Last news in Fakti

21 Март, 2023 16:35 7 275 45

Замразяват заплатите в бюджетния сектор

  • правителство-
  • заплати-
  • министерски съвет

Предложението е на правителството

Замразяват заплатите в бюджетния сектор - 1
Снимка: БГНЕС

Замразяване на заплатите в бюджетния сектор. Това е една от мерките, които предвижда служебното правителство във връзка с проблемите с фиска. Изключение се предвижда само за структурите, които не са имали ръст на разходите за персонал през 2022 г.

На последното заседание на Министерския съвет (МС) миналата седмица бе прието протоколно решение за „одобряване на параметри, допускания и мерки за разработване на проект на Закон за държавния бюджет на Република България за 2023 г.“, обобщава "Флагман".

Правителството задължи министрите в хода на бюджетната процедура да представят в Министерството на финансите разчети, които да съответстват на одобрените мерки и насоки, съобщи тогава пресцентърът на МС, без да навлиза в големи подробности.

От стенограмата на заседанието обаче стават ясни част от мерките, които не са обявявани публично, както и възраженията на някои от ведомствата срещу тях.

Финансовият министър Росица Велкова докладва пред МС: „Най-многобройни са бележките срещу 10-процентния буфер от пет министерства – Министерство на образованието и науката, Министерство на външните работи, Министерство на вътрешните работи, Министерство на труда и социалната политика и Министерство на околната среда и водите. В тази връзка ви информирам, че за 2023 г. на консолидирано ниво са възстановени средства в централния бюджет в размер на 10 процента от уточнения план на разходите, когато не са били ограничавани разходите. Ако се наложи да бъде активиран буферът, считам, че това няма да създаде проблеми по първостепенни разпоредители с бюджет, тъй като миналата година е постигнато на консолидирано ниво и ще предвиди съответната гъвкавост със законовите текстове, така че да могат системите да функционират нормално.“

Според министър Велкова обаче е необходимо всеки първостепенен разпоредител с бюджет да положи усилия за ефективно текущо управление на ресурса си през 2023 г. и ограничаване на разходите.

„По отношение на направените предложения от страна на Министерство на труда и социалната политика, Министерство на образованието и науката, Министерство на земеделието и Администрация на Министерски съвет относно политиката в бюджетния сектор единственото, което можем да си позволим, е увеличение на разходите с 10 процента само за тези структури, които не са получили никакво увеличение на разходите за персонал през 2022 г., в т.ч. и за педагогическия персонал, което произтича от това, че настъпи асиметрия в заплащането на труда в бюджетния сектор.

За всички останали, които са получили увеличение през 2022 г. на възнагражденията, предлагаме възнагражденията да бъдат замразени за 2023 г. предвид липсата на фискално пространство, което оказват социалните плащания, в т.ч. и пенсиите, поети през 2022 г. Относно поставените искания на Министерство на земеделието за редица допълнителни разходи в частта „Издръжка и капиталови разходи“ в самия доклад ви информирам, че на нито едно ведомство не могат да бъдат удовлетворени подобни искания, извън тези с одобрени финансови обосновки, поради причината с липсата на фискално пространство“, казва още Росица Велкова.

Припомняме, че през 2022 г. с бюджета бе одобрен сериозен ръст на пенсиите.

„По отношение на предложението на Министерство на отбраната относно процента на разходите за отбрана от брутния вътрешен продукт следва да имате предвид, че разходите за отбрана в разчетите са включени в размер на 1,85 процента от БВП, което е в съответствие с националния план. Следва да се има предвид, че в края на миналата година са заделени по набирателни сметки на Министерство на отбраната средства в размер на 185 милиона лева за повишаване на отбранителните способности.

Относно предложението на Министерство на образованието и науката да не се възстановяват намалените ставки, ДДС и акциз бих искала да обърна внимание, че с оглед постигане на 3 процента дефицит и да не се влезе в дългова спирала, както и запазване, и осигуряване на поети вече разходни ангажименти не би следвало да се прави отстъпление в приходните мерки, тъй като основно с приходните мерки се опитваме да постигнем 3 процентния дефицит от БВП. Считаме, че мерки в разходната част, а именно намаление на вече достигнати нива на социални плащания биха засегнали в много по-голяма степен обществения интерес“, коментира Велкова във връзка с възражения от страна на ведомствата.

Коментар има и от служебния премиер Гълъб Донев: „В доклада си министър Велкова отговори на абсолютно всички становища, които са получени в Министерство на финансите по процедурата за съгласуване на това протоколно решение на Министерски съвет. Многократно до този момент сме коментирали това, че трябва да спазваме много стриктна фискална дисциплина, да имаме много точни целенасочени разходи, така че да гарантираме финансовата стабилност на бюджета.“

Вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев обаче не отстъпва: „Аз поддържам възраженията, които МВР направи. Те са от естество да се обезпечи националната сигурност. Знаете на какъв мигрантски натиск сме подложени. Така че, считам че този въпрос трябва да бъде изключително внимателно обсъден, що се касае до национална сигурност и обществен ред.“

В крайна сметка решението е прието, без да се съобщава за гласове на министри против него.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    29 10 Отговор
    Нали няма фалит?
  • 2 уникум сме

    48 34 Отговор
    400 хиляди си клатят краката и получават заплати за тоз де духа. Източно тези гласуват за цар тиквунийй.

    Коментиран от #4, #13, #38, #44

  • 3 Хахаха

    25 23 Отговор
    Но иначе за Кирчовци и Кокорчовци, проблем с приходите на държавата НЯМА. :)))))))))))))))))))

    Коментиран от #9, #45

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 прокопи

    25 7 Отговор
    В какво точно се изразява "фалит" на една държава? Какво точно се случва?

    Коментиран от #33, #34

  • 6 селтак

    45 11 Отговор
    А инфлацията такова,дали ше замразите? Или тя не ви интересува,тя нема значение на ония голтаците им е....м...!

    Коментиран от #40

  • 7 Минева

    38 9 Отговор
    Радевата пиги е неудържима! Парламентът за нищо го нямате
  • 8 ИВАНЧО

    15 17 Отговор
    Номер 2 проличава толкова минуси, защото клатикрачковците още не са си заминали от топлите си кабинети още.
  • 9 ти да видиш

    51 12 Отговор

    До коментар #3 от "Хахаха":

    И на укрите по 40лв. на ден=1200лв.на месец! Минимална заплата у нашту любимо отечество 780лв.Добре ли е а!

    Коментиран от #14

  • 10 ха ха ха

    40 12 Отговор
    ТАКА ТРЯБВА.ОТИВАМ ДА СИ ПОДНОВЯ ГО НА АВТОМОБИЛА И ГЛЕДАМ В ЗАСТРАХОВАТЕЛНАТА КОМПАНИЯ БЕЛЕЖКА "ОТСТЪПКА ОТ 20% ЗА ГО ЗА
    -СЛУЖИТЕЛИ НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ
    -СЛУЖИТЕЛИ НА ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ
    -ПОЛИЦИЯ
    -УЧИТЕЛИ
    -ГОРСКИ И ГОРСКИ СТРАЖАРИ
    ОБИКНОВЕННИЯ ЧОВЕЧЕЦ КУЧЕТА ГО ЯЛИ

    Коментиран от #15

  • 11 Въпрос

    39 18 Отговор
    А КАКВО ПРОИЗВЕЖДАТ ТЕЗИ БЮДЖЕТНИ ГРАЖДАНИ НА МАКСИМАЛНИ ЗАПЛАТИ?

    Коментиран от #19, #41

  • 12 Някой

    48 17 Отговор
    Добре. И после се чудите що в бъджетната сфера няма специалисти и експерти, а лелки на пенсионна върасти някоя и друга калинка.
    Значи, има над 40% инфлация. Повечето частни фирми волю-неволю вдигат заплатите, че да не им избягат работниците. Но държавата - не! Никакво актуализиране на заплатите. Това обрича на обедняване работещите в тази сфера. И най-логичното е по-кадърните да си намерят друга работя. Може и в чужбина.
    После се чудете защо като отидете в държавна институция, няма кой да ви обслужи, или пък ви къса нервите...

    Коментиран от #24

  • 13 Магито

    28 21 Отговор

    До коментар #2 от "уникум сме":

    Не са 400, поне 500хил. хрантутници са. Нормално е да няма пари, като ходят за бутафорните министерства МВР и ДАНС, за да папкат и да слушкат. Защо не обявят колко взима един милиционер, а да не говорим за дансаджия (над 3 хиляди редовия и около 4 началника му). А Вие колко взимате???

    Коментиран от #22, #35

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ай де де

    53 9 Отговор
    Замразавайте заплатите на продажните депутати да не вземат повече от 3000 лева и виште народа тогава как ще гласува .без имунитет и без партийни субсидии те тези депутати много солено излизат на народа продажниците аз от 20 години не гласувам и ме срам нда гласувам за такива изроди нехранимайковци

    Коментиран от #17

  • 17 Там там

    37 10 Отговор

    До коментар #16 от "ай де де":

    Не само заплатите. Броят на депутатите трябва да е наполовина. Толкова са си били и когато сме били 9 млн. Както и милиционерите наполовина и заплатите им също.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Отговор

    31 9 Отговор

    До коментар #11 от "Въпрос":

    Инфлация, корупция, несправедливо разпределение на благата. Тези получават 2-3 пъти повече от онези, които им плащат заплатите, като включително ги ненавиждат, защото ги карат да работят.
  • 20 а защо не кажат

    27 2 Отговор
    Замразяване на $чекмеджетата$ и офшорките в партийния сектор
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 квя

    31 10 Отговор

    До коментар #13 от "Магито":

    Само ще ти кажа, че начална заплата в тези структури е около 1000 лв. И няма как да започнеш със стаж, защото има възрастова граница за кандидастване. С една дума повечето кандидати са пишлемета без стаж. Иначе съм абсолютно съгласен, че администрацията е много раздута. Ккато се казва в поговорката: Много вожд, малко индианец!

    Коментиран от #25

  • 23 Добре

    9 10 Отговор
    и без това са се уяли !
  • 24 един

    25 1 Отговор

    До коментар #12 от "Някой":

    Всяка една администрация би трябвало да е толкова на брой,щото да не е в тежест на издържащите я,данъкоплатци!Администрацията от далечни времена се е разраствала пропорционално на нуждите на бизнеса и гражданите,а не както у нас броят на административно заетите е най-голям спрямо работещите в частния сектор!
  • 25 Магито

    23 1 Отговор

    До коментар #22 от "квя":

    Тези с началната заплата още не правят бели. Онези с високите са се усъвършенствали

    Коментиран от #28

  • 26 Крайно време беше

    16 13 Отговор
    Замразяване и съкращаване на тунеядци. Много станаха, малкото работещи не издържаме да ги храним тия нищоправещи
  • 27 Тити

    19 11 Отговор
    Би трябвало държавният сектор да се редуцира поне с 50%
  • 28 квя

    17 4 Отговор

    До коментар #25 от "Магито":

    За тях не говоря. Но не е вярно, че редовият състав взема огромни заплати. Както каза, ония нагоре ги вземат!
  • 29 Тухличката

    15 12 Отговор
    Тези търтеи за нищо не стават.
    Наврени в едно стаичка по шест мисирки.
    Сега им го набиха три ката, след като началниците си махнаха тавана на заплатите, другите ще си кретат там на по 900лв..
    Лошото е, че ще искат по-големи рушвети.
  • 30 Държавния чиновник

    14 10 Отговор
    Слушка, папка , пръцка
  • 31 гост

    30 8 Отговор
    Проблемът е, че всички, които са с код "ДЪРЖАВЕН СЛУЖИТЕЛ" да си плащат социалните и пенсионни осигуровки! Не е СПРАВЕДЛИВО РАБОТЕЩИТЕ С МИНИМАЛНА И СРЕДНА ЗАПЛАТА ДА ПЛАЩАТ ТАВАНСКИТЕ ПЕНСИИ НА ХРАНТУТНИЦИ С ПЕТ ЦИФРЕНИ ЗАПЛАТИ!
  • 32 МВР и МО

    40 2 Отговор
    Над девет хиляди са пенсионерите в двете министерства, с огромни заплати и допълнително пенсия от над две хиляди лева, работа - никаква, защото не им пука, а сумарно за месец взимат над 4800 лв. Как да ги издържаме, а млади хора стоят без работа, защото хубавите места са заети. Не пускат кокала памперсите

    Коментиран от #36

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Гандалф

    14 1 Отговор

    До коментар #5 от "прокопи":

    Тези които преживяха 1994..1995 ще ти обяснят..заплата 7 хиляди..маргарин 1200 лева...буркан мед 2000 лева...
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 баче Божка

    3 12 Отговор

    До коментар #32 от "МВР и МО":

    Закона им дава право така че надувай балона.
  • 37 Шукри Байтулов

    10 10 Отговор
    От много, много години само говорите за съкращения на държавните служители. Е сега е момента за 50% минус.
  • 38 безпартиен

    9 11 Отговор

    До коментар #2 от "уникум сме":

    Не са 400 хил.-над 700 000 са чакащите заплати от държавен или общински бюджети!Колко от тях са и с пенсия и заплата-2 в 1 ? Такива в МВР само са над 5000 все на ръководни длъжности и заплати над 2500-3500 след платени осигуровки-платени от бюджета а не от служителите!Толкова ли са необходими,че ако действително бъдат съкратени ще се закрие МВР?Какво са едни 200 млн.за ФРЗ в министерството?А по други министерства,агенции,комисии,области,общини и всички държавни хранилки?Поне милиард ако не и много повече годишно изтичат за най-верните избиратели!Ако им се работи ЗАЩО СЕ ПЕНСИОНИРАТ?Пенсионер в частния сектор ако иска да продължи да работи,освен заплатата си трябва да плати и осигуровките!За пратените 350 лв. месечно осигуровки,пенсионираният работник ще получи следващата година увеличение на пенсията 15 лв.месечно???!!!
  • 39 Ххс

    11 10 Отговор
    Айде пак пари за даскалите и администрацията на министерски съвет, че миналата година на учителите не им ли вдигнаха заплатите 2 пъти айде пак за депутати, съдии и прокурори пари ще има.
  • 40 Ники

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "селтак":

    Ами започвайте работа м частния сектор
  • 41 Туйн Пийкс

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "Въпрос":

    Не само на максимални заплати ,но и максимално пенсия,така наречената двойна хранилка,иначе нищо не правят,само се интересуват със колко ще им бъде увеличена заплатата и пенсията..
  • 42 дфдс

    12 1 Отговор
    Наляха 23 милиарда на бизнеса, а сега ще замразяват пенсиите. Радев да си подава оставката. Мизерници!
  • 43 дфдс

    8 1 Отговор
    Депутатските заплати колко пъти в годината ще ги увеличават?
    Цените растат всеки ден, тия тръгнаха доходи да замразяват. А народът спи, както винаги.
  • 44 дфдс

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "уникум сме":

    Близо милион души са държавните хрантутници. Преди година бяха над 700 хиляди, после Радев им раздул щата, имаше изнесено инфо колко нередни неща натворил Радев през управлението си, но тук не пишат. Обаче ще им дават пак бонуси, ДМС, премии, пари за облекло, 13-та заплата и пр. Това, че замразяват заплатите им, нищо не значи.
  • 45 192

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Хахаха":

    Е, те се аматьори и шарлатани. Позволяват си да вдигат пенсии и заплати. Друго си е да те управляват стабилни професионалисти. Да ти замразят доходите и да ти казват че трябва да си щастлив, че няма да ти ги намалят. Честито! А, очаквайте продължение сед изборите. Тогава ще дойдат другите професионалисти - строителите на пътища и хидроинженерите. Те ще ни оправят доходите окончателно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове