Last news in Fakti

18 Март, 2023 13:25 1 287 25

Лидия Шулева: Имаме лоша и напълно сгрешена аграрна политика, която рефлектира при хранителните стоки

  • лидия шулева-
  • аграрна политика-
  • сгрешена-
  • хранителни стоки

Сектори като зеленчукопроизводство, производство на плодове, месо и мляко останаха недофинансирани от субсидии. Липсата на субсидии в тези сектори доведе до високите цени. Производителите там трябва да се подпомогнат. Тогава те биха могли да намалят цената, инфлацията би била много по-ниска, коментира икономистът 

Лидия Шулева: Имаме лоша и напълно сгрешена аграрна политика, която рефлектира при хранителните стоки - 1
Снимка: bTV

„Имаме лоша и напълно сгрешена аграрна политика, която рефлектира при хранителните стоки. Всички знаем, че субсидиите в голямата си част отиваха при зърнопроизводителите. Сектори като зеленчукопроизводство, производство на плодове, месо и мляко останаха недофинансирани от субсидии. Липсата на субсидии в тези сектори доведе до високите цени. Производителите там трябва да се подпомогнат. Тогава те биха могли да намалят цената, инфлацията би била много по-ниска“. Това заяви пред bTV Лидия Шулева, икономист и бивш социален министър.
„Цените на производителите на хранителни продукти в България са скочили между 60 и 70%. Голямото увеличение на инфлацията у нас се дължи преди всичко на хранителните продукти.

Производителите в сектора хранителни продукти имат 56% увеличение на материали, 109% увеличение на електричеството след компенсациите, 216% на газа, 29% на работната заплата. Всичко това формира цена, която е със 70% по-висока за производител“, посочи тя.
„Ако една стока е струвала 5 лева при производител и имаме 30% надценка в търговска верига или хранителен магазин, тя ще струва 6,50 лева. Ако сега цената му се е увеличила със 70%, при производител той ще струва 8,50 лева. И ако сложим 30% надценка при производител, то вече ще струва 11,50 лева.
Ако вземем мерките на правителството за борба с инфлацията и свалим с 5% надценката, ще се получи цена 10,65 лева. Кое формира инфлацията? Тези 80 стотинки, с които ще намалим крайната цена с намаляване на търговската надценка, или тези 3,50 лева, с които се качи цената при производител?“, запита Лидия Шулева.

„Проблемът е при производителите, но не, че те са виновни, а защото цените там скочиха“, каза още тя.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 С номер 5 напред!

    15 17 Отговор
    ПП "Народна партия истината и само истината" с бюлетина No5
  • 2 Край

    27 4 Отговор
    Да стоиш в съюз в който на отворен пазар твоите производители взимат по-малки субсидии от тази на Франция/Италия/Германия/Испания/Гърция е НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО.

    Коментиран от #8

  • 3 българина

    23 8 Отговор
    ние сме в грешния съюз, просто е

    Коментиран от #9

  • 4 Още един сбърканяк!

    18 2 Отговор
    Начи да ви каем, по принцип територията е населена със сбърканяци! Затова и политиката ни е сбъркана!
  • 5 Да видим как

    20 2 Отговор
    Държавата ще намали субсидиите на зърнарите и ще помогне на други сектори като знаем че зърнарите са най богатите хора в страната

    Коментиран от #23

  • 6 нищо ново

    6 12 Отговор
    Аграрната политика е дело на червената мафия.
  • 7 Човек

    9 23 Отговор
    Русия уби аграрния ни сектор. Първо го колективизира и унищожи най-ценното в него - личната мотивация и ангажираност. Добавяме и монокултурите, които изтощават земята и резултатът е спад в количеството и качеството на продукцията. Помним празните магазини и опашките от по тъмно за вмирисана куческа радост. Много често чувам колко добре е било по комунизма, но никой не говори за това колко ПО-ДОБРЕ е било преди него. Затова си има книги и филми, ама народът го мързи да се образова. В ново време децата и внуците на комунистите довършиха сектора като го узурпираха, източиха субсидиите без да инвестират и всичко рухна. Където е стъпил руски ботуш остава само мизерия. Добре, че е Европа, която хем ни субсибира, хем ни изхранва. Да, скъпо е заради войната на Путин, но пък магазините са пълни и да си го кажем право - никой не гладува.
  • 8 Край на какво

    14 4 Отговор

    До коментар #2 от "Край":

    В Турция ,пройзводителите не взЕмат субсидии и продукцията им е по-евтина!

    Коментиран от #11

  • 9 Не си българин

    4 9 Отговор

    До коментар #3 от "българина":

    Спешно,чамадана и беж за....кочината
  • 10 Перо

    19 0 Отговор
    Нали Кунева ни докара до най-ниските субсидии, още при преговорите с ЕС по глава Селско стопанство! Неграмотността не е от вчера! Освен това в БГ има само картелна икономика, координирана от съсловните организации, който са главния проблем. При ликвидация на престъпната картелна схема, пазарната икономика ще намести на долу цените от самосебе си! Административните мерки нищо няма да постигнат, а само маскират главния проблем картелите! /които никой не иска и не може да пипне/!
  • 11 комунистче

    7 7 Отговор

    До коментар #8 от "Край на какво":

    даваха един филм за такива турски производители, на края на филма признаха че на края на месеца, като си платят всички разходи, им остават по 10 долара печалба на човек, на месец, къде в България ще намериш такива хора, да ти работят като роби за без пари, българина е тарикат, затова са скъпи стоките в магазините, плюс това климатичните условия в Турция са доста по добри, и реколтите по силни, от тук, турския модел в България, на този етап, е неприложим, това работеше по времето на Тодор Живков, когато надницата в ТКЗС беше стотинки на ден
  • 12 ха сега де!

    10 0 Отговор
    Проблема е най вече, че партиите единни в краденето от бюджета на държавата, който ние пълним, а ние сме разединени коя от тях да изберем да ни краде. Сами си изработват законите и правилата единствено в тяхна полза, а ние само мърморим под носа си и пишем по форуми. Докато не направим така, че ние да сме единни, а те да са разединени, за да си намират сами недостатъците един на друг, никаква промяна няма да има.
  • 13 Красимир Петров

    13 0 Отговор
    Тази е от оправячите за 800 дни
  • 14 ЧОЧО

    10 3 Отговор
    Тая сигурно ако и покажат едно черно теленце и едно малаче няма да може да определи кое какво е.А иначе проблема бил производителя, а знаете ли какъв труд се полага при животновъдството ,особено при нашите условия.

    Коментиран от #15

  • 15 я по сериозно!

    9 0 Отговор

    До коментар #14 от "ЧОЧО":

    Е да де, то при земеделието няма труд. Береш, мелиш. печеш и ядеш!

    Коментиран от #20

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Шулева какво се правиш на луда??

    6 0 Отговор
    Бивши Мултаци от една Фамилия, която много добре познсваш са Лобистите на Голямите хранителни вериги! "Вълкови или Мечкови ти знаеш по добре, че всичко това е Спекула!
  • 18 Ганю предпочита да яде

    3 1 Отговор
    пластмасови гръцки и турски домати за 10 лева килото.
  • 19 Кънчо

    5 0 Отговор
    Тая да ходи да се къпе с минералната вода на родния Велинград, всички знаят кой е Шулевия род и тогава да се пише на много компетентна!!!
  • 20 Така, така

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "я по сериозно!":

    В коя област на България се търсят земеделски работници скоро? Не оранжерии, на открито.
  • 21 Шполитика

    3 0 Отговор
    Ли е да правиш нов агробар дак със древни
    Професионалистки?!
    Арендатор= ткзс в Нова опаковка
  • 22 Българин

    2 0 Отговор
    Така е защото "зърнарите" до един са комунисти, но кака Лидия кой знае защо не го споменава. Емблематичен пример за "зърнар" е Бенчо Бенчев, който обра.отва по 100 000 декара е получава луди субсидии за тях. Обича автомобили марка Бетнли и другар ума с "оперативно интересни лица" като Витьо Очите, заедно с ко, то бе арестуван в Истанбул.
  • 23 Малко

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Да видим как":

    Данни за субсидии.”Зърнарите” получават 30 лв.на декар за година.Зеленчукопроизводители 300 лв. декар за година.Животновъди 500 лв. на глава добитък.Е,кой взима парите?
  • 24 дядото

    0 0 Отговор
    тя така е била сгрешена и в годините след 1944 год.,а после -дайте да дадем.и сега-по европейско разпореждане унищожихме личните стопанства на българите а цените растели.вървете по дяволите
  • 25 ганев

    0 0 Отговор
    БОЖЕЕЕ И ТУЙ СДЪФКАНО БАБЕ ВЗЕ ДА СЕ ПЕНЯВИ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол