Last news in Fakti

31 Януари, 2023 11:03 1 095 14

Експерт: 90 000 асансьора са опасни за хората. Има и такива на по 70 години, които още са в движение

  • асансьори-
  • опасни за хората-
  • 70 години-
  • движение

"Дори таксата за асансьорите да се увеличи тройно, не знам дали проблемите на бранша биха се решили и доколко това ще се отрази на бюджета на ползвателите. Таксите в България в момента са между 50 и 100 лв. на месец. Ако в масовите асансьори има около 100 потребители, при 50 лв. абонаментна такса - излиза по 0,50 лв. на човек. В случай че таксите се увеличат тройно, те ще бъдат по 1,50 на човек", отбеляза председателят на българската асансьорна асоциация Валентин Маринков

Експерт: 90 000 асансьора са опасни за хората. Има и такива на по 70 години, които още са в движение - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

От Българската асансьорна асоциация поискаха таксата за поддръжка на старите асансьори да се увеличи двойно. Проблемът със събирането на сумите остава.

Дори таксата за асансьорите да се увеличи тройно, не знам дали проблемите на бранша биха се решили и доколко това ще се отрази на бюджета на ползвателите. Таксите в България в момента са между 50 и 100 лв. на месец. Ако в масовите асансьори има около 100 потребители, при 50 лв. абонаментна такса - излиза по 0,50 лв. на човек. В случай че таксите се увеличат тройно, те ще бъдат по 1,50 на човек. Това заяви председателят на българската асансьорна асоциация Валентин Маринков в ефира на "България сутрин".

По думите му през изминалата година месечната такса за поддръжка на асансьорите се е увеличила от 0,50 до 0,80 лв. на човек.

"За тези пари на месец хората трябва да отговарят за живота и здравето на потребителите. Това е напълно недостойно за тях. Резултатът е, че няма никакви кандидати за професията", подчерта той.

Маринков отбеляза, че близо 100 000 асансьора у нас са произведени преди 30-40 или дори 50 години. Не липсват и такива на по 70 години, които все още са в движение.

"Това се допуска единствено в България от управляващите органи - Министерството на икономиката, Министерството на регионалното развитие, Агенцията "Технологичен надзор", Държавната инспекция за технически надзор. Въпросните асансьори никога не са били модернизирани", категоричен бе гостът

Пред Bulgaria ON AIR председателят на Българската асансьорна асоциация поясни, че асансьорите с до 9 спирки подлежат на капитален ремонт след 15-ата си година. Според него такъв обаче не е правен на нито един.

"Хората ни обвиняват, че ги рекетираме с високи такси, а най-високата такава е 1 лв. Те не желаят да събират пари, за да се изпълнят техническите мероприятия - не се ремонтират и поддържат по правилен начин. Движат се около 90 000 асансьора, които не отговарят на техническите изисквания и са опасни", смята гостът.

Той изрази становище, че ако бъдат спазвани всички изисквания за проверка на техническото състояние на асансьорите, надзорните частни фирми трябва да спрат от експлоатация 80% от тях.

Маринков е на мнение, че подмяната на асансьорите е можело да бъде заложена в Плана за възстановяване и устойчивост. Гостът направи и калкулация колко би струвало подобна дейност - между 300 и 400 лв. на човек.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Венета Новакова

    14 0 Отговор
    Всички станахме експерти!
    Колко?
  • 2 пф2у

    11 4 Отговор
    Стари, раздрънкани асансьори по всички блокове, а събират такси. Къде са ви новите асансьори? Къде ви е заводът за асансьори? Новите асансьори са метър на метър, побират 2 души, чакаш по 5 минути, докато потегли, после 5 минути, докато спре и се отвори вратата на етажа. Горко му и тежко, на който живее по горните етажи, ще пътува 10-15 минути нагоре.

    Коментиран от #5

  • 3 Геша

    21 2 Отговор
    Тези заинтересовани така наречени експерти се чудят как под благовидни предлози да си увеличават гарантираните приходи.Аман. Държавата на експертите сме.
  • 4 Ммм дааа

    14 0 Отговор
    ами нали за това беше аферата "седемте джуджета". Има пари за лапане - кой ще доставя новите асансьори.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ташунко

    16 1 Отговор
    Проблемът е в лицензирания технически надзор, на който подлежат асансьорите.Преди тази промяна само органите на държавния технически надзор бяха упълномощени да дават предписания за подръжката им а асансьорните техници бяха държавни слъжители .Сега инпектоора,пише предписания а подържащата фирма (който е частна) му диктува точно какво да напише гореупоменатия надзорник с цел доенето на собственика и ползватела.Много често,дори самите асансьорни фирми извършват кражби или умишлено повреждат асансъора пак със цел рекет.
  • 7 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    15 0 Отговор
    Отбор юнаци с накривени калпаци, отвреме на време вият по асансьорите като гладни вълци. На този Валентин Маринков и синчето му Николай Маринков е в асансьорната асоциация. Двамата отвреме навреме правят изявления, за да всяват страх у хората, с цел да облажат. Целта е да узаконят рекет, да задължат хората да си подменят повечето асансьори. Тогава ще падат големи пари. А "нашия" човек има ли фирма, внася ли асансьори, в конфликт на интереси ли е? В тази държава трябва ли някой да отговори на този въпрос?
  • 8 ХАХАХА

    14 0 Отговор
    Намаляващи асансьорните техници ? Ама то след време даже няма да ги има ,нали закриха непристижните техникуми, защото имаше такъв ,та сега само езикови гимназии ,ами те да оправят асансьорите с езиците си.
  • 9 поредната

    6 1 Отговор
    сурвакница мине не мине време и правят кампания асансьор то лампи то телефони и др глупости за да вземат пари.Сега ще излязат и други платени медии загрижени колко опасни могат да бъдат асансьорите.
  • 10 Роза

    3 3 Отговор
    В нашия вход асансьора е много стар и често се разваля.Но хората не искат да дават пари за нов асансьор и домоуправителя не може да се справи с проблема.Така си остава от години.

    Коментиран от #12

  • 11 Прав

    4 1 Отговор
    Държавата е ВИНОВНА ЗА ПОДРЪЖКА НА АСАНСЬОРИТЕ ТОЛКОВА МНОГО ПАРИ СЕ ОТ КРАДНАХА 150 МИЛИАРДА ЛВ. Е ТАКА ИЗЧЕНАХА
  • 12 И в нашия вход е така

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Роза":

    През лятото дадохме 680 лв. за ремонт и подмяна на някакви части и след 2 месеца пак през ден засяда между етажите. Имам подозрения, че слагат стари части уж като нови, но май вече няма производство на резервни за старите. В същото време може да.се направи модернизация за по 200-250 лв. на апартамент, но все се намира някой да измрънка, че било безсмислен разход. Пък като направя сметката на текущите ремонти излиза, че скоро ще платим модернизацията без модернизация. При това не сме хора, които не могат да дадат тези пари, ама сме дървени глави. Асансьорът е на 30 г, дават му срок на експлоатация 25 г..Нашата работа е евтини на брашното, скъпи на триците.
  • 13 Тома

    5 0 Отговор
    А има с месеци нищо не правите по асансьорите ама таксата си върви всеки месец.И ако нещо се счупи по асансьора пак хората събират пари да го платят
  • 14 Гьоре

    4 0 Отговор
    Ако работи асансьора дори и на години какъв ти е проблема бе Паразит. Искаш да купим от Фирмата ти за 20 000 лева и всеки ден да ни точите пари за сервиз? Не е нова пректика такива като твоите сервизн9и работници умишлено да развалят старите асансьори за да ни пробтваш новите дигитални боклуци .Имам конкретни примери.По добър от аналгората техника на контрол няма.Тез глупости да ги дрънкаш на внука си
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол