Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Март, 2023 08:12 3 216 39

Красимир Каракачанов: Абсурдно е да казваш, че ни мобилизират за война в Украйна - вече няма кого да мобилизираш

  • красимир каракачанов-
  • оръжие-
  • украйна-
  • българска армия-
  • въоръжение

България не помага на Украйна с оръжия, казва почетният председател на ВМРО

Красимир Каракачанов: Абсурдно е да казваш, че ни мобилизират за война в Украйна - вече няма кого да мобилизираш - 1
Снимка: БГНЕС

Заради изборите едните се правят на големи евроатлантици, а другите – на русофили, казва бившият военен министър в интервю за "Флагман".

Красимир Каракачанов е на 57 г. Почетен председател на ВМРО-БНД. Бе вицепремиер и министър на отбраната в правителството „Борисов 3“ в периода 2017 – 2021 г.

Още новини от Украйна

- Г-н Каракачанов, вървят едни призиви, че е много важно да не гласуваме за евроатлантически партии, защото ще ни вкарат във войната. Като бивш министър на отбраната как ще коментирате?

- Тези партии, които могат да ни вкарат във войната, не са евроатлантически. Те са интересчийски. Кои са евроатлантически партии - ГЕРБ, „Продължаваме промяната“? Това са само декларации. И едните, и другите действат по свои лични интереси. Едните – от страх от поредния списък „Магнитски“, а другите – защото са за малко и 6-7 месеца управление им се видяха недостатъчни. Разделението на евроатлантически и неевроатлантически е поредното през последните 33 години. В началото бяхме комунисти и антикомунисти, после – монархисти и републиканци, русофили/русофоби, американофили/американофоби... Това е пародия в нашето мило общество.

- Вчера имаше митинги в няколко града, че имало опасност да мобилизират нашите бащи, синове, братя...

- Има опасност при неразумна държавна политика да бъдем дълбоко въвлечени в един конфликт, с който ние нямаме нищо общо. Но мобилизация – това са абсурдни неща, защото няма кого да мобилизираш. Кого ще мобилизираш? Ами след 2008 г. в България няма редовна военна служба. Т.е. няма кого да мобилизираш поради простата причина, че хората не са получили военна подготовка.

- Т.е. може да бъдат мобилизирани само тези, които имат такава подготовка?

- Последните, служили в казармата, са го направили през 2008 г. Минали са 15 години от тогава. Те вече са на 35-36 години, а някои и нагоре. Кой ще мобилизираш? Ти няма кой да мобилизираш. Резервът в армията – на хора, които доброволно са преминали военно обучение, - е незначителен. Така че за мобилизация изобщо не може да става дума и аз не смятам, че някой дори и мисли за такова нещо.

- Откъде идва тази пропаганда – че ако гласувате за такива партии...

- Идва от това, че ги гледат и ги слушат какво говорят. Те в желанието си да се натегнат на едно посолство в София, наприказваха през последната една година какви ли не глупости. Като например Бойко Борисов, който похарчи няколко милиарда, за да построи „Турски поток“, искаше със закон един път завинаги, вовеки веков да се забрани покупката на руски газ. От друга страна, същият той предложи да се отмени 3 март като национален празник, защото бил свързан с Русия. И хората като слушат едно такова натегаческо русофобство, най-вероятно в някои от тях назряват притеснения. Но е много вероятно и определени политически фактори, които пък са на другата страна – защото едните са русофоби, а другите са американофоби, - да се опитват да използват тази ситуация, за да изкарат някой политически дивидент. Това е жалкото в тази ситуация – че и едните, и другите работят за това нацията да бъде разделена за пореден път на фили и фоби, за да може те по-лесно да докопат някаква власт или някой глас повече. Същото беше и с паметника на съветската армия. То същото е и за паметника на американските летци. Трябва да се подхожда принципно. Каква е разликата между съветската армия и американските бомбардировки? И едните, и другите доведоха до някакви поражения за българския народ.

- Има теза, че ако сме неутрални, България ще е в по-голяма безопасност – как приемате това?

- Какво значи неутрални? Ние формално не се намираме във военни действия като държава.

- Може би се има предвид да не помагаме с оръжия на Украйна.

- Ами ние не помагаме с оръжия. Поне на мен не ми е известно от складовете на Министерството на отбраната, от въоръжението, което ползва Българската армия, да е давано на някоя друга държава, без значение коя е тя. Но е факт, че фирми – било търговски, било производители, продават въоръжение на трети страни, примерно Румъния, Полша, Чехия и т.н. А те какво го правят – дали го подаряват или препродават на Украйна, това е друга тема.

- Нали имаше едно решение на Народното събрание (за изпращане на оръжия на Украйна), което правителството каза, че е изпълнило...

- То никой не може да каже какво и как е изпълнило, доколкото списъкът е засекретен. Вие знаете ли какво има в него? Аз не знам.

- Все пак сме изпратили нещо.

- Аз много добре знам какво има и знам, че няма какво да се прати. Може да пратиш муниции – патрони, снаряди. И то това, което имаше в складовете - което не е за непосредствена употреба от Българската армия, е или с изтекъл срок на годност, или с изтичащ срок на годност. Така че не знам какво са изпълнили и какъв е списъкът, но то няма какво да се дава, освен ако не са скрили от обществото някаква друга информация. А аз лично също съм против да се дава от действащото въоръжение на Българската армия, защото ние нямаме излишъци. Ние няма какво да дадем. Да не говоря с цифри, защото не е редно, но нито имаме бомбардировачи за даване, нито имаме излишни изтребители МиГ-29, нито излишни танкове. Всичко, което можеше да бъде наречено излишно и можеше в една такава ситуация да бъде дадено, в годините назад беше нарязано или продавано на приятелски фирми за жълти стотинки. Включително самолети бяха рязани и продадени. Танкове бяха продавани за по 40 000 лв. на бройка – толкова струва един добре запазен автомобил на старо. Така че то няма какво да дадеш. И тук цялата тази работа около даването на оръжие беше една политическа пропаганда. Едните викат „дайте да дадем, защото сме евроатлантици“, а другите викат „няма да давате, защото ние сме русофили“. Само че никой не зададе въпроса – а има ли какво да даде армията и защо няма. А иначе, когато не си готов за война, трябва да си по-внимателен какво правиш.

- Нали сме в НАТО...

- В НАТО сме, но НАТО е взела официална позиция да помага, но не и да участва във война. И според мен тук ситуацията е интересна поради следния факт: видно е, че ако се обсъжда въобще някога въпросът за намеса на НАТО във войната в Украйна, има поне две държави, които ще наложат вето – Турция и Унгария. Т.е. НАТО няма как да вземе единно решение да участва. Следователно, това, което може да се случи – казвам „може“, а не че ще се случи, - е да се направи нещо подобно на това в Ирак – коалиция на желаещите. И тук вече ако тръгне да се формира такава коалиция на желаещите, ако в България има малоумници, които искат да ни вкарат в подобна коалиция, това означава действително да ни вкарат във война, за която ние нямаме нито икономиката да издържим, нито въоръжението да участваме в нея. Но това са хипотези. Истината е, че сега покрай изборите едните се правят на големи евроатлантици, за да си сплотяват електората, а другите го играят големи русофили по същата причина.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоя

    53 7 Отговор
    опикания Клъстак и първокласен мошеник и той подаде кратуна ! Отврат !
  • 2 ДО ШKEMБЕТ0

    57 5 Отговор
    СКОРО И В УКРAЙHА НЯМА ДА ИМА КОГО ДА МОБИЛИЗИРАШ 😀😀😀

    Коментиран от #39

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 въпросче

    39 3 Отговор
    Кого да мобилизираш,бе Каракачанка,като повечето военни и полицаи са пенсионирани?

    Коментиран от #18, #29

  • 5 Жокера

    27 1 Отговор

    До коментар #3 от "Жокера":

    Аа и тоя неприятния от дб
  • 6 Дааа

    35 5 Отговор
    Лъжеш дебелак атлантически!
  • 7 Морски

    43 3 Отговор
    Има логика в думите му,но все пак си имайте едно наум преди да пуснете бюлетината!Опасността за България дебне от всички страни
  • 8 иди ми дойди ми

    28 0 Отговор
    Нямало хора в армията и непрекъснато правели конкурси за 780 човека,за 650 човека,за 1100 човека ИТ.Н. Ами нарисувайте си!Армията не е земеделска територия.
  • 9 Шкембелиев

    35 7 Отговор
    Благодарение на такива като теб няма армия, а шепа джендъри!
  • 10 коментар:

    24 1 Отговор
    реплика на каракъчанув на връщане от фашистка амуджика след подписването за хартиените самолети :
    "е..х им май...а краварска, дори не ни платиха ..."
  • 11 В безсилието си да отрече истината

    35 6 Отговор
    Тоя дебелак изтърси огромна глупост!
    При военно положение могат да бъдат мобилизирани “всички, годни да носят оръжие”!
  • 12 Бамби

    32 3 Отговор
    Като ни натиснат да участваме с жива сила, ще почнат да мобилизират и неподготвени мъже - пушечно месо в тази война. Ще загиват млади мъже - депопулация в действие. Който може ще избяга а за децата на управляващите - ще бъдат пожалени и в чужбина.

    Коментиран от #25

  • 13 Бг рота за Бахмут

    49 1 Отговор
    Да се изпратят: мони паси и семейството му, съби събев, шаламанов, иво инджев, келбечева, атанасов, кирчо и кокорчо, дремджиев, нека се докажат като яростни русофоби

    Коментиран от #31

  • 14 7те козякливи джуджета:

    23 3 Отговор
    "..... Следователно, това, което може да се случи – казвам „може“, а не че ще се случи, - е да се направи нещо подобно на това в Ирак – коалиция на желаещите. И тук вече ако тръгне да се формира такава коалиция на желаещите, ако в България има малоумници, които искат да ни вкарат в подобна коалиция, това означава действително да ни вкарат във война,..... "
    ...... Има, има!!!
  • 15 Бамбука

    28 0 Отговор
    Политиците му намериха цаката на народа. Започнаха със насаждане на страх от КОВИД-а, после мразовитата зима, украинското зърно, паметника, сега мобилизацията. Майката му е да разделяш народа, да мисли за всичко друго, но не и за некадърниците и негодяите, които го крадат и как същите да бъдат справедливо наказани сега, днес, а не някъде в бъдещето..
  • 16 Анонимен

    30 2 Отговор
    Запомнихме управлението на този човек с разграбване на активите на армията, закупуване на самолети на хартия и предварително плащане, продаване на български паспорти. Изобщо, в коалиция с ГЕРБ, само добри постижения!
  • 17 Минго

    16 1 Отговор
    До 60 години има кой да се мобилизира. Въпроса е да умрат хора, после ще започнем да обучаваме младежи заради РЕАЛЕН ВРАГ и малко по малко ще пращаме хора на война.
  • 18 случаен

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "въпросче":

    именно,пенсионирани,сиреч разходи,затуй на фронта,който оцелее оцелее,другото в шкафчето,младите ще стоят да отбраняват именията
  • 19 Агент Иван- македонец от РусИ !

    9 1 Отговор
    Ти нали капитализира каузата, заради която губим две войни и 100 хил.бъргари отиват без време на оня свят... трай мекере ориенталско!
  • 20 Егати лъжеца

    21 0 Отговор
    на 49 съм и още се водя в мобилизационните списъци на военното окръжие .служил съм 92...94.снятайте сами колко материал има от 90 та до 2008.Лъжец.За да се отпишеш трябва да подадеш документи че си негоден за мобилизация . Да Речем медицински
  • 21 Оракула

    14 2 Отговор
    Каракачанов , проверил ли е , дали е пристигнало "нещо" на сметката на офшорката му в Монако!
    "Патриот" бил , докато "отпъне", парите ни от бюджета, в неговата сметка!
    А този който дава , е "Чекмеджето" и" Хунтата " !
  • 22 Я Я Я Я ДА

    0 3 Отговор
    КОМУНИСТИЧЕСКА ТЪПОТИЯ ..................................АКО БЕТЕ НОРМАЛЕН НЯМАШЕ ДА Е ТАКА ....................................................................................................................................................................................................
  • 23 Българин

    3 5 Отговор
    Доносника от ДС с агентурно име Иван превърна ВМРО в проруска и антибългарска организация а като министър на отбраната в правителството на Баце наля над 1 милиард лева да ремонта на руските таралясници и спираше модернизацията на армията.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Да да да

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Бамби":

    Абсолютно е така.На 1️⃣0️⃣0️⃣💯на 100 процента.
  • 26 Айдеее

    5 0 Отговор
    Излязохме и негодници.МЕРСИ от името на цяла БГ.
  • 27 Механик

    15 1 Отговор
    Е как не помага бе? Ами сутринта имаше статия относно това, как някакъв КОМИСАР от европа, ще идва в БГ да заповядва на военните заводи да произвеждат още повече оръжие за Украйна.
    Вие направо не се чувате бе? Всеки лъже както му дойде.
    И как да няма хора? То е ясно, че младите жендирляци за война са неригодни, ама има хора на по 38-57 години, дето са служили в армията. Именно нас искат да мобилизират, ама са пропуснали нещо важно, Ние сме се клели на НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, а не на натовска българия, а още по-малко на Украйна и нато.
    И ние ще останем верни на клетвата си, защото да нарушиш клетва е голям грях! Така че внимавайте на кого раздавате пушките!
  • 28 Българските турци

    5 0 Отговор
    Всяка нация си има характерни само за нея принципни норми които никой не би и помислил да ги прегази !...Единствено в България не е така ! От векове насам българският елит (царе,боляри,политици,интелектуалци и бизнес) не са съумели да засадят единството в съзнанието на народа си ! Поради това принципите не могат да пуснат корени в националното самосъзнание на българите ! Именно затова днес българинът е в един безкраен ФИЛОФОБИСТИЧЕН хаос ...Затова България следи световния политически ветропоказател за да може да се приюти винаги под най силната "мишница" на деня ...на ЗАВЕТ ! ! !
    Комплексите и предразсъдъците са опиум за размътване на разума...Така че скъпи мои сънародници ... не се напрягайте и не се задълбочавайте толкова... никой няма да ви мобилизира или да ви вкарва във война...България не е в обсега и визията на настоящите световни събития !?...Там вашите чакали от много дълго време се чепкат за оглозгани кокали и мръвчици от трапезата на Европейските хищници !... И освен някаква странна маса от избиратели... в обсега на политиката и мирогледа им не съществува понятието РОД , РОДИНА и НАРОД !!!...
  • 29 Отговорче

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "въпросче":

    Мобилизират се всички,не само военни и полицаи.Стигне ли се дотам,спасяват се само избягалите в началото.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Язи

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Бг рота за Бахмут":

    Тези първи ще избягат!
  • 32 Тоа

    4 0 Отговор
    Кифтак само кран може да го мобилизира.. А останалите няма да ги питат.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ТОЯ Е КРАДЕЦ И ПРЕДАТЕЛ !

    2 0 Отговор
    .......................................... И БОКЛУК
  • 35 ЗА ТОЯ БОКЛУК НЯМА ДА СЕ БИЯ С РУСИЯ

    3 0 Отговор
    САМО ПУТИН МОЖЕ ДА МЕ МОБИЛИЗИРА !
  • 36 Деций

    4 0 Отговор
    Теб ще мобилизират, Христо , Атанасов,кака Цонка, Мирчев,и цялата група,хранеща се от Козяк.Да не забравите Огнян Минчев, Красен Станчев, Дайнов,и Иво Беров аааа,и Монката Паси!Слагайте каските,вземете си автоматите и отивайте на фронта ,да браните "Демокрацията".Интересни метаморфози се получават,хора израснали и закърмени с комунистически идеи и пари,сега са върли Русофоби!Това е признак на нечистоплътност,и обяснението не е еволюция в мисленето,а жалка мимикрия.Утре ако се завърти колелото на историята,пак ще сложите Ленин на реверите!Много сте гъвкави,или по скоро хлъзгави.

    Коментиран от #37

  • 37 Деций

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Деций":

    Иво Беров ,Да се чете Иво Инджев.Просто грешка.
  • 38 Чеченец

    2 0 Отговор
    Този Каракачанов беше голям крадец и лъжец и такъв си остана.Всички се борят за власт за да могат пак да крадът.
  • 39 Смешници сме?

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ДО ШKEMБЕТ0":

    В Русия се редят на опашка пред Кремъл ДА ГИ МОБИЛИЗИРАТ руснаци на 60+!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове