15 Март, 2023 14:06 27 363 246

МФ: България е изправена пред фалит, има риск от промяна на курса лев - евро

  • българия-
  • фалит-
  • курс-
  • лев-
  • евро-
  • фискална стабилност-
  • доходи

За неопределено време се налага отлагане на присъединяването ни към еврозоната. Може да се наложи взимането на заем от МВФ, за да се спаси фискалната стабилност

МФ: България е изправена пред фалит, има риск от промяна на курса лев - евро - 1

България е заплашена от фалит. Има сериозен проблем с поддържането на фискалната стабилност. Съществува риск за промяна на съществуващия курс на лева към еврото. За неопределено време се налага отлагане на присъединяването ни към еврозоната. Може да се наложи взимането на заем от МВФ, за да се спаси фискалната стабилност. Това ще наложи сериозни финансови рестрикции. В тази ситуация ще се стигне и до замразяване на доходите. Това са само част от сериозните проблеми, пред които е изправена страната ни. Това се твърди в доклад на министъра на финансите Росица Велкова-Желева, съобщава Нова тв.

Става дума за проект на протоколно решение на Министерския съвет за одобряване на параметри, допускания и мерки за разработване на проект на Закон за държавния бюджет на Република България за 2023 г., актуализирана средносрочна бюджетна прогноза за периода 2023-2025 г. като мотиви към него и средносрочна бюджетна прогноза за периода 2024-2026 г.

„Разработените от Министерството на финансите разчети показват, че при запазване действието на приетите през 2022 г. политики и отразяване на фискалните ефекти от влезли в сила нормативни актове, предопределящи приходите и разходите, целогодишният ефект за 2023 г. предполага значително влошаване на бюджетното салдо на сектор „Държавно управление“ в размер на 6,9 на сто от БВП, за което Министерството на финансите сигнализира още през август миналата година“, алармира министърът на финансите и добавя, че това е резултат от политическите мерки, взети от последните няколко Народни събрания.

Тя подчертава, че в резултат на мерките, които бяха предприети от 47-ото Народно събрание, което излъчи правителството с премиер Кирил Петков и финансов министър Асен Василев, „целогодишният ефект от прилагането на тези политики и изместването на нереализираните инвестиционни разходи водят до значително увеличаване на разходите по бюджета за 2023 г. и в средносрочен план дефицитите са отново в порядъка на 6-7 % от БВП“.

При тези параметри, без предприемане на консолидиращи мерки, се очертават следните рискове:

1. Сериозно се влошава в средносрочен план поддържаната фискална устойчивост;

2. Променя се структурата на разходите в полза на постоянните разходи за социални плащания и възнаграждения и липса на гъвкавост за отпадане на действащи и реализиране на нови политики и програми;

3. Увеличава се рискът от включване на страната ни в процедура по прекомерен бюджетен дефицит още на база на прогнози за нарушаване на фискалните правила, което поражда задължения за предприемане на незабавни, коригиращи мерки, неизпълнението на които може да доведе до санкции от ЕК, в т.ч. и спиране на ЕС плащания;

4. Отлагане за неопределено време присъединяването на страната към еврозоната или поставяне на условия за промяна на фиксирания към настоящия момент курс на лева към еврото;

5. Вероятност от влошаване на кредитния рейтинг на страната;

6. Повишаване цената на дълговото финансиране и затруднения при емитиране на външни и вътрешни заеми, което ще създаде ликвидни проблеми за финансиране на бюджетните разходи, както и ще доведе до значително повишаване на лихвените разходи за обслужване на дълга. При този сценарий може да се наложи страната ни да ползва заем от МВФ, който също ще наложи рестриктивни фискални изисквания като условие за предоставянето на заема;

7. При запазване на очертаните негативни тенденции за дефицита се увеличава възможността с ускорени темпове да се приближим до горните граници на дълговия критерий от 60 % от БВП.

„За преодоляване на тези рискове правителството следва да положи всички усилия за придържане към цифровите фискални правила и ограничения по ЗПФ, съответно да предложи постоянни консолидационни приходни и разходни мерки за достигане на целевите нива на дефицита за периода 2023-2026 година“, заявява финансовият министър Росица Велкова-Желева.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 145 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мармот

    191 11 Отговор
    Е писна ми да ме плашат. Да действат, какво само говорят?

    Коментиран от #62

  • 2 само за три дни пет хиляди към едно

    84 145 Отговор
    Копейко каза рече и отсече лъва е най-яката пара. А аз му вярвам безрезервно.

    Коментиран от #29, #200, #233

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ДДРОнег

    132 122 Отговор
    Да де, не са виновни некадърните министри на чорапа, ами са виновни ПП и ДБ от преди ЕДНА ГОДИНА , които се опитаха да вдигнат малко нивото на стандарт на хората !!!

    Коментиран от #215

  • 5 Майко мила....

    131 5 Отговор
    Това се твърди в доклад на министъра на финансите Росица Велкова-Желева, съобщава Нова тв.
  • 6 Мое мнение

    277 63 Отговор
    "МФ: България е изправена пред фалит, има риск от промяна на курса лев - евро"....На всички ни беше ясно, че няма да ни примат в еврозоната с курс 1:2. Затова и правят всичките тия подли игрички със заемите в размер на милиарди евра. Асенчо Василев и оня лъжльо Кирчо за какво мислите ги изпратиха? Насадиха ги тук да ни ограбят спестяванията и да ни съсипят съвсем.
  • 7 ПОЛИТ КОРЕКТ

    198 15 Отговор
    Лъжете като дърти цигани. България е със 108% ръст в износа ОСОБЕННО КЪМ ЕС. ПАК НЯКОЙ Е КРАЛ ПАРИ
  • 8 Майко мила....

    163 8 Отговор
    И как нереализираните инвестиционни разходи водят до значително увеличаване на разходите по бюджета за 2023 г ?????????? Майко мила....и икономисти .....

    Коментиран от #21, #210

  • 9 Лошо

    125 102 Отговор
    Радев бута умишлено България в канала.Обслужва мафията която няма интерес от еврото защото ще има контрол

    Коментиран от #203

  • 10 Ти закъсняваш понакога истино,

    101 2 Отговор
    но винаги идваш , идваш при нас ..
    Логичното рано или късно се случва.
  • 11 БСП на Бунището

    118 51 Отговор
    Където БСП е била в Коалиция - все фалити на държавата ни се случват....Що харчите бе?? От бюджета наливат пари на Олигарси и Приватизатори и трупат Дългове към Държавата...Ся кво прайм,а??Това ли искахте бре ,червени цървули,да не влезем в Шенген никога...
  • 12 Сталин

    158 51 Отговор
    Аз ви казвах ,западните мародери обраха всичко и ни вкараха в дълг с помоща на тяхната агентура като Тулупа и Киртака

    Коментиран от #195

  • 13 8978

    145 51 Отговор
    След Киро и Асен това е положението. Служебните мармоти довършват започнатаото. Важното е промяна да има
  • 14 Боби

    132 27 Отговор
    България фалира още през 90та година!
  • 15 Тъй тъй

    74 43 Отговор
    Немаше как Ганю да си юрка дизеларката по цел ден без да бачка. Свърши рахата.

    Коментиран от #19, #53

  • 16 Хаха

    137 6 Отговор
    В тази ситуация ще се стигне и до замразяване на доходите

    Ама не и на цените в магазините

    Коментиран от #66

  • 17 Бай Кал

    82 15 Отговор
    Това че : 2. Променя се структурата на разходите в полза на постоянните разходи за социални плащания и възнаграждения категорично не е вярно но е вярно че разходите за НАТО гонят 4,5-5 % и допълнителен фонд се пълни незаконно
  • 18 Сталин

    141 31 Отговор
    България е най смешната бананова република,- холивудска продукция от хляб и зрелища ,докато политическите клоуни като Тулупа и Киртака разиграват цирк за пред простолюдието ,западните мародери влачат и грабят де какво намерят .

    Коментиран от #126

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Абе

    81 32 Отговор
    То и без това България е фалирала.Който е емигрирал се е спасил.
  • 21 Нон сенс е това :

    70 4 Отговор

    До коментар #8 от "Майко мила....":

    нереализираните инвестиционни разходи водят до значително увеличаване на разходите по бюджета........... Луди хора ей........
  • 22 Не и не

    60 8 Отговор
    Айде пак левовете в Евро!
  • 23 Българка

    67 62 Отговор
    Само питам, при Боко колко беше държавния дефицит???? Отговор е : под 3%
  • 24 Сталин

    46 15 Отговор
    България е най смешната бананова република,- холивудска продукция от хляб и зрелища ,докато политическите клоуни като Тулупа и Киртака разиграват цирк за пред простолюдието ,западните мародери влачат и грабят де какво намерят .
  • 25 Иван Вазов

    87 23 Отговор
    Тия ще идат по-бързо отколкото очаквахме. Оказва се, че Боко ГЕРБ, Кирчо ПП и ДеБе, и Румянчо (миндилите от служебното правителство) са решили да съборят валутния борд, само и само да вкарат страната в еврозоната!!!

    В България ще имаме много голям проблем!

    Коментиран от #176, #193

  • 26 гост

    80 30 Отговор
    Изберете ПП - да си довършат работата, че да закриваме коч-ината .bg

    Коментиран от #169

  • 27 НЯКОЙ

    42 102 Отговор
    Спрете атаките срещу "Промяната" - чудите се с какво да плашите хората, ПРЕДАТЕЛИ НА НАЦИОНАЛНИЯ ИНТЕРЕС !!! Много е ДОЛНО !!!

    Коментиран от #79

  • 28 Няма начин !

    87 29 Отговор
    Това са глупости и лъжи.Идват избори.Простолюдието трябва да се подкове с внушения.Бог Тиква ще ви "оправи",това е плана на Козяк ! Тази трябва да бъде съдена за насаждане на страх в обществото.Гешев ,спиш ли ?
  • 29 Като нямаш резерви

    22 1 Отговор

    До коментар #2 от "само за три дни пет хиляди към едно":

    друго не ти остава .Освен безрезервна вяра в това или онова.
  • 30 Без нов бюджет сме заради Радев и

    23 14 Отговор
    Пак някой олигофрен пише че фискалните ефекти от влезли в сила нормативни актове, предопределящи приходите и разходите, целогодишният ефект за 2023 г. предполага значително влошаване на бюджетното салдо
  • 31 Есхач

    76 5 Отговор
    Те сега ли откриха, че нямаме възможност да обслужваме дълга. От 10 г само го рефинансираме и увеличаваме. В момента е 43млрд долара.

    Коментиран от #38

  • 32 Ъхъ виц....

    52 11 Отговор
    поставяне на условия за промяна на фиксирания към настоящия момент курс на лева към еврото; ......... Никакво евро тогава ! Никаква еврозона .....
  • 33 Мухаа,хаа!

    97 9 Отговор
    Три метра чаршаф набъкан със сложни изрази,зад който се крие едно простичко изречение - Забравете за повишаване на доходи през МРЗ, пенсии,социални плащания минимум за един пълен мандат на каквото и да е правителство.И ще ни " спасява" МВФ,с нов заем.Но видиш ли,той не е опасен!? Усетиха навън,че скоростното въвеждане на еврото изобщо е под въпрос,и извадиха тоягата, когато видяха,че българите не им щат моркова! Крайна цел -2025 г да ни го натресат,защото до тогава ше им отговорим на " критерия". И някой ще опонира,че при Социалстическия блок имало Диктатура- някой отвън да диктува на Правителството и БНБ курс на парична и фискална политика.Не сме дори Колония- а чист протекторат.С губернатор акушерка,и баш Шеф зад локвата.
  • 34 Ужас безкрай

    36 55 Отговор
    Няма страшно. Ще станем руски анклав. Ще приемем рублата. Костя Копейкин ще е губернатор. Президент ще си имаме оттатък Черно море. И тогава ще цъфнем и вържем. Пей сърце.

    Коментиран от #50, #243

  • 35 дядото

    67 3 Отговор
    добре,ясно е че нещата са тревожни.но пак да попитам. кои и кога ,правейки се че управляват държавата я доведоха до това състояние,с имена.има и престъпление и кога и кой ще понесе наказателната отговорност.и защо при това състояние на финансите продължаваме да даряваме оръжия и боеприпаси-безплатно на украйна.и към хората като мен-до кога ще сме стадо овце и ще търпим безропотно безобразията на тези подлоги
  • 36 Минева

    38 18 Отговор
    Велкова- Желева трябваше да я изгони Василев тая лицемерна женка

    Коментиран от #43

  • 37 Ице

    62 15 Отговор
    Опааа, Асенчо, Кире, какво става?
  • 38 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    30 2 Отговор

    До коментар #31 от "Есхач":

    Като Чичо С(р)ам бе,
    взима нов, за да обслужва стар ❗❗
  • 39 Кокорчо Кирев

    61 8 Отговор
    Интересно къде отиде приятелят на Кокорчо - онзи от Толбухин Спецов? Кокорчо наложи политика на безогледно харчене.А къде са парите? Гърците в такива ситуации се оправят много добре- искат пари от ЕС и после обещават връщане. Ония си остават с обещанията. така правеше навремето и Тито в Югославия.
  • 40 Махане на плоският данък

    83 5 Отговор
    И реално облагане на огромните корпоративни печалби от над 30% от БВП ! Всякакви разходи за НАТО и война да се спрат а не глупости да реват

    Коментиран от #54, #91

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Росен Велков

    42 1 Отговор

    До коментар #36 от "Минева":

    За нея няма дефицит, храни се добре, личи и.
  • 44 Ъхъъ

    64 5 Отговор
    А за американски тенекии и рисунки милиарди има нали ?
  • 45 123

    54 11 Отговор
    Изцъкления и кривата уста, са виновни за това.
  • 46 ГЛАВАНАК БАНКЯНСКИ

    44 2 Отговор
    Фалит. Много, много лошо. Колко пъти вече и винаги народа плаща сметката за некъдърността на управляващите.
  • 47 Харвардците

    54 11 Отговор
    Ето обещахме ви промяна и тя вече чука на вратата

    Коментиран от #58

  • 48 След толкова години

    24 46 Отговор
    проруско управление и комунизъм - чудо е, че сме живи !
  • 49 бай Иван

    22 4 Отговор
    Вижте кой е писал статията и тогава коментирайте!
  • 50 ©©©🅿

    7 4 Отговор

    До коментар #34 от "Ужас безкрай":

    Чул те господ, ама едва ли ...
  • 51 Не вярвам

    39 3 Отговор
    Тез нещо на баламосват..рязка промяна на курса на лева може да има само ако пуснат в обръщение много милиарди левове което едва ли някой ще допусне..проблема им е че нямат пари за калинките което е голям проблем

    Коментиран от #92

  • 52 Ако действително

    65 12 Отговор
    МФ твърди че: България е изправена пред фалит, има риск от промяна на курса лев - евро....... Прокуратурата трябва да се сезира. И всякакви ВЪНШНИ разходи да бъдат прекратени.НЕ на НАТО, Не на САЩ.....НЕ на атлантическият слугинаж !

    Коментиран от #61

  • 53 тъй, тъй

    48 0 Отговор

    До коментар #15 от "Тъй тъй":

    Като излезе Ганю на улицата ще свърши вашия рахат!

    Коментиран от #109, #111

  • 54 Вранев

    52 5 Отговор

    До коментар #40 от "Махане на плоският данък":

    Правилно. Да се спрат военните разходи. Да се замразят само заплатите на високоплатените чиновници, моенни и др., на които държавата изплаща по 20 заплати при пернсиониране и им плаща НОИ и здравна каса, да се съберат данъците на големите фирми, както и на кръчмари, търговци и др.Да се искат пари от ЕЦБ с аргумент, че сме изложени на риск от бежанци и че нашият фалит ще повлече и други такива в ЕС.
  • 55 Кокорчо 🌈🌈🌈

    26 3 Отговор
    Кой сега е номер едно?
  • 56 Има изход от фалита,

    55 7 Отговор
    изземват се милиардите откраднати от ГЕРБаджиите, всичко което притежават движимо и недвижимо имущестово, банкови влогове до девето коляно по роднински / така правят в белите държави/ в полза на държавата и е възможно даже да се доближим до швейцарците и това не е майтап, а истина, тези мутри откраднаха десетки милиарди евро, обърнати в лева стават стотици милиарди лева ! Има ли НЕЗАВИСИМ ПРОКУРОР и СЪД в кошарата България ?

    Коментиран от #102

  • 57 един

    42 5 Отговор
    Защо ми се струва,че това е умишлена дезинформация на населенито за да последват някакви задкулисни процеси с цел поредното ограбване на народа!Народа да напълни сметките на обменните бюра и банките,а с това косвено и на бюджета!Как така отчитаме растеж на БВП а сега изведнъж пари няма!?Пари има,но комунистите и мафията си правят тънките сметки,теглят кредити а народа да ги плати и те да продължават да държат властта!

    Коментиран от #144

  • 58 Абе, чичо ! Харвардците

    18 38 Отговор

    До коментар #47 от "Харвардците":

    управляваха 3 месеца. А останалите 77 години само русофили и комуняги ни висят на врата!

    Коментиран от #80

  • 59 Кон

    46 4 Отговор
    Бе, я разпускайте тая барака наречена България. Да се само-анексираме я към Турция, я към Румъния, че то след толкова столетия история се оказа че не само сме най-корумпираните лумпени, но и най-некадърните... Едно време беше "Как ще ги стигнем Американците", сега маи е "Как ще ги стигнем Румънците" Срам и позор!
  • 60 Коко

    33 2 Отговор
    Обезкръвиха ни така , че реално сме фалирали отдавна .
  • 61 Не!

    19 7 Отговор

    До коментар #52 от "Ако действително":

    Твърди го някаква министърка, която иска да теглим заем.
  • 62 Пешо

    39 4 Отговор

    До коментар #1 от "Мармот":

    Като не искаме ЕВРО ни готвят сценарии да поискаме сами. Само дето тези дето крадоха 33години са виновни за състоянието на икономиката, а не тези , който не искат евро. Всичките управляващи и "ГОЛЕМИ ГЛАВИ", "БЕЛИ ЯКИЧКИ", "ХИПИТА" и т.н. партиии са в кюпа и да не си прехвърлят топката. Народът трябва да се събуди и да ги и.....каквоот всеки си избере. 6Млн.държава с такава гюляма чиновническа армия няма... всеки седи на хранилка... надпреварват се да вдигат заплати на държавните служители , за да си оправят статистиката но производителността е 0.
  • 63 ИТ спец

    11 37 Отговор
    Копейките трябва да са доволни, нали за това се борят - независима парична политика. Аз левове от две години държа не повече от двайсетина хиляди, колкото да има за непосредствени харчове. Но тежките времена идват не толкова за хората с левови депозити, а за тия с доходи в лева. Моите са в долари и евро и мога само да спечеля от обезценка на лева защото всичко ще ми стане по-евтино.
  • 64 ¹19008е

    13 34 Отговор
    Когато болшевики болни русофили превземат властта винаги дотам се стига хипер инфлация и девалвация на лева, пак 97г се повтаря Виденов сега Петков и Радев
  • 65 Последния Софиянец

    58 7 Отговор
    Щом сме пред фалит да се спрат милиардите за Украйна.
  • 66 калинки с пелеринки

    16 9 Отговор

    До коментар #16 от "Хаха":

    Разбирате ли сега защо трябва да има редовно правителство?

    Коментиран от #72

  • 67 Чичак

    36 4 Отговор
    При запазване на очертаните негативни тенденции за дефицита се увеличава възможността......бля-бля. я вижте дефицитите на другите страни колко са преди глупости да пишете. Само напрежение създавате. Какво искате а? Хората да почнат парите от банките ли да почнат да теглят. Как не ви е срам бре ? ........

    Коментиран от #112

  • 68 Обичам ЕВРОСЪЮЗА !

    27 5 Отговор
    То ни ИЗСУШИ !
  • 69 Сталинка Георгиева

    29 3 Отговор
    Тия заеми бугарите, че ги плащат.
  • 70 Ама помощи за Украйна

    39 4 Отговор
    Има нали ? Предатели гнусни.
  • 71 Аха

    37 2 Отговор
    И сега Ганьо,като се юрне да си тегли спестяванията от страх ще гърмят и наще банки.

    Коментиран от #78, #208

  • 72 Последния Софиянец

    35 6 Отговор

    До коментар #66 от "калинки с пелеринки":

    Точно редовното правителство ни докара до фалит.

    Коментиран от #81, #94

  • 73 Изкарай Гано говедата

    35 0 Отговор
    Къде ги намираме тез дето ни управляват ? Вече започвам да си мисля че са с основно образувание
  • 74 Последният " МОРКОВ " е

    13 2 Отговор
    Ш Е Н Г Е Н ! Ще повярваш ли ? Та ти си огрухан ОРИЕНТ - АБОРИГЕН !
  • 75 Ъхъъ, фалит....

    34 3 Отговор
    А заплатите на високоплатените чиновници, скачат всяко тримесечие нали ?
  • 76 Перо

    37 3 Отговор
    Само простата и неграмотна джендърия иска да вкара страната в дълговата спирала на МВФ. Който е опрял до тях, освен изплащането на непоносимите лихви, прави и законови промени в ционистко-джендърска посока, от които няма измъкване, а последствията са вечни! Всяка държава гледа да се отърве на всякаква цена, първо от МВФ и СБ!!!
  • 77 Иван Вазов

    54 3 Отговор
    Доколкото разбирам от текста, някой е решил да сътвори ГРАНДИОЗНА МАНИПУЛАЦИЯ за сплашване на хората и вкарване на страната в еврозоната, пътьом още веднъж ще ограбят българите.
    =
    Единствените цифри, които се споменават са текущ дефицит от 7 - 8%. Толкова е дефицитът и във Франция по текущата сметка. В останалите страни от ЕС е повече - между 10 и 12%.
    =
    Да се говори за липса на средства и промяна на курса на лева при наличието на ЗАКОНОДАТЕЛНО ГАРАНТИРАН валутен резерв на Валутния борд е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.
    Престъпление, за което българската прокуратура би трябвало да се самосезира и веднага да влезе в Министерството на финансите, а министърката да спи в ареста!
  • 78 Те на там са тръгнали

    23 1 Отговор

    До коментар #71 от "Аха":

    Да гърмят и наще банки.......
  • 79 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    31 4 Отговор

    До коментар #27 от "НЯКОЙ":

    АЛОО МИ ГЛАСУВАЙ ЗА ПАРТИИТЕ НА ВОЙНАТА И ОДИ ДА МРЕШ ПО ПОЛЕТАТА НА УКРИЯ ...СМОООТЛ
  • 80 На кривата ракета космоса и пречи

    16 0 Отговор

    До коментар #58 от "Абе, чичо ! Харвардците":

    Не гледаш ли че от тия двамата чеп за зеле не става
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 На кого ще даваш ВОТАСИ

    13 0 Отговор
    Когато до един са ГАНГСТЕРИ ! Неразбирашли че никой не говори за ДЕПРИВАТИЗАЦИЯТА не е в тяхния ПЛАН а това означава ОБСЕБВАНЕ на Държавата !
  • 83 торба с картофи

    9 6 Отговор
    "Може да сме тъпи, но за сметка на това сме горди!"
    Цялата секция с коментари е такава.
  • 84 Пенсионер

    18 0 Отговор
    И както винаги накрая ние ще сме виновни
  • 85 Сега видяхте ли

    28 4 Отговор
    Атлантиците до къде ни докараха ?

    Коментиран от #88

  • 86 Иван

    38 1 Отговор
    Тези проблеми са решими точно за 1 месец, като се направят съкращения в размер на 200 000 души от бюджетна сфера и най-вече в министерствата. 200 000х3000лв. с осигуровките са 600млн. на месец и нещата се управят много бързо.
  • 87 Пор Чвор

    34 4 Отговор
    ако не приемете еврото, ще ви фалираве. Стар шорошки трик от тъмната 1997-ма
  • 88 Жоро

    13 6 Отговор

    До коментар #85 от "Сега видяхте ли":

    Радевистите ни управляват от 2 години само на тебе ли ти е ясно??
  • 89 Никой от ЛАЙКУЧКИТЕ не говори за

    6 4 Отговор
    НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ ! А тя храни НАРОДА ! КОЦЕДИНОВ е ШМЕКЕР и много найвни хорица се подведоха ! Държавата със ЗАВОДИТЕ трябва да е НАРОДНА иначе ще ГУШНЕВ БОСИЛЕКА ! Всичко друго е БОШ ЛАФ !
  • 90 Зевзек

    27 6 Отговор
    До тук ни докараха краварските подлоги и популисти ГЕРБ и ПП
  • 91 Чичак

    17 1 Отговор

    До коментар #40 от "Махане на плоският данък":

    корпоративни печалби в България са над 30% от БВП ! То не може пари така да се грабят от капиталистите и бюджета да е пълен. Няма как да се случи.
  • 92 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    14 1 Отговор

    До коментар #51 от "Не вярвам":

    АЛОО МИ ТЯ ПЕЧАТНИЦАТА НА БНБ РИСУВА НА 3 СМЕНИ БАНКНОТИ КАТО ПЕЧАТНИЦАТА ЗА ЗЕЛЕНИ ТАПЕТИ НА АМЕРИКА .КАКЪВ ФАЛИТ БЕ ???ЛЕВА НЕ ВЪРЗАН СЪС ЗЛАТОТО А САМО С НЯКАКВИ ТАПЕТИ КАТО ЕВРОТО
  • 93 Мимчят

    27 0 Отговор
    И какво принуждавате ни сега да обменяме парите си в евро ли?Изглежда,че това е целта и банките да реализират печалби от марша пак.Хитро измислено...
  • 94 Умен по цялата глава

    9 13 Отговор

    До коментар #72 от "Последния Софиянец":

    Ами кой доведе мишоците от Редовното правителство бе..А?? Нали ушанката Радев ги доведе,че и в коалиция с БСП.Нинова като министър спря сделки за милиард Евро на военно промишления комплекс и 10 милиарда от бюджета ги раздадоха на Олигарси и Приватизатори... И после пак заеми..
    За 12 години ГЕРБ и Бойко не допуснаха нищо подобно!!!
  • 95 Снайпер

    32 4 Отговор
    Помните ли Чили през 73-та. Без преврат няма да се оправим. Лошото е, че така са ни хванали за топките от ЕС и такъв сценарий е невъзможен. Което означава, че разпадът е неизбежен! Доказахме, че след освобождението от турско робство, не сме в състояние да се самоуправляваме! Но, такова дъно което достигна последните 30-тина години нашият политически СЛОЙ аз, лично, не вярвах, че можем да постигнем! Сбогом на илюзийте!

    Коментиран от #101

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Гост

    28 0 Отговор
    И къде беше този доклад до сега?Защо излиза три седмици преди изборите и след като се е знаело от августминалата година двете служебни правителства защо не изкараха доклада пред народното събрание и не взеха мерки.Може би няма нищо такова ,а има само предизборна политика?

    Коментиран от #103

  • 98 Чуторан

    4 23 Отговор
    Да идва Иван Костов. Теди некадърници ни закопаха живи за 30 години.
  • 99 ПП+ДБ=ЛБГТ

    22 3 Отговор
    Голяма работа....по важно е да съборим ПСА и да изпратим оръжия на наркозависимите клоун.
  • 100 Бързат за ИЗБОРИ защото народа

    18 0 Отговор
    ОЩЕ НЕ Е СЪБУДЕН и замаян и щом създадът правителства - те имат ЧЕТЕРИ ГОДИНИ РАЗВЪРЗАНИ РЪЦЕ за да ни развеждат с ЮЛАР както си искат ! Света гори ! А ние още СПИМ !
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 хаха

    13 0 Отговор

    До коментар #56 от "Има изход от фалита,":

    Правилно си писал за кражбите, но:

    1. Не са само на ГЕРБ. Реално всички си делят баницата спрямо гласовете и постовете. Никога не е било само една партия да краде. Или мислиш, че в БСП, ДБ и т.н. нямат пари бедните политици и не захлебват с далавери от европрограми, държавни поръчки и т.н.? Бедните пътуват с градския транспорт и живеят в порутени панелки, щото за толкова стига едната заплата.
    2. Откраднатото няма как да е десетки милиарди евро и стотици милиарди лева. Курсът е под 1:2, а не е 1:10 или повече.
  • 103 Ахмак

    5 5 Отговор

    До коментар #97 от "Гост":

    Аз лично съм гледал по телевизията че финансовата министърка го каза,ама нямаше кой да я чуе
  • 104 Стойчев

    5 25 Отговор
    Да фалира. Парите са ми в евро, имотите на запад, а инвестициите в САЩ. Да му мелят копейките ;)
  • 105 Моментално таван

    17 2 Отговор
    На заплатите на държавните и бюджетни кърлежи е нужно ! От 2200 лв бруто !
  • 106 За 9 дни

    22 0 Отговор
    9 милиарда изчезнаха
    И какво очаквате
  • 107 МЕЧТИТЕ за ЗАПАДЕН стандарт са

    19 2 Отговор
    Х И М Е Р А ! Никой не го е ЕНЯ за нас освен НАС ! Забрави за ШЕНГЕН , гледай двора да засееш ако искаш да ЯДЕШ ! Партиите са Дъщерни Групироввки на ВИС и СИК ! Невиждаш ли Боко отново за изборите ЩЪКА ! Нищоли туй не ти говори - всичко си върви както си е било - на ПОРАЗИЯ !
  • 108 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    21 5 Отговор
    Който е написал тази статия и я е пуснал в обръщение трябва да бъде арестуван!Заслужава публично бичуване за лъжите!!!Докато в бг има ВАЛУТЕН БОРД,миризливи русохили ЛЕВ/евло ще е 1,95583/1!!!!!!!!Дали ще са ви парите в € или Лев е ИДЕНТИЧНО!!!

    Коментиран от #120

  • 109 Тъй тъй, ама пак тъй

    15 0 Отговор

    До коментар #53 от "тъй, тъй":

    Ще излезе Ганьо на улицата и ще ги свърши като кучето на нивата. Точно както до момента. Силни сме само на приказки.
  • 110 К.К.К.

    14 9 Отговор
    Къде са Кирчо, Кокорчо и Корнела? Нали всичко беше 6+?
  • 111 Христо Божилов

    10 2 Отговор

    До коментар #53 от "тъй, тъй":

    Да бе, стой та гледай. Ганьо отдавна е матрял. Ще се гласува масово за Тиквата или Харвардските измамници. Господин Божков изкара малко кинти и финансира протести, блокиране на кръстовища, но толкова. Бяха само една шепа хора. Майчето, Арменецът и Склуптора за малко видяха парламент и до там
  • 112 ИТ Спец

    6 9 Отговор

    До коментар #67 от "Чичак":

    Да де, ама въпросните държави са или в Еврозоната и ЕЦБ им изкупува боклучивите облигации, или са прекалено големи и важни и важи принципа "too big to fail". Ние не сме нито едното, нито другото и вероятността да глътнем вода си е съвсем реална. Ще глътнат копейките и пенсиите де, за мен лично даже по-добре ще стане. Но е неприятно да се живее в държава с прекалено бедно и оскотяло население.

    Коментиран от #117, #119

  • 113 ИСТИНАТА - НЯМА за кого

    14 3 Отговор
    Да се ГЛАСУВА ! Нужна е НАРОДНА ПАРТИЯ с Национална ИДЕОЛОГИЯ ! А такава още няма ! А това е СТРАШНО за утрешния ден защото у нас ще ПЛАМНЕ ОГЪНЯ на ЯРОСТ и МЪСТ.
  • 114 Чичак

    12 0 Отговор
    Т.н ....Достигане на целевите нива на дефицита за периода 2023-2026 година при тази световна инфлация и печатане на пари е пълна лудост. Никакви "целеви нива" на дефицита в сегашната ситуация не трябва да се преследват а оцеляване на хората !
  • 115 Браво на Гълъба

    16 0 Отговор
    Бай Ганьо, прочел за няколко американски банки и веднага му дошла идеята и той да направи схемата тук...Браво на служебния кабинет, страхотна идея!
  • 116 Силно съмнение

    12 0 Отговор
    За съжаление бг министрите отдавна не са достоверен източник на информация
    По ми прилича на предизборно плюене..просто лелката е посегнала към шкафчето и е изкарала някой лев извънредно за времето когато няма да е министър
  • 117 Чичак

    15 1 Отговор

    До коментар #112 от "ИТ Спец":

    Общата облагаема данъчна печалба за 2020 г. беше около 27 млрд. лв., а за 2022 г. е 47 млрд. лв. !!!!! пенсиите !!! (За сравнение) за цялата 2022 г. са в размер само на 15,6 милиарда. лв., което е 100,8% от предварително планираното но без да е отчетена никаква инфлация и поскъпване на живота. Тоест в джобовете на шепата капиталистите, корпорациите и акционерите, влизат 3,2 пъти повече пари отколкото в джоба на всички пенсионери взети заедно. Ето това е вредната дясна политика и неолиберализъм от американски тип. Облагаемата данъчна печалба за 2022 г. е 47 млрд. лв. при БВП на България около 164 млрд. лева !!!! Сами преценете какъв % от БВП са корпоративните печалби на бизнеса ..... близо 30% от БВП !
  • 118 Минева

    7 11 Отговор
    Бюджетът за 2022 г. Изготви и подписа тая дебелата. Бюджет за 2023 г. Некадърницата изобщо не направи. Сега умишлено плаши хората за да не гласуват за коалицията ПП - ДБ. Това са радевите политически заигравки. Позор!!!

    Коментиран от #138

  • 119 Чичак

    8 0 Отговор

    До коментар #112 от "ИТ Спец":

    И що реши че за ТЕБ лично даже по-добре ще стане ? Щото сигурно си милиардер а?

    Коментиран от #129

  • 120 хаха

    7 4 Отговор

    До коментар #108 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Това е от ПРИЕТА ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО ДЕКЛАРАЦИЯ. Не е никаква измислица.

    "4. Отлагане за неопределено време присъединяването на страната към еврозоната или поставяне на условия за промяна на фиксирания към настоящия момент курс на лева към еврото;"

    Точката

    "6. Повишаване цената на дълговото финансиране и затруднения при емитиране на външни и вътрешни заеми, което ще създаде ликвидни проблеми за финансиране на бюджетните разходи, както и ще доведе до значително повишаване на лихвените разходи за обслужване на дълга. При този сценарий може да се наложи страната ни да ползва заем от МВФ, който също ще наложи рестриктивни фискални изисквания като условие за предоставянето на заема;"

    също говори за опасност от промяна на курса на лева. Нали не мислиш, че МВФ ще ги е еня нас какъв ни устройва? Ще поиска някак доходите на хората и съответно бюджетните разходи да бъдат намалени ударно. Най-бързият начин за това без промяна на купища закони е просто да се смени курса на лева и от там заплатата ти да остане същата, но да намалее в еврова равностойност и реалните разходи на бюджета да намалеят(с милиард евро примерно ще изплатиш 30% повече пенсии и т.н.).

    Коментиран от #148, #154

  • 121 Фатмака уверено на води

    8 13 Отговор
    Към РФ-Руския Фашизъм.
  • 122 Кирил

    11 2 Отговор
    Нищо ново. България на всеки 15-20 години фалирва.
  • 123 Хирас

    5 9 Отговор
    Добри новини за хората с пари в чужда валута. Ще се радвам курса да стане 1евро за 3лева. Може и повече. Но, едва ли, това е най-малко възможния вариант. За останалото също има отлични новини - еврозоната остава само лош спомен. Е, има и лоши новини, но то по-лошо от това няма да има голяма разлика.
  • 124 УСА боклук

    8 3 Отговор
    Не страхуйтесь.
    Това са политико - котешки предизборни каваци
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Пффф

    4 16 Отговор

    До коментар #18 от "Сталин":

    Как може да сравняваш Кирил с тулупа с чекмеджето?Стига копейкаджийски плюнки тавариш.

    Коментиран от #228

  • 127 Кой ми... в гащите

    17 4 Отговор
    ПАре немааа... обаче за фърчоплани 8 плюс 8 милиарди има, за издръжка на укропци по курортите има,за всякакви оръжейни помощи за бандерляците има. Боко, Кирчо и Кокорчо теглИха като нЕсвесни милиарди заеми,пътищарите ги окрадаха и сега... кой ми се изака в гащите!
  • 128 Що сте го спестили това че :

    13 0 Отговор
    Всички разходи на министерствата трябва да бъдат намалени с 20 процента.....

    Коментиран от #133

  • 129 ИТ Спец

    3 13 Отговор

    До коментар #119 от "Чичак":

    Щото доходите са ми в евро и долари, а спестяванията/инвестициите само в евро. Ако се обезцени лева и всичко ще стане по-евтино за мен в България. Не че се оплаквам, и сега е относително евтино, данъците са ниски и контрола е хлабав.

    Коментиран от #135, #147

  • 130 Хохохо

    4 6 Отговор
    България наистина фалира през 1989,когато заминаващите български турци си изтеглиха парите от банките, кой успя от тях да измъкне недвижимости имоти, животни и сие, днес са бизнесмени. И првз 1989 и до скоро някои български граждани споделят, добре, че от тях, та да си изучим децата лекари и да имаме фирми. Кошмарно време беше и господин Борисов много неща не знаят, а и през 1972 са били по на 10 годишни, но както и да е. И от запад и те го казват, българите. Българие е много зле, зле за кои, за някои, тяхните си хора са си ок при мама и тати старите магарета, ги хранят 75,80 им родители. Ще ядем качамак, качамак днеска ядох, утре пак. Др. Тодор Живков
  • 131 Една опция

    17 3 Отговор
    Банковият валяк вече се търкулна от ФАЩ...,така че тук вие мравките само имата една опция - да ви размаже на асфалта.
  • 132 Спри да крадеш ненормалната

    20 3 Отговор
    Зеления фатмак с Копринков, Узунов, простия Киро парапета, леля Асена Спецова, Ниновица, Пинокио, чичо Наско високия до там докараха нещата! Росице още мързеливи Урки няма ли да докарате на безплатна почивка, още помощи за фашистите и санкции за да е доволен Зеления наркоман, още хвърчила на хартия няма ли да купите? Сега ние да ви изберем за да ни крадете! Къде са парите!
  • 133 Чичак

    9 1 Отговор

    До коментар #128 от "Що сте го спестили това че :":

    Всички разходи на министерствата трябва....... МНО трябва с 80% поне !!! .....и не "Всички разходи" на министерствата трябва..а заплатите на бюджетните кърлежи по министерствата трябва .......
  • 134 Павел пенев

    5 6 Отговор
    Браво. От кога очакваме да изплюете камъчето. Добре че Бойко, Киро и Пинокио не са във фалит,а депутати в едно НС съставено от помияри и турски терористи. Честито демократи- едно евро равно на 4,00 лв.
  • 135 Ъхъ виц....

    12 1 Отговор

    До коментар #129 от "ИТ Спец":

    """""Ако се обезцени лева и всичко ще стане по-евтино за мен в България."""""" Верно ли бре ? Така ли мислиш че ще стане ?

    Коментиран от #161

  • 136 Пенсионер

    9 2 Отговор
    Забранете ЧСИ тата на първо време и да фалира топлофикация дано
  • 137 Протестиращ

    12 6 Отговор
    ПП, ДБ и Радев само за две години ни докараха до фалит!!!
  • 138 Деций

    10 1 Отговор

    До коментар #118 от "Минева":

    Абсолютно, радостно е ,че има и мислещи хора все още.За 2022 г дефицита е 2.9 ,което е в рамките на изискванията на ЕС,в същото време страните от Еврозоната не спазват това ограничение,което сами да въвели.Няма логична база на която да почива подобно твърдение.Единственното може да има натиск от страна на МВФ да отпусне насилствено не нужен заем ,който ще им гарантира приходи в бъдеще време.Всичко е такава схема с кредитните рейтинги и лихвите по заемите,че повечето нямат хабер какво се случва!
  • 139 !!!?

    10 4 Отговор
    Държавата на Радев - постсъветски режим преди Перестройката !!!?

  • 140 Не знам за Сащ но

    7 2 Отговор
    Китай нямат шанс не знам за България ниска раждаемост нямат жени нямат и технологии пълен леш са
  • 141 Хаха

    8 12 Отговор
    Фалита е за ГЕРБ-ДПС-БСП, това са пак комунистическите партенки на кремълските плъхове в България. Нужно е спешна ДеПутинизация и ДеРусификация в България !
    Радев и правителството му работят за ГЕРБ-ДПС
  • 142 Атлантиците до къде ни докараха ?

    13 7 Отговор
    НЕ на НАТО, НЕ на САЩ, НЕ на Атлантическият слугинаж !

    Коментиран от #145

  • 143 Спрете

    6 7 Отговор
    парите на Лукойли другите големи за ток. Национализирайте ЛукойлРаботете по Плана за възстановяване и развитие. Да си върнем Камчия и Росенец и пари ще се намерят и то в изобилие. Даже бюджетът на МО може да нарасне двойно ипак да спазим критериите за Шенген.

    Коментиран от #149

  • 144 Не разбирам

    9 5 Отговор

    До коментар #57 от "един":

    Кои комунисти? От 1990 г. насам се навъдиха политически олигарси/капиталисти, строго зависими и контролирани от ЦРУ Козяк. При социализма България е в топ 20 на света по развитие... Последва Голямото разграбване от малка група васали на Сащ... По денонощната американска пропаганда ще разбереш кой управлява/разграбва България и това не са нито въображаенми социалисти, комунисти след 33 г. капитализъм, нито е Русия ...
  • 145 Не те

    5 7 Отговор

    До коментар #142 от "Атлантиците до къде ни докараха ?":

    а руснаците и руските им проксита в България.
  • 146 И имотният балон ще се спука !

    13 1 Отговор
    7500 нови жилища са на пазара само за две седмици !

    Коментиран от #199

  • 147 Деций

    8 0 Отговор

    До коментар #129 от "ИТ Спец":

    Това са илюзии човече,в най добрият случай ще запазиш това което имаш.Всички цени на стоки и услуги имат валутно изражение.При подобен сценарий,ако смяташ ,че ще запазят цените си в лева,си с голяма грешка.Добре е освен да спестяваш,и да мислиш с тази глава!
  • 148 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 9 Отговор

    До коментар #120 от "хаха":

    Абе,льольа,като си написал или Преписал цял реферат от лъжи,кое е истина???Отиди и си смени бе,русохиле левчетата в € та да млъкнеш и си трай!За такива статии,ако ти бях отгоре,щях да те размажа!Толкова ли смяташ бг хората за наивни,та може да пишеш такива явни лъжи!И какъв ти е довода...ПРАВИТелството го казало??????Кое правителство,нали ще ги избираш ти на 02.04!
  • 149 Забравяш

    6 3 Отговор

    До коментар #143 от "Спрете":

    американските концесионери и мариците... Тях няма ли да ги национализираш!

    Коментиран от #159

  • 150 Даааа

    9 3 Отговор
    Капиталистите, строго зависими и контролирани от ЦРУ Козяк ни грабят както турчин не ни е крал.
  • 151 Иван Вазов

    9 0 Отговор
    "Може да се наложи взимането на заем от МВФ, за да се спаси фискалната стабилност."
    =================
    Какъв е кредитния рейтинг на страната-членка на ЕС България, за да се налага финасиране от МВФ, а не от банките?
    Това е ПЪЛЕН АБСУРД и ако е вярно министрите на Радев трябва да кажнат в затвора МОМЕНТАЛНО!!!
  • 152 антикомуне

    13 3 Отговор
    Така ще стане когато страната се управлява от бивши комунисти и партийци на БКП-ДС.Европа спря парите и ...... фалит. Българите в Европа спряха да изпращат пари в България и ..... фалит.
    Всички проруски държави са пред фалит, Унгария,Сърция и сега България.Да видим кой ще е следващият.
  • 153 То е лесно !

    11 1 Отговор
    Спира се всякаква инфраструктура и въоръжаване за 10 години. Таван на заплатите на държавните служители .
  • 154 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 5 Отговор

    До коментар #120 от "хаха":

    Да ти обясня нещо!Това,което го коментираш и е лъжа!Доган и оня лакей орешарски искаха да направят преди да рухне ктб!Искаха да излезем от борда и да направят пак96г!Ама де толкоз мозък и инфо у теб!
  • 155 БЛАГОДАРЕНИЕ НА

    8 2 Отговор
    РАДЕВ ПП И ДБ И БСП БЪЛГАРИЯ СТИГНА ДО ФАЛИТ, ИЗТОЧИХА ДЪРЖАВАТА.
  • 156 Некой си

    11 1 Отговор
    Най-съществените:
    Точка 4 - отлагане присъединяването към еврозоната ИЛИ ПРОМЯНА КУРСА ЕВРО/ЛЕВ!!!
    Точка 5 - влошаване кредитния рейтинг на страната! Което ще се избегне при присъединяване към еврозоната, НО при курс евро/лев едно към пет.
  • 157  🇧🇬 МАЙ Х @ Й ‼️

    6 2 Отговор
    включване на страната ни в процедура по прекомерен бюджетен дефицит.........Глупости ! Пълни ! ........
  • 158 Tутанкамон

    4 4 Отговор
    Радев направи курса на лева към еврото същият като рублата към еврото...по заповед на Путин..
  • 159 антикомуне

    6 4 Отговор

    До коментар #149 от "Забравяш":

    Те не са американски ,а на хора от ДС.Това ,че фирмите са с регистрация в САЩ,не означава,че американци са собственици,но един русофил как да ги разбере тези неща.Цялата ни икономика е проруска и капиталите се изнасят в русия.
    Само като се погледне кои са собствениците и става ясно,че ДС са на власт ,все още.
  • 160 Анонимен

    4 3 Отговор
    Икономисти от запад ни споделят. Не бъркайте господин Радев. Той не е в изпълнителната власт. За някои семейства е непоносим живота. Има хора и в Българие са си добрв. Имат пари. Няколко поколения българи не са учили, не са харчили пари, гледат животни, дават под наем квартири, въореки, че по се оплакват от нямащите, но кой оцелее оцелее, радване се, че нашите близки напуснаха България, на някои им се родиха 3 дечица, весели, радостни. Всичко е до късмет. Какво да кажат турцитенстроители, за грях са, опъват тия железа в студа, от лошо по лошо има, да не би да им дава шефа им много пари, около хиляда, нищо не са, но навели глави и работят. Много голяма бюрокрацията. То човешкото око насищане няма. Не може всички да са бизнеснени и чантаджии. Радев няма вина. И какво останали в Бг, те не искат Европа. На 40 г от града не са излезнали. Нямат пари и родителите им, бяха уволнени от Костов, от поделение пенсионирани млади. Работи, няма 40 г и за малко работи пазач, а е в силите си, сега е на др място, но пари не дава частника и не ги осигурява. Радев го командват ПП. То и вас. Стягате коланите и от ветрините, кашкавал 26 лева, ще ядем хляб и лук. Сканиране пари изнудват, данъци, ток, тежко е за кого е. Има сенейства им влизат по много пари в някои малки населени места. Те поне да са нещо, но са бкп дс родителите им. Ще почнат да нападат, крадат, гладно не се стои, има роми много богати, но някои са без работа и като им отрежат телк, кво правят ромите. Батака е п
  • 161 ИТ спец

    3 7 Отговор

    До коментар #135 от "Ъхъ виц....":

    Да, така е. Под по-евтино имам предвид ако се изчисли цената в евро, в което са и доходите ми. Например всички услуги от вътрешни доставчици ще станат по-евтини - заведения, барове, хотели, майстори всякакви, куриери, бакшиши, фризьори. Вносните стоки и услуги ще си останат на същите цени, но може и да поевтинеят малко ако търговците си намалят маржа заради кризата. Горивата и енергията също ще поевтинеят заради акциза, който е фиксиран и който никой няма да бърза да увеличава. Накратко, при обезценка на лева ще спечелят хората и бизнесите с доходи и приходи в чужда валута, а ще загубят главно хората с фиксирани доходи в лева.

    Коментиран от #165

  • 162 Бай Кал

    10 3 Отговор
    Никакво присъединяване към еврозоната, щом риск има от промяна на курса лев - евро. Да не сме луди ?
  • 163 КЪДЕ СА МИЛИАРДИТЕ ЕВРО ОТ

    10 2 Отговор
    ПРОДАЖБАТА НА ОРЪЖИЕТО,
    КИРО НИНОВА И АСЕН СИ ГИ РАЗДЕЛИХА.
  • 164 ВИДЯХТЕ ЛИ

    9 3 Отговор
    ЗА ДВЕ ГОДИНИ ДАЛАВЕРИ ФАЛИРАХА ДЪРЖАВАТА, АСЕГА ПАК ДА СЕ ОПРАВДАВАТ С БОРИСОВ И ГЕШЕВ.
  • 165 Много си умен явно

    9 1 Отговор

    До коментар #161 от "ИТ спец":

    Ами дай направо долар за 20000 лева че да си напълно щастлив !......
  • 166 нурс

    7 7 Отговор
    Аман от руска пропаганда! С нито една страна преминала към евро, не се е случило нищо подобно. На тея колхозници не им ли омръзна да се занимават с България, да си гледат кочината, че са по зле от всички останали.
  • 167 Никой

    9 5 Отговор
    Чичковите червенотиквеничковчета на Радев ще издънят България в пореден фалит. Червените хмери винаги са доказвали своята безпомощност в управление на държавата. Раздуха държавния щат с нови назначения,увеличиха броя на членовете в бордовете в някои държавни фирми.Увеличиха заплащането на почти всички. Смениха много ръководители на държавни фирми и назначиха слаби професионалисти, но верни на правителството ,президента и червеното статукво. Разбира се ще обвинят във всички грехове предишни управляващи,но защо чак сега когато ще трябва да вземаме пари от МВФ. Не можаха ли да предвидят наследената ситуация да речем от Промяната и ГЕРБ. Не можаха ли да предвидят служебните харчове на служебните правителства на Радев. Туриха ни военни да управляват държавата. За кого не беше ясно ,че те са голи и боси дори в военните поделения.За да ръководиш държава не е достатъчно легни-стани - мирно-падни за лицеви опори. Трябва и акъл ,само ,че когато го раздавал Господ, военните били на занятие. Сега сърбайте войнишката гола супа.
  • 168 Дааааааа, за тва иде реч!

    5 2 Отговор
    България е изправена пред фалит заради Пимпирев и атлантиците
  • 169 Нуй

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    Ма мноо си прост..
  • 170 Бухахаха

    2 12 Отговор
    Руската пропаганда в действие. Кирил не е виновен, че мафията го свали от власт и обърка целия бюджет за да изкарат Бойко като спасител после. Всичко е планувано. Затова МС не гласува нов бюджет тогава - за да се стигне до това положение и да плюят по Кирил. Позор за руските подлоги в МС, но то това се очакваше, затова са сложени там.
  • 171 ЧЕСТИТО БЪЛГАРИ - ФАЛИТ

    14 6 Отговор
    ДВЕ ГОДИНИ НИ УПРАВЛЯВАХА КРАДЦИ КОИТО ВИКАХА ДРЪЩЕ КРАДЕЦА НАЧЕЛО С РАДЕВ.
  • 172 ЕЙ БОКЛУЦИ ЗА ДВЕ ГОДИНИ

    17 3 Отговор
    ФАЛИРАХТЕ ДЪРЖАВАТА, ИДВАТ ИЗБОРИ НЯМА ДА ВИ СЕ РАЗМИНЕ.
  • 173 САЩ ......

    15 2 Отговор
    Ни откраднаха и златото
  • 174 Анонимен

    7 1 Отговор
    Кое е котешко, че така няма да върви няма, през 1947 смениха ли парите, смениха ги и Х пи студена вода и само това говореше, да бяхме купили къща, но У имаме къща. Историята се повтаря преди 100 г ми бе казал моят адвокат преди повече от 20 години и позна. Вийни, зенетресения, фалит на банки. Не фалира ли ПЧБанка, първа частна банка, братовчед ни математик отиде в Мароко за 2 г учител, върна се, внесе паритенв ПЧБанка и почина жена му лекар и той от притесбение на 48 години. Питайте тато ви буци. Той е приятел с всички. Турил и едни огромни Билбордове, а за народа да лапа чакъл. Конфискация др Путин и пари ще има за бедни, болни, сакати, роми, турци и българи
  • 175 Жоро

    6 7 Отговор
    Като гласувате за Бай Ганю (бойко) така ще е
  • 176 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 177 Ъхъъ

    15 3 Отговор
    значително влошаване на бюджетното салдо на сектор „Държавно управление“ в размер на 6,9 на сто от БВП, ========А що сме по зле и от Русия ? А? Защото санкциите работят нали ? Гиди плъхове крадливи.......

    Коментиран от #186

  • 178 Наблюдаващ

    4 9 Отговор
    Радев не е в изпълнителната власт, нито е бил в подземният свят. Който има пак ще има. Да му мислят, които нямат пари и работа. Те заможните и бизнеснените, и кой ли не от номенклатурата на бкп дс и те са притеснени, по цели нощи обикалят улиците, но поне си купиха евтина земя и ако ни е вземат, ще ни я платят. Но не знаят, към къде Бг ще завие. Ако е към сащ, там се произвежда кашкавал, сирене, но извън сградата имат огромни пасища, а след 1989 тия земи държавни са продадени на хората и на някои не им дават да строят, а за пасища стават
  • 179 РапранКокорел

    18 0 Отговор
    И не забравяйте: Да го д.............т беднитереееее!!!
  • 180 Айшету

    9 11 Отговор
    Отивам да си тегля парите у време .. никакви банки

    Коментиран от #204

  • 181 На ти уйно

    13 4 Отговор
    НАТО..........
  • 182 А съд ? А?

    19 0 Отговор
    промяна на фиксирания към настоящия момент курс на лева към еврото;
  • 183 45 милиарда

    20 1 Отговор
    Са намаляли депозитите в Банките за 2 седмици. Много странно.
  • 184 Антибоковче

    20 1 Отговор
    ЧЕСТИТО, БУНАЦИ! ПРОМЯНАТА ДОЙДЕ!!!
  • 185  🇧🇬 МАЙ Х @ Й ‼️

    22 0 Отговор
    Лъжат нещо май, замазват крадени пари.
  • 186 Хмммм

    13 1 Отговор

    До коментар #177 от "Ъхъъ":

    Този сектор „Държавно управление“ много хубаво управляват !
  • 187 Аааа, не се търпи вече

    15 3 Отговор
    Тази финансовият министър Росица Велкова-Желева, да я съдят за паника ! Така не може.
  • 188 ТОВА СА БРУУТАЛНИЛЪЖИ И МАНИПУЛАЦИИ

    24 5 Отговор
    ЦЕЛТА Е ДА НИ СРУТЯТ КОНТРОЛИРАН ПРЕЗ ЕВРОПЕЙСКАТА ИЛИ СВЕТОВНАТА БАНКА КОЛЕТО ВЕЧЕ ПРАВИХА 1997-МА И ДА НИ ВКАРАТ ПО СПЕШНОСТ В ЕС-КОНЦЛАГЕРА С ЦИФОВОТО ЕВРО ЩОТО УСЕТИХА ЧЕ НАРОДА СЕ ОПЪНА

    Коментиран от #192

  • 189 Киртака, Кокор

    8 3 Отговор
    Бойчо, Ристю и Танас ------- съд !
  • 190 6,9 на сто от БВП ги НЯМА

    13 4 Отговор
    Така ли стана ? А 2,5 % за НАТО се вдигна на 4,5% ? И един милиард за украинците дадохме поне.
  • 191 Анонннн

    7 3 Отговор
    Зеленият Румпен съсипа държавата.
  • 192 ДА СА РАЖДА БЪРЗО НОВИЯ БАЙ ТОШО

    10 5 Отговор

    До коментар #188 от "ТОВА СА БРУУТАЛНИЛЪЖИ И МАНИПУЛАЦИИ":

    ДА НА ВАДИ ОТ БЛАТОТО НА КАПИТАЛИЗМА И ДА ПРОЦЪФТЯ РОДИНАТА НИ ПАК СЪС ЗАБРАНА НА ЧАЛГА ПОРНО ЗАЛОЖНИ КЪЩИ И ХАЗАРТ. НЕ РАБОТИШ ЛИ В БЕЛЕНЕ ДА ЧУКА КАМЪНИ И ПАВЕТА.
  • 193 А ми

    13 11 Отговор

    До коментар #25 от "Иван Вазов":

    това означава всички да гласуваме за Възраждане. Като един. Това ние шанса да се отървем от тези управлявали досега боклуци и да си запазим лева.

    Коментиран от #196

  • 194 ХА ХА ХА

    15 4 Отговор
    АБЕ КИКИ И КУКОРЧО ВЪВ ЗАТВОРА И ВСИЧКО ЩЕ СИ ДОЙДЕ НА МЯСТОТО ! НО НАЛИ ТИЯ ХАРВАРДИ, КРАВАРИТЕ ГИ НАПРАВИХА УПРАВЛЯВАЩИ У НАС И СА СЪС ТЕХНИТЕ ПРОТЕКЦИИ ДА СРИНАТ БЪЛГАРИЯ ДО ДЪНОТО ! ИЗБОРЪТ Е ДА НЕ СЕ ГЛАСУВА ЗА ПАРАПЕТА И ЛЕНЧЕТО !
  • 195 Хаха

    9 10 Отговор

    До коментар #12 от "Сталин":

    Най долното нещо което създават Рисляците като ни окупират 1944г
    Са русофилите копекаджии
    Това са национални предатели
  • 196 Хаха

    5 4 Отговор

    До коментар #193 от "А ми":

    Копекин ще опрви страната🤭
  • 197 Кой ка може да се спасява на запад

    12 1 Отговор
    Къде очи му видят и да не се прибира в бегето и пари да не харчи нука и деца да не се раждат
  • 198 Гастербайтер

    6 4 Отговор
    Да не се приема еврото в бг, да си остане лева ама да сменят курса : 3-4лв. за едно евро би ме устроило идеално 😁
  • 199 Е той се

    5 0 Отговор

    До коментар #146 от "И имотният балон ще се спука !":

    спука
  • 200 Мммда

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "само за три дни пет хиляди към едно":

    И все пак не задлъжнял все още колкото еврото.
  • 201 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 2 Отговор
    сега си личат,руските мекерета начело с подлогата слави!Това е тенденциозно написано предизборно и един пост сипе простотиите !Преди да банкрутират ктб,служители на дс,искаха да ни извадят от Борда за да направят лев/€ 5,2/1 и да ударят кьоравото.Не стана и удариха ктб!Сега се мйчат да свалят Проценти от ПП и ДБ,които са в момента 1ва сила пред възраждане и гроб!
  • 202 Костадин Костадинов

    1 5 Отговор
    Факти,да не сте от кухите привърженици на Възраждане дето ми вярвате? Благодаря ви за подкрепата,ще си купя още една къща!По същия начин, както и аз и изкривявате фактите за да манипулирам моите овц... ааа избиратели.
  • 203 Иво

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Лошо":

    И какъв контрол ще има и от кого ? Като Гръцкия контрол ли с милиарди заеми ?
  • 204 Асан

    8 2 Отговор

    До коментар #180 от "Айшету":

    Реалния курс е 5/1 това и кучетата на село го знаят българина сега живее мноооого над стандарта който заслужава за как работи и как гласува на избори
  • 205 вятъра на промяната

    12 3 Отговор
    Явно Радев и правителството му в колаборация с проруските партии които са болшинството в политическото ни пространство намериха формата под която чрез изкуствен фалит ще предизвикат промените които са изгодни за кремълската върхушка. Далеч от Еврото, Еврозоната , НАТО и далеч от военната помощ за Украйна. Всичко ще направят в името и интереса на чужда държава определила ни за враг.
  • 206 Не закачайте богаташите

    10 0 Отговор
    Милионери да не се пипат! МВР излови кокошкарите и пияниците ,браво ,продължаваме напред само така
  • 207 Мнение

    5 5 Отговор
    Продължаваме с промяната на мунчо Радев. Историята ще го запомни, като президента, който унищожи България.

    Коментиран от #236

  • 208 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 209 Кирчо

    4 4 Отговор
    Ето че дойде Промяната !
  • 210 Бай Дедо

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Майко мила....":

    Нереализираните инвест. разходи се прехвърлят за харчене в следващия период. Затова утежняват бюджета. Нещата трябва да се гледат в динамика.
  • 211 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 212 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 213 Митко

    3 4 Отговор
    Евро то поне През 2046г.
  • 214 Пенсионер

    5 1 Отговор
    Като крадите държавата как няма да фалира
  • 215 Въпрос

    7 4 Отговор

    До коментар #4 от "ДДРОнег":

    Я се събуди ,човеко господен. Първият к.адец Тиквоча се разпра от "усвояване", но и о..репките от ПП теглиха яко заеми, купуваха газ пак от Русия ,но ни вдигнаха цената като сложиха посредници, спекулата се развихри с пълна сила и въобще -много се постараха да "усвоят" за отрицателно време и след тях и потоп. Вдигнаха пенсиите и минималната заплата със заеми отвън ,което пък увеличи неимоверно много парите в обръщение,а оттам и инфлацията изяде всичко и отгоре от прословутото "повишаване" на стандарта.. Взеха и още 3 поколения трудно ще върнат.
  • 216 Пенсионер

    5 1 Отговор
    Като крадете държавата как няма да фалира
  • 217 Яяяввв

    7 1 Отговор
    Радев няма спиране. Номерата му нямат край. А го мислехме за свестен. Но какво да искаш от военен зарязал жена и деца за друга фуста! Голямото крадене продължава! А Баце е бесен, че му попресъхна канчето и пачките са в другия генерал.
  • 218 Пенсионер

    3 1 Отговор
    Защо да не излъгах нещо та коментара премахнат
  • 219 асен василев

    1 3 Отговор
    махам с опашка, че съм добро момче.
  • 220 мдам

    1 2 Отговор
    ще платим с мръвки, от тия пушечните.
  • 221 БАЦЕ ЕООД

    0 0 Отговор
    и тази година ли ще се ходи на море?
  • 222 Хайде

    5 1 Отговор
    пак проруски опорки! Но с това проруско правителство толкова!
  • 223 За протокола

    7 0 Отговор
    Когато се коалират некадърност, бесен популизъм, неистово желание за власт, крадене и безогледно преследване на лични и тяснопартийни интереси, това е най-малкото, което може да се случи.
    Сега е момента да се покаже червен картон на тези, които ни докараха до тук и ни върнаха 30г назад само за 7 месеца.
  • 224 Иван

    9 0 Отговор
    Докато ни управляват комунистите на Радев, така ще бъде.

    Коментиран от #225

  • 225 БРАВО

    0 3 Отговор

    До коментар #224 от "Иван":

    ИЗКАЗА се на метеното

    Коментиран от #230

  • 226 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 227 ЧУДНО

    0 5 Отговор
    Над 220 коментара, но никой не е по темата.
    Вече знаем кои са виновните според коментиращите, ГЕРБ,Б.Борисов,...БСП,К.Нинова,...не знам на кого казвате Копейкин, но и той е виновен, Президента Р.Радев,...и да не пропусна кУмОниЗтитИ.
    А чували ли сте, когато 1 ДМ се е разменяла за 2-2,5 хиляди лева, а 1 щатски долар над 3,5-4 хиляди лева, от кога се вързани за Евро и курса не е променян..Ами спомняте ли си деноминацията 1 към 1000, гореизброените даже и не мечтаеха за власт, а тогавашния МП даже не беше и кУмОниЗт.

    Коментиран от #229

  • 228 Да, няма сравнение!

    1 3 Отговор

    До коментар #126 от "Пффф":

    Тиквата е обикновен кдарец! А про100-то е абсолютен, западен дебил!
    Плюе на България, на всичко и краде още повече даже. А страната хвърля в краката на сащиянската мафия...
    Про100-то е много по-опасен, понеже е чужденец, няма никаква връзка с България!
  • 229 ПРОПУСКАШ!

    1 4 Отговор

    До коментар #227 от "ЧУДНО":

    НАЙ-СА ВИНОВНИ Кирчо и Кокорчо и техните машинации..ПП.. Нали изчезнаха някакви милиарди? Престъпници са, но даже вместо да са в затвора, те даже се опитват да ходят на избори и да влязат във властта!
    Няма на друго място в света, такава корупция и да са още на свобода!

    Коментиран от #235

  • 230 Иван

    3 0 Отговор

    До коментар #225 от "БРАВО":

    Къде е това "метено" ? В тая държава още от 2001 г не е метено
  • 231 преса

    0 0 Отговор
    КОГА ЩЕ РАЗБЕРЕМ ОФШОРНИТЕ СМЕТКИ НА БЪЛГАРИТЕ ОГРАБИЛИ ДЪРЖАВАТА
  • 232 Именно

    0 0 Отговор
    Много пари могат да изкарат някои от спекулации от развързан лев.
    Особено на пазар с предварително наплашени хора.
    Затова и ги раздуват тия лъжи.
    Няма никаква реална причина да се променя курса.
    Освен ако чрез паника и злонамерено управление сами не си го причиним.
  • 233 'къф ти е проблема

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "само за три дни пет хиляди към едно":

    Е те, наивниците вярват на какви ли не шарлатани! Затова цялата ни държава е заприличала на психиатрия. Можеш да пуснеш на твоя или на който си искаш Копейко и няколо десетки или стотици хиляди евро от балкона, а той ще ти треши всички проблеми в замяна на това.
  • 234 Ами

    1 0 Отговор
    ПОЗДРАВ ОТ ТАМБУКТУ.
  • 235 Ами

    1 0 Отговор

    До коментар #229 от "ПРОПУСКАШ!":

    А ЕДНА МАЛКА СХЛУПЕНА КЪЩУРКА ВЪВ БАРСЕЛОНА? - КЪДЕ Е НЕИНИЯТ СТОПАНИН?
  • 236 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 237 Никоя

    1 0 Отговор
    Наситихме се на ЕС.Докараха България до просешка тояга. Вече 33 години мизерства Българският народ. Убиственният наркотичен, криминален капитализъм! На никого не вярвам. Каква печалба имаме от ЕС, само плащаме, отколкото ни дават.
  • 238 Генчо,Пенчо,Атанас и АЗ

    0 0 Отговор
    Герб-сдс(комунисти),толкова се напъват да са на власт,че даже се продрискват!Искат да избягат от съдебни процеси срещу тях Иван Гешев и всички участници в оглозгването на държавата-българия.Ще им разрешим ли и на тези избори да ни правят на идиоти?!.
  • 239 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 240 Чичовци

    0 0 Отговор
    Смърт за предателите-руските подлоги и техните верни заптиета.Господ прощава,но народа НЕ.Възраждане ще правят ли преврат,ако ли не,народът ще се справи с този проблем.ПРЕВРАТ!!!
  • 241 Бате Иво

    0 0 Отговор
    Санкции брадчед
    И ние барабар Петко с мъжете
  • 242 Бате Иво

    0 0 Отговор
    Бе то много лесно ще се оправим ама не ни дават
    Златото за България а не САЩ Канада и Австралия
    Евтини ресурси от Русия
    Ама това което Чърчил и Рузвелт едно време не са успели да направят сега се случва
    Ех да беше жив другаря Йосиф Висарионович
  • 243 Бате Иво

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Ужас безкрай":

    Да ама тогава златото което се изнася с тонове към САЩ Канада и Австралия ще остава в България
    Нищо против да делим фифти фифти
    А не както сега 2 към 98
  • 244 Жоро

    0 0 Отговор
    Глупости :D хахахаха мухахаха хахахаха хахахаха
  • 245 ГОМЕМИ

    0 0 Отговор
    Б О К Л У Ц И
  • 246 ГОМЕМИ

    0 0 Отговор
    Б О К Л У Ц И
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове