Last news in Fakti

8 Март, 2023 11:36 1 815 3

Поясната борба Кореш - древна българска културна традиция

  • поясна борба-
  • кореш

Българите от най-древни времена са възприемани от наши и чужди летописци като елитарен народ, посветени в знанието за поддържане и съхранение на енергийния баланс в тялото на човека

Поясната борба Кореш - древна българска културна традиция - 1

Иван Автутов, Каролина Грозданова,

Българска федерация по поясна борба Кореш

Резюме: Произходът на българският народ по данни на редица изследователи

Българите от най-древни времена са възприемани от наши и чужди летописци като елитарен народ, посветени в знанието за поддържане и съхранение на енергийния баланс в тялото на човека. Те се славели с начините за противопоставяне на нашественици и врагове, чрез използване не само на видове оръжия, но и на поясни захвати в единоборствата. Тези практики и умения са придобивани и изучавани от ранно детство като силови практики, ползвани традиционно и в бойна обстановка. Уменията придобивани от българите в школите по Кореш като родова традиция са в основата на военния успех, постиган с цената на победи в битки за защита на земите си и за оцеляване и запазване на рода. Военната култура на нашия народ е част от историческите традиции, изискващи поддържане на уменията за противопоставяне или защита с използване на поясни захвати. Захватите и свалянията от пояса на противника в т.ч. от седлото на кон са били изучавани от деца и възрастни като сакрална родова традиция. Самата дума Кореш е българската дума за борба, противостояние видоизменила се и достигнала до наши дни като думата Кураж означаваща смелост, храброст.

Й. Йорданов характеризира българската поясна борба Кореш като: „ Българският Кореш е борбата, която привлича интереса на стотици. Това бойно изкуство е с хилядолетна история, част от съкровищницата на нашето духовно и материално наследство. Кореш е един от възраждащите се през последните години символи на психо-физическата и духовна мощ на българите, включена от антични времена в бойния арсенал и пазена като свидна традиция от предците ни през вековете.“ Интересът към древните бойни традиции нараства все повече в съвремието. Появата и интереса към комерсиални бойни изкуства като ММА, граплинг и други е доказателство за това. По същество ММА спорта е съвкупност от борба и бокс, който не подлежи на олимпийски или каквито и да било принципи, а по-скоро се основава на „зрелищата“, организирани в Древен Рим. Българската поясна борба Кореш е стара бойна практика, която често е започвала дори от седналото положение на кон по време на военни схватки и учения.

Поясната борба Кореш - древна българска културна традиция

По данни на същия историк: „прабългари и траки, разклонявайки се от земите на днешните Балкани преди хиляди години и трасирайки Свещения Български Път по Евразийската пустош на Близкият Изток, Сибир, Урал и Кавказките хребети, по отделно и заедно са съхранявали и оставили на други народи традицията на съвременната Борба Кореш като културна традиция и уникална войнска практика. С повече аргументи и исторически факти можем да се обосновем еднозначно, че знанието и практиките на съвременната борба Кореш, превърнала се понастоящем в международно признат и популярен вид спортна борба, са част от непреходността на нематериалното ни културно наследство и символ на висшата войнска култура, с която са се откроявали посветените български конници и воини.“ Придвижването на народите от едно място на друго по военни, демографски или каквито и да било други обстоятелства е основна причина за появата на различни стилове поясна борба в Азия и Европа, но тя изхожда от прилаганата военна практика на прабългарите и траките. Смесеният ентически произход на произлезлите от древната българска военна практика Кореш е резултат и от Великото преселение на народите, осъществявано в различни етапи и географски места.

В доказателство за това редица автори се обединяват около схващането че: „ Точно образът на прабългарския и тракийския конник е носител на знаците, открояващи качествата на това древно българско познание за военно изкуство. Трупането на лична сила и умения са били и остават в основата на изискванията при подготовката или тренирането на поясни захвати. Освен издръжливост, съобразителност и дисциплина като основни качества, всеки древен боец е бил обучаван в уважение, морал и колективен дух. Важно условие за възраждането на историческата истина за поясните схватки Кореш е българският им произход. А това би спомогнало за преодоляване на някои заблуди, особено при днешните татари, казахи и някои рускоезични общности, за това откъде е началото на тази бойна практика.“ поясните борби се свързва с историята и традициите на Конните народи, към които спадат нашите предци. Те на бойното поле са развили и прилагали до ниво на висше военно изкуство поясния захват. Прихващането за пояса на противника се е прилагало за неговото неутрализиране, както върху седлото на коня,т така и на земята. Тренирайки от дете поясни схватки Кореш, всеки трако-български боец е придобивал сила, умения и качества, които да му гарантират задължителна победа в единоборствата. Кореш е бил компонент от античен начина на живот и набор от ценности, пренесени в рамките на българската традиция, дефинирана днес като поясна борба. Това е наша традиция, свързана най-вече с морала, притежаван от посветените ни предци. Факт е и, че тя е заимствана и развивана, а и популяризирана като собствена традиция и от други племена и народи.

Поясната борба Кореш - древна българска културна традиция

В беседи някои историци коментират шевиците на ризите, които имат традиционен български фолклорен стил, с което борците осъществяват поясни борби. Поясите на българите от всички добре изследвани фолклорни и етнографски зони са част от това културно наследство. Вдъхновението на „поясницата“ при мъжкия и женски костюм е действала със силата на езотерична енергийна граница и мост, разделящ, но и съединяващ тялото на горна и долна част. То свързва според традициите духът на човека с Горното царство на Вселената и Долното с недрата на Майката Земя. Хванати за поясите си млади и стари българи играят от хилядолетия своите ритуални танци.

Танците на пояс и борбите с поясен захват са родствени ритуали, завладяващи сърцата на участници и зрители, превръщащи се в доказателство за непреходните измерения на традицията Кореш под формата на ритуалната съвместна медитация на зрители и участници. Поясът е атрибут и автентичен знак в силуета на българина, съхранил до наши дни своето присъствие в бита, културата и родовите традиции.

Поясната борба Кореш - древна българска културна традиция

Победителят в поясната борба Кореш, цели да преодолее силата на противника, вплитайки ръце в неговия пояс, стараейки се да извади от равновесие и повали на тепиха своя противник. Съвременната поясна борба Кореш е свързана най-ярко с историята и наследството на едно древно бойно изкуство на български воини, практикувано през различни времена и периоди. Пехотинци, конници, хайдути, воеводи, мъже и жени от българските общности в различни епохи са изучавали като сакрално знание и родобранна практика умението да преодоляваш противника чрез поясен захват, като част от подготовката си за военните действия и боеспособност на войниците. Днес Кореш е съхранен и развиван в България като вид спортна борба, носителка на самобитна нематериална културна традиция и е ценно родово наследство, подобно на популярни народни обичаи като коледуването или кукерските шествия, традиционни български борби и други обичаи. Историците интересуващи се не само от историята на България или други нейни направления, а в частност и от спортната история посочват, че автентичността, в която търсим аргументи на нашата теза, са и наградите на знакови състезания по класическа и свободна борба на имената на велики български спортисти – борци олимпийски и световни шампиони. Наградата, за която се борят традиционно наши и чужди участници в състезанията в памет на Дан Колов, Никола Петров, Лютви Ахмедов и много други са „Златен Колан“ или „Златен пояс“ с ценни инкрустации. Тази награда е нормално да се възприема като доказателство за символа.

Нематериалното културно наследство Кореш е древна българска военна практика, устояла във времето и дала основата на нейните разновидности в различните части на Европа и Азия. Поясната борба кореш има съвременни препратки в спорта и в частност групата на единоборствата. Като спортна практика тя има сходен кинематичен и динамичен характер на на прилаганите в олимпийските спортове хватки – борба, джудо, самбо и други комерсиални бойни спортове. Борбата Кореш е символ на непреходната нематериална културна традиция и безценното родово наследство на българите!

За автора

Иван Автутов е Президент на българската федерация по поясна борба Кореш. Съдия международен клас по поясна борба Кореш. Лектор и консултант нематериално културно историческо наследство (Антична борба Кореш) в курсове по алтернативен туризъм към Лесотехническия университет в периода от 2016-2019 година. Ръководител демонстративен експериментален проект за нематериално културно историческо наследство “Българска поясна борба Кореш“ в Община Челопеч в рамките на програмата “Стратегия за развитие на туризма и културно историческото наследство 2020-2025“. Студент в III-ти курс, специалност “Култулно историческо наследство “ в УНИБИТ.

Каролина Грозданова е завършила висшето си образование в национална спортна академия „Васил Левски“ гр. София в специалностите: Бакалавър по Треньор по вид спорт – Борба и Физическо възпитание и спорт, Магистърска степен: Мениджмънт на спорта и Образователна и научна степен доктор в професионално направление 7.6 Спорт - „Теория и методология на спортната наука“ към катедра „Борба и джудо“. Защитава дисертационен труд на тема: „Влияние на скоростно-силовите качества върху тактико-техническото майсторство при девойки и жени – свободна борба“. Автор на 11 научни статии в сферата на спорта и в частност борбата за жени и научни трудове: Технико – тактически анализ на схватките от Олимпиадите Пекин (2008 г.) и Лондон (2012 г.) в категория до 72 кг, борба за жени – ДР; Влияние на занимания с борба и карате върху равновесната устойчивост на ученици от прогимназиалния етап на основната образователна степен – ДР; Мениджърски подходи при функционалната /силова/ подготовка на ученици по борба в спортните училища като модел за повишаване на резултатността и- ДР. Преподавател по Теория и методология на спорта в 166 Спортно училище „Васил Левски“ и Теория и методология на борбата в бакалавърска степен в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Международен съдия по борба в олимпийските и неолимпийски стилове борба.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само дето българската дума куреш

    8 2 Отговор
    Е турската кюреш. Абе казвам ви аз че българите са тюрки...
  • 2 Стоян Хлебаров

    4 1 Отговор
    Не знам кой от кого е копирал,но това си е чисто японско "Сумо"....Очаквам претенциите и на македонците! Защото всичко чуждо ....е и тяхно!?
  • 3 Бацо прецедател

    0 1 Отговор
    Я па това го знаеме ка "Гереш" одавна!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове