа ориентация на страната и стопанските активи, останали от времето на комунизма, когато България се въртеше в орбитата на Москва. Рафинерията в Бургас и военните заводи са построени с помощта, насърчението, а вероятно и разпореждането на Съветския съюз и именно заради тогавашната принадлежност на България към съветския блок. Сега тези производствени активи са в помощ на Украйна срещу Русия, която се е самообявила за геополитически наследник на СССР. Може би трябва да преразгледаме и представите си за това доколко компанията „Лукойл“ е контролирана от Кремъл – помислете си дали на Путин му е приятно, че украинските танкове и бронирани машини се зареждат с дизел, произведен от руски нефт в рафинерията на руска фирма.

4. И една вътрешнополитическа последица от признанията на Петков, Василев и Кулеба пред „Ди Велт“ – участието на БСП в каквато и да е коалиция с прозападни партии вече изглежда невъзможно. Корнелия Нинова и до сега с мъка отбиваше атаките, че е позволила износ на военна продукция за Украйна, но оттук нататък вече ще и бъде невъзможно да обясни на своите избиратели защо би се коалирала с „войнолюбците“ от „Продължаваме промяната“, Демократична България или пък ГЕРБ.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 79 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    72 18 Отговор
    Хахаха....как може да те сготвят "западните съюзници" , никой друг не може !!! Кирчовците и Ристовците явно ги дават в казана отвсякъде !!! Не само с Нексо !!! Сега Дойче веле ги кисне , за доставянето на оръжие и гориво за Украйна! Ама - хвалебствено ги кисне !!! Ето , и тези , от Ди Велт ги хвалят !!!

    Коментиран от #67

  • 2 Българин

    25 81 Отговор
    Само ПП !!!!!!

    Коментиран от #6

  • 3 Майна

    108 24 Отговор
    Има един извод- българския народ е проруски и правителствената политика е антибългарска

    Коментиран от #8, #30, #51

  • 4 Българин

    19 84 Отговор
    Киро-президент!!!!!

    Коментиран от #21, #74

  • 5 Българин

    23 58 Отговор
    Слава на смелите българи !!!!!!
  • 6 Само

    18 59 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    ПП Напред
  • 7 Лъжепророци

    84 14 Отговор
    С една дума народът се кълне на един бог, а политиците на друг.
  • 8 СЛАВА УКРАЙНА

    22 60 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    СЛАБА русия
  • 9 6ти извод

    67 22 Отговор
    Украйна приключи. Заедно с краварският съюз. Целият! Светът вече е едно по - добро, и по - свободно място!

    Коментиран от #24

  • 10 Ужас

    74 11 Отговор
    Родните джендъри как се радват, че идола им Киро Канадски ги е лъгал една година:)))

    Коментиран от #20

  • 11 джаба

    41 15 Отговор
    набутаха на яко в киреча ,Путин ням да прости вече сме задължителна мишена

    Коментиран от #26

  • 12 Изводи

    49 10 Отговор
    Българските политици лъжат здравата, ужким не изпращаха оръжия, а се оказва обратното. Да не се чудите защо по чужбина ни гледат на криво, не ни искат и дори обявяват България за неприятелска държава.

    Коментиран от #18, #75

  • 13 Орел

    43 5 Отговор
    Не ти трябват врагове, когато имаш такива приятели! В случая дори има медицински термин за "накисването".
  • 14 Истински българин

    69 15 Отговор
    Извода е само един - 70% от българите са били против военната помощ за Украйна, но продажните ни политици са предпочели задокеанските си господари пред гласа на народа!!!

    Коментиран от #31

  • 15 Калмук

    31 8 Отговор
    Че изнасяме боеприпаси и оръжие за Украйна очевАдно за всеки средноинтелигентен индивид на територията. Няма значение с посредници или без - вече година ВПК-то работи на пълни обороти. А Кирчо вместо СЕГА да се тупа в гърдите, да беше проявил малко кураж и гръбнак пред Нинова преди 7-8 месеца, когато се гънеше и оправдаваше, че нито един патрон няма и не сме изнесли.
  • 16 Кога да вярваме

    49 8 Отговор
    Кога да вярваме на Кирил Петков и Асен Василев?!Нали уж нямаше да има нищо скрито покрито,нищо под масата.Явно така си разбират хората почтеността--едно говорят,друго правят.Прецакват народа и явно и тайно.Наистина от нищо не ги е страх.
  • 17 Истината е

    46 9 Отговор
    че ЕС си изми ръцете с нас, хубавото е, че нараства вероятността Русия да дойде да ни освободи за пореден път - този път от джендъризма и наркоманията, лошото е, че евроатлантиците ще избягат с първия полет.

    Коментиран от #36

  • 18 Лаврентий Берия

    4 19 Отговор

    До коментар #12 от "Изводи":

    Тоя те гледа на криво и обяви азбуката ти за македонска още от преди войната в Украйна! Що се отнася до другите чужденци - които са важни за нас политически, икономически и военно - те само биха те поздравили за това.
  • 19 среднощен

    16 5 Отговор
    Нещата отиват на приключване за ПП, ДБ и БСП като бъдещи "коалиционни партньори"... Важно е да пазим неутралитет, "но не както до сега"... България може да бъде в много изгодна позиция "след Украйна"... Турция ще бъде "новата Украйна ", а България "търговска граница" с нея... Русия "няма против" тази конфигурация...

    Коментиран от #27

  • 20 Наистина

    39 6 Отговор

    До коментар #10 от "Ужас":

    Много хитро измислено и осъществено.Избутаха ни на първа линия.Дано да не реши и Путин да ни използва за назидание.Ама как сами си се бутаме между шамарите!!!

    Коментиран от #54

  • 21 Груьо

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    СТИГА БЕ ГЛУ-ПЕНДЪР.

    Коментиран от #25

  • 22 ЕвроАтлантически шарлатанин

    46 4 Отговор
    Цитат: в самата статия се казва, че 70% от българите са били против военната помощ за Украйна, сходни са и данните от известните ни социологически проучвания от миналата година.
    ................................
    Точно това написах под предишната статия на „Ди Велт“:
    Ето ви пример за колониална страна с губернатор от американското посолство - България е русофилска(70-80% по данни), и болшинството , знае се, не иска да изпраща оръжия за Украйна. Обаче, въпреки нежеланието на хората оръжие се изпраща. За какво изобщо правим избори и кой казва, че имаме свобода и демокрация???

    Коментиран от #63

  • 23 Тоест

    37 4 Отговор
    Въпреки желанията на 70%от избирателите Кирчо си прави каквото си иска сякаш му е бащиния!?! Това западна демокрация ли се нарича и къде е разликата с авторитарно управление

    Коментиран от #32

  • 24 Седма дивизия

    9 23 Отговор

    До коментар #9 от "6ти извод":

    Добре че путинофилите го вярвате и ни го повтаряте. Вярвайте си. И соца щеше да мине капитализма.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 боба фет

    9 3 Отговор

    До коментар #11 от "джаба":

    Винаги сме им били мишена и трън в очите!
    Тези са по-измислени и от северо-македонците.
  • 27 Полунощен

    0 10 Отговор

    До коментар #19 от "среднощен":

    Путин ли ти казва в ушенцето срещу какво няма или има интерес?

    Коментиран от #35

  • 28 Бравос

    23 3 Отговор
    Атлантиците един подир друг се изказват колко било хубаво, че Кирил Петков не е спирал да лъже българския народ.

    Коментиран от #37

  • 29 защо

    18 4 Отговор
    Та какъв е изводът от втория извод?
    Четете Ей! Кой, за какво и за колко ще ни продаде! Изборите чукат на вратата. После ще е съвсем късно!
  • 30 азбаткоаз

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    Евала! Точно в десетката!
  • 31 Калмук

    9 23 Отговор

    До коментар #14 от "Истински българин":

    По-полека със социологията. Ако през 1876-а са питали раята дали иска да се отдели - и досега щяхме да се кланяме на Султан Ердо. Левски е обикалял всяка паланка, не заради масовото желание за независима България - точно обратното, заради масовото затъпяване и примирение. Много сходно със сегашното шизофренично чалгаджийско общество - хем иска свободно да пътува и работи на Запад (няка си не го тегли на изток) , хем е готово да целува валенки на Орлов мост.

    Коментиран от #40, #47

  • 32 Давам разликата

    2 16 Отговор

    До коментар #23 от "Тоест":

    При авторитарното управление имаш избори и няма значение какво иска народа, ти броиш бюлетини, ти решаваш. При демокрацията имаш избори, не печелиш, отиваш на заден план за да си ревизираш програмата и след четири години пак на ново. Ако си научиш урока, управляваш, ако не, гледаш като Корнелия Кирчо и кокорчовеца направиха това, Путлер от 20 години не могат го помръднат. Даже опонентите му или в наказателна колония или от новичок на ония свят отиват. Може и някой брадат кадировец да им тегли куршума.
  • 33 Анонимен

    23 3 Отговор
    Изводът е, че управлявалите ни досега партии за лъжци и измамници, всички са виновни за незавидното положение, в което се намираме! Недостойно и противонародно управление!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 среднощен

    12 3 Отговор

    До коментар #27 от "Полунощен":

    Путин и Зеленски, Байдън и Ердоган, Макрон и Урсула - всички са "пътници"... Но, парите които "временно" те управляваха - по тях се "ориентирам"... "Пътят на коприната" - отново е на ход...

    Коментиран от #41

  • 36 Калмук

    1 12 Отговор

    До коментар #17 от "Истината е":

    Точно пък рушняците да те освободят от наркоманчетата ?!?!? По-скоро ще минат на кокаин ... като "Освободителите".
  • 37 Хахаха

    5 17 Отговор

    До коментар #28 от "Бравос":

    А путинофилите от сутрин до вечер джафкат, че ЕС, САЩ се разпадат и ще стоят на студено. От сутрин до вечер само Путин им в устата и все побеждавал Украйна до дни, ама видиш ли една година вече я побеждава тази Украйна. Иначе планът върви! Кой кого лъже?
  • 38 Пипи

    17 3 Отговор
    Печалбата от износ на оръжия ,от частните български фирми нараснала от 1 милиард 2021 на 6 милиарда 2023г.. "Помагайки" на Украйна някой просто си е напълни добре джобовете. И сега се готви за още! Страхотни са Продто Киро и Асен!
  • 39 българка

    2 14 Отговор
    А тези, които пречат да се помага на хора, избивани от агресор и всъщност застават на страната на този агресор, как да ги наричаме - може би УБИЙЦИ ???
  • 40 Българин

    14 1 Отговор

    До коментар #31 от "Калмук":

    Третополовия тръгнал да сравнява Киро Лъжеца, който до преди 6 месеца не знаеше къде са Шипка и Дунав мост с Васил Левски??? Ника ти е право в десетката - калмук си и калмук ще си останеш!
  • 41 Хахаха

    1 14 Отговор

    До коментар #35 от "среднощен":

    Тоест Китай? Едва ли.! С тази политика на нулев ковид икономиката им забуксува. От 60 години не са имали толкова ниска раждаемост, цели предприятия (западни) местят производство, защото Китай вече не е опция. ЕС прие проект за развиването на собствено производство на ключови компоненти като чипове, полупроводниците и друга електроника. Вече няма да се произвеждат в Китай. Никой не иска да е зависим от диктатори!

    Коментиран от #48, #53

  • 42 Поредния краварски ненормалник

    20 2 Отговор
    Къде е волята и мнението на суверенна Българския народ и после защо не вярваме на политическата марионетна класа! Този е експерт само на думи!
  • 43 Пламен Д Петров?? Какъв Експерт си???

    11 1 Отговор
    Бабати и майката, казаха, че си "Експерт" ?? И ти Плюеш по БСП, данеби да успеят да направят Правителство!! Пропускаш ГЕРБ и Борисов!!! Статия, поръчана и платена, от ГЕРБ!! Експерт!!!
  • 44 Съвременник

    12 0 Отговор
    Викам ти Експерте, щото не ти знам името! Откъде ги намирате тези Експерти? От градските тоалетни ли ги вадите!
  • 45 българин

    3 13 Отговор
    Герберастите и россоробите газ пикаят, мед ми капе.
  • 46 Аз съм веган

    2 10 Отговор
    Само така. Бой по простите орки.
  • 47 Истински българин

    10 3 Отговор

    До коментар #31 от "Калмук":

    Моля те, коментирай хора и неща, с които си наясно, примерно Кончита Вурст и Емили тротинетката! Ако се появят доказателства, че Левски е обикалял със знаме в цветовете на дъгата и с лентичка One love тогава се изказвай за него.
  • 48 среднощен

    14 1 Отговор

    До коментар #41 от "Хахаха":

    "..ЕС прие проект за развиването на собствено производство на ключови компоненти като чипове, полупроводниците и друга електроника..";
    "Късно е либе за китка", "минала е сянка през полето"... Капиталите вече са в "Азия"...
  • 49 Безобразие

    19 1 Отговор
    Да не си въобразявате, че тези пари от оръжията, ще си ги върнем някога обратно?скъпи псевдо финансисти, Украйна е във фалит, никога няма да получим тези пари и отново България (разбирайте невежите безхаберни управници) финансира други държави, вместо собственият си народ. Не изхождайте от цените и живота само в София, погледнете как и с какви доходи живеят хората в провинцията-пълна нищета и мизерия. Но за сметка на това двама нефелници се правят на герои!!!!!!

    Коментиран от #76

  • 50 Сатана Z

    9 3 Отговор
    България е доставяла оръжие и боеприпаси на Ислямска държава,а сега и на Украинска държава.Изводите да ги правят в Кремъл .

    W
  • 51 Лустрация

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    Няма такъв извод-колкото и да ти се иска.
  • 52 Христо

    14 0 Отговор
    "Русия, която се е самообявила за геополитически наследник на СССР"

    Самообявила!? Съвсем изтрещяхте! Кой е наследникът - Украйна? Узбекистан?

    А като изплати всички дългове на Руската империя и СССР - добре си беше като наследник... Оплювачи презрени
  • 53 среднощен

    10 0 Отговор

    До коментар #41 от "Хахаха":

    Само да допълня - преди няколко дни Китай обяви, че е "изпреварила по производство на автомобили" - Германия...
  • 54 Запознат

    2 11 Отговор

    До коментар #20 от "Наистина":

    Вазе россоробите ще ви използва за пушечно месо.
  • 55 Азз

    11 0 Отговор
    хЕксперте,ясно е кой ти плаща,но ....от всички глупости сътворени от кирчо и кокорчо тази е най.голямата...
    Що не споделиш и какви комисионни са взели за това си предателство спрямо българския народ....
  • 56 Алооо икспертъ

    8 0 Отговор
    Що не си завреш познанията уГазо?!
  • 57 Ветеран от Протеста

    3 13 Отговор
    ."..времето на комунизма, когато България се въртеше в орбитата на Москва....."България е Окупирана от комунистическа Русия половин век,бе неграмотнико..Чети История...,Ако те мързи ,пък питай живяли по това време....Окупирана....Без суверинитет...Без Независимост...Половин век Терор и Геноцид над Българския Народ..!!!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Извод 5

    10 0 Отговор
    Българите искат едно, но гласуват за политици, които искат друго. Това на шизофрения ми прилича.
  • 60 Нинова...

    2 5 Отговор
    Ами да...така беше, наградиха ме..Слава на Украйна!!!, оплетох си кошницата, да му мисли миризливият зелен чорап.....
  • 61 ТИРбушон

    0 5 Отговор
    Който плаща, той поръчва музиката.....
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 ТИРбушон

    0 9 Отговор

    До коментар #22 от "ЕвроАтлантически шарлатанин":

    Какви 70% бе смешник?! Израждане колко % гласове има, ммм?!
  • 64 Само така....

    1 9 Отговор
    Още повече джепане на братският украински народ и храбрата им армия, докато и последната въшлива ушанка не гушне китките.
  • 65 Просто човек

    2 12 Отговор
    Гордея се с моята Родина, помогнала на Украйна!
  • 66 ИНЖ

    1 8 Отговор
    Да не забравяме, че помощта за Украйна е благодарение на последното редовно правителство!!! А ГЕРБ построиха "Руски/Турски поток" през Бг!!!
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 НИНОВА

    3 0 Отговор
    СПАСИХМЕ УКРАЙНА И НАПЪЛНИХМЕ ЧУВАЛИТЕ НА РАШКИТЕ! НАПЪЛНИХМЕ СИ И ДЖОБОВЕТЕ. КВО ДА ПРАВИШ? ИНТЕРНАЦИОНАЛИЗЪМ!
  • 69 Баба Вуна

    7 0 Отговор
    Са разбрахте ли що Дизела ви е скъп? Значи реалната цена на дизела е 1.75 лв Щом могат да подаряват горива на Украйна и да продават на българският народ по 3.5лв

    Коментиран от #72

  • 70 Ццц

    7 2 Отговор
    Да, българските политици застават срещу 70 % от избирателите си, за да се докажат като верни слуги на "евроатлантическите ценности". А статията с приема с гордост това! Това е големия проблем манипулацията и житейската истина, че идиот най-лесно разби идиота.
  • 71 Ани

    1 7 Отговор
    Хубавото е че сме се отзовали на помощ на Украйна.
    В навечерието на СВО, България беше разбита и опустошена от Бандата на Румен. Но както често се случва, благодарение на алчността на Корни, безгръбначието на резидента, накрая България зае правилната позиция.
    Дето се казва, всяко зло за добро!
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 тояга

    1 1 Отговор
    Ти спри да хулиш ГЕРБ, защото той ни спаси от просешката тояга, до която социализма ни беше докарал!
  • 74 о да

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    в Карлуково със сигурност
  • 75 така е

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Изводи":

    ами той и Киро се биеше в гърдите,че не изнасяме за Украйна,само дето не можеше да обясни къде е отишла военна продукция за 2 млрд
  • 76 споко

    2 1 Отговор

    До коментар #49 от "Безобразие":

    вече сме си ги взели барабар с комисионните,нищо не сме подарявали,а препродавали
  • 77 Новите ценности

    2 0 Отговор
    Изобщо разбирате ли, че лъжата, измамата в политиката се въздигат в култ, а подигравката с народа се възхвалява най-цинично? Наистина ли ще гласуваме отново за същите хора?
  • 78 Кокорчо

    1 0 Отговор
    Ако и сега българите гласуват за тези шарлатани,наистина си заслужаваме съдбата.Народ без достойнство-кучета го яли!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове