Last news in Fakti

30 Януари, 2023 19:49 27 389 175

Експерт: Фотоволтаична централа от 10 kW задоволява 100% потреблението на ток на домакинство

  • фотоволтаични системи-
  • цена на ток-
  • зелена енергия

Една фотоволтаична централа за собствено потребление, която може да задоволи нуждите на домакинство струва около 20 хил. лева и се изплаща за 7 години, казва Меглена Русенова

От 2018 година очакваме България да транспонира в нашето законодателство европейската директива за възобновяемата енергия, а в момента страната ни е в наказателна процедура, че не сме я приложили. Приемането на регулация, която отговаря изцяло на европейските правила, в българското законодателство ще бъде стимул за българските домакинства да участват в цялата система на производство, потребление и продажба на електрическа енергия. Една фотоволтаична централа за собствено потребление, която може да задоволи нуждите на домакинство на 100% за 12 месеца, по наши изчисления струва около 20 хил. лева и би могла да се изплати за около 7 години. Това каза Меглена Русенова, председател на УС на Българската фотоволтаична асоциация, пред Bloomberg TV Bulgaria.

През 2022 година инвестициите в зелена енергия са достигнали 500 млрд. долара в световен мащаб и това показва, че новата, модерна енергетика на света се базира именно на енергията, произведена именно от възобновяеми източници, каза гостенката. По думите ѝ технологии са достигнали ниво на развитие, позволяващо високо производство и инвестиционен разход, който е пазарно ориентиран и не се нуждае от субсидии. "Това е енергията на бъдещето, защото тя не само е екологична, но вече е и най-евтина".

"Жестоката агресия срещу Украйна и войната, която Путин започна срещу украинския народ даде сериозен стимул за инвестициите във възобновяеми енергийни източници, като устойчив способ за постигане на енергийна независимост на Европа от доставките на руски енергийни източници. Това обаче съвпадна с един продължителен период на политика на европейския континент, но и не само. САЩ при администрацията на президента Байдън се върна към Паржкото споразумение за климата, има и големи инвестиции в Канада, в Южна Америка. Да не забравяме огромните вятърни ферми, които се изградиха в Северно море, а и в Залива на Ню Йорк. Най-развитите икономики в света вече инвестират в зелена енергия, в зеления преход, именно, защото модерното, по-евтиното е зелено".

В голямата си част регулациите и в САЩ, и в ЕС облекчават инвеститорите във възобновяеми енергийни източници. Надяваме се и в България скоро да имаме регулация, която да облекчи процеса, така че той да стане по-бърз и по-предвидим за всеки инвеститор".

Българската регулация и законодателство трябва да се хармонизират с европейската регулация. Създаването на зони за незабавно присъединяване на мощности от възобновяеми енергийни източници, облекчаване на всички административни процедури, съкращаване на сроковете, преминаване към уведомителен режим, предвидимост на средата за самите инвеститори, добави Русенова.

"Убедена съм, че ще имаме 100%-ов ръст през 2023 спрямо 2022 година в България от гледна точка на инсталирани нови мощности и нови инвестиции. Това не са само инвестиции в конкретни енергийни обекти, но и в съоръжения за присъединяване, които подобряват и модернизират цялата електроенергийна мрежа в страната. Това е и най-прекият, пазарният път, за модернизация на българската енергетика и откъсването ѝ от нейната зависимост от руски енергийни ресурси".

Относно правилата за инсталиране на фотоволтаични системи у дома гостенката каза, че тази част от Плана за възстановяване и устойчивост трябва да стартира възможно по-скоро, защото е ориентиран към домакинствата.

"В рамките на програмата по Плана за възстановяване и устойчивост, параметрите позволяват с малка фотоволтаична централа от 10 киловата едно домакинство в еднофамилна къща да задоволи на 100% потреблението си на електрическа енергия за 12 месеца".

Част от препятствията, за да могат домакинствата да изграждат собствени фотоволтаични централи, бяха премахнати, след като бе приета промяна, въвеждаща уведомителен режим, каза Меглена Русенова, но подчерта, че в следващото Народно събрание трябва да се приемат допълнителни промени, които да позволяват произвежданата енергия не само да се потребява, но и да се продава.

"Една фотоволтаична централа за собствено потребление, която може да задоволи нуждите на домакинство, по наши изчисления струва около 20 хил. лева. При настоящите цени на електроенергията за домакинствата тази централа произвежда електроенергия за около 2800 лева годишно. Ако за 12 месеца разходите на домакинството са точно за 2800 лева, то централата би могла да изплати инвестицията си за около 7 години. Икономическият смисъл вече е много ясен. Очакваме и да се изпълни ангажиментът и за либерализацията на цените на електроенергията и за домакинствата, което ще направи още по-сериозен стимула за всеки да се намали разходите за електроенергия чрез собствено производство".

От 2018 година очакваме България да транспонира в нашето законодателство европейската директива за възобновяемата енергия. Тя бе приета по време на Българското председателство на Европейския съвет. Това бе един от успехите на Българското председателство. А сега сме в наказателна процедура, че не сме я приложили, заяви Русенова. Тя допълни, че именно прилагането ѝ в нейната цялост ще даде възможност за ускоряване на присъединяванията, ще даде възможност за създаването на регулация за т.нар. енергийни кооперативи (няколко домакинства да си доставят заедно енергия от фотоволтаична или вятърна електроцентрала), ще има възможност всяко домакинство да продава енергията, която не е консумирало от собствената си централа.

"Ще даде възможност България да се възползва от целия климатичен потенциал, който има, както за изграждане на фотоволтаични, така и на вятърни електроцентрали. Това е най-прекият, най-евтиният път за постигане на енергийна независимост и диверсификация на източниците за производство на електрическа енергия, а също и за енергийна сигурност. По този начин ще се стимулира производството на електроенергия там, където тя се потребява".


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    144 21 Отговор
    20 хил лева.... и отделно месечен данък, който държавата 100% ще наложи ако тия неща станат масови някак. Те водата дето си помпим от сондите на село, или от реката искат да ни таксуват, че ток който сами си произвеждаме ли няма?

    Коментиран от #7, #138

  • 2 Каква страна бе безроднико

    134 62 Отговор
    И от едната и от другата страна, сте жалки лъжци, отпадъци продаващи България и обслужващи олигарси и чужди интереси! Най вредните и плащащи за най много лъжи в момента са ПП и ДБ! Сбирщина от гнусна лъжлива из мет! Пълна гнус!

    Коментиран от #34

  • 3 Питам:

    177 11 Отговор
    Русинова кой технически университет е завършила и с каква специалност? Има ли понятие от базова, върхова и екзотична електроенергия? Знае ли колко е животът, на фотоволтаиците, на акумулаторите, преобразователите ит постоянен в променлив ток, та трансформаторите.? От какви суровини са произвеждат и как се утилизират? Каква площ заемат всички тези съоръжения и колко са слънчевите дни в годината в България и какъв е интензитетът на слънчевото греене?

    Коментиран от #27, #120, #130, #168

  • 4 истина ти казвам

    116 17 Отговор
    Инсталацията струва 20000,изплаща се за 7 години а живота им е 10години,като ефективността им намалява със всяка изминала година след инсталирането. Хубаво е че е чиста технология ама къде е Киро на кирия?

    Коментиран от #9, #15

  • 5 Малко повече е

    81 7 Отговор
    От 20хил. Но проблема е че това е възможно за пренебрежимо малко хора.

    Коментиран от #14

  • 6 Госあ

    88 9 Отговор
    Глупости. Абсолютни лъжи.
  • 7 гост

    81 7 Отговор

    До коментар #1 от "Адам Хилтън":

    А какъв акциз и данък ни слагат на ракията която сами си варим, и количеството ограничават. Те и тока от домашните фотоволтаици ще ограничат, защото ще засегнат ТЕХНИТЕ ИНТЕРЕСИ!
  • 8 Сух

    85 17 Отговор
    На кое домакинство? Това което има 15 000 лв кеш да си го позволи ли? Ами тези, които нямат 15 000 лв. какво? Духат супата ли? Това не трябваше ли да се насочи точно към тази група от народа, тези които нямат? Защо се дават помощи на които имат и могат да си позволят а бедняка да гледа от страни? Нима същия този бедняк няма накрая да плаща масрафа за фотоволтаиците, но ще стои само от страни и ще мига. СУПЕР НЕСПРАВЕДЛИВО!

    Коментиран от #123

  • 9 Госあ

    86 14 Отговор

    До коментар #4 от "истина ти казвам":

    Провери от какво се правят тия панели и как се рециклират и после пиши, че са чисти и възобновяеми. Като сложим и кпд’то и цикъла на експлоатация и нещата стават плачевни.

    Коментиран от #18, #129

  • 10 ежко

    91 15 Отговор
    10 КW?Особено зимата е предостатъчна:)Да ви имам експертизата!С такава инсталирана мощност ще ти дава не повече от средно по 5КW дневно и то неравномерно......
  • 11 КИР

    93 15 Отговор
    Панелите се сменят след 8-та година. Цената не може да се изплати защото ефективността пада всяка година. Не може да обслужва къщата в никакъв случай. Лъжи , лъжи и пак лъжи !!!!
  • 12 Уса

    66 10 Отговор
    Тази технология е за хората които имат излишни 20000лв и искат да си поиграят с новите играчки.Ако всички се включат тока би трябвало да стане безплатен за всички а какво ще стане с бизнеса тогава?Същия бизнес,който до вчера печелеше от ток и горива и ви изключваха,когато не сте си платили?Ами нали точно от тези не можем да се освободим и цял живот се борим срещу тяхното господство и изведнъж ставаме свободни срещу еднипикливи 20000.Незнам нещо не е наред мирише на поредната пирамида
  • 13 гост

    77 6 Отговор
    Едно средно българско домакинство харчи средно на месец ток за 150 лева. На година - 1800 лева. За 7 години - са 12600 лева. За 12 години - 21 600 лв.

    Коментиран от #21, #162

  • 14 Капитализъм

    52 11 Отговор

    До коментар #5 от "Малко повече е":

    ... в действие!!!! БлаБлаБла-общи приказки... 20 000 лв (колко са)? 10 години (колко са). Е енергото ще те бави някоя и друга година, но това е друг въпрос!!! Нищо- произведената ти енергия ще отиде в нищото!!! Но сме зелени и независими от Путин!!!
  • 15 Беше за 7 години

    28 67 Отговор

    До коментар #4 от "истина ти казвам":

    При сегашните цени се изплаща още на третата година.Живота не е 10 години, защото след 10 години ефективността не спада до, 0% а до 80%.Пи положени че инсталацията се изплатила отдавна няма никакъв проблем тя да продължи да се използва и с намалена ефективност още десетилетие, а междувременно да се инвестира в нови мощности.

    Коментиран от #128

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ХрХаджиев88

    70 5 Отговор
    Ще я призная тази ЕкспертКА, ако си сложи такива панели и се откачи от мрежата на разпределението. Налу според нея са достатъчни.
  • 18 Хохо Бохо

    22 10 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    Това дали са чисти и как се рециклират не ми пука.
    Написано е, че след седмата година токът е без пари.
    Дай инфо за срока им на годност и другите технически характеристики и сам си решавам..
    мога да потърся и в нета

    Коментиран от #127

  • 19 Пепо

    76 2 Отговор
    Не приемайте всичко за чиата монета.Адва ли 10% от българите биха могли със собствени знания да изградятб Фотоволтаична централа.Аз направих такава само че е 14 кВЯт и ми излезна 19000 лева но всичко аз изградих,Конструкция за панелите,монтаж и окабеляване,свързване към подгряващото устройство и подготочка за всъзване за мрежа променлив ток.За моя зла участ последните 2 седмици нито един ден слънчев лъч и топля от локалното парно.Ще има моменти когато слъмцето ще ти дава достатъчно енергия ,но ще има моменти когато няма да може. Е това е трудно да се предвиди в момента.Не се лъжете да си купувате акумулатори - това са пари на вятъра.Ако енергото не изкупува лятно време излишната ел.енергия - това са пропиляни възможности да си възвърнете част от инжестицията. Ако трябва да Ви монтират всичко пригответе се за цена 35000 лева и кой знае какво още
  • 20 Орел

    74 8 Отговор
    Ако я гледа средно грамотен човек, на 30-тата секунда разбира, че това е неграмотна реклама, предназначена за шарани.
  • 21 Хохо Бохо

    14 11 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Значи на такова домакинство не му трябват 10 кВт за 20000 лева, а 5 кВт за 10000 лева.
    Добре, че го спомена! Спести ми 10 000...
    Благодаря!
  • 22 Иво

    38 4 Отговор
    че е достатъчно е достатъчно 10 kW за една къща...а колко такива панели за да има човек такъв добив през есенно зимния сезон,а за съхранение пък да не говорим....мнооого сте далеч от нещата.

    Коментиран от #31

  • 23 Моме Моме

    43 7 Отговор
    Кой ти даде трибуна? 10KW са ОК през лятото. Ако има използване на тези 10KW на 100% целогодишно някъде в Европа или Щатите наистина се изплаща но до тук. Всичко останало е в сферата на фантастиката и добрите пожелания. На практика изобщо не е така.
    На такива като теб пожелавам да изкарат една зима/само една/ и само на соларки. После друга песен ще запеете.
    Или сте заблудени или сте малоумни.
    Тука приказката за баба Мравка: А когато сняг забръска, що ще чиниш ти зимъска?
    Ето то официална статистика 1м2 соларка произвежда средно 600 Wh електроенергия.
    Хайде обратно в първи клас.

    Коментиран от #38

  • 24 Накого осигурява

    50 4 Отговор
    100% веееее? И в какво време осигурява??? Ами акомулаторите за съхранение на тока и те ли са зелени. Има и програми за финансиране,ще кажеш, нали? Ама кои ще се възползват от тия програм? Да позная ли- същите които им построихте по програми и къщи за гости без пари. Сега и с тия волтаици е така корумпиранигьотферени. Къщи за гости за малко пари, волтаик за малко пари, ел.енергия от волтаика за малко пари и като изтече периода за наблюдение от ЕС за спазване на програмите айдяяяяя продаваме всипко което сме направили без пари за едни милиони и сме ок......Аман от ваште простотиии. Такива идиоти няма в нито една Държава.
  • 25 тая

    53 6 Отговор
    Моето домакинство е тричленно.От 8,00 до 17,00 ч няма никой,кога точно ще го избия.Тоя ток в туби ли ще го събирам. Кви глупости дрънкате
  • 26 Уса

    45 2 Отговор
    И само за спорта да ви кажа,че тук в сащ тези неща ги слагат безплатно след одобрението,че покрива е повече от 50% огрят от слънцето целогодишно.Аз бях одобрен дойдоха специалисти да ме запознаят с предимствата а те бяха минимални според логиката.Просто от мухата са направили слон.След всички изчисления се оказа,че ще продължавам да плащам ток средно 15$ на месец а някой път може и да не плащам или мейби бейби.Показаха ми схемите,изчисленията цяла папка с обяснения и графики докато навляза в детайлите ми се изприщи мозъка,но трябваше,защото знам безплатен обяд има,но не и за такива като мен.Има уловка и още я търся познавам малко хора,които са си сложили и заплатили цялата цена,но са в началото и са доволни на какво така и не разбирам,след като са предплатили своите сметки години напред докато изтече гаранцията на инсталацията.Ами какво става,ако удари едра градушка или торнадо?Нещо не ми стана асен казуса около застраховката и на каква цена?

    Коментиран от #44, #85

  • 27 оня

    34 2 Отговор

    До коментар #3 от "Питам:":

    Прав си колега, но стадото трябва да плаща:)) Да е на едно мнение с еурогейзерите:))
  • 28 Преминаващ оттук

    43 3 Отговор
    Тази статия реклама ли е!!!
    Хайде който се интересува, нека прочете поне малко за тези фотоволтаици и за голямата измама зелена енергия.
    Всичко е прилапване на пари от хората.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Страничен наблюдател

    52 3 Отговор
    "Фотоволтаична централа от 10 kW задоволява 100% потреблението на ток на домакинство"? Да...особено в облачно време и през нощта...направо гениално!
  • 31 Ами

    13 3 Отговор

    До коментар #22 от "Иво":

    То ти стига това което ще спестиш при подходящите условия през лятото. Когато генерираната енергия е недостатъчна черпиш от мрежата, но пак черпиш по малко защото се пак се генерира макар и по-малко от панелите. Колкото до съхранението това с батериите е празна работа. Много малки предприятия вече инвестираха в такива инсталации и постигнаха много по-поносими разходи за ел. енергия.
    Ефективното съхранение на енергията става с добия на водород и използването му по късно, но за това инвестициите все още са огромни и неизгодни за домашна инсталация. Друг вариант е да се използва термичен акумулатор това е добро решени ако има инсталация за производство на

    Коментиран от #75

  • 32 оня

    68 7 Отговор
    Кой каквото и да Ви говори, атомната енергия си остава най евтината и екологична. Всичко друго е за тъпаци с пари:)) Минуси ще получа от неграмотници, които не знаят закона на Ома:)) Който трябва ще ме разбере:))

    Коментиран от #33

  • 33 Глупости

    10 34 Отговор

    До коментар #32 от "оня":

    Нито е най-евтината нито е най- екологична. По екологично от слънчевата и вятърната и водната енергия няма.

    Коментиран от #39

  • 34 Какво по-вредно

    31 6 Отговор

    До коментар #2 от "Каква страна бе безроднико":

    за България от гнусната лъжлива из мет - гнуста ГЕРБ!?!
  • 35 дедо

    27 4 Отговор
    Аве що и се връзвате на та а . Дали са и на женицата да изнесе докладче на темата , изнесла . А че не и е ясно за кво орати си лечи от самолет !
  • 36 Бгг

    29 4 Отговор
    Кака ви Миглена говори големи глупости. Такава специалистка да искате. Сигурно не знае какво е електричество. Ама акъли ви раздава. Питайте я, тези 10кw постоянни ли са 24/7 ?

    Коментиран от #43, #60

  • 37 Глупости

    50 7 Отговор
    Вкъщи .....
    Бойлер 3kW
    Сушилня 3kw
    Пералня около 0.15кW клас А на килограм пране, тя всеки път жената едвам я затваря а е 8кг. барабан значи минимум 1kW , дотук станаха 7 kW.
    Вървят 3 климатика в трите стаи , не им знам консумацията но трите ще са 2кW минимум
    общо.Ето ти 9kW.
    Комбиниран хладилник с фризер , фурна , котлони , осветление колкото и да е икономично , телевизори , компютър настолен , и нещо не излизат тези 10 кW.Отделно слънце не е пекнало от седмица откъде ще идват тези киловати само експертката знае.

    Коментиран от #173

  • 38 Друг път

    13 4 Отговор

    До коментар #23 от "Моме Моме":

    Се генерира 600 Wh от 1m2 за година. Толкова се генерира само за 4 часа през лятото.

    Коментиран от #70

  • 39 оня

    12 3 Отговор

    До коментар #33 от "Глупости":

    Глупостта е най глобалната:)) Едва ли ще ме разбереш, ако разсъждаваш локално:))
  • 40 Гост

    30 0 Отговор
    Меглена знае ли, че за да си задоволяваш нуждите с фотоволтаична централа, трябва да си купиш и акумулатори? А те колко струват и колко на често се сменят?
  • 41 Леля Гошо

    26 2 Отговор
    Еднодамилна къща, 250 кв.м. изолация каменна вата и фибран, среден месечен разход 120-130 лв. С лихви и оскъпяване, 15 години да се изплати инвестицията, само дето панелите и батериите отдавна ще са сдали багажа.

    Коментиран от #45

  • 42 Гост

    35 2 Отговор
    Аз за 7 години съм платил 5000 лв ток. Как ще изплатя централа за 20 000 лв?

    Коментиран от #52, #53

  • 43 Не пикови са

    6 17 Отговор

    До коментар #36 от "Бгг":

    И какво от това? Никой не казва че като си сложиш соларна инсталация и ще караш без енерго, но може да си редуцираш сметките и да плащаш по-малко без това да ти коства нищо повече освен инвестицията за изграждане на инсталацията.

    Коментиран от #46, #77

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Гост

    20 1 Отговор

    До коментар #43 от "Не пикови са":

    Че 20 000 лв малка инвестиция ли са, че казваш "нищо освен нея"?

    Коментиран от #59

  • 47 Гост

    21 1 Отговор
    Права е жената по принцип. Но само по принцип. Първо програмата за фотоволтаични централи предвиждат производство само за собствено потребление, но не и за продажба на излишъка. Той отива на вятъра. Буквално. Второ програмата е само за домакинства с отопление на твърдо гориво. Т.е. за София, това са не повече от 5% от домакинствата. Всеки, който е на централно отопление, ток или газ няма право да участва. Трето за тристаен апартамент 10 kw са твърде много. С намаляването на мощността, постоянните разходи (административни и проектни разходи) ще тежат повече и срока на откупуване ще е над 8-9 г. А ако не можеш да продаваш излишъка, откупуване ще става за над 15 г.

    Коментиран от #51

  • 48 12345

    29 1 Отговор
    Може да струва 20 хил. лева, ама без батерии за да събира енергия за нощно ползване.

    Отделно плащам по 50 лева ток на месец, тия 20 хилки са авансова вноска за 33 години напред, искате да ви ги дам?

    А тия слънчаци след 33 години ще бачкат ли като нови или пак ще си купувам нови?

    Много неизвестни има в статията.
  • 49 Гост

    39 3 Отговор
    Ако беше толкова хубаво, доходоносно и си струваше, големите дружества щяха сами да инвестират в това, а не да ни карат ние да го правим. Лично мнение. Не ангажирам никого.

    Коментиран от #65

  • 50 Най големия проблем

    48 2 Отговор
    На соларките е, че не са постоянен източник на енергия. Данните които обикновено се рекламират са при идеални условия. Тоест 20С, добра слънчева радиация/хубав слънчев ден на обяд/ и т.н.
    А вечер? А през зимата? Тогава как е? Колко от рекламираните 100% са реални?
    Средногодишно 1м2 произвежда 600 Wh на ден. Това е средногодишно което означа, че през летни дни може да надхвърли 1600Wh а зимата определени дни да е 40 - 50Wh. Извода е, че произведената енергия трябва надеждно да се съхранява. Надеждно и икономически изгодно.
    Ако с батерии / които не са евтини/ това е вариант през лятото, през зимата това е невъзможно. За съжаление икономически изгодна технология за съхранява на енергия от соларките за зимата която да работи за БГ няма.
    Искам да бъда правилно разбран. Аз не съм против соларките. Те си имат своя принос в производството на енергия. Против съм да се изказват мнения които не отговарят на действителността и са подвеждащи.
  • 51 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #47 от "Гост":

    Защо където пиша аз се появява още един Гост?
  • 52 Ами

    4 16 Отговор

    До коментар #42 от "Гост":

    Ако си платил само толкова значи ползваш малко електроенергия и не ти е необходима чак такава мощност и съответно може да минеш и с по-малка инвестиция която пак ще се изплати.Отделно от това цените на енергия през последните 7 години не е постоянна, ако до сега си плащал по 5000, сега ще трябва да плащ по 15000

    Коментиран от #58

  • 53 Хохо Бохо

    17 0 Отговор

    До коментар #42 от "Гост":

    Значи плащаш по 60 лв. месечно за ток.
    Определено не ти трябва такава централа...
  • 54 Терават

    31 2 Отговор
    България произвежда евтина електроенергия, като повечето изнася, а цените на вътрешния пазар на ел.енергията са ниски. И това докарва до лудост западните говда. И за това искат да начукат на простите българи да плащат зелените глупости на онези говда.

    Коментиран от #62

  • 55 КРОКОДИЛА

    11 0 Отговор
    ПОДКЛАЖДАТ ОГЪНЯ - НАРОДА СИ ИСПУСКА НЕРВИТЕ И НАПАДА - ПАРАЛАМЕНТА ...............
  • 56 TV Бобов дол

    19 6 Отговор
    Всичко това е много хубаво ама как с фотоволтайците ще борим глобалното затопляне ?
    Предполагам че всеки от вас поне веднъж се е горят през лятото на нагрята от слънцето повърхност - а сега си представете какво става с черната повърхност на панела и къде отива топлината . Много климатично ориентирано , нали .
  • 57 Гост

    21 2 Отговор
    При моите 60 лв сметка за ток на месец, тези 20 000 лв инвестиция ще се изплатят след около 28 години. Кои панели държат толкова?

    Коментиран от #64, #78

  • 58 Гост

    7 2 Отговор

    До коментар #52 от "Ами":

    Що бе, цената на изкупуване на енергията от панели да не би да е много постоянна? През 2022 падна от 600 на 400.

    Коментиран от #76

  • 59 Ами

    5 2 Отговор

    До коментар #46 от "Гост":

    Ако ги имаш са малка, защото едва ли са достатъчни за да инвестираш в нещо друго от което би спечелил повече без да имаш каквито и да е ангажименти.

    Коментиран от #63

  • 60 Гост

    13 2 Отговор

    До коментар #36 от "Бгг":

    Мощността на централата (панелите) се измерва във watt пик. Максималната мощност, която може да произвежда. За това говори жената и е съвсем наясно какво говори. Просто пропуска някои значителни подробности.

    Коментиран от #68, #71

  • 61 Уфф

    29 4 Отговор
    Като прочета Миглена / да ме прощават жените с това име/ и все се сещам за една дето затвори 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй.

    Коментиран от #80

  • 62 12345

    22 0 Отговор

    До коментар #54 от "Терават":

    Да, така е.

    ЕК си създава сама кризи, после ние плащаме.

    Със създаването не БОРСИ за ел.енергия задължават евтината енергия да отиде на борсата, там се оскъпява в пъти и после ще ни я продават.

    Бог да ни пази като излезнем на свободноя пазар, ще си плащаме на борсови цени, НИЩО, че енергията е евтина.

    Коментиран от #81

  • 63 Гост

    19 3 Отговор

    До коментар #59 от "Ами":

    66% от българите нямат спестявания в банка или са до 114 лв. Едва 1% от българите имат над 100 000 лв спестявания в банки. Явно рекламата е насочена към този 1%, защото определено не ми е ясно как ще е насочена към онези 66%.
  • 64 Как кой

    11 2 Отговор

    До коментар #57 от "Гост":

    В устите на рекламните агенти
  • 65 Хохо Бохо

    8 24 Отговор

    До коментар #49 от "Гост":

    Кой те кара да го правиш?
    Изборът е твой.
    Само Путин ще злобее...
    Покрай възобновяемите енергийни източници, неговите изкопаеми горива отиват в историята.
    Русия даже и суровинен придатък на света няма да бъде.
    А какво друго има?

    Коментиран от #67

  • 66 От чужбина

    17 2 Отговор
    Замесването на политиката придава силен идийотски привкус на цялата статия.
  • 67 Гост

    30 3 Отговор

    До коментар #65 от "Хохо Бохо":

    Всичко в този живот ли ще оправдавате с Путин? Дори да имах един милион, смятате ли, че бих ги дал за да му е гадно на Путин?

    Коментиран от #90

  • 68 Гост

    11 2 Отговор

    До коментар #60 от "Гост":

    Значителните подробности са изключително определящи за крайният резултат.

    Коментиран от #72

  • 69 А за тея стъкларии

    10 4 Отговор
    слънце требе ли?
  • 70 Да обясня

    5 1 Отговор

    До коментар #38 от "Друг път":

    600Wh е произведеното количество за година разделено на 365.

    Коментиран от #74

  • 71 Бгг

    13 3 Отговор

    До коментар #60 от "Гост":

    А, когато сняг забръска колко ще произведеш, зимъска ??? Същото се отнася и за всяка вечер.
  • 72 В днешно време

    17 4 Отговор

    До коментар #68 от "Гост":

    всичко се произвежда с максимален срок за експлоатация 10 години. Сред този срок поддръжката излиза по-скъпо от закупуването на нова инсталация. Забрави за изплащането, такъв филм няма.
  • 73 000013

    9 17 Отговор
    Срокът на експлоатация на соларната система обикновено е между 20 и 25 години. Въпреки това, ако системата се обслужва и почиства редовно, е възможен експлоатационен живот до 40 години. След около 25 години слънчевите клетки гарантират че ще постигнат поне 80% от първоначалната производителност.

    Коментиран от #87, #133

  • 74 От чужбина

    8 0 Отговор

    До коментар #70 от "Да обясня":

    При българските условия на слънчево греене резултатите са: Инсталирана мощност от 1 кВт за една година ще ви произведе около 1100 кВт/ч. Точно колко - зависи от годината, вида на панелите, надморска височина и т.н. Защо вида на панелите? Има панели които са по-слабо ефективни, по-малко произвеждат на квадратен метър, но пък произвеждат нещо и без ярко слънце, при облачност. За други панели при тънка облачна пелене производството им рязко пада. Надморската височина влияе като се избегнат най-долните и плътни слоеве на атмосферата, градската запрашеност и т.н.
  • 75 Иво

    12 3 Отговор

    До коментар #31 от "Ами":

    КПД на панела пада драстично когато се нагрее над 30 градуса
  • 76 Ами

    5 8 Отговор

    До коментар #58 от "Гост":

    Какво значение има цената на изкупуване пи домашна инсталация и законодателство което не разреша продажбата, а само ползването за лично ползване. В случая говорим единствено за намаляване на личната консумации чрез частичното и покриване с генерираната електроенергия при подходящи условия, за това батерии изобщо не са необходими и съответно инвестицията става и още по-малко. Колкото до живота на панелите той е пряко свързан с количеството генерирана енергия, така, че годините са условни при определени условия. И спадналото КПД на един панел не го правят негоден за изплезване. Веднъж купен и инсталиран това, че има по-малко КПД не води до никакви допълнителни разходи просто генерира по-малко от колкото е генерирал докато е бил по-нов, но продължава да генерира. Всичко по-голямо от 0% което е КПД при липса на панел е се печалба защото слънцето така или иначе пече и колкото от тази светена ползваш се е печалба. А дори и след 30 години експлоатация на един неговото КПД е много далече от 0% . говорим за с спадане с под 20% на 10 години така, че релно да се стигне към 0% трябва да мине близо половин век.

    Коментиран от #135

  • 77 Бгг

    11 2 Отговор

    До коментар #43 от "Не пикови са":

    Да , ако те одобрят трябва да си махнеш отоплението на дърва (примерно), а зимъска ???
  • 78 Ти си

    9 5 Отговор

    До коментар #57 от "Гост":

    Е харчи , повече ток та да ти се вдигне сметката та да си избиеш по-рано инвестицията .....

    Коментиран от #136

  • 79 Марийка

    3 0 Отговор
    Самое....та също задоволява...
  • 80 оня

    5 1 Отговор

    До коментар #61 от "Уфф":

    Това е най точния коментар в статията:))
  • 81 оня

    6 1 Отговор

    До коментар #62 от "12345":

    Истината е тоягата колега:))
  • 82 От чужбина

    9 8 Отговор
    Игнорирайте политическото бръщолевене. Газа в България се внася и се заплаща без значение от къде и по коя тръба ще дойде. Имайки инсталирани множество соларни панели, на множество малки производители на ток ще имаме една значителна доза независимост от вноса на горива. Държавата е тази която трябва да разработи правилата, законите по които да функционират всички участници в производството, пренос и евентуално съхранение на енергията. Всички по веригата трябва да са облагодетелствани, да спечелят по нещо. Иначе кой би инвестирал? Имам в предвид инвестиции на дребно, панели по собствените покриви и дворове, а не инвестиции от чужди големи компании които а изнасят печалбата.

    Коментиран от #137

  • 83 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    2 1 Отговор
    Докажи го!
  • 84 Коректен

    6 16 Отговор
    Руснаците не искат да сме независими и сами да си произвеждаме електричеството. Вместо това ни доят с корупционни ями като белене и рекетират с газта.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 МИХАЙЛОВ

    21 5 Отговор
    ....АМИ ЗАСТРАХОВКАТА
    КОЛКО КИНТА ЗА ГОДИНА
    МИСЛИТЕ ЧЕ ЩЕ Е...
    ....А ПЪК ВЕРВАТЕ ЛИ,
    ЧЕ ГРАДУШКАТА
    КАТО ВИ НАЧУКА
    СЛЪНЧЕВИТЕ ПАНЕЛИ
    ИЛИ ЦИГАНИТЕ ВИ ГИ ОТКРАДНАТ,
    ЧЕ ЗАСТРАХОВАТЕЛНАТА КОМПАНИЯ
    ЩЕ ВИ ПЛАТИ ПОНЕ 50%
    ИЛИ ПОНЕ 25% ОТ СТОЙНОСТТА
    НА ЩЕТИТЕ
    И АКО ВЪОБЩЕ НЕЩО ВИ ИЗПЛАТИ -
    - СЛЕД КОЛКО МЕСЕЦА
    ИЛИ ГОДИНИ ЩЕ Е...
    ...А ГОДИШНИЯ ДАНЪК
    ЗА ТОВА, ЧЕ ПРИТЕЖАВАТЕ
    ТАКАВА ИНСТАЛАЦИЯ....
    ...ТАКА КАКТО ДАНЪКА ЗА ЖИЛИЩЕТО И ЗА АВТОМОБИЛА...
    ...А ГОДИШНАТА ТАКСА
    ЗА ИНСПЕКЦИЯ КЪМ ЕНЕРГОТО...
    ...А ГОДИШНАТА АБОНАМЕНТНА
    ТАКСА ЗА ПОДДРЪЖКА И ПРОВЕРКА
    ...А ДАНЪК ДОХОДИ,
    КАКТО ЗА ТАКА ПРОИЗВЕДЕНАТА
    И ПОЛЗВАНА ОТ ВАС ЕЛ. ЕНЕРГИЯ,
    ТАКА И ЗА ИЗЛИШНАТА ЕЛ.ЕНЕРГИЯ,
    КОЯТО ЩЕ ПРОДАВАТЕ
    НА ЕНЕРГОТО...
    ...А ТАКСА "СПОКОЙСТВИЕ"
    КЪМ ПОЖАРНАТА БЕЗОПАСНОСТ...
    ....А ВСЪЩНОСТ ЗНАЕТЕ ЛИ
    САМО СЛЕД ГОДИНА ДВЕ
    КАКВИ ПРОМЕНИ
    ЩЕ ИМА В ЗАКОНИТЕ
    И ПРАВИЛАТА ЗА ПОЛЗВАНЕ
    НА ТИЯ СЛЪНЧЕВИ ПАНЕЛИ
    И ДАЛИ ТИЯ ПРОМЕНИ
    ЩЕ СА ВЪВ ВАШ ИНТЕРЕС
    ИЛИ ПРОТИВ ВАШИЯ ИНТЕРЕС...
    ....НАКРАТКО -
    - КАТО СИ ХВЪРЛИТЕ ПАРИТЕ
    ОКОЛО 30 000 ЛЕВА
    БУКВАЛНО НА ВЯТЪРА И СЛЪНЦЕТО,
    ВСЪЩНОСТ ПРЕДПЛАЩАТЕ АВАНСОВО
    КОНСУМАЦИЯТА СИ
    НА ЕЛ.ЕНЕРГИЯ
    ЗА ДЕСЕТИНА ГОДИНИ НАПРЕД...
    ...А МОЖЕ БИ СИ МИСЛИТЕ,
    ЧЕ БЪЛГАРСКИТЕ УПРАВНИЦИ
    ЩЕ ОСТАВЯТ ЕЙ ТАКА
    ВСЯКО БЪЛГАРСКО СЕМЕЙСТВО
    ДА ПЕЧЕЛИ ОТ ПРОИЗВОДСТВО
    И ПРОДАЖБА НА ЕЛ.ЕНЕРГИЯ...
    ...ЕЙ ХОРА,
    НЕ БЪДЕТЕ
    ЧАК ТОЛКОВА НАИВНИ И ГЛУПАВИ
    КАТО ТИЯ ДЕТО ХВЪРЛЯТ
    ПАЧКИ ХИЛЯДИ ЛЕВОВЕ И ЕВРА
    ОТ БАЛКОНИТЕ СИ...
  • 87 оня

    2 1 Отговор

    До коментар #73 от "000013":

    Това в алиекспрес ли го чете?:))

    Коментиран от #114

  • 88 Евроатлантическите джендъри ги е страх

    23 6 Отговор
    1) да не вземем да почнем пак да купуваме природен газ "от Путин". (Не че сме спирали да го правим)!

    Това, че е най-изгоден, евтин и сигурен източник на енергия за българската икономика, не ги интересува тия родоостъпници!;

    2) Да не се посочват, да се цитират и, въобще - да се обявяват публично престъпленията на американските правителство и корпорации (напр. 700 000 ЦИВИЛНИ жертви, освен другите, на американската агресия срещу Ирак, при това с лъжлива и скалъпена обосновка за някакви си несъществуващи хим. оръжия.

    Или пък 20+ хиляди жертви на хищническите ескплоататори Union Carbide в Бопал, Индия;

    3) Да не се забрани пропагандата на лъжливи теории (Ковид, Въглеродни емисии, Ангелско-невинно украинско (марионетно) правителство виновно за подпалването на мирни протестиращи в Севастопол и 14 хиляди жертви - мирни украински граждани, изпепелени от бомбардировките на бандеровците антисемитски нацисти, на власт в Украйна с одобрението и финансовата подкрепа от САЩ.

    Абе, въобще... кажи му "евроатлантически продажен джендър" и го презри!
  • 89 ха ха

    16 2 Отговор
    За когнитивен дисонанс чувал ли си? Не е това, което повечето народ предполага. Приблизително експериментът:
    Дават адски досадна работа на 3 групи хора. След това ги питат дали е досадна. Две от групите подкупват с $20 едната и с $1 другата. В онези времена $20 са били пари. Подкупват ги за да кажат, че работата е приятна. Оказва се, че за тези подкупени с $1 долар казват, че работата е далеч по-приятна отколкото тези подкупени с $20. Обяснението? Когнитивен дисонанс. Тези, които са взели големите пари са казали "-б-а-л съм го". Знаят, че са се продали и не им дреме. Казват истината. Другите изпадат в терзания. Хем са се продали без пари, хем съвестта им ги гризе... Какво се случва в мозъците им? Нагаждат представите си за действителността за да се чувстват чисти. Досадната работа започва да им изглежда привлекателна, защото не искат да признаят, че са се продали... ЕВТИНО. Другите са дали далеч по-честни отговри. Така и тези дето са се прецакали с панелките. "Ама, страшно съм доволен!"... Иначе, НПВ (за тези, които знаят какво е) и ще излезе голяма печалба от проекта! Особено сега, когато лихвените нива се покачват, а енергията поевтинява... Слушайте Давос и ще просперирате! Честито за скакалците - от 24 януари могат да ни ги слагат в храната без да изписват на етикета. Благодарим ти Урсула! На нашите управленци не знам на кого трябва да благодарим.
  • 90 Зелена енергия

    6 20 Отговор

    До коментар #67 от "Гост":

    В случая коментара с Путлер е точно на място. Точно геополитически и енергийни интереси спъваха развитото на зелената енергия до сега. За радост настоящите събития промениха това драстично и тепърва ще се разгръща енергийната революция.Слънцето грее навсякъде и вятъра духа също навсякъде тях никой не може да ги изнася или внася. Енергийното господство на Русия е към края си, а Путлер чрез безсмислената и никому ненужна война с Украйна ускори този процес с поне 20 години. Русия тепърва ще търпи последствията.

    Коментиран от #92, #121, #139

  • 91 Партизан от куку ригу

    15 7 Отговор
    От къде ще вземеш 15000 лв??? С лихвите от банката за 5 години колко ще излезе?? После имаш и смяна на батериите.Това направено за богатите и хората по върховете.Както казаха от ПП да го ду...ат бедните.Не им стигат парите които откраднаха и сега гледат да изчерпят и другите фондове за да могат да станат още по богати,за да си отопляват палатите които направиха с крадените пари.САМО ХВЪРЛЯТ ПРАХ В ОЧИТЕ НА НАРОДА.(КОЛКО СМЕ ЗАГРИЖЕНИ ЗА ВАС И ЕКОЛОГИЯТА)
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 оня с коня

    10 4 Отговор
    А защо Мисирката дето е сътворила Статията не си е направила труда да се консултира със Специалист за да се знае КОЛКО Години е Животът на подобна Инсталация,след което Фотоволтаичните клетки се АМОРТИЗИРАТ и следва да се подменят?

    Коментиран от #100

  • 94 Зелена енергия

    9 7 Отговор

    До коментар #92 от "Ти си":

    Точно фотоволтаиците и ветрогенераторите са решение, но трябва да се инвестира в съпътстваща инфраструктура, а не само да се усвояват пари по програми. Да генерираш когато има условия на максимум с излишъка произвеждаш водород който складираш в хранилищата за природен газ които съществуват и в тези които ще бъдат построени тепърва.Захранваш помпено акумулиращи водно електрически централи пълнещи язовирите. Когато условията за генериране на електроенергия са такива, че генерираната не е достатъчна се използва натрупаната енергия под формата на складирания водород и акумулираната енергия в ПВЕЦ. Между другото нефта газа и въглищата също са също следствие на пригодните явилия и са форма на акумулирана някога слънчева енергия обаче от растенията от които са се образували този нефт,газ и въглица при определени природни катаклизми. Разликата е че нефта и газа не се генерират непрекъснато и са и ограничен ресурс, а слънцето грее навсякъде и вятъра духа също навсякъде тях никой не може да ги изнася или внася, а за определени индустрии и страни това не изгодно, защото те стават практически ненужни за никого и отиват в историята

    Коментиран от #98, #141

  • 95 От чужбина - продължение

    7 4 Отговор
    И така, вие си закупувате и монтирате соларни панели на вашия покрив заедно с допълнително оборудване и "Енергото" ви свързва към мрежата. Вашите панели или вашата "електроцентрала" произвежда ток когато е слънчево. Вие вероятно ще сте на работа и няма как да ползвате тази енергия. Точно за това тази енергия по кабелите ще достигне до някой друг който ще я ползва. Това може да е съседа, а може и на другия край на страната да е...За тока /електричеството/ това е без особено значение. Важното е кое как ще се отчете и заплати. И така, отчитането може да си остане на месец. Например през лятото ще сте произвели повече отколкото сте консумирали. Това което е в повече го продавате, "Енергото" го купува от вас на половин цена, а го продава на пълна цена. Така "Енергото" печели, за да може да се грижи за кабелите, за системата. Освен това вие може да сте произвели много енергия, но НЕ можете да я потребите в същия момент, а ще си я поискате вечерта, да включите котлона, бойлера...А кой ще ви я съхранява тази енергия? Именно за това, за да избегнете инвестиция в акумулатори е по-добре да продадете енергията на половин цена на "Енергото". От своя страна "Енергото" е една фирма /в същност са много фирми/, но зад нея стои цяла система, която може да е вързана и със съседните държави и така да си помагаме като се възползваме от часовата разлика и пиковото натоварване на системата. А когато вашите панели не произвеждат ток през нощта вие ще ползвате ток от познатите ви

    Коментиран от #97, #99, #148

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 От чужбина- продължение

    2 4 Отговор

    До коментар #95 от "От чужбина - продължение":

    От своя страна "Енергото" е една фирма /в същност са много фирми/, но зад нея стои цяла система, която може да е вързана и със съседните държави и така да си помагаме като се възползваме от часовата разлика и пиковото натоварване на системата. А когато вашите панели не произвеждат ток през нощта вие ще ползвате ток от познатите ви вече ел.централи.
    Като цяло вашето потребление от мрежата ще спадне. През лятото ще спечелите и някакви пари. Ако имате възможност да инвестирате повече средства в по-голяма мощност ще може да спечелите и повече. Така можете да съберете определена сума от лятото и с тези пари да си закупите ток през зимата, но разбира се тази "размяна" ще е 2 за 1 защото някой друг, в случая "Енергото" трябва да ви "съхрани" енергията.

    Коментиран от #102, #149

  • 98 ха ха

    2 1 Отговор

    До коментар #94 от "Зелена енергия":

    Искаш да кажеш, че възстановяваме нарушеното равновесие като горим изкопаеми? Все пак тези растения са складирали СО2 и са го намалили в атмосферата. Или? ;)

    Коментиран от #105

  • 99 По принцип

    5 4 Отговор

    До коментар #95 от "От чужбина - продължение":

    Когато стане много по-масово използването на соларни панели може да се помисли и за изграждане на световна енергийна система и свързването на енергийните системи на различни континенти. Така може да се избегнат или намалят и много от проблемите свързани със съхраненото на големи количества енергия. Все пак когато в Европа е нощ, в САЩ е ден и обратно. Отделно когато в северното полукълбо е зима и слънчевите часове са малко в южното е точно обратно.

    Коментиран от #103, #150, #171

  • 100 Паразит

    5 2 Отговор

    До коментар #93 от "оня с коня":

    Мисирката е писател, а не читател ... ако трябва да перефразирам стар но актуален анекдот.
  • 101 От чужбина

    11 3 Отговор

    До коментар #92 от "Ти си":

    НЯМЯ да се разчита само на соларно и вятърно електричество. Пак ще си има т.нар "Микс", смес от електрическо производство от ТЕЦ, АЕЦ, ВЕЦ. Слънчевата енергия ще е от голяма помощ за да НАМАЛИМ използването на други видове горива, но няма да ги спрем напълно.

    Коментиран от #151

  • 102 ха ха

    12 2 Отговор

    До коментар #97 от "От чужбина- продължение":

    Ъ-ъ-ъ, чакай, че се обърках нещо... Значи в Утопия ние ще произвеждаме през лятото, ще даваме на друг да го складира и ще си го ползваме зимата? Борсата е решението? А, това чудо базова мощност без която системата се разпада? С него какво правим? Лятото всички произвеждаме бодро, цената пада, доставчиците на базова мощност пищят, щото те имат разходи... Зимата няма достатъчно ток и всички искаме да си купим от базовата мощност. После сметка 19 000 като на онзи шебек в Тексас миналата година като ги удари студ, та им замръзнаха перките. Много вярвате на Урсула, ама вижте Комифорния. Те са най-зелените и с борса, ама и най-скъп ток... Свободен пазар от Давос за енергийно обедняване на популацията.

    Коментиран от #107

  • 103 От чужбина

    9 1 Отговор

    До коментар #99 от "По принцип":

    По принцип е така, но има два големи проблема.

    Единия е технически и по-лесно решим - преноса на много големи разстояния ще е със значителни загуби. Въпрос на сметки е до какви разстояния е удачен.

    Другия проблем е по-голям защото е политически. Не виждам как политиците биха се споразумели в близко бъдеще за подобно нещо.

    Коментиран от #109

  • 104 Ягуар

    10 6 Отговор
    Това са откровенни лъжи! Първо, даже с 10 кв зимата не може да се произведе необходимия ток за едно домакинство и ще трябва да се плаща на ерп-то. Второ за да ви върже ерп-то ще ви начисли: такса кабел, такса точка, такса свързване. Не е никак малко. И трето през летните месеци когато имате излишък на енергия ерп-то ще си я присвои без да ви плаща и ще я препродаде на друг клиент.Колега разказваше как лятото енерго про с електромер и за обратното отчитане (тоест енергията, която сте произвели и сте я вкарали в мрежата) му я начисляват, така все едно енегро про му я продава и му я вкарва в сметката. Тоест, шараните, които ще се вържат със соларите ще произвеждат енергия лятото и ерп-тата ще я крадат и ще препродават тази енергия. Това е цялата игра пичове!
  • 105 Зелена енергия

    6 4 Отговор

    До коментар #98 от "ха ха":

    Да складирали са го но и така са променили климата.Живота на цемята е променил и условията и климата на земята и то многократно. Когато го освободим отново променяме климата и това се отразява на живота.Равновесие няма всичко е динамичен баланс, но всяка промяна се отразява на всичко. Когато освобождаваш ударно CO2 складиран с стотици хиляди годни за няколко столетия помените стават драстични. И това се вижда дори само за последните 10 години климата в България драстично е променен спрямо предходните 10. Процеса се развива в прогресия и ако не се спре скоро може и да станем свидетели на такова изменение на климата, което дори би застрашили съществуването ни.

    Коментиран от #115, #153

  • 106 Сали

    8 3 Отговор
    Аман от специалисти. Две седмици няма слънце и откъде ще дойде електроенергия.
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 По принцип

    6 1 Отговор

    До коментар #103 от "От чужбина":

    Така е преноса на големини разстояния е свързан със загуби. В известна степен това е решено има страни в които разстоянията са съпоставими с разстояния между континенти и енергийните им системи се справят с това чрез използване на свръх високо напрежение. Ако нашата енергийна система е изградена на основно на 110KV и малко 220KV в други страни се стига и до 750KV. Вярно е че едно е да е на сушата друго е да трябва да е по дъното на океана, но не е невъзможно. Колкото до връзка между двете полукълба нещата са даже много по лесни Африка е много близко до Европа. За съжаление обаче няма развита енергетика в голяма част от нея. От друга страна точно това е възможност да се инвестира в развитието на инфраструктура там. Да въпроса е политически, но когато има взаимен интерес и политическите въпроси могат намират решения стига да бъде търсено такова.
  • 110 От чужбина

    10 8 Отговор
    Не мога да разбера защо в България са толкова скептично настроени към слънчевата енергия? Може да не вярвате на политиците, те са до време и ги за-би, но слънцето си свети и е светело от ... милиарди години. Като гледам е най-стабилния източник на енергия до момента. Просто намерете начин да се възползвате. Ако не искате или няма как да се вържете в мрежата, то можете да си направите нещо за себе си. Например инсталирате няколко соларни панеле и ги свързвате директно с бойлера да греят водата. В бойлера се инсталира допълнителен нагревател, пресметнат за тези панели и напрежение. Нагревателите на 230 волта си остават и се ползват когато няма слънце. Системата е много проста и не изисква почти никаква поддръжка. Няма нужда от инвертори и акумулатори - това е прави значително по-евтина.

    Коментиран от #111, #157

  • 111 Антипутлерист

    12 10 Отговор

    До коментар #110 от "От чужбина":

    Просто защото в България има много силна пета колона на Путлер. Тя се грижи да спъва всяко развитието на страната ни и да обслужва Путлеристанските интереси. За това сме на този хал толкова години и пак заради това сме и срещу слънчевата енергия. Ако нея я изнасяше Путлеристан нещата щяха да са други.

    Коментиран от #112, #166

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Зелена енергия

    1 1 Отговор

    До коментар #115 от "TV Бобов дол":

    Не става дума да няма СО2, а каква е неговата концентрация и тя да не се повишава.
  • 119 0001

    3 1 Отговор
    Тази бюрокрация ако не налага измислени данаци от къде ще получава заплати
  • 120 Ха ха

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Питам:":

    Както във всичко един голям капацитет на думи и юруш народе
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 третокласник

    6 4 Отговор
    АКО СМЕ 5МИЛИОНА, ТО ТОВА СА ОКОЛО 1,250 МИЛИОНА ДОМАКИНСТВА. ВСЯКО ДОМАКИНСТВО ДАВА ПО 900 ЛЕВА НА МЕСЕЦ И ЗА ЕДНА ГОДИНА СИ ПРАВИМ АТОМНА АЕЦ
  • 123 генчо

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Сух":

    вместо да ревеш че нямаш се фани у работа, изучи си децата, не ги стилулирай да слушат чалга и да мятат салфетки сещаш ли се
  • 124 Така е

    1 0 Отговор
    И 5кВ са предостатъчни, ако отоплението ти не е на ток. То за толкова са оразмерени инсталациите на панелките с парно. А пък ако и бойлерът ти не е на ток, или му помагаш с колектори, и 3кВ ще стигнат за 4 членно домакинство, стига да се съобразявате и да не включвате всеки електроуред наведнъж.
  • 125 Перко Наумов

    4 2 Отговор
    По-голяма глупост от зелената не съм виждал. Важи за еленергия, една война и една Грета.
  • 126 Искрен

    1 3 Отговор
    Това не е вярно.
    Имам такава от 5 години.
    Немски панели.Немски инвертор.
  • 127 САП

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "Хохо Бохо":

    Гаранцията за панелите е поне 10 години до 15 за някой производители. Има гаранция и колко ще произвеждат до 25 година. Реално очаквания живот на панелите е 25-30 години.

    Реално за къща за собствено потребление няма да ги изплатиш за 7 години, а някъде за около 10-15 години. Просто с ограничител на производството за да не продаваш електроенергия не ползваш повече от 30-40% от възможностите им, а някой случай и по малко. По тия програми не се позволява продажба на енергия.

    Ако ползваш и продаваш случая е друг.

    Честно казано писнало ми е от такива експерти, кои гледат само произведено от ФЕЦ и консумирано от сградата, а забравят основната особеност на електроенергията, че се консумира в момента на производство.

    Складирането в акумулаторни батерии е скъпо за 1kWh батерия от 750 евро за най-евтините Li батерии.
  • 128 САП

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Беше за 7 години":

    При новите пада 0,55% на година. На 25-та година ти гарантират добив над 85% от начални.
    Гаранция на панела като изделие е поне 10 години.
    Две различни гаранции са на изделието и на производството.
  • 129 истина ти казвам

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    Абе със една дума не става! Ако има некой шаран да налапа куката ше е добре! Между другото и цената за монтажа сигурно ше е наполовината на цената на инсталацията така че нема да са 20000 а поне 30000 да не говорим за подръжка и ремонт през годините и ше се изплати незнайно кога!
  • 130 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Питам:":

    леле господине колко правилни въпроси сте написали? как така никой не ви е изтрил поста? тука подобни постове се трияяят на поразия

    истината не е удобна за никого

    ако можеше с пръдняБОЯ да става ехеее щяхме сме на първо място ама не може
  • 131 Айде пак

    3 0 Отговор
    Това е като далаверата с пелети - дадоха печки на хората, без да им кажат, че ползват и електричество. А иначе незнам кое е по- екологично - обикновена печка или пелетна? В пелетните печки/камини има вентилатори, издухващи пепелта през комина. Не всичката но все пак. При обикновена печка няма такова нещо. И като се има предвид, че се реже гората да се правят пелети и цената им... Същата далавера с фотоволтаиците- сложете си пък ако ви одобрим ще ви върнем 70%, после регистрация за търговия с електричество, после налози... БГ действителност.
  • 132 АУДИ

    5 2 Отговор
    240лв. На месец ток е 20к за 7 години!кое точно ще избият? Пълни глупости са това,отделно защо не казват колко живот има инсталацията и че КПД то и пада всяка година?
  • 133 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #73 от "000013":

    Но клетки с такъв дълъг живот едва ли са от най-евтините, предлагани като реклама за да убедят хората.
  • 134 Тая Меглена

    5 1 Отговор
    вярва ли си? По цении в Практикер само за батерии трябва да дадеш 63000 лева за да си независим на 100 %. Друг е въпроса че същите батерии в Китай струват 30000 лева. Да ви казвам ли че фирмите на червените другари пак ви грабят?
  • 135 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #76 от "Ами":

    Що за недоглеждане? Как така ще си покриваш лични нужди като нямаш батерии? Тези панели произвеждат ток денем по светло, докато у вас няма никой и сте всички на работа. Вечер, като се върнете и почнете да готвите и да включвате лаптопи, перални и т.н. вече ще е тъмно и панелите няма да ти правят никакъв ток. Мислиш ли изобщо?
  • 136 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #78 от "Ти си":

    Т.е. караш ме да разхищавам, за да ви излязат мантрите? Не, благодаря!
  • 137 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #82 от "От чужбина":

    Все едно слушам пак увещаванията за приватизационните бонове. Вземете си, участвайте, ще делим печалбите по братски..... Всички знаем какво стана. Сега ми обясни нещо. Когато повечето българи си монтират соларни панели на покривите и дневната енергия стане десеторно повече, отколкото ни е нужна, какво ще стане с цената й? А вечер, когато на всички им трябва ток да си готвят, перат и гледат телевизия, но панелите не произвеждат нищо, от къде ще дойде тока?
  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Гост

    8 2 Отговор

    До коментар #90 от "Зелена енергия":

    Тотално непознаване на ситуацията. Точно приятелите ти от запада са тези, които се презапасяват с изкопаемите горива от Русия, докато теб те карат да налагаш санкции и да седиш на студено, за да му бъдело гадно на Путин. Едно време така големите взимаха дъвките на малките. А Русия е държавата с най-голяма територия. Как мислиш, дали няма къде да развива фотоволтаични полета? Да му мислим ние, че заради тези панели си съсипахме плодородните ниви и изсякохме вековни гори, на и без това малката си територия. Но, нищо, важното е, че Урсула ще ни потупа по главичките, докато отваря някоя стара въглищна електроцентрала в Германия.

    Коментиран от #143

  • 140 Знайко

    7 0 Отговор
    При сегашното развитие на технолотиите. Е голяма глупост да се задоволяват на 100% нуждите от електричество с фотоволтаици. Цивилизацията ни не е открила достатъчно рентабилен и екологичен начин за съхраняване на електричество. За това в Германия има ограничение, частните потребители могат да инсталират фотоволтаици произвеждащи до 30% от месечното им потребление. Фотоволтоици, които са свързани директно с електропреноснат мрежа и не се нуждаят от акумулатори. Акумулаторите са твърде скъпи, имат ограничен живот от около 1000 цикъла и след това става замърсител=екологична бомба.

    Коментиран от #145

  • 141 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #94 от "Зелена енергия":

    Стига фантазира! Водород не е природен газ, че да го съхраняваш в газохранилище. Водородът е най-лекият елемент и съхранението му е много по-сложно от на природният газ. Той дори дефундира през стените на стоманени съдове, при определени условия. Явно си още ученик и си мислиш, че водород може да се пълни и в джобове.
  • 142 Написах им истината

    6 0 Отговор
    и ме изтриха. Толкова по-зле за хората. Това е цензура, тиражираща измама за 20 бона!
  • 143 Знайко

    7 1 Отговор

    До коментар #139 от "Гост":

    "съсипахме плодородните ниви" - защото депутатите направиха далавери да се печели много от фотоволтоици, чрез субсидирани цени. Т.е. депутатите спечелиха от субсидиите.

    Ако още в началото беше приет закон фотоволтаици да се слагат само по покривите на съществуващи сгради(еднофамилни къщи, жилищни блокове...), нямаше да се съсипват земеделска земя и гори. Но тогава бг депутатите нямаше да могат до си направят далаверите с фотоволтаичните паркове построени с евтини заеми от държавната банка, работеща на голяма загуба.

    Коментиран от #147

  • 144 Язе

    1 0 Отговор
    Глупости и лъжи.Месечно под 500 не падам.
  • 145 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #140 от "Знайко":

    Всъщност, фотоволтаикът е голямо решение на енергийният проблем, но никое дружество не се наема да инвестира в тях, а карат обикновените хора да си харчат спестяванията, за да може големите само да търгуват и прибират печалбите. Всичко останало е за сметка на обикновения човек. Инвестиция, поддръжка, подновяване..... химическите акумулатори не са решение, а бъдещ огромен проблем. Но инерционните акумулатори са едно добро решение. Те не замърсяват, а имат много по-добър капацитет спрямо размери и тегло, сравнено с химическите батерии. Животът им е много дълъг и почти не се амортизират. Единственият им недостатък е, че все още са много скъпи, и че са съветско изобретение, което един уважаващ себе си евро атлантически тр0л не може да преглътне.

    Коментиран от #152

  • 146 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    5 1 Отговор
    Една система за топла вода със слънчев колектор и бойлер за топла вода. Дава много по-голям икономически и екологичен ефект. Но с тези системи депутатите не могат да правят далавери и да печелят милиони. Затова не се развива натрупването и отоплението с топла вода от слънце. Има слънчеви колектори, които и зимата при минус 20 градуса целзий могат да произвеждат водна пара с над 100 градуса температура.
  • 147 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #143 от "Знайко":

    Да не сте си мислели, че всичко ще се направи в наше удобство? Кога ще поумнеят хората? Няма такъв филм. Нещо, което е изгодно, ще бъде полазено от алчните властимащи. За народа остават огризките. Отделно от това, кой закон ще задължи някой да си даде покрива, за да му качват панели по него? Повечето еднофамилни къщи са с покриви, които едвам се крепят. Можеш да слагаш панели по блоковете, но и там е разправия със собствениците. Много закони трябва да се променят и с много хора трябва да се съобразиш. Далеч по-лесното решение им беше да съсипят нивите и горите. Винаги търсят най-лесното с най-малко разходи и най-сигурна и тлъста печалба. Останалото са сладките сънища на блажените вярващи, които пак ще гласуват за преоблечените кожодери.
  • 148 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #95 от "От чужбина - продължение":

    Как така енергията, която не ползвам денем, докато съм на работа, ще отидела при съседа, като и той е на работа денем. Може да отиде за някоя фирма, която денем потребява ток, но познай - фирмите първи си наслагаха панели и си имат ток. Не им трябва моят. Всички вече са наясно, че панелите правят голям дисбаланс на дневна и нощна енергия, който дисбаланс не може да се компенсира от вятъра. Напредналите държави го разбраха това отдавна.
  • 149 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #97 от "От чужбина- продължение":

    Приятел, върви да убеждаваш Енергото да слага панели и да ми продава екологичен ток. Аз нямам излишни пари за вашите идеи.
  • 150 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #99 от "По принцип":

    Това е абсолютно вярно. Световната енергийна система е решение на проблема. Но остава въпроса, защо не го направят хората с парите, а карат дребният Ганю да си харчи спестяванията?
  • 151 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #101 от "От чужбина":

    Съгласен съм с това твърдение. Но нека енергийните дружества си инвестират. Аз съм потребител и си плащам за това, което потрябявам с малки, ежемесечни вноски. Не съм инвеститор и не тегля огромни, непосилни кредити, че да осигурявам инфраструктура за нечия търговия.

    Коментиран от #164

  • 152 Знайко

    4 1 Отговор

    До коментар #145 от "Гост":

    Точно за това говоря, че химическите акумулатори, т.е. съвременното технологично ниво не позволява да се зодоволявот на 100% нуждите от електричество. Не позволява съхраняване на големи количества електричество. За това днес на фотоволтаици не трябва да се разчита за повече от около 30% от нужното електричество. Вятърните генератори също не са решение защото вятър духа, когато си иска, а не когото трябва електричество. Вятърниге централи обаче са много по-евтини и хо-постоянни от фотоволтаиците и дават елекршчество, дори когато е тъмно и когато има облаци ... Дори дават повече електричество през зимата, когато има повече нужда. Колкото и да е неекологично, цивилизацията ни трябва да продължи да разчита на изкопаеми гориво още 20-30 години. Просто трябва да го прави по-умно, с по-голяма ефективност.

    Зеления водород уж бил алтернатива, ама не знам някъде да произвеждат зелен водород и да го ползват на практика. Дори и днес промишлено водорода се получава от природен газ защото е много по-евтино отколкото от електричество от фотоволтаици.

    Даже така наречения Е-дизел се получава от газовете(СО2) излизащи от "комините" на ТЕЦ, защото там е много по-концентриран отколкото във въздуха и е много по-лесно и евтино, СО2 да се извлича оттам. И в същото време, този Е-дизел е много пъти по-скъп от дизела получаван от нефт, дори от дизела получават от биомаса.
    Днес човечеството има технологии за получаване на биогаз от биомаса, които са много икономични и екол

    Коментиран от #154, #155

  • 153 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #105 от "Зелена енергия":

    Ами кажи го това на американците, които са 50 пъти повече от нас и карат чудовищни пикапи с V8 двигатели, гълтащи по 30/100. Кажи го и на фирмените им босове, които си вдят жените на пазар през три щата с частните си самолети. Кажи го и на домакинствата там, които потребяват три пъти повече електроенергия от едно българско домакинство. Защо тръгвате да правите пестене на енергия от най-бедните? Защо богатият разхитител ще учи бедняка на икономии?

    Коментиран от #159

  • 154 Знайко

    2 2 Отговор

    До коментар #152 от "Знайко":

    Днес човечеството има технологии за получаване на биогаз от биомаса, които са много икономични и екологични. И ми е чудно защо цивилизацията не се насочва натам.

    Коментиран от #156

  • 155 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #152 от "Знайко":

    Вятърът духа денонощно и целогодишно, но енергията от него зависи на трета степен от скоростта му. Малко да падне скоростта на вятъра и енергията пада на трета степен. И там си има косури.
  • 156 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #154 от "Знайко":

    Защото гледат кое е по-изгодно, а не кое е по-добре за хората. Затова. Бразилците още през 60-те години минаха на етанол и забравиха за петрола. Автомобилните фирми им разработваха специално за тях коли за етанол. Правят го от захарна тръстика и царевица, а ние тука се надпреварваме да следим цената на ОПЕК дали няма да падне с няколко цента.

    Коментиран от #160

  • 157 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #110 от "От чужбина":

    Не сте разбрали правилно. Не, че в България не вярваме в слънчевата енергия. Напротив - смятаме, че в нея е бъдещето. Просто ни изглежда много съмнително, как хората с парите не инвестират в това, а карат нас.

    Коментиран от #163

  • 158 поглед

    5 0 Отговор
    Тез сметки може да са за някъв идеален случай, при който през зимата всеки ден е слънчев. Примерно за Конго и то Доминикана когато не вали дъжд. А през лятото какво ще се прави произведената и непотребена енергия, къде ще стои или отиде ...
  • 159 Знайко

    6 0 Отговор

    До коментар #153 от "Гост":

    Съгласен съм с почти всичко казано от теб. Най-вече с това, че европолитицине тръгнаха да се борят с СО2 емисиите, като вземат автомобилите на най-бедните. А в същото време "не виждат" и не забраняват разни огромни 130 м. супер луксозни яхти, които за един час работа изгарят толкова нефт, колкото един бедняк не може са изгори за 10 живота. Същото е и с частните им самолети.
    Обаче леко си сбъркал, един американец употребява не 3 пъти а над 4 пъти повече ресурси, електричество, нефта газ от един беден европеец като 80% от българите.

    Сбъркал си при бройката на американците, те са 330 млн. , а ние европейците сме над 500 млн., руснаците са 130 млн. и те потребяват доста нефт и газ заради суровите зими, големите разстояния, липса На на пътища в Сибир и огромната армия. Армиите са един от най-големите замърсители и прахосници на ресурси.
  • 160 Знайко

    4 2 Отговор

    До коментар #156 от "Гост":

    Използвам "по-изгодно" в смисъл на по-добре за хората, разбра ли?

    Всички "зелени" са "зелени", ама само, когато се отнася до другите. Масово "зелен" не са се отказали да пътувате с такси, автобус, влак, самолет ... Масово не са се отказали да ползвате електричество, компютър, интернет, мабелен телефон, климатик, топла вода, топъл радиатор ... Все нека, които работят като се изгаря въглеводороди. Дори електрическите автомобили се зареждат с електричество идващо от въглища...

    Да те попитам, ако лично ти трябва да платиш 1000 лева месечно за да заредиш резервоара на автомобила или на автобуса, в който се возиш. За да го напълни колкото ти е необходимо със "зелен" Е-дизел. И заплатата ти след данъци и осигуровки е 1200 лева месечно. А за да заредиш с нефт същия резервоар ще ти струва 150 лева месечно. Кое е по-изгодно/по-добре/? Е-дизела или нефта, какво ще направиш? Ще станеш ли по-рано, защото ще ти отнеме 5 пъти повече време отколкото с автобуса, за да ходиш пеша 5-10 км. до работното си място?
  • 161 Истина

    1 0 Отговор
    Глобалоното затопляне се дължи и на отразените слънчеви лъчи от хилядите квадратни метра стъклени фасади на сгради в мегаполисите, от температурата на милионите двигатели
    с вътрешно горене ,а сега и фотоволтаиците.При нормални условия земята поглъща топлината на слънчевите лъчи и не загряват въздуха с отразени лъчи.

    Коментиран от #165

  • 162 Ами

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Аз плащам ежемесечно около 80 -85 лева ток, постоянно включен бойлер (дърто Теси 3 кв),две деца, на които постоянно повтаряш,загаси това, загаси онова,какви седем години, какви пет лева,
  • 163 От чужбина

    1 0 Отговор

    До коментар #157 от "Гост":

    Значи, в България хората с пари в голяма степен са мошеници или случайно забогатяли около прехода. Те обикновено нямат достатъчно познания, просто са нагли и лакоми. Времето им постепенно ще отмине, но за съжаление това време е ... поне 1-2 поколения. Тези които спечелят имането си с труд и знания няма да се оставят да замине на вятъра и е нормално да инвестират много внимателно.

    Аз също не вярвам на българските политици, но в случая си мисля, че мога да опитам. Първо ще се поинтересувам за ТОЧНАТА процедура, цени и т.н и след това ще реша дали мога да поема риска. И както ви казах, инсталирал съм си нещо за самия себе си, за в къщи. Имам фотосоларни панели и си грея водата в бойлера. Тези панели изобщо нямат връзка с мрежата и никой не може да ми каже нищо. Данък слънце и въздух НЯМА! Е, ако не искате или не можете да се свържете в мрежата или не ви харесват условията, то тогава можете да направите същото, да си греете водата на слънце. Специално на електрическите панели предимството е, че системата е проста, лесна за изпълнение, лесна за поддръжка и няма ограничение в температурата. Ако греете вода с водогрейни панели, те са много по-ефективни, но ще ви трябва прокарване на тръби, помпа и т.н... Добри са предимно за лятото. А също има и комбинирани панели. Те произвеждат ток и топла вода, но са по-скъпи. Трябва всеки сам да се поинтересува и да намери решение за неговия конкретен случай.

    Коментиран от #169

  • 164 От чужбина

    1 0 Отговор

    До коментар #151 от "Гост":

    ДА, в схемата която описвам твоя интерес е да инвестираш в толкова мощност, колкото да покриеш собствените си потребности от електричество. И понеже твоите потребности са различни във всеки момент от време, а соларните панели няма как да ти предоставят това електричество в точния момент, това налага или акумулиране на енергията или връзване в мрежа. И както казах, ако отчитането е месечно, както до сега, ти произвеждаш някаква енергия и се сравнява колко си произвел и колко си потребил. Няма как е точно равно, НО нека го предположим, че е точно равно. Тогава е все едно, че ти сам си си продал на себе си енергията по цената по която БИ я купил от "Енергото", т.е спестил си си по най-високата цена за кВт/ч. Ако си произвел в повече, "Енергото" ще ти купи този излишък, но на половин цена, а ще го продаде на друг на пълната цена. Така ти нямаш сметка да инсталираш повече панели отколкото са необходими за теб. Проблема е, че тези панели произвеждат много различно през лято и зима. И ако инсталираш много, така щото да покриват нуждите ти през зимата, то през лятото ще си с огромно свръхпроизводство, което ще ти се купува от "Енергото", но на ниска цена. Ако инсталираш малко панели за да покриваш само лятното си потребление, то тогава през зимата ще си плащаш почти цялото електричество. Все пак решението на задачата се вижда, че е между собственото лятно и зимно потребление и съответно на това се определя броя /мощноста/ на панелите. Колко? Ами допълнително всек
  • 165 От чужбина

    1 0 Отговор

    До коментар #161 от "Истина":

    В грешка си! Ако земята поема слънчевите лъчи, това означава, че ще се загрява.
    Освен това се оказва, че слънцето доставя до земята толкова много енергия за една година, колкото цялото човечество през съществуването си вероятно не е употребило. Т.е нашето потребление на енергия в крайна сметка не загрява директно планетата или поне това въздействие /директното/ е много малко. Остава индиректното въздействие или по-точно отделените от нашата дейност газове. Разбирай СО2 от горене и такива като метан и хладилните газове /фреони/ - всички за които се казва, че създават парников ефект. Т.е те водят до по-голямо поглъщане на слънчевата енергия от атмосферата и това води до нейното затопляне, и съответно до по-слабото отражение на слънчевата енергия от атмосферата.
  • 166 От чужбина

    3 0 Отговор

    До коментар #111 от "Антипутлерист":

    Не намесвай политиката и политиците. Те само спъват развитието на цивилизацията, без значение от коя страна са.
    А що се отнася до слънчевата енергия, ползването и може да ни даде някаква доза независимост. Газта, петрола и ядреното гориво трябва да ги внесем от някъде. Без значение от изток или от запад, по-евтино или по-скъпо все ги ВНАСЯМЕ и за това се ПЛАЩА. А слънцето ни свети безплатно. Само трябва да се научим как да го ползваме. Лошото е, че тези дето внасят газ и петрол също имат интереси и ще съботират развитието на слънчевата енергетика. Същото е като с плодовете и зеленчуците. Можем да си ги произведем, но няколко големи, едри търговци ни ги внасят от чужбина и те си защитават техните собствени интереси. Е, ако искате гледайте си градина със зеленчуци и ще сте независими. Монтирайте си соларни панели и ще имате частична независимост. Да си независим и свободен е трудно, но си заслужава всяка цена!

    Коментиран от #170

  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 Голям праз

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Питам:":

    Има и още , но въпросите ви към " експертката" като начало са достатъчни. Едва ли има познанията, да ви отговори. Всичко е едни хора да усвоят едни пари, а едни други хора още повече пари.
  • 169 Голям праз

    0 0 Отговор

    До коментар #163 от "От чужбина":

    Е , има и още един незначителен проблем, реалното КПД на соларните панелите. Първо, то по начало не отговаря на истината, а с течение на времето пада още повече. Не случайно бяха дотациийте за изкупуване на енергия от фотоволтаични системи .
  • 170 Голям праз

    1 0 Отговор

    До коментар #166 от "От чужбина":

    Няма как да не ги намесваме. Преди повече от сто години Тесла измисля начини за добиване на евтина и масова достъпна енергия и не е единственият . Познай, на кои не им харесват идеите му и защо?
  • 171 Хаха това

    0 0 Отговор

    До коментар #99 от "По принцип":

    С пренасянето на тока от Европа в САЩ искрено ме разсмя.Явно си в първи клас.
  • 172 Валентин

    0 0 Отговор
    Защо не казват нищо за литиевите батерии от по 5000 лева едната ,че най много на петата година е умряла а за такава централа са нужни две батерии по 5 кв.часа всяка една и като дадеш 10000 лева за две нови това обезмисля всичко ,парите са неизбираеми никога
  • 173 Еййййй!!!

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Глупости":

    Голям математик - Тея консуматори всичките наведнъж и на максимална ли мощност работят? Да си чувал за коефициент на едновременност, когато се смята обща мощност на много потребители? Нищо лично - само уточнявам. Пък за товарови графици да не говорим ... Не че получената енергия ще е постоянна във времето и задоволява нуждите своевременно
  • 174 Алексадър Добрев

    0 0 Отговор
    Правилно е да се говори във ватчасове или киливатчасове, а не в моментни мощности! Инсталираната мощност на панелите се достига само на обяд и то в летните месеци, ако няма облаци! През зимните дни, лъчите имат по дълъг път през атмосверата и намалява енергията до 50-60 процента, и то за кратко. Имам наблюдения през декември по-миналата година цели 22 дни нямаше Слънце, съответно хибридния соларен диспечер който имам, сам за себе си не можеше да се поддържа в стембай, наложи се от мрежата да дозареждам акомулаторите!!!
  • 175 Минчо жицата

    0 1 Отговор
    Да ми каже ? От събота до понеделник колко киловата е произвел от слънцето . Ще ти кажа щото не знаеш. ZIRO .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове